Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Group build, dual build ....?

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Pet Sij 24, 2014 6:50 pm    Naslov poruke: Group build, dual build ....? Citiraj ovaj komentar

Izvinjavam se unaprijed ako je ovo pitanje već bilo postavljeno - nisam uspio pronaći na ovom forumu.

Mene (kao pripadnika starije generacije) zanima pojam i logika 'Group builda' (ili dual builda). Što je to ustvari? Koja je svrha toga .... itd.?

Ako može netko da mi objasni jednostavnim rječnikom jer nikako ne mogu dokučiti.

Vojo Wink
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
zzed

Član od: 15 Svi 2009
Mjesto: zg
PorukaUpisano: Pet Sij 24, 2014 7:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

bok Vojo,

ja sam član na dva međunarodna foruma, jedan je specijaliziran za figure uglavnom, drugi za wargaming.

Činjenica je da ogroman broj maketara složi zapravo vrlo malo maketa tijekom godina, a maltene svi prikupe ogromnu kolekciju koja netaknuta stoji, a ne mali novac je potrošen na to, alati, boje i sve ostalo. Sve su to projekti nastali u glavi, a realizacija iz razno raznih razloga izostaje.

Kako bi se ljudi potakli na konkretan rad, predlažu se Group build-ovi, sa relativno labavim pravilima - pozivaju se svi da slažu po svom odabiru nešto iz dogovorene tematike npr. oklopna vozila u nekoj skali ili slično. Stvar je u dodatnom poticaju, onaj tko se uključi ima na neki način i moralnu obvezu da maketu odradi do kraja.
Iako se ništa ne događa onima koji odustanu.

Što se tiče foruma, svaki forum da bi bio uspješan mora imati svakodnevno 'friške' makete i wip-ove, kako bi članovi redovito posjećivali forum i to je argument za sponzore, broj članova, posjeta itd.

Znači služi za poticanje inertnih, što tebi i ne treba Very Happy

Ne znam pratiš li ovaj forum, sigurno će ti se svidjeti - http://www.network54.com/Forum/47210/

ima hrpetinu stranica, svaki dan nešto novo, za teme klikni na 'view thread'

zadnji njihov Group build je 'shelf queens', 'umjetničko' ime za nikad dovršene makete koje ljudima stoje po policama, ladicama i drugdje, a tema je dovršetak takvih projekata

znači sve skupa je nekakav zajednički 'commitment' za konkretan rad na maketama, a forum održava svježim i zanimljivim
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Sub Sij 25, 2014 12:36 am    Naslov poruke: Re: Group build, dual build ....? Citiraj ovaj komentar

vojo Napisao/la:

Mene (kao pripadnika starije generacije) zanima pojam i logika 'Group builda' (ili dual builda). Što je to ustvari? Koja je svrha toga .... itd.?

'Group build' i 'dual build' nisu isto.

Group build ti je ovo što je kolega gore napisao, znači više maketara slaže maketu slične tematike, ili mjerila, ili perioda (npr. sada su na ovom forumu u tijeku dva GB-a, WWI asevi i WWII oklop), uglavnom radi poticaja, motivacije i sl. Najčešće imaju nekakav oblik natjecanja.

'Dual build' bi bilo kad jedan maketar simultano radi dvije (ili više) maketa iste ili slične tematike. To se najčešće radi sa maketama koje su isto ili slično obojane, npr. ako želiš sastavit Spitfire-a i Hurricane-a iz bitke za Britaniju, oni imaju identične sheme bojanja pa ih radi lakše izrade tj. bojanja radiš simultano tj. paralelno. U tom slučaju je smanjena potrošnja boje, razrjeđivača, čišćenje AB-a i slično.
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Sub Sij 25, 2014 2:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super, hvala obojici, sad mi je sve jasno .... ja sam mislio (i malo se prepao) da je GB nekakav zajednički rad na nekoj maketi i nisam mogao skontati gdje tu leži logika (i gušt), ali sad vidim da sam bio u krivu .... uh, hvala bogu, jer sam se prepao da sam van trenda ....

A DB, hm, pa to ja sad radim (tri tenka istovremeno), eto, kako sam odma' ufatio korak ....

Dečki hvala, imate kavu.

Vojo Wink
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
st65uka

Član od: 06 Stu 2007
Mjesto: Auckland, NZ
PorukaUpisano: Sub Sij 25, 2014 3:10 pm    Naslov poruke: Re: Group build, dual build ....? Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:
vojo Napisao/la:

'Group build' i 'dual build' nisu isto.

Group build ti je ovo što je kolega gore napisao, znači više maketara slaže maketu slične tematike, ili mjerila, ili perioda (npr. sada su na ovom forumu u tijeku dva GB-a, WWI asevi i WWII oklop), uglavnom radi poticaja, motivacije i sl. Najčešće imaju nekakav oblik natjecanja.

'Dual build' bi bilo kad jedan maketar simultano radi dvije (ili više) maketa iste ili slične tematike. To se najčešće radi sa maketama koje su isto ili slično obojane, npr. ako želiš sastavit Spitfire-a i Hurricane-a iz bitke za Britaniju, oni imaju identične sheme bojanja pa ih radi lakše izrade tj. bojanja radiš simultano tj. paralelno. U tom slučaju je smanjena potrošnja boje, razrjeđivača, čišćenje AB-a i slično.

Mali dodatak, pojam dual build se može koristiti i kada dva maketara rade isti subjekt.
Postoji i duel build, koji je više kompetitivno nastrojen.
Postoji i naziv za izradu jedne makete od vise maketara, i to ima svoj poseban naziv - joint build. Kada se radi na jednoj maketi najčešće se podijeli između dva maketara na izradu i bojanje (jedan radi rad na suho - sastavljanje i slično, drugi boja i pravi weathering). S ovim sam se susretao kod oklopa u 35.
Osim te podijele gori, postoji opcija da se nekolicina maketara dogovori o izradi diorame. Pa tako jedan pravi i boja tenk, drugi pravi i boja figurice, treci pravi bazu diorame itd. Jedan od najpoznatijih takvih diorama/radova je sigurno Red Tide Rising (Berlin 1945) diorama...
Inače, puno takvih radova se može vidjeti u kolekciji g. Aguilere.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma