Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

F-16A Revell 1/72
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Sub Stu 11, 2006 12:58 am    Naslov poruke: F-16A Revell 1/72 Citiraj ovaj komentar

Nakon pauze s recenzijama, koja se izgleda odrazila na sve koji u tome sudjeluju a ne samo na mene, konacno sam uhvatio vremena, ali i materijala da malo ozivim ovu rubriku. Iako znam da se ovdje prisutna ekipa bas i ne lozi na ovakve stvari, ipak koristim priliku koja mi se pruzila. Na radnom stolu mi se naslo par maketa, a svaka ce dobiti svoj opis i ocjenu ovdje. Pa da krenem redom.....

Prva maketa koja otvara ovu kvadrilogiju opisivanja, je REVELL F-16A, mjerilo naravno 1/72.

Pakiranje je tipicno Revell, lijepa velika kutija, zanimljiva slicica, no iskreno to nije ono sto me je privuklo ovoj maketi. Jedini razlog (ok, ne jedini, ali glavni) zbog kojeg sam izdvojio 80 kuna za ovu maketu, je njen sadrzaj, pogotovo jedan dio, no o tome kasnije.....

Znaci, tipicno za Revell, dijelovi su zatvoreni u najlonsku vrecicu, pozirni dijelovi su pakirani odvojeno, takodjer zatvoreni u vlastitu vrecicu. Sastavnica i decali nisu posebno pakovani, sto me posebno iritira kod Revella (kao i kod nekih drugih), pa treba paziti ukoliko kutija nije original zatvorena, jer par puta sam naletio na kutije gdje fale decali.... namjerno ili slucajno.....svejedno je, no u jednoj od epizoda cete vidjeti da ni to nista ne znaci...

Moja kutija je bila original zapakovana, a kad se pootvaraju te vrecice i sadrzaj istrese na stol, dobije se otprilike ovo: 97 dijelova izlivenih u svijetlo sivoj plastici, razmjesteni na 3 okvira, od kojih jedan jedva da stane u kutiju koliki je, plus jos jedan sprue s 8 prozirnih dijelova, znaci sveukupno 105 iznimno kvalitetnih dijelova. Kako je F-16 u ovom mjerilu relativno mala maketa, nisam ocekivao ovaj nivo detalja i kvalitete, no kao i kod svih Revellovih maketa od 1997 naovamo, samoj plastici stvarno nema zamjerke. Inace, ovo je najnoviji kit, godina 2006, tako da u biti i nema puno veze s ranijim izdanjima ove makete istog proizvodjaca. Dojam malo kvari prisutnost flasha na pojedninim dijelovima, no stvarno nista strasno ni pretjerano....

Svi povrsinski detalji su fino gravirani,s izuzetno jasnim i tankim linijama panela, toliko da sam u prvi mah pomislio da je ovo hasegawina plastika unutra. Na srecu, detaljan pregled pokazuje da nije. Pohvalno je da je Revell (izgleda) odustao od onih brazdi i kanala po maketi, koji se nazivaju panele (kao na F-14 npr), posto je ovo stvarno mala maketa, takvi paneli bi stvarno djelovali pretjerano.

Nadam se da se vec po ovim slikama moze vidjeti da je ovo stvarno odlican kit, no detaljniji pogled samo potvrdjuje to misljenje....

Krecemo od cockpita.

Mozda ovo nekome nece djelovati impresivno, no uzmite u obzir koliko je ovo mali cockpit.
Naravno, kao i kod svih novih maketa, Revell je prilozio i odlicne decale koji stvarno izgledaju dobro i moguce ih je koristiti ukoliko se netko ne zeli zamarati i detaljirati ovako sitne stvari. Ustvari, u ovom mjerilu kod ovako malih zrakoplova i nije moguce bolji cockpit izvuci, po mom misljenju. Za usporedbu, Hasegawin kit u cockpitu nudi 0 detalja te sasvim prosjecne decale, i po meni ovo je puno uvjerljivije napravljeno.

Wheel bay je takodjer detaljiran koliko je bilo moguce uzevsi u obzir velicinu...

Revell se, za razliku od Hasegawe i Italeria odlucio na mozda malo neobican sistem spajanja trupa. Dok je kod ostalih trup iz dva dijela, gornja i donja polovica se spajaju i cine trup, Revell je to zakomplicirao na cak 4 koraka. Krila i zadnji dio trupa je iz jednog komada, donja polovica trupa isto, a predio cocpkita i nos su dani posebno...

Kako je ovo Anniversary varijanta zrakoplova, od naoruzanja su prilozena samo 2 Sidewindera, koji i ne izgledaju nesto pretjerano uvjerljivo, te nezaobilazni tankovi za gorivo, komada 3.

Prozirni dijelovi su nesto sto je mene iskreno odusevilo. Tanki, kristalno prozirni, bez flasha ili ostecenja. No, ono sto najvise upadne u oci, je da su izliveni iz zute plastike. Ovo u konacnici znaci predivno toniran poklopac kabine, efekat koji vecina maketara ionako pokusava postici kod ovog zrakoplova. Znaci jedna briga manje u startu, a konacni dojam makete je puno bolji naspram bijelog poklopca. Bravo za Revell!

Sada dolazimo do onog glavnog razloga zbog kojeg nabavih ovaj kit, a to je shema farbanja i decali. Po meni, samo decali vrijede 80 kuna, a kamoli cijeli kit. Prilozeni su decali za tri varijante, jedna Belgijska i dvije Nizozemske sheme. Ja jednostavno neznam koja shema decala mi je ljepsa, i mislim da cu napraviti sve tri.... mislim da slike govore vise od rijeci...

Jos jedna zanimljivost je da su decali DACO-vi. Inace, boje su jasne, decali su tanki i dobro otisnuti, jednostavno prekrasno. Pored oznaka, prilozen je i poprilican broj stencila i popratnih oznaka, cak su i nosaci, sidewinderi i tankovi dobili svoj dio oznaka...

Sto se same sheme bojanja tice, ako izuzmemo decale, farbanje je klasicno sivo-sivo-sivo varijanta, no s ovim decalima izgleda odlicno, pravo osvjezenje meni dosadne sheme bojanja. Sve koristene boje su naravno Revell, s time sto su dane i FS oznake....

Sastavnica je izuzetno jasna i pregledna, netreba trositi rijeci na nju...

Stvarno neznam sto reci za zakljucak. Ukoliko su vas slike i tekst ostavile ravnodusnim, onda nista ne pomaze, vratie se zimskom snu... ukoliko nisu, sve sto mogu reci je, ukoliko vas imalo zanima F-16, onda je ovo THE KIT, po meni definitivno najbolji izbor. Cak i ako vas ne pale decali.......

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Essex
Gost
PorukaUpisano: Sub Stu 11, 2006 1:22 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobra recenzija Reaper! Very Happy
Kao i ova raskošna Dijana na vertikalcu
Natrag na vrh
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Sub Stu 11, 2006 1:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U nekim stvarima i detaljima bolji čak i od Hasegawine 48ice
KatarII

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: ZGB
PorukaUpisano: Sub Stu 11, 2006 2:36 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jedna opaska: Ovaj kalup potice iz 2000- tada je revell izbacio novi kalup F-16A Mlu, zatim F-16C Block 50/52 (sa svim dijelovima i od A, pa je moguce napraviti bilo koji Block -16ice), pa F-16B, i ovo je novo pakiranje. kazu da bi F-16D trebao slijedece godine...

Dobra stranica: http://www.habu2.net/vipers/viperkits/72/kits72.html
Timmy
Administrator
Član od: 16 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Stu 11, 2006 2:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kažeš da se ekipa ne loži na ovakve stvari? Onda sam izgleda iznimka. Very Happy Kao i uvijek, super napisanna recenzija, a dekali su me se stvarno dojmili. Bravo. Palac gore
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
martin

Član od: 12 Ožu 2006
Mjesto: Vrsar
PorukaUpisano: Sub Stu 11, 2006 9:04 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ja sam još jedan koji se loži na ovakve stvari!!!
Odlična recenzija, konstruktivan prijedlog je da kod fotografiranja promijeniš podlogu i paziš na kut svijetla pa će se vidjeti još bolje detalji!Čak mislim da je kut važniji , jer se podloga neće presijavati.Podloga je najbolja jednobojna mat- ovo je moje mišljenje .Ja sam dosta kemijao s fotkanjem, ovo je bila zaista samo pozitivno konstruktivna primjedba(gro slika tije ispalo ok). Inače ja sam radio onaj revellov dvosjed , čini mi se da je to ista maketa?
Ja sam oduševljen bio brojem detalja i preciznošću izrade!
Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Reaper

PorukaUpisano: Sub Stu 11, 2006 12:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

2 KatarII> nemam pojma, na dijelovima je utisnuta 2006 godina, isto kao i kutija, a po svemu sto sam sastrane procitao ovo je kalup iz 2006, no ni nije toliko bitno.....

2 Martin> znam, no ovo je slikano kasno navece, svjetlo mi u sobi ipak nije toliko jako, pa je neizbjezna upotreba blica, sto malo ubije kvalitet, no mislim da se vidi sve sto se treba vidjeti, ali prijedlog prihvacen!

Pod onim da se ekipa ne lozi na ovo, mislio sam da ipak velika vecina brije na wwII, oklop i slicno, ali drago mi je da ima i onih koji vole moderne kante.....

Slijedeca recenzija je spremna, samo da uploadam slike...... Very Happy

Natrag na vrh
tiger
Gost
PorukaUpisano: Sub Stu 11, 2006 12:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svaka ti čast na trudu, relativno si nov na forumu, ali puno doprinosiš Palac gore
Evo i ja imam takodjer tu maketu, onu koju spominje KatarII, Block50/52 iz 2000., usporedjujem je sa tvojim dijelovima i sigurno se radi o istom kalupu. Ovo može biti takodjer novi kalup (2006), zašto nebi napravili kopiju staroga i samo urezali drugu godinu. Možda bi ti bila interesantna informacija, sa tim Blockom 50/52 se dobije ECM Pod, 2x AIM120, takodjer dvije sidewinderice, 2x2000lb laserske bombe i 2 HARM-a.
Natrag na vrh
Iceman
Gost
PorukaUpisano: Sub Stu 11, 2006 12:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Reaper, odlično ti ide pisanje recenzija Very Happy
Natrag na vrh
Reaper

PorukaUpisano: Sub Stu 11, 2006 12:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ma vjerujem da se radi o copy/paste tehnologiji, samo kazem sto kod mene pise....

Ovjde, kako vidite, je olaksan kit sto se tice naoruzanja....no imam jos nekih ostataka iz hasegawe i italerija pa ga mogu naoruzati, ali s ovim decalima smatram da nema smisla, tako da ne zalim previse za time...

2 TIGER> zahvaljujem, trudim se, trudim..... Laughing

Natrag na vrh
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Sub Stu 11, 2006 1:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobra recenzija!
Very Happy
Natrag na vrh
KatarII

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: ZGB
PorukaUpisano: Sub Stu 11, 2006 1:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja osobno, ne volim prevec F-16, no zato imam Mlu, Ovoga, -16B i dva -16C Block 50. I vjerojatno bih uzeo jos jednog ovog- maketa je jednostavno bolesno dobra za te pare.

Mislim da im je ovo bio puni pogodak- vjerojatno prodaju kvintale toga- posebno ove kutije, gdje oznake vrijede koliko i plastika.

A najbolje je- mozes ih napraviti hrpe, a niti jedan ne mora biti amerikanac Da, to
sturm

Član od: 19 Lis 2005
PorukaUpisano: Sub Stu 11, 2006 4:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Recenzija 5, dekali 5 plus Very Happy
Reaper

PorukaUpisano: Sub Stu 11, 2006 4:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

2 KATARII> tako je, cijena stvarno nije pretjerana, a vrijedi svake kune.... ja bas razmisljam sutra otici malo pred crkvu, mozda nakupim koju kunu da uzmem jos jednoga.... Embarassed

Natrag na vrh
Bebonja
Gost
PorukaUpisano: Sub Stu 11, 2006 8:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nije moje mjerilo ni moja tema ali napisano za svaku pohvalu .
Super odrađeno !!!

Very Happy Very Happy Very Happy
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed
Stranica 1/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma