Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Časopis Military Miniature
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Klubovi, natjecanja, najave, izložbe
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Stu 21, 2013 11:57 am    Naslov poruke: Časopis Military Miniature Citiraj ovaj komentar

Ove jeseni HUVM je izdala sljedeći časopis: [/URL]
Iako sam bio na CK kada je ovaj časopis dijeljen moram priznati da ga nisam vidio odnosno da sam ga nekako promašio tako da do prije par dana nisam imao pojma da uopće postoji. Ali kolege iz HUVM su mi, potaknuti raspravom na OMF-u o inicijativi za virtualni maketarski časopis, poslali primjerak njihovog časopisa pa im se i ovim putem zahvaljujem.
Čudi me da o njemu nije na ovim stranicama bilo niti riječi (ili barem ja to nisam primijetio/pročitao pa se unaprijed ispričavam ako griješim). Časopis je izdan u nakladi od 5.000 primjeraka (vau!) i besplatan je (još jedan vau!), pa se nadam da su neki primjerci završili i u rukama osmoškolaca, tj. sljedeće generacije...

Pročitao sam sve članke pa evo par mojih objektivnih opservacija:

Na prvi pogled
Časopis već na prvi pogled izgleda odlično! Sjajan papir za naslovnicu-korice, polusjajni papir za unutrašnjost, gramatura, sve fotografije u boji, dizajn naslovnice, sve to daje osjećaj solidnosti, općenito, časopis već na prvi pogled djeluje vrlo atraktivno.

Sadržaj
Radi se o prvom broju za kojega je važno da ostavi dobar utisak kod čitatelja, pa se vidi da su ljudi koji ga uređuju uložili puno napora da u njemu daju vrlo atraktivne teme. Izbor tema je pretežno na vozilima ali ima tu i tema vezana za zrakoplovstvo (X47B drone), jedino ne znamo, odnosno po odabiru tema ne može se zaključiti, kakav će izbor biti u narednim brojevima...
Pohvaljujem dvojezičnost (hrvatski-engleski).

Teme:
Časopis je bogat temama. U njemu su obrađeni jedan tekst vezan za aktivnosti HUVM (što je potrebno jer čitatelj treba znati tko je taj koji stoji iza časopisa), tekst o CK (isto ok) tri diorame, jedan tekst o dioramama, pet maketa (četiri vozila i jedan zrakoplov, od kojih je BOV u samogradnji očigledno i zasluženo udarna tema), te dvije recenzije (jedna knjiga i jedno vozilo).

Dizajn i oprema:
Naslovnica mi je ok. Međutim, u unutrašnosti ima dosta dizajnerskih nedostataka, od rasporeda tj. redoslijeda tema, broja i rasporeda fotografija unutar samih tema i po stranicama, do same kvalitete fotografija. Kvaliteta časopisa nevjerojatno i najizravnije ovisi o kvaliteti i dizajnu fotografija te dizajnu stranice. Toje ujedno i najslabija točka časopisa. Postoji puno dobrih uzora u stranim maketarskim časopisima. Ali ne treba biti previše kritičan - to je ipak prvi broj i ako bude narednih brojeva - a ja se iskreno nadam da hoće - to se relativno lako može dovesti u red.

Jezik:
Na kraju, nema potrebe da se osvrćem na jezične zavrzlame u oba jezika jer tekstovima očigledno nedostaje lektura, ali samo bih napomenuo da bi (hrvatski) tekstovi u časopisu ipak trebali biti što više u duhu hrvatskog jezika, pogotovo ako ga se namjerava dostribuirati i djeci koja idu u osnovnu školu, a to su naši nasljednici, zar ne? Zašto ne koristiti obične hrvatske riječi umjesto maketarskog "slanga" kao što su "spruovi" (nosači dijelova), "pinmarkovi" (otisci lijevanja), "sink markovi" (ulegnuća), "paneli" (ploče) i sl.?

Zaključak:
Sve pohvale na časopisu i odličnim maketama/dioramama koje trebaju nositi takav časopis. Bravo momci, pokazali ste da znate raditi!!!
Dobrih maketa u časopisu očigledno ni ubuduće neće nedostajati. Ja bih na mjestu urednika otvorenim pozivom na suradnju svim maketarima bez obzira na pripadnost klubu, udruzi, vjerskoj zajednici, sekti ili državi pokušao uključiti i sve druge kategorije (brodovi, figure...) ako za njih ima tema i autora. Svakako bi za naredni broj trebalo, ako je ikako moguće, dizajn i fotografije podignuti na malo profesionalniji nivo, te propisati standardni sadržaj svakog teksta, da autori znaju čega se moraju pridržavati kada pišu. Eh da, i lektura...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Damir
Gost
PorukaUpisano: Čet Stu 21, 2013 12:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Frka, hvala za recenziju, stvarno si si dao truda.

Uz svo razumijevanje za sve pohvale i lijepe želje, imam par pitanja:

1. Spominješ činjenicu koju sam i ja primijetio - da se ovaj časopis pojavio odjednom "ni iz čega" i bez ikakvog glasa ovdje na Forumu. Ne čini li ti se da to ima nekakve veze s "izmišljenom verzijom povijesti hrvatskog maketarstva" koja je u njemu objavljena?

2. Kako recenziraš te (sad već znamo namjerno napisane) faktografske netočnosti oko "povijesti maketarstva" (...početak maketarstva u Hrvatskoj s HUVM-om 2006 godine, izostavljanje suorganizatora natjecanja..? ) Nije li to ozbiljan problem, posebno ako se zna da je to urađeno namjerno?

3. Kakvi su članci o maketama zapravo? Jesu li to klasična "forumaška" predstavljanja gotovih ili "in progress" maketa, sa fotkama i tekstovima u kojima se opisuje sklapanje maketa?

4. Koliko je povijesti (članaka o subjektima, a ne maketama) u časopisu?

5. Najvažnija stvar koja me zanima kod sličnih časopisa uvijek je kompetencija autora. I kod klasičnih recenzija maketa i kod tekstova o izrađenima maketama, časopisi bi (za razliku od foruma) trebali imati autora koji 100% poznaje subjekt i koji 100% prepoznaje i čitateljima prenosi koje su sve greške na pojedinoj maketi i kako te greške ispraviti. Je li to ovdje slučaj?

6. Usput, 5000 primjeraka, besplatno... Piše li tko je zlatni donator?

PS: drago mi je da se takve stvari rade, pa makar imale i grešaka. One se mogu s vremenom i ispravljati, ako bude dovoljno volje.
Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Čet Stu 21, 2013 1:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Damire,
Ono što ne znam ne bih komentirao. Tko radi taj i griješi. Uvodnik ili uvodno slovo urednika za mene nikako nije glavna tema časopisa i ne bih previše dramatizirao o tome što je tamo izmišljeno a što ne. Gledajući iz mojeg kuta čini mi se da sa radi o nenamjernoj pogrešci... no to ne bi trebalo da je razlog da se o časopisu ne razgovara konstruktivno i objektivno. Svi znamo da je to faktografska pogreška, dobro bi bilo da to isprave u narednom broju ali ajmo mi dalje na prave teme...

Sami opisi tekstova variraju po kvaliteti od teme do teme i mislim da bi trebali biti standardizirani - to sam uostalom i naveo u zaključku. Autori nisu ujednačeni u prikazima ali na onome koji uređuje časopis je da ih u buduće uskladi tako da se odrede standardi kako se takvi tekstovi pišu.
Ali općenito uzevši tekstovi su, iako imaju nedostataka, dovoljno informativni. Udarna tema broja je gradnja BOV-a i u njoj je prikazan tijek gradnje, a na sličan način je obrađena i tema "M-84 Nuštar", samo sa manje fotki makete u gradnji.

Kompetencija autora? Budući da su autori ujedno i oni koji su gradili pojedinu dioramu ili maketu, onda su po meni kompetentni za temu o kojoj pišu. Možemo govoriti o tome da netko ljepše slaže rečenice a netko možda nije tako vješt, ali to nema veze sa kompetentnošću...

Povijesni dio priče o diorami i/ili pojedinoj maketi bi po meni mogao biti bolji i po obujmu jako varira od teme do teme.

U ukupnosti časopis je kao startna osnova jako dobar a naravno, naredni broj bi trebao uzeti u obzir sve nedostatke i biti sve bolji...
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Čet Stu 21, 2013 1:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Damir Napisao/la:

5. Najvažnija stvar koja me zanima kod sličnih časopisa uvijek je kompetencija autora. I kod klasičnih recenzija maketa i kod tekstova o izrađenima maketama, časopisi bi (za razliku od foruma) trebali imati autora koji 100% poznaje subjekt i koji 100% prepoznaje i čitateljima prenosi koje su sve greške na pojedinoj maketi i kako te greške ispraviti. Je li to ovdje slučaj?

Ovo obično rezultira časopisima u kojima stalno pišu tri-četiri ista čovjeka.
Wink

Isto tako je posljedica da tema postane neinteresantna onom dijelu maketarske populacije koja nije zainteresirana za ispravljanje pogrešaka na maketi. Wink

U stranim maketarskim časopicima koje sam čitao puno su mi bile interesantnije teme u kojima je pristup maketi bio ležerniji, nego napisi onih autora koji su previše cjepidlačili i komplicirali iz jednostavnog razloga jer je i moj pristup maketarstvu poprilično ležeran.

Mišljenja sam da u jednom maketarskom časopisu (pogotovo ako za njega bude trebalo izdvojit 30, 40 ili više kuna) treba biti podjednako materijala i za početnike, i za nas malo iskusnije OOB rekreativce kao i za master-class kategoriju maketara.

Napraviti časopis u kojem će jedna ili dvije stranice biti za početnike a ostatak biti namijenjen ovoj posljednjoj kategoriji maketara za posljedicu bi moglo imati to da će velik broj potencijalnih budućih maketara odustat uz klasično "nije to za mene, nemam ja strpljenja ni vremena" jer će steći zaključak da je prepravljanje, modificiranje, nadograđivanje i superdetaljiranje makete jedini priznati oblik maketarstva. Wink
Damir
Gost
PorukaUpisano: Čet Stu 21, 2013 2:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:

Ovo obično rezultira časopisima u kojima stalno pišu tri-četiri ista čovjeka.
Wink

Isto tako je posljedica da tema postane neinteresantna onom dijelu maketarske populacije koja nije zainteresirana za ispravljanje pogrešaka na maketi. Wink

U stranim maketarskim časopicima koje sam čitao puno su mi bile interesantnije teme u kojima je pristup maketi bio ležerniji, nego napisi onih autora koji su previše cjepidlačili i komplicirali iz jednostavnog razloga jer je i moj pristup maketarstvu poprilično ležeran.

Drago mi je da smo se dohvatili najvažnije stvari u čitavoj priči s časopisom. Moja iskustva s časopisima mi kazuju da tu ipak treba postojati standard kvalitete i kompetencije autora za temu. Čak i ako uvijek nekoliko ljudi piše glavne članke u broju (a ostatak mogu biti i "amaterskiji" članci). Naravno, imao sam iskustva s komercijalnim časopisima, ne znam kako je s ovima koji se izdaju kao sponzorirani i besplatno dijele.

frka Napisao/la:

Kompetencija autora? Budući da su autori ujedno i oni koji su gradili pojedinu dioramu ili maketu, onda su po meni kompetentni za temu o kojoj pišu. Možemo govoriti o tome da netko ljepše slaže rečenice a netko možda nije tako vješt, ali to nema veze sa kompetentnošću...

Ono što mislim pod "kompetencijom" nije slaganje rečenica, već poznavanje subjekta, poznavanje drugih maketa istog subjekta, te sposobnost procjene kvalitete pojedinih komponenti makete.

Ni ja nisam poklonik forsiranja nekakvog "beskrajnog rasklapanja i dodatnog detaljiranja maketa", sa nužnim korištenjem aftermarketa, koje bi se onda pretočilo u nekakav članak. I ja, kao i Boris, volim i najobičnije slaganje najobičnijih maketa. No, u časopisu (za razliku od foruma), očekujem da autor ne zaljepi propeler u obrnutom smjeru, da autor zna da na Revellovom Mig-21f-13 ne valjaju uvodnik i kotači, a bilo bi dobro da u istom članku postoji i "dokumentarni" dio o subjektu. Povijesni i tehnički pregled tipa (zrakoplova, tenka..), te "romantična" biografija konkretnog stroja kojeg se predstavlja maketom.

Zašto? Zato što je internet prepun "amaterskih prikaza slaganja maketa", a postoji i jako puno takvih prikaza izvrsno složenih maketa. Ono što se u nekakvom "hard-produktu" kakav je uređivani časopis očekuje je, osim lekture, viša razina informacija koje se prenoce čitatelju.

Ne govorim to iz zle namjere, već iz iskustva. Češkom časopisu "Modelar" su i ugled i prodaja drastično pali kad se sveo na članke u kojima su "ljudi predstavljali svoju izradu pojedine makete", a recenzije maketa postale tekstovi u kojima se "zaboravljaju" ključni detalji i problemi pojedinih maketa. Naknadno su znatno povisili kvalitetu pristupa pojedinim temama, recenzije maketa su postale realnije, a - ono što je presudno - uveli su ponovno veću količinu dokumetarnih članaka o subjektima.
.

Damir: poruka promijenjena dana: Čet Stu 21, 2013 2:30 pm; prepravljeno ukupno 2 puta
Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Čet Stu 21, 2013 2:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

BorisG,
Mislim da imaš pravo. No urednici i pokretači časopisa trebaju sami raščistiti koncepciju časopisa i pri tome riješiti i to. Smatram da je časopis prvenstveno namijenjen za promociju maketarstva i da treba odgajati mlade ljude i poticati ih da se bave ovim hobijem. To je osobito važno u našim teškim prilikama. Dakle, dobro bi bilo da neke teme budu i gradnja OOB ili izravno iz kutije, što ja mislim da u obilju maketa koje su već sagrađene ili će ih netko graditi, ne bi trebao biti problem.
Eto i to je jedan konstruktivan prijedlog za buduće brojeve MM.
Natrag na vrh
daneel

Član od: 12 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Stu 21, 2013 2:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sve pohvale za ideju maketarskog časopisa! Znam o kakvom se poduhvatu radi, posebno ako je časopis besplatan, i mislim da to zaslužuje još i dodatne pohvale Smile
Priznajem, s obzirom na veličinu tržišta u RH i s obzirom na broj maketarske populacije, nisam očekivao da će se neko prihvatit tog posla, kudos! Nadam se da će ideja zaživjeti i da ćete još dugo trajati.
btw, kako se može doći do jednog primjerka? Smile
Ne bih se složio sa kolegom Damirom, već dugo čitam maketarske časopise i mogu reći da nikad nisam primijetio da bi autori bili baš 100% upućeni u temu o kojoj pišu. Izuzetak su naravno teme broja ili nekakvi tzv. "specijali", gdje se naravno očekuje jedan drugačiji pristup, ali generalno mislim da nije niti realno očekivati da se nađe dovoljno ljudi koji su spremni žrtvovati svoje slobodno vrijeme da bi napisali nekakav članak u ovakvom časopisu a da su toliko upućeni baš u svaku temu. Kad se i analizira kako uspješni autori pišu svoje članke vidi se da je trend da se u članak ubaci nekoliko najbitnijih informacija, ali i nekakvo osobno iskustvo (npr, ako je članak maketarski, autor napiše "trup je predug za 12mm, ali sve ostalo je na mjestu" i onda doda kakvo je njegovo iskustvo sa slaganjem dotične makete "fit je dobar, treba samo malo fillera, decali su očajni, treba nabavit aftermarket"). Detaljno ispitivanje treba ostaviti onima koje to i zanima.
Natrag na vrh
Damir
Gost
PorukaUpisano: Čet Stu 21, 2013 2:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

daneel Napisao/la:
mislim da nije niti realno očekivati da se nađe dovoljno ljudi koji su spremni žrtvovati svoje slobodno vrijeme da bi napisali nekakav članak u ovakvom časopisu a da su toliko upućeni baš u svaku temu.
...
Detaljno ispitivanje treba ostaviti onima koje to i zanima.

Po meni, upravo je to detaljno ispitivanje zadaća autora članka, članak ne bi trebao nuditi manje infromacija nego što ih zna zainteresirani čitatelj (u protivnom, čemu onda čitati takav članak?). Ne piše svatko o svemu, mislim da u Hrvatskoj ima 100 ljudi koji bi mogli biti eksperti za 100 tema.
Natrag na vrh
Lisec

Član od: 30 Lis 2008
Mjesto: Zaprešić
PorukaUpisano: Čet Stu 21, 2013 2:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Damir Napisao/la:
daneel Napisao/la:
mislim da nije niti realno očekivati da se nađe dovoljno ljudi koji su spremni žrtvovati svoje slobodno vrijeme da bi napisali nekakav članak u ovakvom časopisu a da su toliko upućeni baš u svaku temu.
...
Detaljno ispitivanje treba ostaviti onima koje to i zanima.

Po meni, upravo je to detaljno ispitivanje zadaća autora članka, članak ne bi trebao nuditi manje infromacija nego što ih zna zainteresirani čitatelj (u protivnom, čemu onda čitati takav članak?). Ne piše svatko o svemu, mislim da u Hrvatskoj ima 100 ljudi koji bi mogli biti eksperti za 100 tema.

mozda damire,ali i taj ce vjerojatno znati vise od nezainteresiranih,koje bi i takvo,uvjetno,ograniceno znanje zainteresiralo za tu nekakvu temu X

http://mkgrunf.com/
Natrag na vrh
Damir
Gost
PorukaUpisano: Čet Stu 21, 2013 2:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lisec Napisao/la:

mozda damire,ali i taj ce vjerojatno znati vise od nezainteresiranih,koje bi i takvo,uvjetno,ograniceno znanje zainteresiralo za tu nekakvu temu X

Da, tu je valjda i "catch". Ja možda pogrešno ovaj časopis doživljavam kao nekakav kvalitetni proizvod za zainteresirane maketare (već postojeće i zainteresirane), a on je možda namijenjen besplatnom dijeljenju klincima koje tek treba zainteresirati. U tom slučaju, ispunjava svrhu kakav god bio. I drago mi je ako će zainteresirati neke klince.

Damir: poruka promijenjena dana: Čet Stu 21, 2013 2:45 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Čet Stu 21, 2013 2:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Damire,
Nažalost osobno sam se uvjerio da i neki vrlo renomirani časopisi (tiskani i web izdanja) nisu imuni na promašene recenzije iz kojih se vidi da autori nemaju osnovnih informacija o kardinalnim pogreškama na maketi jer ne poznaju temu (velika većina recenzija Italerijeve makete Arado 196 je takva, netočna i loša, jer mislim da to mogu lako i dokazati jer dobro poznajem temu). Pa ipak ih i dalje čitamo, jer smo svjesni da ne mogu svi znati sve. Koji je taj superautor koji može biti vrhunski stručnjak za, recimo, 10 različitih tipova aviona? Ja ga ne znam niti među vodećim autorima na Aeroscale-u i sličnima. Jer uvijek će biti dobrih, osrednjih i loših autora, samo časopis se ipak treba oslanjati na one prve a povremeno i na one druge.
Perfekcionizam da i poželjan je, ali ne uvijek i pod svaku cijenu. Mnogi čitatelji vole kad autor ima isti pristup maketarstvu kao i oni, a to je primjerice kad opisuje OOB izgradnju makete jer velika većina radi tako. I to svaki mudar urednik maketarskog časopisa treba poštivati i prilagoditi poneku temu tom pristupu.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Stu 21, 2013 3:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Drago mi je da se ipak pojavila recenzija časopisa. Od kad sam ga dobio na natjecanju i pročitao, razmišljao sam o detaljnijoj recenziji, jer je samim svojim publiciranjem časopis zaslužio prezentaciju široj maketarskoj javnosti. O krivim navodima u uvodnom dijelu je sve rečeno na drugim temama, pa je ta stvar riješena. Ono što bi volio dodati na već gore rečeno su prijateljske sugestije. Obzirom da je rok za izradu časopisa bio mjesec dana, nije ni čudo da je došlo do propusta. Ipak su autori amateri i entuzijasti, a ne rutinirani profesionalci i zbog toga ne treba ovaj prvjenac odmah ocijeniti slabim. Meni su se dopali članci o BOV-u i posebno članak o X-47B koji je po mom subjektivnom mišljenju najdorađeniji i dobro napisan. Zbog kratkog roka je očito preskočena lektura hrvatskog teksta, ali i engleskog. Dvojezičnost je jako dobra stvar u današnje doba globalizacije kad se nažalost dešava da ako nešto nije napisano na engleskom, nitko za to nezna... Engleski prijevod bi u sljedećim brojevima časopisa ipak trebao biti profesionalniji. Problem je i nedostupnost časopisa. Mnogi bi ga rado pročitali, ali nisu ni znali da postoji. Obzirom da je besplatan, a štampan je u nakladi od 5000 primjeraka, HUMV bi trebao naći način da ga distribuira, jer časopis koji leži u paketima u skladištu samo zauzima prostor i treba naći svoj put do čitatelja-maketara. Možda bi zainteresirani mogli platiti cijenu poštarine, obzirom da je časopis besplatan, pa ga tako dobiti od HUMV-a? Možda bi ubuduće mogao imati neku prihvatljivu cijenu kako bi se pokrio bar dio troškova i osigurala distribucija po trafikama u Hrvatskoj? Kolega Boris se ne treba bojati-članci nisu toliko pretenciozni da bi odbili mlade maketare, nego baš obrnuto-mogu koristiti promociji i popularizaciji maketarstva/tehničke kulture. Preporučio bi autorima tekstova da ubuduće izbjegavaju stavljati iznad članaka svoje slike sa forumskim nick-ovima-dovoljno je ime i prezime autora/autorice. Svakako bi bilo ubuduće dobro u koncepciju ubaciti i članke sa povijesnom tematikom vezanom za maketarstvo i članke pod nazivom "maketarska škola", kako bi časopis još više približio temu mladima i imao širu publiku. Nadam se da će biti novaca i energije/motivacije da izađe i najavljeni drugi, još bolji, broj, pa kad časopis prođe fazu "dječijih bolesti" postane rado čitana tiskovina. Very Happy

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Stu 21, 2013 3:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Uzevši u obzir vremensku stisku u kojoj su se urednici časopisa našli i želju da dokažu da "nečija" uložena sredstva nisu uzalud bačena , u brzini se događaju kojekakvi previdi , nema vremena za lektoriranje jer je netko svoj članak završio knap , potrebe da se pojedine fotografije zamjene boljima itd. , izdati časopis u tim uvjetima je više nego za svaku pohvalu. Sve zamjerke stoje , ali ja bih pustio da izađe slijedeći broj pa da vidim kako će onda stvari stajati.

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Čet Stu 21, 2013 4:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

da napisam i ja kakav bi casopis jedno ''staro zakeralo'' htjelo citati Very Happy Very Happy
prvo i osnovno - izdavanje casopisa je fenomenalna stvar, to sam vec napisal

e sad, kaj mislim da bi casopis trebao imati - dva tri OOBa, jedan malo bolji ili vrhunski rad kao sredisnja tema, mozda jedan povijesni clanak , nekoliko inbox rewiewa i malu skolu maketarstva
zadnjih par strana naravno reklame- to je i izvor love

naravno, sve ovisi da li autori zele iskljucivo HUVM casopis ( a na to imaju puno pravo) ili se pozicionirati kao osnivac , a dopustiti da i drugi pisu

ak je besplatan ( ako se moze zatvoriti konstrukcija kao s ovim brojem ), onda bi i ljudi trebali besplatno pisati priloge
ak bi se islo na prodaju, trebalo bi platiti i autore bar simbolicno ( nitko se nije jos s tim obogatil pa ne bi ni oni Very Happy )

ponavljam, sve ovisi o koncepciji koju ljudi iz HUVMa imaju

za pocetak je dosta i dva broja godisnje, mislim da svatko tko ima volju za pol godine moze napisat stranu dve, tri teksta sa slikama
just my 2 cents
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Čet Stu 21, 2013 4:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Kolega Boris se ne treba bojati-članci nisu toliko pretenciozni da bi odbili mlade maketare, nego baš obrnuto-mogu koristiti promociji i popularizaciji maketarstva/tehničke kulture.

Ne bojim se ja za ovaj časopis (nisam ga doduše ni imao prilike vidjeti), nego nekako bi mi bila antipatična Damirova 'verzija' u kojoj bi svi članci o maketama bili mjerenje djelova mikrometrom, brojanje zakovica i nabrajanje što bi maketi sve trebalo ispravit da bi "ličila na nešto" ili "bila natjecateljska". Wink
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Klubovi, natjecanja, najave, izložbe Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naprijed
Stranica 1/6

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma