Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

kamuflaza H. Maxis bf-109g14as

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
potez XXV

Član od: 03 Svi 2006
PorukaUpisano: Ned Ruj 01, 2013 9:13 pm    Naslov poruke: kamuflaza H. Maxis bf-109g14as Citiraj ovaj komentar

Pozdrav

Mozete prokomentirati/navesti mogucu shemu zrakoplova iz naslova.

Sa pricom ste vjerovatno upoznati i o njoj ima dosta na internetu. Nazalost nisam uspio naci nista vezano uz samo tumacenje kamuflaze zrakoplova.
Odnosno, nasao sam tumacenje kamuflaze poljaka tj. izdavace kuce MMP books (Mushroom) i njihovih autora (K.W. Wolowski) koju prilazem u postu. Oni spominju RLM 84 i sam spiner daju 1/3 bijel, iako je na fotografijama jasno vidljivo da je cijeli RLM70.

Ova kamuflaza 81/82/84/76 je dobra ili ipak umjesto 84 ide 76 (jer 84 nikad nije postojala)? Također, kako komentirate boju metala donjake. Da li je ova serija doista imala neobojane donjake ili se radi o maketarskoj modi (svi kasni meseri su neobojano odozdo Very Happy ) ?

Fotografija zrakoplova ima dosta i na ovoj stranici je postavljena vecina. Tu takoder mozete pratiti napredak u potrazi za grobom poginulog pilota (jos se uvijek vodi kao MIA):

http://www.pbase.com/bertone61/me_109
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Ned Ruj 01, 2013 11:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja mogu sam reći da nema nikakvih dokaza da je RLM 84 ikad postojala. Navodno je to što ljudi misle da je RLM 84 samo loš batch RLM 76.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Ruj 02, 2013 9:52 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

RLM84 je izmišljena kao standardna boja i ta oznaka nikad nije dodjeljena od RLM-a, ali boja kao takva postoji i dokumentirana je na nizu aviona iz 1945. To je u stvari sirovi primer bez dodatka pigmenta, ili sa malom količinom RLM76. Nedostatak sirovina pred slom Reich-a je dovodio do loših i nepotpunih proizvoda, ali je bilo važno da avioni dođu na front uz kojekakve uštede. Tako su na nekim serijama Bf109G i FW190D ostavljani donji dijelovi krila u boji prirodnog aluminija. I "crni 4"G-14AS iz ZNDH je iz te serije sa neobojenim donjim dijelovima krila. Ta se ušteda pokazala lošom, jer je utjecala na letne karakteristike aviona, pa je kod Bf109 brzo napuštena. Tzv. RLM84 je žućkasto-zelenkasta slična Zinc chromate primer-u, ali je često miješana u određenim postotcima sa RLM76, tako da su tonovi te boje različiti. Na C/B fotografijama izgleda malo tamnije od "klasične" RLM76. Ono što je meni upitno kod rekonstrukcije boje je da su gornje površine RLM81/82, jer je avion iz serije proizvedene u Regensburgu, a ta je tvornica obično bojala propisanu kamuflažu 83/75. 81/82 je potvrđena na Messerima proizvedenim u Erli, a očito je da su se tvornice snalazile sa bojama koje su mogle dobiti iz veće blizine. Inače je 81/82 bila propisana šema za bombardere i jurišnike, a za lovce 82/83 i 83/75 uz korištene 81 u mrljama i na repovima koji su proizvođeni u malim stolarskim radionama...Što se tiče izgleda tzv. RLM84, ima u nekoliko knjiga od Monograma i Eagle editions uzoraka i kolor fotki sondiranja sačuvanih aviona, pa možeš prema tome zamješati boju... Kompleksna tema o kojoj će se uvijek moći raspravljati. Wink

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
potez XXV

PorukaUpisano: Pon Ruj 02, 2013 2:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Je, sada sam prosao kroz uvod i vidim da je autor svjestan ove price sa 84/76. Na pocetku navodi tu pricu sa 76/84 i njezinom problematikom i govori da ce tu boju u tekstu nazivat 84 mada sluzbeno nije postojala.

Vi ste dosta dobro upoznati sa RLM-om pa sto bi prema vama (s obzirom na postojece fotografije) bila kamuflaza bliza stvarnosti?

Ova 81/82 ili 75/83 (odnosno oni navode 75/82, sad sto je tocno?) ?

Evo i fotografije donjake krila koja su iskopana iz rova 80-tih. Moze se primjetit da oznake ipak imaju bijeli obrub, a ne kako navode u gornjoj shemi samo crni kriz. Sad jesu li bare metal pa jako oksidirana ili bojana?

Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Pon Ruj 02, 2013 3:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na slici se ne vidi kako su bojana krila, ali crni križ može imati i bijeli rub na kombinaciji sa bare metal površinama. Ima li negdje kakvih dodatnih podataka o tom avionu? Da li je negdje to krilo sačuvano ili analizirano? Imaš li C/B sliku iz rata da je staviš ovdje?

Natrag na vrh
potez XXV

PorukaUpisano: Pon Ruj 02, 2013 3:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ima dosta fotki aviona. Doduse, nigdje nema komentara o njegovu bojanju, svugdje je teziste na prici i pilotu. Jedino ova MMP publikacija se time malo vise pozabavila.

Dijelovi aviona su nastavili svoj zivot u dvije replike messera jedna je u Austriji (krila), druga u Slovackoj na restauraciji (dijelovi trupa).

Link restauracija u Slovackoj:

http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=1&t=69932&hilit=maxis

Ovdje su na jednoj stranici skoro sve sa mjesta rusenja (tu imate i fotke ovog restauriranog u Austriji sa krilima 13-ice):

http://www.pbase.com/bertone61/me_109

Jos su se tri pojavile nedavno, mislim da ima link dolje u komentarima na navedenoj stranici.

Evo ga (u ovom albumu su tri "nove"):

http://www.flickr.com/photos/9131426@N06/8501299261/
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Uto Ruj 03, 2013 9:36 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Gledajući fotografije, mislim da je gornji kolor profil dosta točan. Kamuflaža bi mogla biti 81/82/76 /("84") jer je takav odnos na C/B fotografiji. Uspoređujući sa repom gdje je RLM75, na trupu i krilima tog tona nema, a sve je dosta tamno, tako da vjerojatno nije u pitanju 82/83 kao na FW190D. Obzirom da je to vrlo kasna serija, usporediva je sa slično kamufliranim K-4. Imam i ja tu MMP knjigu i mislim da je jako dobra. Doduše, nigdje se na Spinneru ne vidi bijelo polje, ali se vidi da je na "nosu" aviona prebojano područje koje odgovara žutoj taktičkoj oznaci sa kraja rata. Boja je sjajnija, što se vidi na jednoj od fotografija, i nema nigdje karakterističnog stencila za G-14AS na desnoj strani kapotaža motora. Taj je stencil vidljiv na ZNDH "crnom 4" i na još nekim fotografijama G-14AS, ali na ovom "bijelom 13" ga nema, pa je vjerojatno prebojan.

Natrag na vrh
potez XXV

PorukaUpisano: Uto Ruj 03, 2013 12:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni ovaj crtani profil ne "lezi" bas.

Nekoliko razloga:

- spiner ocito nema bijeli segmenat (vidi se sa fotki)

- navodi u tekstu da su krizevi na donjaki krila bez bijelog obruba, a na ovoj fotografiji iskopanih krila jasno se vidi bijeli obrub

- Ako je cijeli vertikalac + kormilo pravca u 75 (s tim da je samo kormilo mrvicu tamnije nijanse, mozda starija boja ili razlika u materijalu platno/legura Al), je li ovo oznaceno zutim strelicama ista boja (75)?

- Gore u lijevom i desnom profilu po gornjim povrsinama trupa vidim vise nesto sto bi odgovaralo 75, dok se na tlocrtu vide ova smedkasta (81) i zelena (82)?:

- I na kraju, je li zbilja kontrast izmedu 81 i 82 ovako izrazen kao na ovoj fotki krila?

Natpis se, mislim, malo nazire na ove dvije fotke (sad je li prebojan, pa je probio ispod boje ili su slike lose?). Ovo oznaceno crvenom je vjrovatno sjena nekog amera koji stoji do aviona, a ne granica medu bojama.

Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Uto Ruj 03, 2013 2:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U pravu si za nos zrakoplova-vjerojatno je sjena, ali se natpis zbilja loše vidi. Mislim i da je spinner cijeli crno-zelen, osim ako baš dolje u snjegu ne leži bijeli segment, ali se on ne vidi ni na jednoj slici.Vjerojatno su autori to stavili na crtež po principu komparacija, ali na tvom bi mjestu stavio cijeli spinner i propeler u RLM70. Što se tiče repa, i trupa i odnosa 75 i 81, mislim da je rep pod drugim nagibom i da je svjetlost drukčije odražena nego na hrptu trupa gdje je najobasjanija. RLM75 je u odnosu na 82 dosta svjetlija od odnosa koji se vidi na ovoj fotografiji, a 81 je boja koja je bila neujednačena i po tonu i po kvaliteti, tako da je kao nova obično tamnija i zelenija, a nakon već kraćeg izlaganja atmosferilijama svjetlija i smeđija. Sve LW boje su kao nove bile polusjajne, a ubrzo bi postajale mat, tako da bi se po ovoj slici moglo zaključiti da je avion bio dosta nov. Na krilima je gomila blata i "bljuzge", jer je avion zaorao u snijeg, tako da ih ne bi uzeo kao referencu. Iskopana donja strana krila je, nažalost, loše slikana, a i aluminij bi oksidirao u zemlji i poprimio mat svijetlo-sivkasti ton korozije. Križ nije morao biti isključivo samo crn na donjoj strani u slučaju neobojene površine. Pojavljuju se varijante punog crnog križa bez obruba, crni križ sa bijelim obrubom i samo crni obrubi, koji su i najkarekterističniji za neobojena krila. To je priča o kaosu na kraju ww2...

Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma