Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5420 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Ruj 21, 2013 2:56 pm Naslov poruke: Morko Morane, RSmodels, 1/72 |
|
|
Evo završen! Dakle moja dugogodišnja želja i tiha patnja napokon realizirana. I opet jedna prerada MS-406 ovaj put finska.
Ukratko finci su odlučili modrnizirati stare Morane sa novim motorima i doista su uspjeli! Zamjenili su stari motor HS12Y sa sovjetskim Klimovim M-105 sa zarobljenih i srušenih LaGGova (Klimov je u biti također kopija HS12Y) pripasali mu također sovjetski propeler ,hladnjak s Bf-109 ,ojačali konstrukciju ,popravili aerodinamiku pokrova motora i izmjenili naoružanje i Voila novi lovac! I to sa dosta poboljšanim karakteristikama: brzina je narasla za oko 40km/h ,plafon se popeo za 2000m... Jedini je problem spora modernizacija tako da je do kapitulacije/primirja sa sovjetima do postrojba došle samo 3 mašine ,ostale su modernizirane postepeno do nakon rata. Zanimljivo je da je sa ove tri mašine pilot Lars Hattinen uspio oboriti tri ruska aviona (sa svakom mašinom ,po jedan )
Ukratko o maketi: jako dobra RSova maketa Morane Saulniera MS-406 je poslužila kao osnova za ovu verziju tako da se u kutiji dobije kompletna maketa MS-406/410 sa dodatnim spruom za Morko Morane ,jedino ima malo pilanja donjeg dijela krila ,al ništa strašno ,moja zamjerka ide dosta lošoj sastavnici koja je ostala od MS-406 samo su promjenjeni natpisi ,tako da dolazi do bunjenja prilikom stavljanja hladnjaka... Moj poso standardan ,malo piljenja ,malo kitanja, detaljiranja stajnog trapa,ljepljenja i bojanja MM enamelkama ,pa "punjenje panela s tušem" i mazanje pigmentima. Evo rezultata:
 _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
 | | Član od: 04 Lis 2009 | | Poruke: 1356 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Sub Ruj 21, 2013 3:46 pm Naslov poruke: |
|
|
odlican ko i uvik,volin ove finske masine  _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vulkanizer
 | | Član od: 13 Lip 2009 | | Poruke: 1732 | | Mjesto: Le Bourget |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
 | | Član od: 04 Kol 2008 | | Poruke: 2300 | | Mjesto: Swansea |
|
Upisano: Sub Ruj 21, 2013 8:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Odličan! Sviđa mi se! Ne moram reći da nikada nisam čuo za njega....... _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Ruj 21, 2013 10:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Dobar!
Aj sad još malo o tipu. Tek sad, kad gledam maketu, shvaćam da ima dva velika uvodnika zraka. Ako su ovaj ispod motora stavili za motor, zašto nisu maknuli onaj pod krilima (pod kabinom)..? Nekak mi se čini da je "propuha" bilo i previše... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Ruj 21, 2013 10:18 pm Naslov poruke: |
|
|
| Damir Napisao/la: | Dobar!
Aj sad još malo o tipu. Tek sad, kad gledam maketu, shvaćam da ima dva velika uvodnika zraka. Ako su ovaj ispod motora stavili za motor, zašto nisu maknuli onaj pod krilima (pod kabinom)..? Nekak mi se čini da je "propuha" bilo i previše... |
Možda da je onaj gornji uvodnik zraka za motor ili hlađenje rashladne tekućine a veliki donji hladnjak za ulje.
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Sub Ruj 21, 2013 11:12 pm Naslov poruke: |
|
|
| von Stuck Napisao/la: | | Damir Napisao/la: | Dobar!
Možda da je onaj gornji uvodnik zraka za motor ili hlađenje rashladne tekućine a veliki donji hladnjak za ulje.
] |
ne
ovaj gornji je kiler za ulje preuzet od Me-109 G6, a donji pod krilom je kiler glikola
( rashladnog sredstva)
btw, krasna maketa, standardni poky  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| FilipZG
 | | Član od: 10 Lis 2009 | | Poruke: 387 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Ruj 22, 2013 2:47 am Naslov poruke: |
|
|
| Odličan je |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5798 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5420 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Ruj 22, 2013 4:35 pm Naslov poruke: |
|
|
Fala momci! Vidim Slajo je već objasnio koji je koji hladnjak odnosno po naški kiler
Da nažalost malo ljudi zna za ovog "ljepotana" ,ali i opčeniti mi je zanimljivo koliko malo se zna ćim se maknemo od Spitova ,Messera, Fockewulfova Junkersa ,Mustanga ,Yakova i sličnih razvikanih modela ,ja sam se svojevremeno bavio skupljanjem svih tipova lovaca koji su letjeli il bili projektirani neposredno prije i poslje WW2 i tu se nalazi široka paleta lovaca i zanimljivih priča (recimo čak su latvijci projektirali lovce (VEF Irbitis I-12 i I-16) isl..) sada kad postoji wikipedija i net sve je puno dostupnije za istraživanje ,sam treba upisati u google i tražiti... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veteran
 | | Član od: 29 Ruj 2010 | | Poruke: 292 | |
|
Upisano: Ned Ruj 22, 2013 5:53 pm Naslov poruke: Morko Morane |
|
|
| Standardno odličan. Od Tvojih radova čovjek uvijek može nešto naučiti... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zorro
 | | Član od: 30 Tra 2012 | | Poruke: 306 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Ned Ruj 22, 2013 7:27 pm Naslov poruke: |
|
|
| Krasan! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Ruj 23, 2013 11:33 am Naslov poruke: |
|
|
Ovo je jedan od tvojih boljih radova, a i sviđa mi se tema Finaca.  _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|