Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Sub Stu 30, 2013 9:49 pm Naslov poruke: Flat boja - svjetlija ili tamnija od originalne |
|
|
Eto moje pitanje je jednostavno, koja je razlika između obične crne i flat crne ? velika??
Flat je tammija ili svjetlija? ISto tako me zanima i za bijelu....
Pitam jer bi trebao kupit i običnu i flat za jako malo toga što ću pofarbat,,,, |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| karasrad
| | Član od: 21 Sij 2010 | | Poruke: 51 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Sub Stu 30, 2013 10:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Teoretski crna i bijela nisu boje, i ne postoje tonovi istih. Sve svijetlije od crne i tamnije od bijele je sivo.
Ono što tebe buni su nazivi vrste boje:
flat - mat(bez sjaja)
semi gloss - polu sjajna
gloss - sjajna |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Davor
 | | Član od: 09 Lis 2011 | | Poruke: 2563 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Stu 30, 2013 11:06 pm Naslov poruke: |
|
|
...crna ti je crna...možeš staviti glossi pa ju poslije pošpricati sa mat lakom i onda je mat...isto to vrijedi za mat ako ju lakiraš glossi....no uvijek je bolje bojati mat ako se traži mat ili obrnuto...nemoj se previše zamarati sa osnovnim bojama.. _________________ UPUTSTVA OBIČNO ČITAMO TEK KAD SMO U... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Stu 30, 2013 11:09 pm Naslov poruke: |
|
|
Uzmi prvu crnu na koju naiđeš i ne kompliciraj si život. Ne znam šta ti znaći "obična" crna, ali "Flat" ili "Matt" označava boju bez sjaja ,a "Gloss" označava boju sa sjajem ,postoji i "Saten" što označava polusjajnu boju.
Dakle gloss ili matt crna su klasična crna, rekli bi crna-crna ,razlika je što će ti prva "sjajiti" kad se osuši ,a druga neće.  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Pro 01, 2013 2:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Piše mi samo BLACK na uputama za farbanje makete tako da ni sam ne znam koju točno traže... a na drugim uputama piše Flat Black pa pokušavam skombinirat jer mi je bezveze kupovat obje za malo farbanje....
a koja je bolja za miješanje sa jako svijetlom sivom da dobijem tamniju sivu? Ili je svejedno?
Unaprijed hvala na odgovorima.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Managarium
 | | Član od: 24 Kol 2012 | | Poruke: 202 | | Mjesto: Koprivnica Đurđevac |
|
Upisano: Ned Pro 01, 2013 4:20 pm Naslov poruke: |
|
|
| Sasvim je svejedno koju crnu koristiš. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Ned Pro 01, 2013 10:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Ako piše black ,onda 99% misle na Flat iliti Matt Black.
Ali to ti je manje bitno kupi jednu crnu i nju koristi za sve tako radi valjda 90% maketara _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1515 | |
|
Upisano: Pon Pro 02, 2013 11:49 am Naslov poruke: |
|
|
| Samo jedan mali doprinos raspravi: Ja gotovo nikad ne koristim potpuno crnu boju iz kantice ili bočice, uvijek je barem malo zasvijetlim sa kojom kapi sive ili bijele. Naime, kako se to već na ovom forumu bezbroj puta razglabalo, u stvarnosti kroz korištenje tamne boje na zrakoplovima ponešto izblijede, tako da treba voditi računa i o tome kada ih se reproducira na maketi. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Pon Pro 02, 2013 12:27 pm Naslov poruke: |
|
|
Da to sve stoji i oni koji su duže u hobbyu to većinom znaju i koriste ,al dečko je još na početku i tek nabavlja boje pa možda bolje da ga ne bunimo još s FSovima ,nijansama ,efektu mjerila, bu pohvatao već jednom kad se zakaći....  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Pro 02, 2013 9:52 pm Naslov poruke: |
|
|
e hvala dečki  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Pro 03, 2013 11:21 am Naslov poruke: Re: "Prava boja makete" je boja u mjerilu makete! |
|
|
Dali su Revelove i Italerijeve šifre boja slične / iste?
Jer naime meni trebaju ITalerijeve šifre boja koje u jednom poznatom dućanu nemaju, već samo Revelove...
Jesu li makete istog aviona samo različitog proizvođača iste, a s time i šifre boja koje se nanose?? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Uto Pro 03, 2013 11:40 am Naslov poruke: |
|
|
Ne nisu iste niti šifre za boje ,niti makete različitih proizvođaća itog aviona nisu iste.
Ali kako za sve tako i za boje postoje standardi bojanja. Svaka zemlja ima svoj standard koji je opet podjeljen po ,recimo, namjeni aviona ,razdoblju kada je korišten ,bojištu gdje je bio itd... Da ne ulazim u širinu, dečki su ti dali linkove za stranice na kojima možeš opširnije čitati o tome.
Reci o kojem se avionu radi ili stavi sliku/profil toga kojeg želiš raditi ,pa ćemo ti reći koje otprilike boje trebaš.... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Managarium
 | | Član od: 24 Kol 2012 | | Poruke: 202 | | Mjesto: Koprivnica Đurđevac |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Pro 03, 2013 8:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Super su ti linkovi ali na njima se je stvarno teško snać početnicima a i ne nude ono što meni treba....
Stvarno puno hvala Managariumu, ali ovo je kaos za snać se... Kao prvo tu je samo FLAT light ghost gray, a meni treba samo light ghost gray... a da uzmem i FLAT nema revelove šifre za to....
U pitanju su vrlo poznate makete:
Messerschmit BF-110 G-4/R-3 , 1:72 Italeri
BF-109F 2/4 , 1;72 Italeri
I za te makete njihove boje u Italerijevim šiframa...
Light ghost gray - FS36375
Flat black - FS37038
Flat white - FS37875
P.S. Ovo je samo par boja s kojima bih želio počet, ostale tamnije sive koje će mi trebat ću zmixat.
PLIZ POMAGAJTEEE
| Poky Napisao/la: | Ne nisu iste niti šifre za boje ,niti makete različitih proizvođaća itog aviona nisu iste.
Ali kako za sve tako i za boje postoje standardi bojanja. Svaka zemlja ima svoj standard koji je opet podjeljen po ,recimo, namjeni aviona ,razdoblju kada je korišten ,bojištu gdje je bio itd... Da ne ulazim u širinu, dečki su ti dali linkove za stranice na kojima možeš opširnije čitati o tome.
Reci o kojem se avionu radi ili stavi sliku/profil toga kojeg želiš raditi ,pa ćemo ti reći koje otprilike boje trebaš.... |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|