Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
Upisano: Sub Velj 04, 2006 9:34 pm Naslov poruke: Katarina Matanović-Kulenović |
|
|
Prva HR pilotkinja i padobranka
Kopajući po netu kako bi pronašao štogod više o HR povijesti naletio sam i na ovu gospođu što mi je bilo prvo saznanje o njoj, pa ako tko zna više nek slobodno nadopiše. Bila bi fora vidjeti i neki avion na kojem je letjela.
| Citat: | | Katarina je rođena 1913. godine u Vuki kod Osijeka. Oglas u novinama o otvaranju Pilotske škole u Zagrebu odlučio je životnu karijeru ove činovnice i 1935. godine učlanila se u zagrebački Aeroklub. 1936. godine dobila je diplomu sportskog pilota. 1938. godine, skočila je padobranom i postala prva žena u Hrvatskoj, ali i u Istočnoj Europi kojoj to pošlo za rukom. Ubrzo je postala vojni pilot u činu poručnika u sastavu zračnih snaga NDH. Nakon rata, kao većina domobranskih časnika, bila je proganjana, izbačena je iz stana i zabranjeno joj je bilo letenje. 1998. godine dobila je Red Danice Hrvatske s likom Franje Bućara za doprinos hrvatskome sportu. 26. studenog 2001. godine, ponovno je primljena u Aeroklub Zagreb, pa se nakon 56 godina i simbolično vratila zrakoplovstvu. |
PS
OT: Potpuno nevezano za ovaj forum
Jeste li znali da i Diego Maradona ima HR krvi? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
| | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 914 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Velj 04, 2006 10:59 pm Naslov poruke: |
|
|
Za vrijeme NDH Katarina nije bila pripadnica vojske, već je letila kao ugovorni zrakoplovni službenik, tj. civil.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bosanac
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 253 | |
|
Upisano: Ned Velj 05, 2006 12:52 pm Naslov poruke: |
|
|
| Postoji i knjiga o gospodji Matanovic Kulenovic |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Velj 05, 2006 1:03 pm Naslov poruke: |
|
|
| bosanac Napisao/la: | | Postoji i knjiga o gospodji Matanovic Kulenovic |
... "Katarina na krilima" autora Borisa Puhlovskog, izdana u nakladi od 1000 primjeraka ("Tonimir" - Varaždinske Toplice) 2000.g. Ja sam je naručio izravno od izdavača (čak mi ju je u ZG izravno donijela njegova kćer), pretpostavljam da bi je moglo još biti na "lageru".
Opće kulture radi - obavezno imati! Ima i zanimljivih fotkica. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Ned Velj 05, 2006 5:52 pm Naslov poruke: |
|
|
| prelude Napisao/la: | | bosanac Napisao/la: | | Postoji i knjiga o gospodji Matanovic Kulenovic |
... "Katarina na krilima" autora Borisa Puhlovskog, izdana u nakladi od 1000 primjeraka ("Tonimir" - Varaždinske Toplice) 2000.g. Ja sam je naručio izravno od izdavača (čak mi ju je u ZG izravno donijela njegova kćer), pretpostavljam da bi je moglo još biti na "lageru".
Opće kulture radi - obavezno imati! Ima i zanimljivih fotkica. |
Nabaviti i ja htjeti ali tada ne raditi pa ne imati novčića!  _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Ned Velj 05, 2006 6:28 pm Naslov poruke: |
|
|
| Karaya Napisao/la: | Nabaviti i ja htjeti ali tada ne raditi pa ne imati novčića!  |
... onda se nečega odreći ili ne visiti na forumu nego raditi i zaraditi - bez puno mudrosti... (sori ak si ovo već negdje čuo...)
Btw. knjiga košta ko dva-tri "đačka" gableca - ne vjerujem da se na to možeš izgovarati... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
|
Upisano: Ned Velj 05, 2006 7:08 pm Naslov poruke: |
|
|
| Super, hvala za info |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario Raguž
 | | Član od: 09 Stu 2005 | | Poruke: 1284 | | Mjesto: Dubrovnik |
|
Upisano: Ned Velj 05, 2006 7:41 pm Naslov poruke: |
|
|
Gdje je ima kupiti?
Jel mogu zamoliti koga od ZG kolega da mi je kupi? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Ned Velj 05, 2006 8:26 pm Naslov poruke: |
|
|
| prelude Napisao/la: | | Karaya Napisao/la: | Nabaviti i ja htjeti ali tada ne raditi pa ne imati novčića!  |
... onda se nečega odreći ili ne visiti na forumu nego raditi i zaraditi - bez puno mudrosti... (sori ak si ovo već negdje čuo...)
Btw. knjiga košta ko dva-tri "đačka" gableca - ne vjerujem da se na to možeš izgovarati... |
Pa ja radim tj. samo kad sam na poslu sam na forumu! Jesam te sad
Ma sve je OK, ne izvlačim!  _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Ned Velj 05, 2006 11:07 pm Naslov poruke: |
|
|
| Mario Raguz Napisao/la: | Gdje je ima kupiti?
Jel mogu zamoliti koga od ZG kolega da mi je kupi? |
Pokušaj naći u tel. imeniku izdavača (tiskaru u Vž. Toplicama) i nazvati - kao što sam gore naveo i ja sam je dobio "preuzećem"... Ne vjerujem da bi im bio problem da ti je pošalju poštom - naravno ako je još imaju na lageru. Ja sam si je ubo prije cca 2 godine... A baš je i nisam vidio u knjižarama. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
|
Upisano: Pon Velj 06, 2006 10:13 am Naslov poruke: |
|
|
ali zato postoje i knjižnice, u zadarskoj je ima dobro sad je out of range ali je ima  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|