Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| Mario Raguž
 | Član od: 09 Stu 2005 | Poruke: 1284 | Mjesto: Dubrovnik |
|
Upisano: Čet Tra 24, 2014 9:40 pm Naslov poruke: Naš kolega Horvat objavio teskt o generalu Uzelcu |
|
|
Više o istom:
http://www.gimnazija-karlovac.hr/poznati-bivsi-ucenici/milan-emil-uzelac
I samo da se zna, ovo je tek sitni dio onoga što kolega, prof. Horvat, vrijedno skupio o velikom generalu. Nastavak ćemo moći čitati u knjizi o životu i radu spomenutog generala.
Bravo Kruno! _________________ Svi smo mi Marko Babić |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 5322 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Tra 24, 2014 10:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Vrlo zanimljivo ,kad će se moći pročitati cijelokupna građa ,postoje li kakvi rokovi?
Inaće dosta zanimljiva tema Hrvatski časnici i generali bivše Austrougarske, kraljevine i NDH su jako slabo obrađeni i o njima se vrlo malo zna. Nakon 45g. sigurno se ni nije moglo i smjelo puno istraživati ,ali ni zadnjih 20tak godina se nije ništa pokrenulo... Il se varam? _________________ Poky |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Taurus
 | Član od: 15 Stu 2009 | Poruke: 583 | Mjesto: Kutina |
|
Upisano: Čet Tra 24, 2014 10:22 pm Naslov poruke: |
|
|
Viđao sam se dosta puta u posljednjih godinu dana i svaki put kad smo se sreli vidjelo se da je do grla u tom poslu.
Pozdrav Marijan. _________________ SAMO SU MRTVI VIDJELI KRAJ RATA! |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
 | Član od: 03 Svi 2006 | Poruke: 845 | |
|
Upisano: Čet Tra 24, 2014 10:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Ima netko malo volje napisati nesto vise o Inicijativi za očuvanje hrvatske zrakoplovne baštine, nacinu djelovanja, nekakvom programu, projektima koje provodi i sl...? |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | Član od: 17 Lis 2005 | Poruke: 1967 | |
|
Upisano: Čet Tra 24, 2014 10:53 pm Naslov poruke: |
|
|
za tekst
što se tiće inicijative mislim da Jeras i Čopec (Prelude) više upoznati o tome, štoviše jedan je i predsjednik.
Jedan od njih je već nešto kratko pisao na forumu - možda se varam _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | Član od: 23 Stu 2005 | Poruke: 1886 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Tra 25, 2014 6:21 pm Naslov poruke: |
|
|
potez XXV Napisao/la: | Ima netko malo volje napisati nesto vise o Inicijativi za očuvanje hrvatske zrakoplovne baštine, nacinu djelovanja, nekakvom programu, projektima koje provodi i sl...? |
Kolega, zasad tek ukratko da ne ispadne da je taj projekt baš toliko "fantomski". Riječ je o manjoj, ali dobro uhodanoj i organiziranoj (u udrugu) skupini zrakoplovnih entuzijasta (većina nas je i članova ili povremeno "obitavamo" na ovom forumu), koji zadnje dvije-tri godine intenzivno rade na ovome što je i sadržano u nazivu udruge.
Neki projekti su već pokrenuti i polako (ali sigurno) napreduju, neki su u planu, a više o tome u neko dogledno vrijeme, nadam se ... Zasad smo se odlučili na "low-visibility" iz više razloga, no kad procijenimo da je vrijeme da izađemo i "na površinu", saznati ćete više o čemu je riječ ... Također i na ovom forumu.
Hvala na razumijevanju vezano za ovakav "niski profil" informacija. No, u perspektivi svakako računamo na entuzijastične pojedince koji bi bili voljni priključiti se, mada nam pusta masovnost članstva u udruzi nije prioritet već voljnost na konkretan doprinos projektima koje smo zamislili.
R. Čopec |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Pet Tra 25, 2014 8:48 pm Naslov poruke: |
|
|
prelude Napisao/la: | ... tek ukratko da ne ispadne da je taj projekt baš toliko "fantomski". |
Pa ste "ukratko" u ovih par recenica upravo i jedino naglasili da projekt zapravo jest "fantomski" i to planira ostati.
Naravno, zahvaljujem sto ste se potrudili pojasniti da Inicijativa za očuvanje hrvatske zrakoplovne baštine radi na ocuvanju hrvatske zrakoplovne bastine i okuplja (gle cuda) zrakoplovne entuzijaste.
Zao mi je sto nastupate poput nekakve masonske loze, MI6 ili kako vec.
Zapravo ne mogu pojmiti zasto se jedna ovakva inicijativa/projekt treba na ovaj nacin skrivati, zasto ne mogu predstaviti svoje projekte, nacin rada?
U redu, ispricavam se sto sam bio mrvicu znatizeljan i povrijedio vasu privatnost ovom zamolbom da nesto kazete o sebi.
Svakako zelim sve najbolje za sadasnje i buduce (tajnovite ) projekte.
Pozdrav |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | Član od: 21 Lis 2005 | Poruke: 2103 | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Ned Tra 27, 2014 5:44 am Naslov poruke: |
|
|
@potez XXV
pa kolega Prelude je sve reko u ove dvije tri recenice.
Koga zanima vise a kako je sam reko vecina njih su aktivni (parem sto se posjeta tice) ovdje pa im svatko koga zanim moze poslati PM.
A ovaj fantomski profil je upravo zato sto projekti na kojima rade zahtjevaju to, ako uzmemo u obzir na kojim geografskim koordinatama zivimo i kako je sve sto se tice uredjenja i funkcioniranja institiucija i nekih ljudi u istima s kojima se moraju "boriti" drugo im ne preostaje.
Malo strpljenja.
PS. za pocetak iscekujemo knjigu pa da mozemo u njoj uzivati. _________________ Vedran |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Ned Tra 27, 2014 2:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma sve OK. Neka ljudi rade kako hoce.
Samo sam razocaran velikom tajnovitoscu, jaci su od SOA-e (ona cak ima web stranicu, brosurice) .
Nisam bas htio puno raspravljati o tajnovitosti i razlozima iste, ali kad ste me vec povukli s ovim o institucijama, geo koordinatama ...
Evo, ne znam koliko je siroko podrucje djelovanja Inicijative (cime se sve bave u cilju ocuvanja bastine). Da li samo skupljaju svjedocenja ljudi aktivnih u avijaciji na ovom i sirem podrucju, pretrazuju arhive, rade nekakvu sistematizaciju građe (u obliku knjiga, suradnje na izradi knjiga), skupljaju fotke,albume i relikte simpaticnih starcica, pa onda iste zavrse na aukcijama za nemale iznose, odnosno Inicijativa se valjda zalaze da se to ne dogodi (isprike, odlutale su mi misli kod ovog zadnjeg pa zato malo nespretna formulacija) ili uz ovu knjisko-arhivsku pricu sudjeluju i u konzervacijskim/restauracijskim projektima zrakoplova na ovom podrucju.
Moze neki konkretan primjer (iz neke od gore navedenih kategorija) koji bi objasnio tajnovitost projekta? Zbilja me (iskreno) zanima na kakve bi probleme naisli kad bi ovdje na forumu rekli konkretno radimo na tome i tome, svaka pomoc dobrodosla i sl? |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Taurus
 | Član od: 15 Stu 2009 | Poruke: 583 | Mjesto: Kutina |
|
Upisano: Ned Tra 27, 2014 2:29 pm Naslov poruke: |
|
|
Ne kužim baš post kolege POteza XXV,izgleda da se skupina entuzijasta ne može udružiti u nekakvu udrugu pa makar se ona zvala i Inicijativa za nešto bez odobrenja onih ostalih 4 000 000 hrvata.
Koliko je meni poznato za osnivanje neke udruge a ova inicijativa nije ništa drugo nego udruga za očuvanje hrvatske zrakoplovne baštine je potrebno 3 (tri)istomišljenika,čini mi se da u toj inicijativi ima više nego tri člana pa mogu i djelovat kao udruga.
Zašto čopec kaže da im nije neophodna masovnost članstva....
Znam da je gsp. Horvat u svoj rad uložio dosta vlastitog truda i novca,ostali članovi isto tako.
Vjerujem da je svaki entuzijast,zaljubljenik u prije navedeno,spreman žrtvovati svoje slobodno vrijeme i neka financiojska sredstva da bi se neke istine dobro skrivene ili slučajno zametnute saznale.
Vjerujem da svatko tko može pomoči svojim intelektualnim radom ili pristupu vjerodostojnim podacima u nekom od arhiva koji posjeduje podatke o hrvatskim zrakoplovcima ima osigurano mjesto kao član u toj fantomskoj inicijativi.
Pozdrav Marijan. _________________ SAMO SU MRTVI VIDJELI KRAJ RATA! |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Ned Tra 27, 2014 2:51 pm Naslov poruke: |
|
|
Taurus Napisao/la: | Ne kužim baš post kolege POteza XXV,izgleda da se skupina entuzijasta ne može udružiti u nekakvu udrugu pa makar se ona zvala i Inicijativa za nešto bez odobrenja onih ostalih 4 000 000 hrvata. |
Ma ne. Nisam uopce to mislio, niti inzistiram na nekom razotkrivanju ili sto vec. Samo sam malo znatizeljan o ovim problemima radi kojih udruga djeluje u tajnosti.
Dapace, ljudima sam se ispricao sto sam im povrijedio privatnost kao udruge/inicijative pozivajuci ih da malo predstave svoj rad.
Takoder sam entuzijasta, volim zrakoplovstvo pa me zanimalo.
Jos jednom isprike od mene. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | Član od: 12 Lis 2005 | Poruke: 1287 | |
|
Upisano: Ned Tra 27, 2014 8:39 pm Naslov poruke: |
|
|
vjerojatno nije stvar u tome da udruga djeluje u tajnosti, nego da ljudi nemaju baš vremena pisati detalje o svom radu, posebno dok još traje pokretanje cijele priče. tko god je pokušao nešto pokrenuti u našoj lijepoj, zna na što mislim. probajte svi shvatiti, ljudi imaju i svoj dnevni posao, a ovo rade iz čistog entuzijazma u ono malo slobodnog vremena što ga imaju. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | Član od: 06 Stu 2005 | Poruke: 1675 | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Ned Tra 27, 2014 9:33 pm Naslov poruke: |
|
|
daneel Napisao/la: | vjerojatno nije stvar u tome da udruga djeluje u tajnosti, nego da ljudi nemaju baš vremena pisati detalje o svom radu, posebno dok još traje pokretanje cijele priče. tko god je pokušao nešto pokrenuti u našoj lijepoj, zna na što mislim. probajte svi shvatiti, ljudi imaju i svoj dnevni posao, a ovo rade iz čistog entuzijazma u ono malo slobodnog vremena što ga imaju. |
Istina, a možda je i lakše neke stvati odraditi "ispod radara". Previše sketanja pozornosti na sebe i predmete koji se žele spasiti od propadanja moglo bi privući i raznorazne neželjene nuspojave. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Pon Tra 28, 2014 12:49 am Naslov poruke: |
|
|
daneel Napisao/la: | vjerojatno nije stvar u tome da udruga djeluje u tajnosti, nego da ljudi nemaju baš vremena pisati detalje o svom .... |
A pa nemojte sad, normalno da shvacam ako ljudi nemaju vremena, nisam ni inzistirao na nekim pisanjem u detaljima - esejima, a odmah sam rekao da nesto napisu ako imaju volje.
Ljudi su se javili i "u fino" rekli da ne pitam(o) vise nista, mene je to malo iznenadilo, pristojno sam pitao zasto, ispricao sam se na povredi privatnosti i zazelio sve najbolje u projektima.
Ljude ne zelim vise gnjaviti i zamarati (mislim, nisam ni do sada).
Zasto bi se stvari radile "ispod radara" i kakve su to neželjene nuspojave me zbilja zanima na nekom konkretnom primjeru (vidim da dosta clanova foruna ima iskustva), mislim opcenito kada se radi o konzervaciji/restauraciji, ne vezano uz projekte Inicijative. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | Član od: 06 Stu 2005 | Poruke: 1675 | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Pon Tra 28, 2014 4:11 pm Naslov poruke: |
|
|
potez XXV Napisao/la: |
Zasto bi se stvari radile "ispod radara" i kakve su to neželjene nuspojave me zbilja zanima na nekom konkretnom primjeru (vidim da dosta clanova foruna ima iskustva), mislim opcenito kada se radi o konzervaciji/restauraciji, ne vezano uz projekte Inicijative. |
Pisao sam teoretski pa možda i griješim. Nisam član te inicijative iako su mi poznate njihove aktivnosti.
Ali recimo ovakav hipotetski slučaj....
U tvom kvartu iza zgrada je nekakva šikara. Ljudi tamo bacaju smeće, skupljaju se narkomani, legla su komaraca i sl. Tako je to godinama, ljudi gunđaju, ali nadležni za to nemaju sluha ili se pravdaju nedostatkom novaca. I onda jednog dana nakon što ti se djete na povratku iz škole porezalo na razbijenu bocu, tebi to dojadi, uzemeš godišnji, odeš u Bauhaus, kupiš alat za svoj novac i sa ekipom raskrčiš tz šikaru, posudite kombi i odvezete otpad, zasadite travu, cvijeće i drveće i sagradite dječje igralište
Ponosni na to što ste učinili za svoj kvart, napravite roštilj da to proslavite.
Usred roštilja dolazi predstavnik grada s policijom. To je javna površina na kojoj je zabranjeno paljenje vatre. Globa. Tko vam je dozvolio radove na gradskom zemljištu? Globa. Imate li građevinsku? Globa. Tko vam je nadzorni inženjer, tko je izradio projekt. Globa. Globa. Tada dolazi inspekcija rada. Da li ste imali propisanu zaštitnu odjeću prilikom fleksanja korova? Da li su ljudi koji su fleksali korov završili tečaj za rukovanje fleksom? Globa. Da li si u srodstvu snjima? Nisi? Znači rad na crno. Prijava i globa.
Nisi se još ni oporavio, dolazi članovi udruge za zaštitu životinja i protestiraju pod prozorom jer su oni komarci čije si leglo rasturio ustvari endemski zaštićeni kvartovski komarac. Nazivaju te ubojicom, šaraju ti fasadu sprejom i bacaju kamenje u prozor.
22-dvogoišnji nadobudni mladi lav koncerna EPH, u opširnom članku analizira moguće tvoje motive, pozivajući se na neimenovanog visokog dužnosnika u gradskom poglavarstvu koji mu je potvrdio da se razmišlja o prenamjeni tog zemljišta prilikom sljedećeg izmjena GUP-a za 5 godina čime bi se tu gradio elitni šoping centar.
Šef te zove na razgovor sljedeći dan. Pred njim raširene novine s velikim naslovom "Tko stoji iza devatacije parka prirode "Moj kvart"? sa tvojom slikom u osnovnoj školi kako sjediš u klupi sa budućim saborskim zastupnikom XYZ stranke.
Šef ti objašnjava da je iznenađen jer si oduvijek ostavljao dojam poštenog čovjeka koji je spreman pomoći drugima, da je u vašem poslu povjerenje najvažnije i da nije siguran kako će kupci reagirati ako se dozna da neki njihov djelatnik se bavi sumnjivim poslovima sa zemljištem, te da bi trebao razmisliti o promjeni tvrtke.
Prodaješ stan da platiš odvjetnike i globu, a komunalni redar tjera djecu s igrališta kako bi zapečatio prostor jer nema uporabnu dozvolu.
Mjesec dana kasnije to je opet šikara, smetlište, narkomansko leglo i stanište komaraca....
Karikiram, ali kuiš? |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|