Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Thundercat
 | | Član od: 13 Tra 2007 | | Poruke: 1823 | | Mjesto: Hirvatistan |
|
Upisano: Pon Pro 02, 2013 10:40 am Naslov poruke: Nova serija 109-ki od AZ Modelsa |
|
|
Naravno u 1/72.
Nadajmo se da će za tu cijenu nešto i valjati...
Jedno od pakiranja ima i Dukovca:
 _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
3D Glasses for 3D Prints...
Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Još nekakvi Spitfajeri, Meseri, MiG-29, Matilde i tak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5390 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Pro 02, 2013 10:47 am Naslov poruke: |
|
|
Baš gledao jučer ,imaju dobru kolekciju G serije. Sad samo da izleti neki inbox... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Pro 02, 2013 11:02 am Naslov poruke: |
|
|
AZ Models ima nekoliko maketa sa ZNDH oznakama, ali su mahom svi ti dekali loši i netočni. O maketama bolje ne komentirati. Vrlo često imaju ozbiljne konturne probleme, a uklapanje dijelova je često totalna katastrofa... _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
|
Upisano: Pon Pro 02, 2013 11:07 am Naslov poruke: |
|
|
Da, često omjer uloženog i dobivenog ostavlja gorak okus u ustima... _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Pro 03, 2013 10:05 am Naslov poruke: |
|
|
Imam maketu kod sebe (ovu s Dukovcem), pa ako netko bude želio više detalja...
AZ je imao velikih grešaka kod nekih maketa, a izrada je bila ponekad nedovoljno precizna.
Ovaj Bf-109 izgleda izvrsno u kutiji, a vidio sam uživo i složenu maketu. Meni djeluje dosta uvjerljivo, iako moram još vidjeti što je sa širinom prednjeg dijela trupa. Možda je mali problemčić i ljepljenje "buhtli" na njega i poklopaca širokih kotača na gornju stranu krila. To uvijek (i kod drugih Messera sa istim rasklopom) dovodi do male prenaglašenosti tih izbočina... No s obzirom na pogreške svih maketa i cijenu Fine moldsa, čini se da bi ovaj AZ-ov Messer mogao postati "The final solution" u svijetu 1:72...
Možda je najvažnija informacija u svemu tome tehnološka: do sad je AZ radio short-runove, a od ovog Messera na dalje makete (uključujući i obnovljreni Kovozavody Prostejov - KP) će biti rađene klasičnim long-run kalupima. Na ovom messeru su detalji izvrsni, npr. kotačići u cockpitu su savršeno odliveni... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Pro 03, 2013 10:51 am Naslov poruke: |
|
|
| Damir Napisao/la: | Imam maketu kod sebe (ovu s Dukovcem), pa ako netko bude želio više detalja...
AZ je imao velikih grešaka kod nekih maketa, a izrada je bila ponekad nedovoljno precizna.
Ovaj Bf-109 izgleda izvrsno u kutiji, a vidio sam uživo i složenu maketu. Meni djeluje dosta uvjerljivo, iako moram još vidjeti što je sa širinom prednjeg dijela trupa. Možda je mali problemčić i ljepljenje "buhtli" na njega i poklopaca širokih kotača na gornju stranu krila. To uvijek (i kod drugih Messera sa istim rasklopom) dovodi do male prenaglašenosti tih izbočina... No s obzirom na pogreške svih maketa i cijenu Fine moldsa, čini se da bi ovaj AZ-ov Messer mogao postati "The final solution" u svijetu 1:72...
Možda je najvažnija informacija u svemu tome tehnološka: do sad je AZ radio short-runove, a od ovog Messera na dalje makete (uključujući i obnovljreni Kovozavody Prostejov - KP) će biti rađene klasičnim long-run kalupima. Na ovom messeru su detalji izvrsni, npr. kotačići u cockpitu su savršeno odliveni... | Par fotografija spruova i preliminarni inbox u rubrici recenzija bi sigurno mnoge zainteresirao, ako imaš volje i vremena. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Pro 03, 2013 11:16 am Naslov poruke: |
|
|
Da ne fotkam previše, inbox je ovdje:
http://modelweb.modelforum.cz/2013/11/27/172-bf-109g-az-model-preview/?lang=en
S moje strane:
- 2 spruea pokrivaju izvrsno čitavu seriju Messera od ranih do kasnih G-ova s "buhtlama". To znači dvije verzije kotača, dvije verzije vertikalaca, dvije verzije propelera, dvije verzije poklopca kabine, više repnih kotača, ovo ono... Ako imaš jednu maketu, možeš se i naknadno odlučiti koju verziju ćeš sastavljati, nije kao s Academijem koji izreže viškove (naravno, trebaju ti dekali za istu)
- u pakiranju s Dukovcem su obje vrste poklopaca kabine
- detalji cockpita su dovoljni za većinu maketara, za zatvioreni cockpit dovoljno za sve.
- u kutiji sve izgleda izvrsno i savršeno. Budući da znamo da makete kod sastavljanja znaju biti manje izvrsne, neću trčati pred rudo. No vidjevši sastavljenu maketu (out of- box poljepljenu, bez ikakvog kitanja i farbanja), čini mi se da stajni trapovi dobro sjede a spiner djeluje uvjerljivo (to su kod maketa messera uvijek problemi)
- nisam siguran u širinu prednjeg dijela trupa, gledano odozgo (možda se varam ali djelovala mi je mrvicu "premršavo") i visinu nižeg vertikalca (djelovalo mi je mrvicu prenisko). No možda se varam, vidjet ćemo.
- dvije verzije vertikalaca imaju cijenu - bit će potrebno zagladiti taj spoj.
- sastavnica je "luksuzna", na bezdrvnom papiru i u boji... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Pro 03, 2013 11:45 am Naslov poruke: |
|
|
Hvala za link i brzi intro. Gledajući spruove, nisam previše oduševljen. Postoji opcija samo zatvorenog poklopca kabine koji djeluje nešto deblje. Propeleri mi na prvi pogled imaju sumnjivi oblik, a na gornjem dijelu motora su mitraljezi ponešto predimenzionirani i zaliveni sa svime. Komandna ploča isto ne izgleda posebno lijepo, a detalji kokpita su doista dovoljni samo ako ga se zatvori. Flapsovi nisu izdvojeni kao posebni dijelovi, što bi po mom mišljenju trebalo biti na maketi današnjih standarda. Nadam se da će netko pokušati složiti maketu, kako bi se mogla provjeriti sastavljivost i vidjeti konturne točnosti ili netočnosti (AZ Spitfire-i u Hurricane-i su pravo razočaranje obzirom na konture trupa). Na uputi za bojanje je vidljivo da je krilata šahovnica sasvim pogrešna za Dukovčev G-6. U prvoj fazi je nedovršena (samo bijela podloga i crveni kvadratići), a u dovršenom obliku ima srebrna krila i crne i crvene detalje na pleteru, dok je AZ dao bijela krila sa crvenim rubom... _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| jasmind
| | Član od: 17 Kol 2010 | | Poruke: 83 | |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Pro 03, 2013 12:40 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | | Hvala za link i brzi intro. Gledajući spruove, nisam previše oduševljen. Postoji opcija samo zatvorenog poklopca kabine koji djeluje nešto deblje. Propeleri mi na prvi pogled imaju sumnjivi oblik, a na gornjem dijelu motora su mitraljezi ponešto predimenzionirani i zaliveni sa svime. Komandna ploča isto ne izgleda posebno lijepo, a detalji kokpita su doista dovoljni samo ako ga se zatvori. Flapsovi nisu izdvojeni kao posebni dijelovi, što bi po mom mišljenju trebalo biti na maketi današnjih standarda. Nadam se da će netko pokušati složiti maketu, kako bi se mogla provjeriti sastavljivost i vidjeti konturne točnosti ili netočnosti (AZ Spitfire-i u Hurricane-i su pravo razočaranje obzirom na konture trupa). Na uputi za bojanje je vidljivo da je krilata šahovnica sasvim pogrešna za Dukovčev G-6. U prvoj fazi je nedovršena (samo bijela podloga i crveni kvadratići), a u dovršenom obliku ima srebrna krila i crne i crvene detalje na pleteru, dok je AZ dao bijela krila sa crvenim rubom... |
Za dekale nisam provjeravao. Što se tiče ovih ostalih zamjerki, možda i stoje, ali su to sve sitnice u usporedbi s ostalim maketama koje imaju ogromne nedostatke. Neću govoriti o Fine Moldsu, jer je to maketa sa bar 2x većom cijenom od ove. Mene najviše kod ove makete zanima konturna točnost, nju kod messera u 1:72 čekam kao ozeblo sunce. Sve ostalo se može riješiti.
Što se tiče otvorenog i zatvorenog cockpita, ovdje je zatvorena kabina logičan odabir. Naime, za otvoreni cockpit trebaš veću razinu detalja nego što omogućuje plastika, trebaš resine i metale - multimedijalnu maketu koja košta 2x skuplje od ovoga. S druge strane, maksimum koji onog što se u cockpitu može postići plastikom ovdje je uglavnom postignuto (remenje???) i to je ono što zadovoljava bar 95% maketara, onih koji ne otvaraju cockpite. Po meni je to dobra odluka, jer umanjuje cijenu makete, omogućuje da maketar lakše uđe u jednostavniju i bržu izradu, da se više slažu makete, a da se manje čuvaju multimedijalne makete u kutijama (one koje svojom zathjevnošću odbijaju maketara)...
I, BTW: što je kod kontura AZ-ovog Spitfirea "pravo razočaranje" (opet, u odnosu na druge makete)? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Pro 03, 2013 12:53 pm Naslov poruke: |
|
|
| Damir Napisao/la: | | Grunf Napisao/la: | | Hvala za link i brzi intro. Gledajući spruove, nisam previše oduševljen. Postoji opcija samo zatvorenog poklopca kabine koji djeluje nešto deblje. Propeleri mi na prvi pogled imaju sumnjivi oblik, a na gornjem dijelu motora su mitraljezi ponešto predimenzionirani i zaliveni sa svime. Komandna ploča isto ne izgleda posebno lijepo, a detalji kokpita su doista dovoljni samo ako ga se zatvori. Flapsovi nisu izdvojeni kao posebni dijelovi, što bi po mom mišljenju trebalo biti na maketi današnjih standarda. Nadam se da će netko pokušati složiti maketu, kako bi se mogla provjeriti sastavljivost i vidjeti konturne točnosti ili netočnosti (AZ Spitfire-i u Hurricane-i su pravo razočaranje obzirom na konture trupa). Na uputi za bojanje je vidljivo da je krilata šahovnica sasvim pogrešna za Dukovčev G-6. U prvoj fazi je nedovršena (samo bijela podloga i crveni kvadratići), a u dovršenom obliku ima srebrna krila i crne i crvene detalje na pleteru, dok je AZ dao bijela krila sa crvenim rubom... |
Za dekale nisam provjeravao. Što se tiče ovih ostalih zamjerki, možda i stoje, ali su to sve sitnice u usporedbi s ostalim maketama koje imaju ogromne nedostatke. Neću govoriti o Fine Moldsu, jer je to maketa sa bar 2x većom cijenom od ove. Mene najviše kod ove makete zanima konturna točnost, nju kod messera u 1:72 čekam kao ozeblo sunce. Sve ostalo se može riješiti.
Što se tiče otvorenog i zatvorenog cockpita, ovdje je zatvorena kabina logičan odabir. Naime, za otvoreni cockpit trebaš veću razinu detalja nego što omogućuje plastika, trebaš resine i metale - multimedijalnu maketu koja košta 2x skuplje od ovoga. S druge strane, maksimum koji onog što se u cockpitu može postići plastikom ovdje je uglavnom postignuto (remenje???) i to je ono što zadovoljava bar 95% maketara, onih koji ne otvaraju cockpite. Po meni je to dobra odluka, jer umanjuje cijenu makete, omogućuje da maketar lakše uđe u jednostavniju i bržu izradu, da se više slažu makete, a da se manje čuvaju multimedijalne makete u kutijama (one koje svojom zathjevnošću odbijaju maketara)...
I, BTW: što je kod kontura AZ-ovog Spitfirea "pravo razočaranje" (opet, u odnosu na druge makete)? | kapotaž motora je smršavio kao da je bio na teškoj dieti...Govorim o Mk IX. Meni se čini da je stara Hasegawa 1/72 Mk.IX bolja od tog AZ-a. Svakako je lakša za sklapanje, sa puno oštrijim i čišćim detaljima. Italeri je tu totalni promašaj, a Airfixov novi kalup isto nije baš briljantan. No to je već off topic... Po gore postanim slikama početka rada na jednom AZ Bf109G izgleda da se bar glavni dijelovi pristojno slažu iizgledaju OK. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
|
Upisano: Uto Pro 03, 2013 1:19 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | | I, BTW: što je kod kontura AZ-ovog Spitfirea "pravo razočaranje" (opet, u odnosu na druge makete)? | kapotaž motora je smršavio kao da je bio na teškoj dieti...Govorim o Mk IX. Meni se čini da je stara Hasegawa 1/72 Mk.IX bolja od tog AZ-a. Svakako je lakša za sklapanje, sa puno oštrijim i čišćim detaljima. Italeri je tu totalni promašaj, a Airfixov novi kalup isto nije baš briljantan. No to je već off topic... [/quote]
Hasegawa NIJE bolja od AZ Modelsa. Ni po konturnoj točnosti, ni po detaljima.
Airfix je, osim po detaljima, bolji od Hasegawe.
Italeri je van kategorije, koliko ima grešaka i kakav je... _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Pro 03, 2013 1:36 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | | kapotaž motora je smršavio kao da je bio na teškoj dieti...Govorim o Mk IX. Meni se čini da je stara Hasegawa 1/72 Mk.IX bolja od tog AZ-a. Svakako je lakša za sklapanje, sa puno oštrijim i čišćim detaljima. Italeri je tu totalni promašaj, a Airfixov novi kalup isto nije baš briljantan. No to je već off topic... Po gore postanim slikama početka rada na jednom AZ Bf109G izgleda da se bar glavni dijelovi pristojno slažu iizgledaju OK. |
Ah, so.. Ja sam mislio da govoriš o ranijim Spitovima. Spit IX možda ima taj problem koji spominješ (ne znam, ja nisam provjeravao), ali i s tim je jako dobar, ne možeš reći da je "pravo razočaranje".
A ovaj Messer, čak i da ima sličan problem, čini se kao veliki korak naprijed kod AZ-a. To je long-run, oštriji odljev, puno bolji detalji, a meni se nekako čini da je u odnosu na sve multimedijalne makete ovdje dobro odabrano odbacivanje multimedije i ciljanje na užitak u sklapanju. Da jednostavno samo lijepiš plastične dijelove, da se sve dobro uklapa, da na kraju stvar sliči Messeru, a da na zatvorenoj konfiguraciji ništa ne moraš dodavati. Užitku pridonosi i sastavnica sa postupnim prikazim farbanja malih detalja.
No, za završni sud (o uvjerljivosti oblika) sačekajmo neku složenu maketu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Pro 03, 2013 4:27 pm Naslov poruke: |
|
|
| Damir Napisao/la: | | Grunf Napisao/la: | | kapotaž motora je smršavio kao da je bio na teškoj dieti...Govorim o Mk IX. Meni se čini da je stara Hasegawa 1/72 Mk.IX bolja od tog AZ-a. Svakako je lakša za sklapanje, sa puno oštrijim i čišćim detaljima. Italeri je tu totalni promašaj, a Airfixov novi kalup isto nije baš briljantan. No to je već off topic... Po gore postanim slikama početka rada na jednom AZ Bf109G izgleda da se bar glavni dijelovi pristojno slažu iizgledaju OK. |
Ah, so.. Ja sam mislio da govoriš o ranijim Spitovima. Spit IX možda ima taj problem koji spominješ (ne znam, ja nisam provjeravao), ali i s tim je jako dobar, ne možeš reći da je "pravo razočaranje".
A ovaj Messer, čak i da ima sličan problem, čini se kao veliki korak naprijed kod AZ-a. To je long-run, oštriji odljev, puno bolji detalji, a meni se nekako čini da je u odnosu na sve multimedijalne makete ovdje dobro odabrano odbacivanje multimedije i ciljanje na užitak u sklapanju. Da jednostavno samo lijepiš plastične dijelove, da se sve dobro uklapa, da na kraju stvar sliči Messeru, a da na zatvorenoj konfiguraciji ništa ne moraš dodavati. Užitku pridonosi i sastavnica sa postupnim prikazim farbanja malih detalja.
No, za završni sud (o uvjerljivosti oblika) sačekajmo neku složenu maketu. | HM, vidio sam kod kolege u radu Spit IX od AZ-a i čuo iz prve ruke sve probleme oko sklapanja. Osobno ga ne bi kupio. Uostalom, Eduard je u zadnje vrijeme krenuo smanjivati svoje makete 1/48 u 1/72. Obzirom da su smanjeni Hellcat i Bf110 izvanredne makete, a Spit IX u 1/48 najbolja maketa aviona koju sam imao prilike slagati, treba samo pričekati umanjenog na 1/72 i ne razmišljati previše.  _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
|
Upisano: Uto Pro 03, 2013 5:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Samo da ne smanje 109-ku. _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|