Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Uto Stu 26, 2013 6:04 pm Naslov poruke: Deep green/european green - koja je tamnija? |
|
|
Pozdrav ljudi, novi sam na forumu i relativno novi u maketarskom svijetu...
Posložio sam makete i sad sam došao do "zida" stoga trebam vaš savjet vezano za farbanje...
S obzirom da imam samo 4-5 maketa koje želim pofarbati, ne želim puno love ulagati u razno razne boje/lakove za neki najmanji dio, manje više sam si posložio i iskombinirao kako da pofarbam sve makete da izgledaju dobro ali uz najmanje ulaganje... ostale su mi 2 dileme:
1. Dali kupovati posebnu light ghost gray boju (onu za 18kn) - treba mi za doljnju stranu BF-110 i BF-109 ili jednostavno ostavit ono što je, tj. ništa
jer sam na netu vidio da je boja light ghost gray jako slična samoj sivoj boji dijela makete.. Griješim? Mišljenja?
2. Isto tako, imam doma neupotrebljenu Deep green boju, koliko je ona slična European green? Jel se može iskoristit umjesto European green?
Hvala unaprijed na svim savjetima i ispričavam se na mojem možda nestručnom izražavanju

sparrow111: poruka promijenjena dana: Sri Pro 11, 2013 12:26 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Uto Stu 26, 2013 6:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Dobrodosao...
Pa cuj, ako su ti to prve makete i vise ti sluze za vjezbu onda bi reko da mozes koristit jednu boju za 2 makete, tj za 2 razlicite nijanse.
Ako tebi to ne stvara problem naravno.
Ako budes poceo ozbiljno radit , onda bi ti preporucio kupit tocnu boju za svaku maketu, ili priblizno tocnu. _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Stu 26, 2013 6:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Ali kolko su ove 2 moje stvari različite ili slične?
Na skali od 1-5, s tim da je 5 jako različito  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Managarium
 | | Član od: 24 Kol 2012 | | Poruke: 202 | | Mjesto: Koprivnica Đurđevac |
|
Upisano: Uto Stu 26, 2013 6:26 pm Naslov poruke: |
|
|
Kaj se tiče Bf 109 i Bf 110, oni ti ispod nisu sivi, nego svijetlo plavi tj. RLM 65 (ranije verzije) i RLM 76 (kasnije verzije).
Nisam mogel naći bolje slike za RLM 76 (donja slika).
Kaj se tiče Deep green i European green, tu probaj smješati boje tj. kupi još crnu ili bijelu pa sprobavaj mješanjem ak očeš da ti ispadne svjetlije ili tamnije. Tako ti bude jednostavnije odabrati pravu nijansu, a da ne kupuješ novu boju. U svakom slučaju, bijela i crna uvijek trebaju.
LP Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5402 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Stu 26, 2013 8:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Kao što kaže kolega kupi crnu i bijelu i probaj si smiksati najbliže odgovarajućim nijansama. Ako su ti te 4 zadnje makete koje ćeš slagati/ofarbati ....
A ako nisu i nastaviš dalje slagati makete najbolje ti je lagano skupljati boje, u Mullerima imaš Revellove boje (velik izbor boja ,a za, mislim, 10kn kantica) ,a ako se odlučiš dože ostajati u hobbyu onda ćeš već saznati sve o nijansama ,standardima.... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Stu 27, 2013 1:51 pm Naslov poruke: |
|
|
To misliš za Messerschmitt BF-110 g-4/r-3 1:72 Italeri i
BF-109F 2/4 1:72 Italeri ??
Jer ovako golim okom mi izgleda ko normalna siva a ne ova plava nijansica koju si zalijepio no ok, valjda je kako kažeš
10kn boja? ,, to je super
| Managarium Napisao/la: | Kaj se tiče Bf 109 i Bf 110, oni ti ispod nisu sivi, nego svijetlo plavi tj. RLM 65 (ranije verzije) i RLM 76 (kasnije verzije).
Kaj se tiče Deep green i European green, tu probaj smješati boje tj. kupi još crnu ili bijelu pa sprobavaj mješanjem ak očeš da ti ispadne svjetlije ili tamnije. Tako ti bude jednostavnije odabrati pravu nijansu, a da ne kupuješ novu boju. U svakom slučaju, bijela i crna uvijek trebaju.
LP Vedran |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ninoslav
 | | Član od: 03 Ožu 2010 | | Poruke: 322 | | Mjesto: Maynooth,Ireland |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Stu 27, 2013 3:00 pm Naslov poruke: |
|
|
| sparrow111 Napisao/la: | To misliš za Messerschmitt BF-110 g-4/r-3 1:72 Italeri i
BF-109F 2/4 1:72 Italeri ??
Jer ovako golim okom mi izgleda ko normalna siva a ne ova plava nijansica koju si zalijepio no ok, valjda je kako kažeš
10kn boja? ,, to je super
| Managarium Napisao/la: | Kaj se tiče Bf 109 i Bf 110, oni ti ispod nisu sivi, nego svijetlo plavi tj. RLM 65 (ranije verzije) i RLM 76 (kasnije verzije).
LP Vedran |
|
Italerijeve sastavnice daju pogrešne boje, njemački WW2 aioni su imali svjetlo plavo boju od ispod, kako ti je i Managarium i napisao. Nemoj slijepo vjerovat ničijim sastavnicama što se boje tiće. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Stu 27, 2013 3:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Aham, mislio sam da ono što piše na nacrtu da je to zakon! Hm hm, razmislit ću malo... Hvala na infomaciji
[/quote]
Italerijeve sastavnice daju pogrešne boje, njemački WW2 aioni su imali svjetlo plavo boju od ispod, kako ti je i Managarium i napisao. Nemoj slijepo vjerovat ničijim sastavnicama što se boje tiće.[/quote] |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Stu 27, 2013 9:40 pm Naslov poruke: Maketarska škola i drugi elektronski savjeti. |
|
|
Poštovani.
Budući da imate mali broj objavljenih poruka na ovom maketarskom forumu, može se predpostaviti da niste pročitali sve ponuđene teme pod osnovnom rubrikom foruma "Mala škola maketarstva".
-Možda se odmah ne vidi ona tema koja vas zanima, ali vrijedi "zaroniti" u starije tema. Barem potražite u digitalnom obliku najrasprostranjenije kataloge boja kao američki FS595 i njemački RAL.
-Potražite dobre savjete pomoću Google pretrage fotografijama. "LIFE" forgrafije u bojama (najvjerojatnije ratni dijapozitivi) na internetu su jako dobre.
-Da vam ne kvarim zadovoljstvo kako budete sami sve pronašli uz malo više truda, evo poveznica koje volim:
http://www.ipmsstockholm.org/colorcharts/stuff_eng_colorcharts_humbrol.htm
http://www.clubhyper.com/reference/digitalcolourchartswm_1.htm
http://www.colorserver.net/
http://www.ralcolor.com/
http://www.rlm.at/download/rlmpdf_e.pdf
-Potražite "Makete u izradi" i "Završene radove" vrlo vještih maketara koji rade LW zrakoplove, ako vas te boje zanimaju. To su uz jako dobre fotografije npr.: "frka","satić" i "Grega X".
-Naravno da su dobronamjerni savjeti i stvaranje maketarskih poznanstava ili prijateljstva dobrodošli.
Lijep pozdrav, Dragiša. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Sri Pro 11, 2013 12:48 pm Naslov poruke: |
|
|
Radi se o dvije različite nijanse zelene.
Na ovim linkovima koje si objavio european green je zagasitija, ali ni jedan monitor ti neće prikazat nijansu boje kakva je u stvarnosti a i ista nijansa boje nije uvijek ista kod različitih proizvođača.
Ako hoćeš moj savjet, nemoj se previše za početak opterećivati točnim nijansama boja (ni mnogi iskusni maketari ne cjepidlače previše).
Ako se želiš ozbiljnije bavit ovim hobijem, pred tobom su još mnoge godine rada i deseci, možda i stotine maketa koje moraš izraditi, i ne možeš sve naučiti odjednom i na prvoj maketi.
Za početak drži se sastavnice, izbjegavaj prevelika filozofiranja oko detalja i točnih nijansi a naglasak na prvih nekoliko maketa neka ti bude na što boljoj tehničkoj izvedbi makete, znači samom lijepljenju i upasavanju dijelova, da sve bude uredno i skladno sastavljeno i da čini jednu oku ugodnu cjelinu.
Kad svadaš tehniku izrade, bojanja i ljepljenja dekala, sa svakom slijedećom maketom ćeš postajati sve vještiji i vještiji i tada će proučavanje točnih nijansi boja i svih ostalih potankosti i sitnica vezanih za izradu dobiti svoj smisao.
Uživaj u izradi i ne opterećuj se za početak previše sitnicama. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Pro 11, 2013 2:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Stvar je u tome što neću radit stotine maketa, nego želim dovršiti samo 4-5 maketa i to je to
Zato bih htio da ih napravim što bolje
Pa stoga, kad već imam tu deep green i bijelu i crnu boju htio bih što više dobiti iz toga svega.... pa eto pošto vidim svojim golim okom da je možda european green zagasita (malo više sivkasta) jel to znači da bih trebao dodat malo crne da bih iz "zelene" deep green dobio european green... ili je to nemoguće s obzirom da su 2 nijanse (šta god to značilo) ....
| Boris G. Napisao/la: |
Ako se želiš ozbiljnije bavit ovim hobijem, pred tobom su još mnoge godine rada i deseci, možda i stotine maketa koje moraš izraditi, i ne možeš sve naučiti odjednom i na prvoj maketi.
Za početak drži se sastavnice, izbjegavaj prevelika filozofiranja oko detalja i točnih nijansi a naglasak na prvih nekoliko maketa neka ti bude na što boljoj tehničkoj izvedbi makete, znači samom lijepljenju i upasavanju dijelova, da sve bude uredno i skladno sastavljeno i da čini jednu oku ugodnu cjelinu.
Kad svadaš tehniku izrade, bojanja i ljepljenja dekala, sa svakom slijedećom maketom ćeš postajati sve vještiji i vještiji i tada će proučavanje točnih nijansi boja i svih ostalih potankosti i sitnica vezanih za izradu dobiti svoj smisao.
Uživaj u izradi i ne opterećuj se za početak previše sitnicama. |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lisec
 | | Član od: 30 Lis 2008 | | Poruke: 1199 | | Mjesto: Zaprešić |
|
Upisano: Sri Pro 11, 2013 2:51 pm Naslov poruke: |
|
|
Ako zelis european green- kupi je. Ako ti nije stalo do tocne nijanse,koristi neku genericnu zelenu i bok. 4-5 maketa nije dovoljan broj ni vrijeme da se razvije tehnika a sa time i sakupi alat i boje potrebne za malo ozbiljnije bavljenje ovim ponekad skupim hobijem
mozda zvucim grubo ali tako je to. Ako se ne planiras baviti sa time dugorocnije,ili idi linijom da ti nije bitna boja ili uzmi tocno _________________ Matija
http://mkgrunf.com/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| CCCP Administrator
 | | Član od: 14 Ožu 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Pro 11, 2013 3:50 pm Naslov poruke: |
|
|
Slažem se sa kolegom Lisec, te dvije stvari koje si naveo da želiš ne idu zajedno. Ako želiš super slagati makete to znači da ćeš gotovo sigurno tih 5 spremiti u smeće kad ih složiš jer će biti svakakve, pogotovo ako imaš niski buđet i malo alata. S druge strane, ako želiš ostati samo na tih 5 i da izgledaju koliko toliko dobro, morati ćeš malo odriješiti kesu  _________________ MK David Schwarz
ZMMS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|