Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| markica
 | Član od: 18 Lis 2005 | Poruke: 323 | Mjesto: Vaterland |
|
Upisano: Sri Stu 13, 2013 10:04 pm Naslov poruke: eBay detalji i britanski slučaj |
|
|
Pozdrav svima
imam 2 pitanja vezana uz eBay.
1. želio bih osvojiti jedan predmet na britanskom eBayu. prodavač ne šalje izvan svog otoka, ne odgovara na eBay poruke. niti ne mogu dati ponudu (bid) jer sam automatski blokiran; nisam "Englishman". molim pomoć na PM ako netko ima neku ideju.
2. trebam pomoć iskusnih u eBay kupovini. Iako tamo imam nekih 1300 transakcija neke stvari ne znam pa molim na PM tko ima volje za raspravu o tehničkim detaljima o "favourite sellers settings"
hvala unaprijed
Marko _________________ Murphy says: the light at the end of the tunnel is always the headlight of an incoming train! |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| dog
 | Član od: 17 Stu 2006 | Poruke: 563 | Mjesto: rijeka |
|
Upisano: Čet Stu 14, 2013 10:57 am Naslov poruke: |
|
|
pa kao što čovjek kaže " ne šalje van UK"
jednostavno to zaboravi i nađi nekoga koji šalje "worldwide" |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| MakroMaki
 | Član od: 27 Kol 2013 | Poruke: 633 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Stu 14, 2013 11:08 am Naslov poruke: |
|
|
Meni se cini da ti je jedno moguce rjesenje ako imas nekog frenda u Engleskoj pa ti on preko svojeg accounta to uzme i ti mu onda refundiras troskove... Bojim se da drugacije nece ici.
M _________________ MK Grunf Zagreb - ajatolah rokenrolah
MK Grunf website |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| u-boat
 | Član od: 30 Jul 2010 | Poruke: 1264 | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Čet Stu 14, 2013 11:09 am Naslov poruke: |
|
|
dog Napisao/la: | pa kao što čovjek kaže " ne šalje van UK"
jednostavno to zaboravi i nađi nekoga koji šalje "worldwide" |
Apsolutno! _________________
凸(¬‿¬)凸 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| markica
|
Upisano: Čet Stu 14, 2013 3:35 pm Naslov poruke: |
|
|
sada je 99 penija, ma nema još ponuda za artikl, vjerojatno će biti neki sitniš na kraju u nedjelju oko 21 sat kada završava. zato me još više kopka. ima kod proizvođača ali to je redovna cijena, tko bi to platio?
a frenda nemam niti jednog na otoku. netko od forumaša? to sam prvo pomislio _________________ Murphy says: the light at the end of the tunnel is always the headlight of an incoming train! |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Mirko S. Zlikovski
 | Član od: 25 Ožu 2008 | Poruke: 422 | |
|
Upisano: Čet Stu 14, 2013 4:44 pm Naslov poruke: |
|
|
markica Napisao/la: | sada je 99 penija, ma nema još ponuda za artikl, vjerojatno će biti neki sitniš na kraju u nedjelju oko 21 sat kada završava. zato me još više kopka. ima kod proizvođača ali to je redovna cijena, tko bi to platio?
a frenda nemam niti jednog na otoku. netko od forumaša? to sam prvo pomislio |
Ti ko da ti je ovo da se prvi puta susrećeš s ebayem: ako nešto ima početnu cijenu 99p i prvih par dana nema ponuda, ne znači da neće u zadnjoj minuti skočiti na svoju "realnu" vrijednost (a ponekad ju i dobrano premašiti). Nemoj mislit da si jedini pametan i da ćeš baš ubost super deal, tako nešto se jaaako rijetko događa. Dapače mislim da bi dobroj staroj poslovici da "ne treba trčati za tramvajima i curama, uvijek će doć druga" trebalo dodati i artikle na ebayu.
Inače, ako prodavač ima uključenu opciju da ne odgovara na pitanja o artiklu, ipak mu možeš postaviti pitanje tako da odabereš opciju contact seller, pa this is not about an item. No ako je prodavač u opisu artikla eksplicitno napisao da ne šalje van UK, ja ne bih ni pokušavao s postavljanjem pitanja. Stavi se na njegovo mjesto, ako si tako nešto napisao a netko te ipak krene gnjaviti, bi li mu bio sklon? |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | Član od: 17 Lis 2005 | Poruke: 2977 | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Čet Stu 14, 2013 5:14 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja sam imao jedan takav slučaj, poslao sam čovjeku poruku i odlučio se poslati paket u HRvatsku, nije bilo nikakvih problema. _________________ paulusvictor |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | Član od: 06 Stu 2005 | Poruke: 1707 | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Čet Stu 14, 2013 5:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Mirko S. Zlikovski Napisao/la: | No ako je prodavač u opisu artikla eksplicitno napisao da ne šalje van UK, ja ne bih ni pokušavao s postavljanjem pitanja. Stavi se na njegovo mjesto, ako si tako nešto napisao a netko te ipak krene gnjaviti, bi li mu bio sklon? |
Ne mogu nažalost pomoći Markici, ali ovo što si gore napisao ne mora nužno biti istina. Osobno sam više puta kupovao od ljudi koji ne šalju van neke zemlje ili kontinenta. Dapače, svaki put kad sam ih kontaktirao dal bi ipak poslali u RH, uvijek su rekli može.
Ni meni nije jasno zašto se ljudi ograničavaju da prodaju samo na određenom teritoriju kad ionako kupac snosi poštarinu. Dal nepovjerenje da se roba ne izgubi ili ebay ima veću naknadnu ako širiš teritorij? |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| zzed
| Član od: 15 Svi 2009 | Poruke: 124 | Mjesto: zg |
|
Upisano: Čet Stu 14, 2013 6:19 pm Naslov poruke: |
|
|
čovjek je vjerojatno stavio 'UK only' jer je siguran da će to prodati po prihvatljivoj cijeni u svojoj zemlji, i ne mora ispunjavati formular za iznose slanja u cca 200 kneževina, grofovija, režiranih demokracija i nedemokratskih režima.
Zašto da sam sebi tovari probleme ako nema potrebe. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Stu 14, 2013 6:51 pm Naslov poruke: |
|
|
markica Napisao/la: | sada je 99 penija, ma nema još ponuda za artikl, vjerojatno će biti neki sitniš na kraju u nedjelju oko 21 sat kada završava. zato me još više kopka. ima kod proizvođača ali to je redovna cijena, tko bi to platio?
|
Mogu ti reći svoja iskustva iz jedne slične priče (također aukcije, ali ne maketa).
Prodavač prvo stavi neku smiješno nisku cijenu (npr 1 kuna), da se zalijepe kupci i počnu se međusobno nadmetati. Do 1 sat prije kraja aukcije, možda se nitko ne javi. Ili se par realnih kupaca nadmeće. Jedan ponudi 5 kuna, drugi 7, ovaj prvi 13, pa 20 kuna...
A onda, jedan sat prije kraja aukcije, prodavateljev prijatelj ponudi 100 kuna (realnu cijenu). Ako netko od realnih kupaca onda ponudi 105 kuna - prodavatelj je prodao po cijeni koju je želio. Ako ostane na 100 kuna, ostaje mu i proizvod. Vrlo brzo se isti ponovno pojavljuje u prodaji. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Brommann
 | Član od: 05 Velj 2006 | Poruke: 1130 | Mjesto: Bukovčak Hügel |
|
Upisano: Čet Stu 14, 2013 8:17 pm Naslov poruke: |
|
|
Damir Napisao/la: | markica Napisao/la: | sada je 99 penija, ma nema još ponuda za artikl, vjerojatno će biti neki sitniš na kraju u nedjelju oko 21 sat kada završava. zato me još više kopka. ima kod proizvođača ali to je redovna cijena, tko bi to platio?
|
Mogu ti reći svoja iskustva iz jedne slične priče (također aukcije, ali ne maketa).
Prodavač prvo stavi neku smiješno nisku cijenu (npr 1 kuna), da se zalijepe kupci i počnu se međusobno nadmetati. Do 1 sat prije kraja aukcije, možda se nitko ne javi. Ili se par realnih kupaca nadmeće. Jedan ponudi 5 kuna, drugi 7, ovaj prvi 13, pa 20 kuna...
A onda, jedan sat prije kraja aukcije, prodavateljev prijatelj ponudi 100 kuna (realnu cijenu). Ako netko od realnih kupaca onda ponudi 105 kuna - prodavatelj je prodao po cijeni koju je želio. Ako ostane na 100 kuna, ostaje mu i proizvod. Vrlo brzo se isti ponovno pojavljuje u prodaji. |
Nije to baš tako jednostavno.
Ebay prati sve transakcije i oni redoviti neplatiše kad tad dobiju negativne penale (ograničenja oglasa, kupovine itd) ili su čak izbačeni. To je u interesu ebay-a jer oni žive od 10 % provizije (i na robu i na poštarinu), a i takvi neozbiljni kupci / prodavači im ne trebaju jer tjeraju ozbiljne kupce. Zato i postoji feedback da se informiraš.
A ovo slanje unutar države mogu razumjeti samo oni koji su oglas postavili. Nema nikakvih dodatnih naknada ako šalješ po cijelom svijetu.
Jedan Amerikanac je rekao da ne šalje van isključivo zbog američke carine koja ih "ubija" papirologijom. Što god to značilo ...
S druge strane poštarina je u nekim zemljama dosegla astronomske cifre pa vjerojatno prodavač zna da stranci ne žele dati 3x više love za poštarinu od vrijednosti robe pa niti ne stavlja takve opcije.
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Stu 14, 2013 8:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Brommann Napisao/la: | To je u interesu ebay-a jer oni žive od 10 % provizije (i na robu i na poštarinu), |
E, ovo nisam znao, nemam iskustva s e-bayom (moja iskustva su sa sličnom aukcijskom stranicom gdje samo prodavatelj plaća nekakvu "članarinu"...). |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| markica
|
Upisano: Pet Stu 15, 2013 5:58 pm Naslov poruke: |
|
|
Mirko S. Zlikovski Napisao/la: |
Ti ko da ti je ovo da se prvi puta susrećeš s ebayem: ako nešto ima početnu cijenu 99p i prvih par dana nema ponuda, ne znači da neće u zadnjoj minuti skočiti na svoju "realnu" vrijednost (a ponekad ju i dobrano premašiti). Nemoj mislit da si jedini pametan i da ćeš baš ubost super deal, tako nešto se jaaako rijetko događa. Dapače mislim da bi dobroj staroj poslovici da "ne treba trčati za tramvajima i curama, uvijek će doć druga" trebalo dodati i artikle na ebayu.
Inače, ako prodavač ima uključenu opciju da ne odgovara na pitanja o artiklu, ipak mu možeš postaviti pitanje tako da odabereš opciju contact seller, pa this is not about an item. No ako je prodavač u opisu artikla eksplicitno napisao da ne šalje van UK, ja ne bih ni pokušavao s postavljanjem pitanja. Stavi se na njegovo mjesto, ako si tako nešto napisao a netko te ipak krene gnjaviti, bi li mu bio sklon? |
Mirko tako sam tipa i kontaktirao te je odgovorio tek nakon 3 dana.... ja sam prije postavio itanje i ovdje, reko ako netko zna. hvala na savjetu. uglavnom dopustio je moju ponudu jer se do sada nije uopće nitko nije ni javio. ali je početnu cijenu sa 99 penija dignuo na 7 funti. Mudrac. uglavnom kod proizvođača koštalo je 30 dolara. sold out.
kada je item striktno ograničen na UK, USA ili Njemačku (nije niti moguće dati ponudu/bid, ne da samo piše da ne šalje izvan UK, USA ili Njemačke) onda su cijene znatno niže. Iskustvo me naučilo. _________________ Murphy says: the light at the end of the tunnel is always the headlight of an incoming train! |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|