Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Revell F-4F PHANTOM II
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Sri Ruj 20, 2006 11:04 am    Naslov poruke: Revell F-4F PHANTOM II Citiraj ovaj komentar

Kako se ja lozim na alternativne sheme bojanja i oznacavanja vise nego na one klasicne "siva-siva", pogotovo kad je rijec o USAF zrakoplovima, a i ljubitelj sam F-4, ovo se pokazalo kao divna prilika da ubijem dvije muhe jednim udarcem. Istina, ovu maketu nisam nigdje vidio (osim u revell-ovom katalogu), jer bih sigurno do sada vec pronasao nacin da je se dokopam. No, zahvaljujuci dobroj volji i mekanom srcu kolege maketara, izvukao sam na poklon ovaj primjerak, koji je njemu, usput receno, neraspakiran stajao dobre 2 godine u ormaru. Inace, kako nesluzbeno cujem, cijena ovoga kita je nekih 100 kn, naravno ako ga uspijete negdje pronaci (cuo sam da se zna u mercatoru zadesiti, ali dosta rijetko, no pretpostavljam da za one koji makete nabavljaju u zg ili on-line, ovo i nije nekakava novost). No, za nas preostalih 0,75% maketara koji mozda do sada nisu imali prilike vidjeti ovu maketu, pokoja rijec da znaju sto mogu ocekivati.....

Znaci, mjerilo 1/72, proizvodjac Revell, godina proizvodnje 2000 (tako pise na okvirima), maketa naravno F-4F PHANTOM II...

Pakiranje je tipicno Revell, znaci velika kutija, lijepi boxart. Spruovi su uredno slozeni u vrecicu, decali su posebno odvojeni, kao i prozirni dijelovi, tako da nema grebanja i struganja dijelova. Cisto uredno, pogotovo kad usporedim s Italeri pakiranjima, gdje se zna desiti da pola djelova otpadne sa okvira, a da ne pricam koliko puta prozirni dijelovi budu izreckani tumbanjem u kutiji.

Otvaranjem vrecice dolazimo do 3 sprua na kojima je razmjesteno 100 dijelova izvedenih u svjetlo sivoj plastici, plus jos 2 prozirna sprua s 8 dijelova, znaci sveukupno 108 dijelova. Maketa, naravno ima ugravirane panele i sve detalje tipa zakovica i sl., no na srecu Revell nije pretjerivao kao s nekim drugim kitovima, tako da su panele fino naznacene, ali jos uvijek dovoljno plitke da ne djeluju kao kanali, no nema straha da ce ih boja ili neki eventualni popravci prekriti.

Sastavnica je u obliku knjige, s ponekom informacijom o samom zrakoplovu, oznakama i sl., dok je ostatak posvecen sastavljanju same makete. Dovoljno detaljno napravljena i sa logicki rasporedjenim koracima, stvarno nitko nebi trebao imati problema u snalazenju i sastavljanju.

Kao i kod vecine novijih Revell maketa, cockpit je fino detaljno izveden, s jasno naglasenim instrumentima, sto vrijedi i za kadu, kao i pilotska sjedala, pogotovo ako uzmemo u obzir da je to 1/72 mjerilo. Ako se nekome neda detaljirati cockpit bojanjem i ostalim tehnikama, prilozeni su i decali u boji, koji mi djeluju sasvim ok, za kontrolne ploce i kadu cockpita.

Kao sto sam vec rekao, sve linije panela su fino ugravirane, a paznja je posvecena i sitnijim detaljima, tipa wheel bay-a, motora, usisnika. Flasha ima na par dijelova, uglavnom na manjim i sitnijim stvarima, no to se da rijesiti relativno lagano.

Neznam koliko se na slikama moze vidjeti, no meni ovo sve skupa djeluje dovoljno uvjerljivo i fino izvedeno.

Uz ovaj kit su prilozene dvije varijante farbanja te decala, obadvije za njemacko zrakoplovstvo.
Prva varijanta je shema sa box-arta, crveno crna kombinacija i predstavlja F-4 koristen kao demonstrator na 40-oj obljetnici JG71 "Richthofen" squadrona, dok druga varijanta predstavlja JG73 squadron i vise je konzervativnija, znaci sivo-siva kombinacija. Boje, naravno Revell.

Decali su fino otisnuti, s jasnim bojama, te osim oznaka za gorespomenute zrakoplove, sadrze jos i decale za cockpit, te nezaobilazne stencile i ostale razne oznake. Djeluju mi cisto odlicno, ne ocekujem nekih vecih problema s njima.

Za kraj, neznam dali ce se ostali sloziti samnom, no po meni je ovo odlicna maketa, koja vjerovatno ima i poneku svoju manu, ali mislim da predstavlja dobar izbor u 1/72 mjerilu, pogotovo kad se usporedi s Italerijevim kitom. Jos ako ima likova koji se kao ja loze na ovakve sheme farbanja, onda jos bolje....

PREDNOSTI:
1. shema bojanja i oznacavanja
2. detljano izvedeni dijelovi
3. F-4

NEDOSTATCI
1. ja za sada nisam pronasao ni jedan, javite ako sto ima

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Sri Ruj 20, 2006 11:40 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni ovo izgleda lijepo ugravirano. Jedino bas ne vidim koliko su prozirni dijelovi zapravo prozirni?
Pretpostavljam da su dekali standardni revellovi-odlicni! Very Happy
Natrag na vrh
Timmy
Administrator
Član od: 16 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Ruj 20, 2006 11:48 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lijepo napisana recenzija. Cool

Nego, nije mi jasno što je onaj veliki prozirni dio na donjem okviru prozirnih dijelova. Confused
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Ruj 20, 2006 12:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala na recenziji. Very Happy Sastavljači 1/72 biti će i više nego zadovoljni. Wink
Natrag na vrh
Bebonja
Gost
PorukaUpisano: Sri Ruj 20, 2006 12:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobro si to odradio .
Za svaku pohvalu .
Ne kužim se u moderne zrakoplove pogotovo tog mjerila ali mislim da če poklonici opisanog dobiti dobru informaciju .

Palac gore Palac gore
Natrag na vrh
Reaper

PorukaUpisano: Sri Ruj 20, 2006 1:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala....

Prozirni dijelovi su dosta dobri, malo su deblji, znaci nisu kristalno jasni, ali jos uvijek dovoljno prozirni da se kroz njih super vidi....

Ustvari da, ni ja nemam pojma sto je onaj sprue s prozirnim dijelovima, cak i nakon 5 puta sto sam procitao i pregledao saatavnicu, tih dijelova jednostavno - nema..... What the fuck?

Da nisam maketu dobio neraspakiranu, pomislio bi da je uletilo nesto od druge makete, ovako ostaje jedino 2 objasnjenja... ili sam ja corav pa ne mogu skuziti gdje to tocno ide, ili je u tvornici spakovan dio koji uopce nije od ovog kita.... no mozda se pokaze tijekom sastavljanja da ipak negdje ide.....

Natrag na vrh
tiger
Gost
PorukaUpisano: Sri Ruj 20, 2006 1:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lijepo si opisao maketu, fenomenalna je, takodjer sam ponosni vlasnik jednoga primjerka.
Da razjasnimo ovaj dio od prozirne plastike. Ugradjuje se na drugi model Phantoma, onaj RF-4E ili Revell Nr.04308. Razlikuje se od F-modela, upravo po tim površinama gdje dolazi izvidjačka oprema u nosu i po još kojoj sitnici.
Želim ti ugodno maketarenje.
Natrag na vrh
Essex
Gost
PorukaUpisano: Sri Ruj 20, 2006 3:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lipo odrađena recenzija! Piskaranje Foto Foto
Natrag na vrh
KatarII

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: ZGB
PorukaUpisano: Sri Ruj 20, 2006 5:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlicno, bas sam pikairao tu maketu, ali nisam bio siguran sto cu tocno naci unutra- fala na informacijama. Cool
Iceman
Gost
PorukaUpisano: Sri Ruj 20, 2006 8:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Čovječe, odlično si to napisao i objasnio, sretno sa sastavljanjem! Very Happy Very Happy Very Happy
Natrag na vrh
P-51

Član od: 24 Ožu 2006
Mjesto: Drniš/Šibenik
PorukaUpisano: Sri Ruj 20, 2006 8:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pivo
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM
Reaper

PorukaUpisano: Sri Ruj 20, 2006 9:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Drago mi je da je posluzila recenzija....
Sastavljanje nece biti skoro, uhvatio sam se nekih starih prijekata koji su zapoceti prije dobrih 10 godina, pa dok to ne restauriram, sam sam sebi obecao da necu nista novo zapocimati.....

Natrag na vrh
Iceman
Gost
PorukaUpisano: Sri Ruj 20, 2006 9:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Samo ti pošišaj te nedovršene, ja također ne volim ostaviti nešto na duže vrijeme nedovršeno! Very Happy
Natrag na vrh
Reaper

PorukaUpisano: Sri Ruj 20, 2006 9:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

UH, pronasao sam ih par, ali me cisto sramota te slike postati, jer prikazuju moj rad od prije 10-tak godina, koje sad pokusavam spasiti da ipak lice na nesto....

Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Ruj 21, 2006 9:04 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svaka pohvala za recenziju. Very Happy I ja sam se dugo mislio oko te makete, ali ja baš suprotno razmišljam-najnapetije su mi sheme bojanja za Amere iz Vijetnama i rani F-4E. Zato sam dosta čekao da Revell izbaci tu maketu u drugoj konfiguraciji, ali to se nikako ne događa, kao ni logično korištenje dijelova za J/D varijante...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma