Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Spitfire mk Vc T No. 352 (Y) R.A.F. Squadron, 1/32 Hasegawa
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Miros

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Osijek/Tenja
PorukaUpisano: Uto Tra 23, 2013 7:16 pm    Naslov poruke: Spitfire mk Vc T No. 352 (Y) R.A.F. Squadron, 1/32 Hasegawa Citiraj ovaj komentar

Pokušao sam u naslov staviti što više informacija o ovom projektu.
Naime pokušati ću od Hasegawine stare dobro poznate makete uz potrebne preinake napraviti c varijantu "partizanskog" spita sa Visa.
Osim tehničkog izazova, problem će mi biti i napraviti povjesno što točniju repliku, jer ću napraviti stroj reg oznake JK-967 sa kojim je letio Franjo Kluz na svom zadnjem zadatku, kojom prilikom je i poginuo.

E sad, osim pisanih tragova nemam nikakvih drugih podataka, a kamo li fotke.
Na netu sam našao samo popisane jedinice kroz koje je taj zrakoplov prošao na svom putu do 352. sq. (601, 73, 87 sq RAF i 3. sq SAAF) praktično po cijelom Mediteranu.
Nešto na što se pokušavam uhvatiti jesu te postrojbe pa možda pronađem i fotku baš tog zrakoplova.

U međuvremenu dok se bavim istraživanjem, krećem sa radovima.
Za tu maketu sam uzeo Eduardov BIG ED set i lift hire decale .

Za sad nemam fotki, ali kad radovi krenu, stavljati ću i slike urađenog.
dragisa1956

Član od: 01 Lis 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Tra 26, 2013 6:09 pm    Naslov poruke: Kluzov Spitfire. Citiraj ovaj komentar

Poštovani.
Postoje prilično oštre fotografije "Đ" Spitfire Mk.V.c. Možđa baš toga kanite izraditi do u posljednju sitnicu.
Fotografija je u knjizi o tom partizanskom pilotu, a također postoji knjiga Tine Jelavića o toj postrojbi u sastavu "Balkan Air Force" RAF.
"Spitfajer" je naslov knjige srpskog autora koja sadrži odlične podatke za vaš projekt.
Maketa je meni još uvijek jeftina, vrlo lijepa i dovoljno točna.
Uz nabavljanje svih mogućih dodataka koji danas postoje na slobodnom tržištu, a to su da spomenemo samo neke :Kovinasti topovi i mitraljezi, zračni vijci, upravljačke površine i krilca (flaps), pokrovi kabine, ispušni sustav cijevi, podvozje "noge" manufakture SAC, smolasti opzerećeni pneumatici "gume" i sve što stane u kabinu!

Lijep pozdrav, Dragiša.

Član od: 10 Ruj 2006
Mjesto: Daruvar
PorukaUpisano: Pet Tra 26, 2013 7:33 pm    Naslov poruke: Re: Kluzov Spitfire. Citiraj ovaj komentar

dragisa1956 Napisao/la:
Poštovani.
Postoje prilično oštre fotografije "Đ" Spitfire Mk.V.c. Možđa baš toga kanite izraditi do u posljednju sitnicu.
Fotografija je u knjizi o tom partizanskom pilotu, a također postoji knjiga Tine Jelavića o toj postrojbi u sastavu "Balkan Air Force" RAF.
"Spitfajer" je naslov knjige srpskog autora koja sadrži odlične podatke za vaš projekt.
Maketa je meni još uvijek jeftina, vrlo lijepa i dovoljno točna.
Uz nabavljanje svih mogućih dodataka koji danas postoje na slobodnom tržištu, a to su da spomenemo samo neke :Kovinasti topovi i mitraljezi, zračni vijci, upravljačke površine i krilca (flaps), pokrovi kabine, ispušni sustav cijevi, podvozje "noge" manufakture SAC, smolasti opzerećeni pneumatici "gume" i sve što stane u kabinu!

Lijep pozdrav, Dragiša.

O bože Rolling Eyes
Miro ljepo kaže da hoće JK-967 u kojem je poginuo Kluz kod Omiša a ne BR-130 za koji postoji niz poznatih fotki.
Osim toga maketa ne može biti "dovoljno točna" jer Hasegawina maketa predstavlja Mk Vb a Miro želi Mk Vc što je ćini prilično netočnom.

Ovo eventualno može pomoći, iako je cijena paprena:
http://www.hobbykit-import.com/product_info.php/manufacturers_id/220/products_id/14210?osCsid=4d967d8ae5c77a73d1f3e11630f3297e

Miro, držim fige (i za izradu i za pronalaženje dodatnih informacija o mašini) Wink
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Miros

PorukaUpisano: Pet Tra 26, 2013 9:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mene zanima drugi zrakoplov, a nisam još odbacio ni tog "Đ" ako ne nađem drugih informacija o željenom stroju.
Otpočeo sam radove, prvo su na redu krila, ak mi to uspije kako sam planirao, onda sam na konju

Nego Darko ti si radio jednu Hasegawu isto 1/32 prije nekog vremena i dokle si stigao?
darko

PorukaUpisano: Pet Tra 26, 2013 10:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Miros Napisao/la:

Nego Darko ti si radio jednu Hasegawu isto 1/32 prije nekog vremena i dokle si stigao?

Dvije Wink
Jedna je završena davno:

Druga je isto trebala biti iz 352 sqn i nije stigla daleko. Skrećao hladnjak i rebra, ureazao nešto panela, nabavio nešto pleha i stao. Stoji mi dolje u kutiji i pitanje je hoće li ikad biti završena. Ni ne sjećam se šta sam od pleha nabavio...
Nabavio sam i HobyBoss-ov Vb...isto stoji i čeka Wink

BTW: jesi bacio oko na ovak konverzijski set ili češ krila riješavat "pješke" ???
Natrag na vrh
Damir
Gost
PorukaUpisano: Sub Tra 27, 2013 8:59 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja mislim da u tom mjerilu samostalna prerada krila ne bi trebala biti veliki problem. Ja od MkVI najmeravam raditi MkVb...(ali sa MkVc vjetrobranom.. Wink

Sa zanimanjem pratim ovaj topic.
Natrag na vrh
darko

PorukaUpisano: Sub Tra 27, 2013 1:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Damir Napisao/la:
Ja mislim da u tom mjerilu samostalna prerada krila ne bi trebala biti veliki problem.

U biti ne bi, čak i ovaj set zahtjeva dosta "mesarenja" krila, jedino eto što poklopce dobiješ već u dimenzijama i oblikovane...ja pitam čisto iz znatiželje jer taj set zapravo nisam vidio nigdje "primjenjen" na maketi...
Natrag na vrh
Miros

PorukaUpisano: Sub Tra 27, 2013 8:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Šta veliš da nađeš tu kutiju, skineš paučinu sa nje pa da ovo pretvorimo u group build?

ja sam odlučio pješke preraditi krila pa što bude.
Miros

PorukaUpisano: Ned Tra 28, 2013 9:47 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kao što sam najavio, evo prvih fotki;

To je materijal, osim boja i kita kojeg ću trebati dosta ovaj puta.

A ovdje sam naznačio samo najvažnije radove na krilima Surprised

Od nečeg se mora krenuti, evo za početak upravljačke površine odvajam kako bih poslije prešao na brušenje i obradu krila.
Damir
Gost
PorukaUpisano: Ned Tra 28, 2013 1:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Rasklop upravljackih povrsina im je "maestralan"... (posebno za to mjerilo) Wink No nema veze, nista sto se ne bi dalo rijesiti.
Natrag na vrh
darko

PorukaUpisano: Ned Tra 28, 2013 9:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Miros Napisao/la:
Šta veliš da nađeš tu kutiju, skineš paučinu sa nje pa da ovo pretvorimo u group build?

ja sam odlučio pješke preraditi krila pa što bude.

Nagovaraš me na zlo Laughing Laughing Laughing
Natrag na vrh
darko

PorukaUpisano: Ned Tra 28, 2013 9:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Damir Napisao/la:
Rasklop upravljackih povrsina im je "maestralan"... (posebno za to mjerilo) Wink No nema veze, nista sto se ne bi dalo rijesiti.

Rasklop je loš, ali to nije najgora stvar - moja oba primjerka imaju sink (udubljnje) s gornje strane krila zbog one debele plastike odozdo. Tako da ne samo da moraš riješit da upravljaćke površine budu u komadu nego i sa gornje strane treba "krpat"...
Čini mi se da se vidi i na Mirinom primjerku:

Natrag na vrh
Miros

PorukaUpisano: Pon Tra 29, 2013 4:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vidiš, još i to, zanimljivo Evil or Very Mad
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Tra 30, 2013 9:28 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Puno sreće sa Spitom. Mogao bi se i ja pridružiti GB-u sa svojim Vc od Eduarda/Special Hobby-a. Isto sam se zaustavio negdje na 1/3 projekta, jer je ta maketa, iako novi kalup, prilično loša što se tiče uklapanja. Inače radim BR130 "Đ" i potrudio sam se istražiti taj avion. Prvo treba zaboraviti "urbanu legendu" koju je jednom netko napisao o tom avionu-to nije avion Franje Kluza, nego je na njemu uglavnom letio Mehmedalija Lošić. O toj mašini i inače ima dosta netočnih podataka koji se provlače kroz literaturu, a to je posljedica prepisivanja autora jednog od drugog bez truda da se provjere činjenice. Namjeravam napisati članak o tom nadasve izuzetnom avionu čija je povijest upotrebe povezana sa vrlo zanimljivim pilotima i operacijama... Još mi nedostaje par kockica u mozaiku priče, a i htio bi uz to imati i dovršenu maketu. Mislim da je sa Kluzom (osim aviona na kojemu je poginuo) najviše vezan JK544 "M". Naime, prva borbena akcija 352 sqn. je medijski popraćena sa dosta fotografija. Piloti izabrani za taj zadatak su bili tadašnji zapovjednik Mileta Protić i Franjo Kluz.Ne treba posebno ukazivati na politički ključ kojim su odabrana baš ta dva pilota. Avioni na kojima su poletjeli su JG932"L" i JK544"M". Obzirom da se na slikama JK544 na kojemu "u radu" pozira cijela mehaničarska posada vidi i čovjek za kojega je poznato da je bio dodijeljen Kluzu, ovo je najvjerojatnije i njegov avion. Zanimljiv je jer ima rane oznake na krilima i što je to period kad je Squadron još baziran u Italiji, pa vjerojatno nema ni natpis na Vokes filteru. Avion je kasnije razbijen od strane drugog pilota, pa je Kluz tada zasigurno dobio "njegov" drugi avion. Poznato je da su piloti imali svoje avione na kojima su najviše letjeli, ali obzirom na visoki postotak oštećenih i uništenih aviona, letjeli su na onima koji su u tom trenu bili ispravni i na raspolaganju. Inače, postojao je još jedan avion sa slovom "Đ"-vjerojatno JK 361(loše se vidi broj), ali je taj avion došao u Eskadrilu nakon Kluzove pogibije, a poznato je i da je BR130 preživio rat i služio u JRV, pa tu ima još pitanja za rješavanje...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Uto Tra 30, 2013 12:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunfe, jel taj Eduard /Special Hobby u 1/48. Toga sam i ja nabavio. Nego koja je najbolja literatura za Yu Spitove jeli možda Tino Jelavić?
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Naprijed
Stranica 1/5

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma