Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Uto Kol 27, 2013 6:50 pm Naslov poruke: Tražim točne nacrte (sa zakovicama) za Spitfire Mk Vb |
|
|
Evo, i to se događa. Ne mogu disati od tona literature u stanu, ali ne mogu naći nikakav dobar nacrt najobičnijeg Spita Vb. Imam korisne crteže za I, za IX, za XII, za za kasnije Griffonce... Ali ne za Vb. Zanimaju me zakovice.
Nisam uspio naći ni na netu, famozne engleske stranice tipa "sve o Spitfireu" su zapravo beskorisne.
Molim dobru dušu za neki koristan link.
PS: radim maketu u 1:32, pa rek'o, da probam i te točkice staviti... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dr. vlado
| | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1411 | |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Kol 28, 2013 8:26 am Naslov poruke: |
|
|
| Super, thanks. (BTW: jesu točni?) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Nick
 | | Član od: 26 Stu 2006 | | Poruke: 934 | | Mjesto: VŽ |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Kol 29, 2013 10:24 pm Naslov poruke: Najbolji klasični nacrti Johna Batchelora. |
|
|
Poštovani.
Referentni nacrti su oni koje je izradio vrhunski tehnički obrazovani ilustrator John Bachelor. Ako ne poznajete njegove radove je kao da niste znali da postoji Biblija.
Taj genijalac je puno toga nacrtao što je plovilo i letjelo u 2 svjetskom ratu te se može pronaći u izdavaća koji se nekoć pojavio na tržištu MAP drawings, ali ne znam da li se i danas tako naziva. Legendarni su njegovi nacrti npr FW-190, Huricane i Spitfire svaki pojedini na puno listova/stranica.
Prije postanka kopirnih aparata s povećanjem u postocima, povremeno su objavljivani ti nacrti u maketarskim magazinima o brodomaketarstvu i aviomaketarstvu. Posudio sam nekoć na više godina, 5 godišta "Scale Models International" starijem maketaru umirovljenom zubaru g. Gjaiću. On je u međuvremenu se uspio preseliti bez moje pomoći i umrijeti od raka. Pa kad pronađem svoje magazine koji su najvjerojatnije kružili Zagrebom, javim se s odličnim klasičnim nacrtima. Pitajte starije, ugledne zagrebačke maketare kod kojih su ovi magazini mogli procirkulirati, da li imaju skenirane nacrte iz tih magazina. Bez brige , takvi magazini se ne bacaju u smeće. Bude se sve pronašlo i iskoristilo!
Možda vam pomognu ovi linkovi(poveznice):
http://www.airwar.ru/other/draw_fw.html#2
http://warbirdsrestoration.com/thanks-for-subscribing/
http://www.t-birds.be/products/monfortonpress.htm
http://www.bobsairdoc.com/3-view.htm
http://magazine3k.com/magazine/military/3985/scale-models-international-1989-12.html
http://en.wikipedia.org/wiki/John_Batchelor_%28illustrator%29
Lijep pozdrav od optimista istražitelja svojih magazina, Dragiše. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Kol 30, 2013 9:36 am Naslov poruke: |
|
|
Thanks Tomo, to je to.
Dragiša, hvala i tebi, ali na tim linkovima nema baš puno pomoći. Neću plaćati za nekakve nacrte za koje niti ne znam jesu li točni. Zapravo me čudi tako mali izbor. Za puno manje slavne letjelice ima dosta dobrih nacrta po svuda, a za Spita V skoro pa ništa. Inače, ne znam kako taj Batchelor stoji s točnošću. Zanimljiv detalj mi je na svim nacrtima koje sam našao onaj gornji poklopac uz bubanj krilnog topa. Negdje postoji jedan poklopac, negdje dva, a negdje ga upopće nema (kao na ovom crtežu kojeg je priložio Tomo). Što se tiče zakovica, gotovo sam odustao od toga. ima ih previše, na prednjem dijelu krala su u zakrivljenim linijama, a ove na zadnjem dijelu trupa bi trebale biti izbočene... Čini se previše muke. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Kol 30, 2013 11:33 am Naslov poruke: |
|
|
Što se tiče Vb varijante, ovi su nacrti i šema zakovica OK. Postoje neki avioni koji su imali naknadno ugrađena ojačanja iznad kutije stajnog trapa ili su nakon rata modificirana krila sa dodatnim izbočenjem, ali ti to u stvari najvjerojatnije ne treba. Mogu preporučiti knjigu od AJ Press-a Monografie Lotnicze Br. 38. U knjizi je mnoštvo dobrih nacrta Spita Vb i c sa zakovicama i varijantama krila, filtera itd. Knjiga se može naći i skinuti u digitalnom obliku na www.farposst.ru. Na stražnjem dijelu trupa nisu apsolutno sve zakovice izbočene, pa treba pogledati fotografije pravih aviona kako bi bio siguran koji su nizovi "u pozitivu". Za izbočene zakovice ti mogu preporučiti one od firme HGW. Postavljaju se slično kao dekali i kad savladaš metodu, rezultat je odličan. Odlična je i knjiga od SAM Publications - Modellers Datafile Spitfire, prvi dio koji pokriva Spitfire sa Merlin motorom. Sretno sa rivetiranjem... _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Kol 30, 2013 3:05 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | | Što se tiče Vb varijante, ovi su nacrti i šema zakovica OK. Postoje neki avioni koji su imali naknadno ugrađena ojačanja iznad kutije stajnog trapa ili su nakon rata modificirana krila sa dodatnim izbočenjem, ali ti to u stvari najvjerojatnije ne treba. Mogu preporučiti knjigu od AJ Press-a Monografie Lotnicze Br. 38. U knjizi je mnoštvo dobrih nacrta Spita Vb i c sa zakovicama i varijantama krila, filtera itd. Knjiga se može naći i skinuti u digitalnom obliku na www.farposst.ru. Na stražnjem dijelu trupa nisu apsolutno sve zakovice izbočene, pa treba pogledati fotografije pravih aviona kako bi bio siguran koji su nizovi "u pozitivu". Za izbočene zakovice ti mogu preporučiti one od firme HGW. Postavljaju se slično kao dekali i kad savladaš metodu, rezultat je odličan. Odlična je i knjiga od SAM Publications - Modellers Datafile Spitfire, prvi dio koji pokriva Spitfire sa Merlin motorom. Sretno sa rivetiranjem... |
Thanks za preporuke. Ja sam u par dana bavljenja ovim svime zapravo odustao od "totalne makete", i rješit ću to u nekakvoj blažoj varijanti, nek samo "sliči spitfireu"... (jedan od razloga je taj što prepravljam već davno složenu maketu, pa brdo detalja zapravo i ne mogu napraviti kako valja). No kad budem radio maketu iz kutije, imat ću dosta iskustva.
Kao jedno od zanimljivih pitanja izraslo je i ovo:
Nemojmo u priču miješati krilo C i sve njegove varijante, usredotočimo se na Spita Vb. Svaki nacrt ima neku svoju ideju gdje što stoji. Ja se uvijek nastojim voditi za fotografijama, ali za ovaj konkretan Spit Vb kojeg radim nemam fotku gornje strane krila. Neću vas poslušati, ali sam znatiželjan - koliko biste stavili ovih poklopaca (označeni crvenom strelicom) - 2 (kao na nacrtima A i B), jedan (kao na nacrtu C) ili niti jedan (kao na nacrtu D)? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Nick
 | | Član od: 26 Stu 2006 | | Poruke: 934 | | Mjesto: VŽ |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pet Kol 30, 2013 3:26 pm Naslov poruke: |
|
|
Nije bitno krilo nego oružje. Vodi se malo logikom, "for krajst sejk".
Svako oružje na krilu je moralo imati pristupne panele za punjenje municijom i održavanje, tj. montažu i demontažu.
E sad, kakva ti logika govori da bi ispravno moglo biti krilo bez i jednog pristupnog panela.
Ispravne su prva i druga slika.
Stražnji uži poklopac je pristupni panel tijelu topa i zatvaraču, prednji uži poklopac je pristup korijenu cijevi topa (za skidanje i montažu) a bočni poklopac koji prelazi preko izbočine je poklopac bubnja sa municijom.
Zar ti već sama logika ne govori da sva tri panela čine obris topa sa bubnjem municije u krilu i da skidanjem ta tri poklopca dobivaš kompletan top kao na dlanu.
Ti možeš napraviti kako hoćeš, ali bez ova tri pristupna panela ne bi bilo moguće puniti ni održavati top na zrakoplovu.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Kol 30, 2013 3:39 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | Nije bitno krilo nego oružje. Vodi se malo logikom, "for krajst sejk".
Svako oružje na krilu je moralo imati pristupne panele za punjenje municijom i održavanje, tj. montažu i demontažu.
E sad, kakva ti logika govori da bi ispravno moglo biti krilo bez i jednog pristupnog panela.
Ispravne su prva i druga slika.
Stražnji uži poklopac je pristupni panel tijelu topa i zatvaraču, prednji uži poklopac je pristup korijenu cijevi topa (za skidanje i montažu) a bočni poklopac koji prelazi preko izbočine je poklopac bubnja sa municijom.
Zar ti već sama logika ne govori da sva tri panela čine obris topa sa bubnjem municije u krilu i da skidanjem ta tri poklopca dobivaš kompletan top kao na dlanu.
Ti možeš napraviti kako hoćeš, ali bez ova tri pristupna panela ne bi bilo moguće puniti ni održavati top na zrakoplovu.  |
Logika može biti i takva, ali može biti i drugačija. Ako se top vadio odozdo, možda nije potreban prednji uži poklopac..?
(PS: ja sam i napravio oba poklopca)
Sa linka kojeg je dao Nick (nažalost tamo je opet 95% priče o krilu C i kasnijim Spitovima):
http://forum.keypublishing.com/attachment.php?attachmentid=12739&stc=1&d=1074109234
Ono što zapravo hoću reći je da ako postoji takav "rusvaj" sa tako vidljivim stvarima kakvi su ti poklopci (nacrti se ne slažu u tome postoje li neki poklopci ili ne postoje!), kako se čovjek može pouzdati u sitnije detalje na crtežima. Pogledajte ostale detalje, samo na ova 4 crteža koja sam stavio, gotovo se ništa ne poklapa. A, zaboga, ne radi se Ta-183, već o najobičnijem Spitu Vb. Ima ih po muzejima, ima ih čak i u letnom stanju, valjda postoje negdje i tvornički nacrti... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Pet Kol 30, 2013 4:20 pm Naslov poruke: |
|
|
| Damir Napisao/la: |
Logika može biti i takva, ali može biti i drugačija. Ako se top vadio odozdo, možda nije potreban prednji uži poklopac..?
|
Nije se top vadio odozdo...
Nije to svemirski brod iz druge galaksije nego Spitfire, zaboga zna se točno gdje se što skidalo i vadilo.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Kol 30, 2013 4:33 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | Nije to svemirski brod iz druge galaksije nego Spitfire, zaboga zna se točno gdje se što skidalo i vadilo.  |
Čuj, kad pogledam sve te nacrte (npr ovaj http://www.airpages.ru/draw/spit5b.gif ), čini mi se da mnogim crtačima nije jasno gdje se što vadilo. A ako su fulali tako krupnu stvar, što su tek radili sa sitnijima (npr. zakovicama)... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Pet Kol 30, 2013 7:23 pm Naslov poruke: |
|
|
| Damir Napisao/la: |
Čuj, kad pogledam sve te nacrte (npr ovaj http://www.airpages.ru/draw/spit5b.gif ), čini mi se da mnogim crtačima nije jasno gdje se što vadilo. A ako su fulali tako krupnu stvar, što su tek radili sa sitnijima (npr. zakovicama)... |
Ne bih stvarno znao odgovorit na to pitanje, ne razumijem se previše u krupne i sitne greške u nacrtima. Znam da se oružje iz krila Spitfirea nije punilo ni skidalo s donje strane i da je Spitfire ima sve te panele s gornje strane.
http://www.ww2incolor.com/d/536757-2/Sptfire+cannon
Ni uz najbolju volju ne mogu shvatit zašto su tebi toliko bitne sve te stvari ali, to sam samo ja. Kod mene svako preveliko filozofiranje oko izrade makete završi kao "never ended story" tako da sam odavno odustao od mjerenja milimetara i brojenja zakovica i panela.
Nadam se da ćeš uspjeti naći to što tražiš.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Pet Kol 30, 2013 8:08 pm Naslov poruke: |
|
|
kaj se tice nacrta- ne vjerujem ni jednima....
kad sam radil Walrusa, nabavio sam barem pet ''detaljnih'' nacrta ...i usporedjujuci s mainteance manualom dosel doporaznog zakljucka da su bas svi krivi, vise lil manje
i onda sam isprintal te nacrte i na onom s najmanje gresaka nacrtal sve ispravke...ali glavnina svega po cemu sam radil su bile slike i nacrti iz manuala......
tak da , kad hocu iber tocnu maketu, nastojim nabavit manual...kao za recimo PO2...mogel bi pravog napravit po njemu...ili npr katalog dijelova za Me 109 G-6  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|