Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

1/48 Academy P-36 Hawk "Pajama Party"
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Ned Velj 02, 2014 12:39 am    Naslov poruke: 1/48 Academy P-36 Hawk "Pajama Party" Citiraj ovaj komentar

U pravilu nije baš moje područje i ovu maketu ne bih niti pogledao da nema zanimljive priče iza aviona kojeg konkretno radim.

Naime, izvjesni Phil Rasmussen je spavao u trenutku kada su Japanci napali Pearl Harbour. Frajera su probudile eksplozije i buka motora. Iskočio je iz kreveta i zeletio se do najbližeg aviona u letnom stanju. Još ga je uspio uz pomoć kolege napuniti streljivom, poletjeti i oboriti jednog Japanca. Na kraju je bio sav izrešetan, ali je uspio sletjeti bez ozljeda.

Više o tome može se pričitati ovdje: http://en.wikipedia.org/wiki/Phil_Rasmussen

Ta je scena čak postavljena u jednom muzeju:

Baš ubrzo nakon što me zainteresirala priča, Academy izbaci maketu s tom scenom na boxartu. Nisam mogao vjerovati:

Sama maketa je dosta rudimentalna, ali nije loša. To je ako se ne varam stari Hobby Craft.

Ima oko nje nekih problema. Za nešto sam se odlučio rješiti, a preko nečeg ću drage volje svjesno proći.

Po mom mišljenju, najgori dijelovi makete su kompletno prednji dio - kapotaž, motor i mitraljezi.

Kapotaž sam prvo spojio na suho. Odmah je uočljivo da su ove gornje izbočine za mitraljez predugačke i da će ove "dude" trebati maknuti. Na njihovo mjesto će malo jača medicinska igla.

Ovako otprilite treba skratiti i zatim sve dobro zagladiti.

Zatim, ovo sve pobrusiti i probušiti. Naime, od ove se makete može napraviti i britanska varijanta koja je imala drugi motor i topove.

Zatim smo naručili motor od Quickboosta i fino ga detaljirali
Dvije nijanse alclada i nekoliko gradacija fine tanke žice.

Drugi razlog odabira ove makete je - alclad. Već dugo ga namjeravam isprobati na cijeloj maketi - do sada sam njime bojao detalje. Prezadovoljan sam bojom i rezultatom, ali je sa njime posla kao niti sa jednom drugom bojom.

Zatim još malo farbanja i početak decala.

Najveći problem pri sastavljanju su ovi bočni prozori, Njih sam trebao stanjiti brušenjem, a prava ih je umjetnost zalijepiti. Čupao sam ih jednom već zalijepljene. Sra**e kroz gusto granje, ali sam uspio nekako spasiti situaciju. Sad ću P-40 odraditi kao od šale.
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Velj 02, 2014 12:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Opa ,vidim imamo sličan ukus, i ja ću svoga P-36 raditi u ovoj shemi ,školski odrađeno,manje ni ne očekujem od tebe Very Happy
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Ned Velj 02, 2014 1:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool Cool Cool
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Velj 03, 2014 11:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobro izgleda. Very Happy

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Tomcat Fanatic

Član od: 09 Pro 2006
Mjesto: Ptuj- Slovenia
PorukaUpisano: Pon Velj 03, 2014 9:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobro izgleda...
Davor

Član od: 09 Lis 2011
PorukaUpisano: Pon Velj 03, 2014 10:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

...meni je ovo jako dobro...fino bojanje....alclad je prokleta tužibaba sve se vidi.. Very Happy
dragisa1956

Član od: 01 Lis 2009
PorukaUpisano: Sri Velj 12, 2014 12:15 am    Naslov poruke: P-36 sjajan, nekrinkan i pilotiran u piđami. Citiraj ovaj komentar

Poštovani.
Zgodna tema za podsjetiti se uzbudljive obrane Havaja 1941. Postoji interpretacija na naslovnici magazina "The Second World War" s prikazom zračne borbe P-36 s pilotom odjevenim u piđamu "na višebojne prugice". Nekrinkani zrakoplov je prikazan nešto sjajnije, odprilike prema referentnoj fotografiji, gdje se vidi da su pojedine ploče valjane u raznim smjerovima te izgledaju gledano iz istog motrišta malo tamnije ili malo svjetlije.
Maketi "prebrze izrade" ne mogu pljeskati, jer ponegdje nedostaje panelizacija.Možda se još može to naglasiti na lijepo sklopljenoj i obojenoj maketi, pa sve polakirati bezbojnim lakom. Moglo bi se provjeriti boje i materijale na kolor fotografijama onovremenih P-36. Pokrov reduktora motora je kod američkih proizvođača bio normiran sjajno "neutralno" sivi, a vodovi goriva najvjerojatnije bakreni. Palice podizača ventila su od nehrđajučeg čelika. Možda nedostaje neka pojedinost npr. mjedena pločica na pokrovu reduktora itd. Nisam znao da je tvornička boja zinc chromate unutar stajnog trapa bila maslinasto zelena. Dobro bi bilo i taj podatak provjeriti.

http://www.mediafire.com/download/e6s3rm4mbe54cub/Scale-Model-Aircraft-Plans-Drawings-Curtiss-P-36-Hawk.zip

http://www.asisbiz.com/il2/P-36/Hawk-75A/pages/Curtiss-P-36-Hawks-USAAF-04.html

http://www.asisbiz.com/il2/P-36/Hawk-75A/pages/Curtiss-P-36-Hawks-USAAF-01.html

Fotografije su odlične, a maketa vrlo lijepa i uredno dorađena.
Lijep pozdrav. Dragiša.

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Velj 12, 2014 8:57 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Složio bih se sa Dragišom u pogledu bojanja. Kod neobojanih aviona jako se mogu uočiti razlike u tonalitetu pojedinih metalnih ploča, kao i razlika između aluminijskih dijelova i platnom prekrivenih upravljačkih površina. To u stvari i čini zanimljivom takvu maketu sa relativno jednoličnom shemom bojanja. Ja bih osobno baš na bojanju različitih tonaliteta ploča dao sve od sebe na ovoj maketi.
Natrag na vrh
0viking0
Moderator
PorukaUpisano: Sri Velj 12, 2014 9:50 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nekoliko panela i je u nešto drugačijem tonu (zakrilca i ovaj panel ispod stražnjih bočnih stakla)

Nit vodilja su mi bile ove fotke

Na njima se vidi da baš i nema nekog preizraženog različitog tonaliteta među panelima (osim već spomenutog panela ispod šajbi).

Sto se tiče wheelbaya i kokpita. Boja je identična ZM, a maslinasto zelena ispada zbog lošeg svjetla i fotića.
0viking0
Moderator
PorukaUpisano: Ned Velj 16, 2014 2:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo laganog updatea. Stavljeni decali (osim brojeva koje sam zeznuo, pa čekam nove), i sad cijela priča stoji na svojim nogama. Počeo sam i podlogu. Ima tu još posla.

Dovršiti podlogu, smisliti neke figure, propeler, mitraljezi, nešto detalja tu i tamo i promijeniti ovu boju na vrhu motora na koju je upozorio Dragiša. U pravu je, mora biti siva.... Do kupa Zagreb će biti gotovo valjda ovim tempom.

dragisa1956

Član od: 01 Lis 2009
PorukaUpisano: Sri Ožu 05, 2014 12:17 am    Naslov poruke: Dotjerivanje pojedinosti na maketi. Citiraj ovaj komentar

Poštovani.
-Zanimljivo za sad izgleda maketa i prikaz odloge. Podrobnije sam promotrio muzejsku fotografiju i vidim neke pojedinosti koje maketa nema izrađene, kao šičanu antenu do vrha lijevog krila s porculanskim dielektrikom i ispusnu cjevčicu "ispod" trupa iza kabine. Vidljiva je i bičasta antena. Nisam siguran koja inačica zrakoplova je u muzeju, a koju predstavlja pravi događaj, pa bi i to bilo dobrop provjeriti.
-Ciljničke naprave (nišani) su za diskusiju jer se ne slažu ponuđeni na crtežu i na Life prikazu.
-Hidraulički vod za bubanj kočnice je crn i vidi se na Life prikazu u bojama.
- Usta cjevi tzv. "gubice" automatskog oružja (strojopušaka) bi trebale barem malo izvirivati iz aerodinamičkih pokrova.
-Ispučne cjevi se nalaze unutar aerodinamičkih aluminijskih obloga, ali malo izviruju, pa bi iste trebalo izraditi i obojiti brončano izvana, a olovno iznutra što je boja antidetonatora u pravilno izgorenom benzinu. To vrijedi za sve zrakoplovne visokooktanske motore u tom razdoblju od P-36 do Lancastera ili B-17.
-Sivo kučište zupčanog prijenosa motora je uistinu satenasto vjerojatno zaprašeno nauljeno kako se vidi na priloženom Life prikazu u bojama.
-Figura pilota u nekakvoj zanimljivoj piđami bi bila očekivana uz maketu. Službene vojne ljetne piđame nisu osobito zanimljivih boja, a nije nemoguće da je pilot spavao u privatno kupljenoj prikazanoj na poklopcu kutije makete.

Lijep pozdrav od pomalo sitničavog kritičara.
Dragiša HOMO LUDENS.
Natrag na vrh
0viking0
Moderator
PorukaUpisano: Sri Ožu 19, 2014 12:36 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dragiša, puno hvaala na komentaru. Većina navedenog još nije zalijepljeno jer je maketa još u radu i nema problema - bit će. Ono za što zahvaljujem izdvojeno je ova cjevćica ispod trupa. To zbilja nisam uočio i svakao ću je montirati.

A pilot je u procesu izrade i bit će u nekakvoj - vjerojatno civilnoj pidžami. Prema legendi, bila je nekakava ružičasta s crtama... I opasač s pištoljem...
0viking0
Moderator
PorukaUpisano: Ned Ožu 30, 2014 11:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo nas u finalu. Ima još par sitnica za zalijepiti, ali trenutno sam u procesu sređivanja figure. Hvala Tomi iz Varaždina na ustupljenim decalima.

Ideja je da vinjetica prikazuje trenutak kada pilot ulazi u avion i sada bih imao par pitanja:

Prema "legendi" Rasmussen je imao pidžamu i opasač s pištoljem (ne znam za kaj će mu to). Koji bi to bio pištolj?. Napravio sam opasač i gore ću zakeljiti futrolicu. Sigurno nije Colt Peacemaker Smile

Drugo, htio bih mu u ruku staviti slušalice ili kapu koju prinosi glavi. Na prikazu iz muzeja ima slušalice, ali druga je mogućnost da je nosio kapu.

Treće, kakav je tada bio princip priključka slušalica? Da li je u avionu bio kabel koji se uključio u kapu/slušalice ili su slušalice bile kao danas npr sa svojim kablom koji se uključio negdje u avionu?

Četvrto, tražim ideje što još pametno i da li staviti nešto na podlogu. Ideja je da se stvori atmosfera tog napada. Vidio sam po fotkama da je ovakve spaljevine bilo svuda po aerodromu... Iako je Rasmussen na kraju poletio s livade navodno...

Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Ned Ožu 30, 2014 12:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ne treba nist na podlogu...napravi jednog tipa kako trci prema avionu( ili pilota kako trci prema drugom) i to bu ti dalo frku i dinamicnost....i to je to...
btw, nisam do sad komentiral, ali ovo cu jaaaako dobro proucit uzivo...krasan je, bas onak.... Cool

Slider: poruka promijenjena dana: Uto Tra 01, 2014 6:04 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Uto Tra 01, 2014 4:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobro Vikinže zar ti se neda googlat?

Evo tu piše da je imao .45 cal pištolj

http://en.wikipedia.org/wiki/Phil_Rasmussen
A tu su ti slike kaciga s priključcima za radio

http://www.alliedflightgear.com/USAAF%20flight%20helmets.html

Inače, najbolja je ideja da staviš neku figuru kako trči ionako nemaš mjesta za nešto više.

Ili, kako pilot i recimo dvije figure gledaju u jednu točku na nebu (i recimo da jedna figura pokazuje prstom) kako bi se stekao dojam da japanski avioni idu na njih.

Ili figuru s karabinom kako cilja u zrak, kako bi se stekao dojam da ih japanci upravo preljeću.

E i da, imam malo problem s spaljevinom. Jako je "uredna" kao da ju je netko pomeo u stranu. A i koliko vidim ispod nje je rupa? Ako je tu kao bomba tresnula, onda od aviona ne bi puno ostalo. U najboljem slučaju bi bio pun gelera, a komada spaljevine bi bilo i po njemu. Ili je avion kao doguran na to mjesto?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma