Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Zvezda SU-24M 1/72
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Pet Ruj 22, 2006 12:39 pm    Naslov poruke: Zvezda SU-24M 1/72 Citiraj ovaj komentar

Iako sam, poucen neugodnim iskustvima sa nekim drugim Zvezdinim proizvodima, pogotovo raznim SU-ovima, a i informiran sa strane o katastrofalnosti vecine njih, malo oklijevao, ipak nisam mogao odoliti, pa kad sam vidio ovu maketu, jednostavno sam je morao uzeti, pa sto bude....

Iako, u smislu makete nije neki ekskluzivitet a ni novitet, jer prije ovog kita su postojali (odnosno postoje) i Dragon i Italeri, jos uvijek na trzistu za ljubitelje ovakvih zrakoplova i nema prevelikog izbora, pogotovo ako to usporedimo s ponudom nekih F-ova i slicnih, tako da vrijedi posvetiti paznju ovom Zvezdinom Kitu.

Pakiranje ne odstupa od ostalih proizvoda, znaci velika kutija, lijepi box-art na kojem su prikazana 2 Su-24 kako rade ono sto najbolje znaju.....

Vec samim promatranjem i odmjeravanjem kutije, njena velicina i tezina, pomijesali su onu moju pocetnu paranoju s blagom dozom radoznalosti i iscekivanja, pa sam tako jedva docekao da dodjem kuci i otvorim kutiju, i tu ustvari pocima prava prica o ovoj maketi.

Kad sam otvorio kutiju, izvadio sam, bolje receno iz kutije je izletilo 8 spruova sa dijelovima plus jedan prozirni. Kad se sve zbroji i oduzme, u kitu je 186 dijelova izlivenih iz kvalitetne, svjetlo sive plastike, mozda malo mekse nego kod Hasegawe npr., ali to nikako nije zamjerka. Plastika je fino detaljirana, sa jasnim urezanim panelima, flasha nema, tek poneki sink-mark, uglavom na untrasnjoj strani dijelova i na ponekom sitnijem dijelu, no to stvarno nije nista sto se nebi dalo ispraviti i rijesiti. Prvi dojam je odlican.

Promatrajuci dijelove pojedinacno, na donjem dijelu trupa mozda i fali pokoja panela i zakovica, no daleko od toga da to djeluje neuvjerljivo, jednostavno onaj tko ima volje ce dodati to sto eventualno fali i povecati realisticnost donjeg dijela.

Kako SU-24 ima pomjenjivu geometriju krila, i na maketi su krila predvidjena da se pomicu, sto je rijeseno na izuzetno jednostavan, gotovo spartanski nacin, no barem meni, za razliku od nekih polugica, trakica i sto sve ne, djeluje izuzetno robustan i ucinkovt. Gornja i donja polovica krila su izvedena odvojeno, kao i rep koji se sastoji iz dva dijela i koji je kako vidite, predivno izliven i ugraviran.

Ono sto, samo nakratko, malo kvari ovaj odlicni pocetni dojam, je cockpit,sto je mozda i tipicno za Zvezdu, ali i za ovo mjerilo. Kada cockpita je izvedena bez detalja s par ruznih sink-markova, dakle nije nesto sto bi bez daljnje dorade moglo ici u maketu. Takodjer, sjedala djeluju jako spartanski, bez detalja, s spomenutim sinkovima, i iako onako izdaleka podsjecaju na K-36DM sjedala, ni to po meni bez daljnje dorade jednostavno ne ide. Kontrolna ploca, je za razliku od ostatka detaljirana, po meni fino, znaci malo boje, drybrushinga i strpljenja i moze ispasti sasvim fino, opet ako uzmemo u obzir mjerilo. Za razliku od nekih drugih Zvezda kitova, kod cockpita je ipak postignut neki napredak. Pilotskih figura nema, a ni ne trebaju.

Kad ste sastavili cockpit i krila, ostatak procesa sastavljanja je jako jednostavan, nema tu nekih nepredvidjenih iznenadjenja, sve je fino objasnjeno u povecoj sastavnici, logicki rasporedjeno u 22 koraka, od kojih dobar broj otpada na sastavljanje naoruzanja, no o tome kasnije. Boje navedene u sastavnici su Zvezda / MM, i koliko na sjecanje mogu vidjeti, poprilicno su dobro pogodjene, no ipak treba napraviti pravu usporedbu.

Druga stvar, osim cockpita, koje sam se bojao su motori, naravno opet vucem neke paralele s ostalim kitova, pa sam mislio da cu i ovdje dobiti dvije tube koje bi, u nekom psihodelicno-nafiksanom stanju i mogao smatrati motorima. Dali zbog specificnosti izgleda motora SU-24, dali zbog mog osobnog dojma, no to uopce ne djeluje lose. Nije vrhunac detaljnosti, ali sasvim zadovoljavajuce ako se i ostavi bez dorada i prerada. Koga smeta, nek lupi neke aftermarket dijelove i rjeseno.

Stajni trap je izveden fino, robusno, nema tu nekih prevelikih detalja, no djeluje sasvim uvjerljivo, no ono sto boli je flash, te sink markovi, tako da ce oko toga biti posla. Inace, kod ovakvih tricikl zrakoplova, potrebno je u nos dodati i uteg, da ne "sjedne" na zadnji kraj, no kako je stajni trap izveden robusno, nece biti problema da se savije pod tezinom ili nedajboze pukne. Tockovi su izvedeni iz dva dijela,i opet, iako nema previse detalja, izgledaju sasvim solidno i uvjerljivo (barem meni).

Polako, ali sigurno se priblizavamo najvrijednijem dijelu ovog kita, koji bi, da je pakovan zasebno, sigurno vrijedio i vise nego sto ovaj kit zajedno trenutno kosta. Na dva velika sprua je rasporedjeno naoruzanje. Iako predstavlja cijeli arsenal sto SU-24 moze nositi, naravno da sve ovo nemozete okaciti istovremeno, tako da ce, cak i ako svog SU-a natovarite do zubi, jos uvijek ostati lijepa zbirka naoruzanja za neke druge projekte. Iskreno, za neke stvari uopce neznam sto su, no ima tu svega: air-to-air rakete, air-to-surface rakete, bombe, cluster bombe, gun podovi, externi tankovi, sto bi cigo rekao "nema sta nema".....

Fino izliveni, detaljirani, ovi dijelovi naoruzanja djeluju odlicno i uvjerljivo.

Sve ove divote idu X2, znaci na 2 sprua....

Prozirni dijelovi su odlicni, tanki i prozirni bez ijedne greske na njima. Prilozene su varijante za otvorenu kabinu kao i za zatvorenu, tako da koju god varijantu radili, ostaje vam jos jedan poklopac kabine za nedajboze....

Decali su otisnuti na finom papiru, s jasnim bojama i fino su tanki, nikakvih problema s njima nebi trebalo biti. Osim standardnih zvijezda i oznaka za dvije varijante zrakoplova - crveni 42 i plavi 91, prilozen je tek pokoji stencil, tako da bi jedina zamjerka decalima bila ta sto ih je premalo.....

Shema bojanja je dana, kako sam vec rekao, za dvije varijante zrakoplova. Prva varijanta je sivo-sivo-bijela kombinacija, prestavlja zrakoplov iz Lipetsk zrakoplovne skole i ima oznaku crveni 42. Druga varijanta, plavi 91, je po meni puno zanimljivija, radi se o maskirnoj shemi siva, smedja i sand, predstavlja klasicnu shemu farbanja ovog zrakoplova. Boje su naravno Zvezda / Model Master. Naravno, kome ovo nije dovoljno, postoje i alternativne sheme farbanja i oznacavanja, pa nek izvoli.....

Maketa je dugacka 34,2 cm, sto bi preracunato u stvarnom svijetu bilo oko 24.62 metra. Po Jane's-u, tocna duzina pravog zrakoplova je 24.59 metara, znaci ispada da je maketa malo duza, no to je stvarno zanemarivo. Druga stvar bi bila da su stajni trapovi malo previsoki, tako da ispadne visi na nogama, no i ovdje se radi mozda o 1 mm, tako da se slobodno moze preskociti i zanemariti. Osnovni oblik SU-24 je uhvacen i vise nego odlicno, sve je na svome mjestu,i stvarno djeluje uvjerljivo. Svaka cast Zvezdi na ovome.

Kratkom konzultacijom sam saznao da je ovaj kit u stvari re-boxing Dragonove makete, no kako nisam vidio taj kit, a i nemam se s kime dodatno konzultirati, ne mogu to potvrditi, tako da trenutno ostaje da je ovo ipak Zvezda kit. Ako netko ima tu informaciju, moze potvrditi moje pretpostavke.

Za kraj, sto reci....
Po meni, ovo je predivna maketa, kvalitetno napravljena te ce je svakako biti uzitak slagati. Ne ocekujem neke probleme tijekom sastavljanja. Koga smetaju ovi nedostatci koje sam naveo, uvijek moze investirati dodatno, te uz pomoc aftermarket dijelova poboljsati samu maketu. No, i ako je radite OOB, dobit cete izuzetno finu i uvjerljivu repliku SU-24. Kad na ovo sve dodate da i nemate nekog izbora iste makete, onda smatram da je ovo definitivno best buy ukoliko vas ova varijanta zrakoplova zanima. Posto ja volim takve "big, mean & ugly" zrakoplove, meni je ovo definitivno pogodak, te jedva cekam da je pocmem raditi, i naravno vrebam priliku da uzmem jos kojega....

PREDNOSTI
1. SU-24
2. cijena
3. kvalitetna, fino detaljirana maketa

NEDOSTATCI
1. poneki dijelovi trebaju doradu ili aftermarket zamjene
2. za bolesno-fanaticne ljubitelje tocnosti TM - ispadne malo veca nego bi trebala
3. ostali zanemarite tocku 2

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
traljo
Gost
PorukaUpisano: Pet Ruj 22, 2006 12:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Uf zadnji put sam bio zagrijan za taj avion u 5 razredu osnovne....a bogme ni sad nisam ravnodušan kad sam vidio ovo Surprised
Bravo za trud.... Very Happy
Natrag na vrh
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Ruj 22, 2006 12:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool! Cool
Izvrno prestavljena maketa Very Happy koja nažalost nije moje mjerilo Crying or Very sad , a ona resin je ipak malo pre skupa ... Rolling Eyes
Natrag na vrh
9a4tc
Gost
PorukaUpisano: Pet Ruj 22, 2006 12:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lijepo, lijepo...

Inace, koliko sam vidio i Revell pakira istu maketu u svoju kutiju, te se za istu cijenu dobiju puno bolji dekali (rusi i iracan), ali nisam siguran da li oni stavljaju ova dva sprua naoruzanja...

A Pavla radi lijep cockpit set u resinu...

http://www.pavlamodels.cz/katalogy/detail.php?k=cockpits&c=C72008&styl=styly.css

9a4tc: poruka promijenjena dana: Pet Ruj 22, 2006 1:01 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
tiger
Gost
PorukaUpisano: Pet Ruj 22, 2006 1:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobar izbor recenzije.
Nisam je do sada vidio "otvorenu", pa ti stoga zahvaljujem na uloženom vremenu. Naveo si nekoliko dobrih razloga da si ubodem tu maketu.
Natrag na vrh
Reaper

PorukaUpisano: Pet Ruj 22, 2006 1:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nema na cemu, i drugi put.... trenutno ionako nista ne radim, jos da je love, samo bi sjedio i pisao recenzije..... Smile

Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Ruj 22, 2006 1:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zanimljiva i dobro odrađena recenzija. Very Happy

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Iceman
Gost
PorukaUpisano: Pet Ruj 22, 2006 9:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlično Woot Very Happy
Natrag na vrh
Timmy
Administrator
Član od: 16 Stu 2005
PorukaUpisano: Sub Ruj 23, 2006 12:46 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlična recenzija. Palac gore Patim na ovaj avion ali ga na žalost nitko ne radi u 1/48. Sad
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
sgt.dautanec

Član od: 28 Lis 2005
Mjesto: ZG
PorukaUpisano: Uto Ruj 26, 2006 10:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

samo da nadodam,ovo je inace stari Dragon u orginalu,jedina razlika je u decalima.
Te Dragonove kalupe valjda prvi je koristio Italeri obicnog (kojeg upravo privodim kraju) i M-a,te uz spomenuti Revell i ceski Bilek (M-a),ali bez seta naoruzanja.
Naruzanje je tak ionak (blago receno) dvojbene autenticnosti i gabarita.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
daneel

Član od: 12 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Ruj 27, 2006 1:00 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Timmy Napisao/la:
Odlična recenzija. Palac gore Patim na ovaj avion ali ga na žalost nitko ne radi u 1/48. Sad

http://hsfeatures.com/features04/su24mpb_1.htm
Radi,radi, samo treba imat para...
Btw ovo je pravi Fencer u 1/72:http://www.hobbyterra.com/product.asp?idProduct=789
Natrag na vrh
ijozic
Gost
PorukaUpisano: Sri Ruj 27, 2006 11:37 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

sgt.dautanec Napisao/la:
Te Dragonove kalupe valjda prvi je koristio Italeri obicnog (kojeg upravo privodim kraju) i M-a
Naruzanje je tak ionak (blago receno) dvojbene autenticnosti i gabarita.

Nisam nigdje vidio Italeri pakiranje M verzije. Jesi siguran u to?

Naoruzanje je isto tako Dragon s tim da Zvezda barem daje 2 komada za razliku od Dragona. No Dragon ima bolje naljepnice.
Natrag na vrh
Reaper

PorukaUpisano: Sri Ruj 27, 2006 11:37 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da, to sam i napisao da je dragonov kalup......

Sto se naoruzanja tice, nemam pojma, no kako citam i cujem sastrane jako je dobro pogodjeno, tako da ne sumnjam i ne zamaram se previse time.....

Po cemu je ovo pravi su-24, a ostali nisu?

E da, i novi revell je koliko cujem odlican....

Natrag na vrh
daneel

Član od: 12 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Ruj 27, 2006 7:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dragon, italeri, zvezda i revell su sve isti kalup
Natrag na vrh
tiger
Gost
PorukaUpisano: Sri Ruj 27, 2006 11:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pikiram jednoga Su-24, sad kad ste odgovorili o samom kalupu, dali se zna dali set naoružanja dolazi samo sa Zvezdom, ili takodjer i u ostalim pakiranjima....tnx
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma