Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Sta vi mislite? |
| 800*600 |
|
28% |
[ 11 ] |
| 1024*768 |
|
71% |
[ 27 ] |
|
| Ukupno glasova : 38 |
|
| Autor |
Poruka |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Uto Stu 19, 2013 10:20 pm Naslov poruke: Velicina slike na OMF-u |
|
|
Do sada u pravilniku stoji da se smiju uploadat slike maksimalne velicine 800*600 pixela i do 100KB, posto je 2013 godina, vecina nas vjerojatno ima 18-20+ '' ekrani i dovoljnu brzu internet konekciju, dali bi mogli uzet u obzir povecanje tih kriterija?
Recimo da slike budu barem 1024*768 (svako sa 15'' + ekranom bi ih mogao komotno gledat bez vodoravnog skrolanja) i tezine do tipa 300kb.
Tema sa brdo slika bi imala mozda 5-6 MB , sta u danasnje vrijeme i sa osnovnim paketnom T-coma se da skinut u manje od pol minute.
Znam da se mogu stavljat Thumbnails sa vecom rezolucijom, ali nikome se ne klika i otvara sliku po sliku, najbolje je rijesenje hotlinka za forume.
Eto, sta vi mislite? _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
 | | Član od: 06 Stu 2007 | | Poruke: 2395 | | Mjesto: Auckland, NZ |
|
Upisano: Uto Stu 19, 2013 10:27 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja redovito u posljednje vrijeme stavljam slike malo veće od 800x600, skroz sam zaboravio da je to granica, ali nitko mi nije ništa prigovorio.
Uglavnom, podržavam... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Stu 20, 2013 11:26 am Naslov poruke: |
|
|
Radi se o ograničenom prostoru foruma na serveru pa anketa (referendum) trenutačno ne prolazi , bar ne toliko dugo dok se ne oglasi vlasnik foruma.  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Low Gazda
 | | Član od: 16 Ožu 2006 | | Poruke: 5159 | |
|
Upisano: Sri Stu 20, 2013 1:04 pm Naslov poruke: |
|
|
posto vlasnika foruma nitko nije kontaktirao prije otvaranja ankete, smatram da nikog ni ne zanima tehnicka strana ove inicijative
naravno da anketa ne prolazi
slike koje su vece od dopustenih cu i dalje brisati (nakon sto dam dovoljno vremena onom tko ih je postavio da ih sam smanji), a isto tako molim i ostale moderatore i aministratore da cine u svojim podforumima
hvala sto ste mi skrenuli paznju na to _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2539 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Sri Stu 20, 2013 2:29 pm Naslov poruke: |
|
|
Pitanje za admine
Sa JPG kompresijom nije nuzno vezana dimenzija slike i tezina, slike 1024x760 moze bez problema biti laksa od 100 kb a da je i dalje gledljiva, zar nije bolj upozoriti na tezinu slike? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Stu 20, 2013 2:45 pm Naslov poruke: |
|
|
| Leo - zd Napisao/la: | Pitanje za admine
Sa JPG kompresijom nije nuzno vezana dimenzija slike i tezina, slike 1024x760 moze bez problema biti laksa od 100 kb a da je i dalje gledljiva, zar nije bolj upozoriti na tezinu slike? | ,
Nisam prijetio da neko koristi komprimirane slike. A kompresija sa sobom donosi i gubitak kvalitete a to nitko ne želi , bez obzira što je "gledljiva". Slike koje su "smuljane" baš i ne izazivaju previše komentara ili pohvala. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| VooDoo
 | | Član od: 27 Lis 2005 | | Poruke: 319 | | Mjesto: Zagreb / Ravnice |
|
Upisano: Sri Stu 20, 2013 3:32 pm Naslov poruke: |
|
|
| von Stuck Napisao/la: | | Leo - zd Napisao/la: | Pitanje za admine
Sa JPG kompresijom nije nuzno vezana dimenzija slike i tezina, slike 1024x760 moze bez problema biti laksa od 100 kb a da je i dalje gledljiva, zar nije bolj upozoriti na tezinu slike? | ,
Nisam prijetio da neko koristi komprimirane slike. A kompresija sa sobom donosi i gubitak kvalitete a to nitko ne želi , bez obzira što je "gledljiva". Slike koje su "smuljane" baš i ne izazivaju previše komentara ili pohvala. |
Da ali to nema nikakve sa velicinom i tezinom slike nego s nacinom slikanja i s cim se slika
Imho osobno i 1024 za danasnje standarde malo ( prije bi trebalo biti 1920 - 300kb ili neka automatska kompresija kako fb ima npr - 2048 a 250-350kb a slika vrh ) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2539 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Sri Stu 20, 2013 3:34 pm Naslov poruke: |
|
|
mm ne mogu se složit s ovim, standardno komprimiram slike i obično to radim na 50% što mi za slike 1100*825 daje težinu od cca 160 kb dok su u startu nakon obrade i smanjivanja preko 500kb
znaći da bi kompresija na 25-30% dala manje od 100 kb a slika je u tom formatu ok i s detaljima, večina slika na internetu, osim onih velikih i na posebnim sajtovima je komprimirana na manje od 15%, ali dobro " de gustibus.." |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Stu 20, 2013 3:44 pm Naslov poruke: |
|
|
| Leo - zd Napisao/la: | mm ne mogu se složit s ovim, standardno komprimiram slike i obično to radim na 50% što mi za slike 1100*825 daje težinu od cca 160 kb dok su u startu nakon obrade i smanjivanja preko 500kb
znaći da bi kompresija na 25-30% dala manje od 100 kb a slika je u tom formatu ok i s detaljima, večina slika na internetu, osim onih velikih i na posebnim sajtovima je komprimirana na manje od 15%, ali dobro " de gustibus.." |
Sve ok , a sada to objasni onima koji postaju fotke da primjene ovo što si napisao i da to učine obavezno. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Sri Stu 20, 2013 4:39 pm Naslov poruke: |
|
|
| von Stuck Napisao/la: |
Sve ok , a sada to objasni onima koji postaju fotke da primjene ovo što si napisao i da to učine obavezno. |
 _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
|
Upisano: Sri Stu 20, 2013 6:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Pokrenuo sam ovu temu jer sam mislio da se mozda nesto promjenilo, da je moguce imat malo vece slike. Ali razlog mjesta na serveru je razumljiv!
Nego, dali onda je moguce imat slike tipa 1024*768 ali da imaju opet do 100KB velicine? +- 10%
Ova slika ima 102KB i ulazi u rezuluciju do 1024*768
Pa sam mislio ovako, nije da moraju svi stavljat tu rezoluciju, oni koji znaju sliku resize-at na tu velicinu a da ima 100KB ce takve uploadat , a oni koji ne znaju ili ne zele ce nastavljat koristit 800*600.
Znaci ideja je ta da se dopusti veca rezolucija (uz uvjet da ima 100KB). _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Low Gazda
|
Upisano: Sri Stu 20, 2013 8:07 pm Naslov poruke: |
|
|
ovo bi bilo ok. ali tvoja slika je 973*768
da si me pitao na pm umjesto otvaranja ankete, mogli smo se vec dogovorit, a ne otvarat anketu oko neke tehnicke stvari na forumu ako ne znas cinjenice. znaci da se napravi anketa i da se pita ocemo pocet stavljat cice i guzice na forum, ako bi se vecina slozila, tako bi bilo?
nije se niko sam od sebe smislio i stavio ogranicenje za velicinu i tezinu u pravila, valjda postoji razlog za to. forum nije demokracija pa da se anketama rjesavaju tehnicke stvari.
ok, promjenit cu to u pravilima, sto se mene tice, ako slika ne prelazi 100KB, moze biti velika max 970*768 _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
|
Upisano: Sri Stu 20, 2013 8:34 pm Naslov poruke: |
|
|
| Low Napisao/la: | ovo bi bilo ok. ali tvoja slika je 973*768
da si me pitao na pm umjesto otvaranja ankete, mogli smo se vec dogovorit, a ne otvarat anketu oko neke tehnicke stvari na forumu ako ne znas cinjenice. znaci da se napravi anketa i da se pita ocemo pocet stavljat cice i guzice na forum, ako bi se vecina slozila, tako bi bilo?
nije se niko sam od sebe smislio i stavio ogranicenje za velicinu i tezinu u pravila, valjda postoji razlog za to. forum nije demokracija pa da se anketama rjesavaju tehnicke stvari.
ok, promjenit cu to u pravilima, sto se mene tice, ako slika ne prelazi 100KB, moze biti velika max 970*768 |
Moja prva ideja je bila otvaranje same teme, a ne ankete, al onda sam se sjetio da bi se moglo pitat sta drugi misle.
Pa ti kao gazda nemoras nista promjenit ako ti to ne zelis, anketa je tu samo da se vidi tko bi bio za a tko protiv.
Ja nisam nikako htio napravit anketu tako da bi tebe natjerao da izmijenis pravilnika, ti imas zadnju rijec kako god okrenes.
Moja je slika 970*768 jer sam ju "crop-ao" od oka i nisam stavio da bude 4:3 format, tako da 1024*768 je maksimalno recimo ali moze i bit 500*768 ili 1024*200 (ovisno o formatu slike). _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| darko
 | | Član od: 10 Ruj 2006 | | Poruke: 2356 | | Mjesto: Daruvar |
|
Upisano: Čet Stu 21, 2013 9:59 am Naslov poruke: |
|
|
| veliko_pile Napisao/la: | Ali razlog mjesta na serveru je razumljiv!
|
Možda je razumljiv ali ne stoji...
Naprosto jer slike uploadane na photobucket,imageshack,imgur itd. zauzimaju prostor na tim serverima a ne na forumu  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Low Gazda
|
Upisano: Čet Stu 21, 2013 12:19 pm Naslov poruke: |
|
|
naravno
ali i forum postoji na nekom serveru, zar ne? e pa tako postoji i mjesecno ogranicenje za pristup, pa nije isto ako se otvori 1000 slika tezine 600KB i 1000 slika tezine 100KB. to isto netko placa.
ali meni je jos zanimljivije zasto se netko uopce mjesa u tehnicke stvari. i da ljudi jos pisu o tome nakon sto sam svoj stav u ovoj temi izrazio vise nego jednom
vec sam ju mislio zakljucat al nisam jer sam mislio da ce zdrav razum prevladat i da cete ovo ostavit na miru
al ne _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|