Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Oklopni samovoz
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
DarkoB

Član od: 08 Ruj 2009
Mjesto: sl. i kr. grad Varaždin
PorukaUpisano: Sri Ožu 13, 2013 7:49 pm    Naslov poruke: Oklopni samovoz Citiraj ovaj komentar

Proteklih par slobodnih dana iskoristio sam za "rekonstrukciju" slabo poznatog hrvatskog oklopnog vozila iz drugog svjetskog rata.
Glavni izvor bila mi je knjiga D. Predoevića "Oklopna vozila i oklopne postrojbe u 2SR u Hrvatskoj, 2.dio" koja je dostupna kod izdavača na http://www.adamic.hr/KA/knjiga.jsp?bi=521

Riječ je o improviziranom oklopnom kamionu (možemo reći pradjedu improviziranih oklopnjaka u Domovinskom ratu) za kojeg autor procjenjuje da je dužine oko 8 metara i predviđenog za prijevoz 15 osoba sa naoružanjem. Glavno naoružanje bila je teška strojnica Schwarzlose 8mm u okretnoj kupoli, te lake strojnice kojima se pucalo kroz proreze u oklopu. Ne zna se točno koja je tvornica oklopila vozilo, a autor pretpostavlja da je to bilo moguće ili u rudniku željeza u Ljubiji ili tvornici ferosilicija u Jajcu. Prema dostupnim fotografijama izrađeno ih je barem 5 primjerka.

Oklopni samovozi se prvi put spominju tijekom svibnja 1942. Označeni su ustaškim oznakama, te su najvjerojatnije bili u sastavu Ustaške vojnice.

Jedno od vozila zarobili su partizani 24. rujna u Jajcu, te su ga koristili do prosinca 1942, kada ga zarobljavalju snage NDH kod Kupresa.

Prilažem i fotografiju iz knjige, ukoliko je to problem zbog autorskih prava, molim admine neka je obrišu.

Svaki je komentar dobrodošao, naročito ako netko ima dodatne informacije o vozilu.

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Ožu 13, 2013 9:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako ti je dobro ispao Very Happy !
Jedino šteta što nikad nećemo saznati koje vozilo je bila baza za oklopnjak, pogotovo što sad kod proizvođača maketa vlada "najezda" kamiona.
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
PorukaUpisano: Sri Ožu 13, 2013 9:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Negdje sam pročitao da bi to mogao biti Vomag.
DarkoB

PorukaUpisano: Čet Ožu 14, 2013 10:02 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala na pohvali Poky!

Dat ću si malo truda i pokušat identificirati koji se kamion skriva ispod oklopa. Negdje sam našao podatak da je u pitanju Fiat, ali...
Koliko znam Vomag je proizvodio samo teške kamione i tegljače, transportere i tenkove.

Jedini detalj koji bi koliko-toliko bio od pomoći je felga prednjeg kotača koja ima 6 ovalnih rupa, a to mi letimičnim pregledom knjiga koje imam izgleda dosta karakteristično.Većina kamiona tog razdoblja koje sam vidio ima 2, 5, 8 ili više rupa.
Možda griješim jer nisam previše proučavao kamione, no bit će dovoljno za početak istraživanja Very Happy

Edit: Moram priznati da sam se malo preračunao i računao po premaloj felgi. Izgleda da je ipak bilo 8 rupa Embarassed

Natrag na vrh
mpuky1

PorukaUpisano: Čet Ožu 14, 2013 11:42 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo ti link stranice sa hrpom kamiona pa probaj skužiti.

http://www.kfzderwehrmacht.de/Hauptseite_deutsch/Kraftfahrzeuge/kraftfahrzeuge.html

Mogao bi čak biti Faun.
potez XXV

Član od: 03 Svi 2006
PorukaUpisano: Čet Ožu 14, 2013 12:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja bih isao na Praga-u (neki od tipova aktualnih za vrijeme WWII), (mene ovaj djelic felge odmah posjetio na Praga-ine) samo mi ne stima ova duzina od 8m.
Jeste pokusali recimo uzet neku referentnu mjeru (npr. promjer kotaca) i usporedit. Meni to vise lici na nesto oko max. 6-7m.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
noname

Član od: 24 Stu 2009
Mjesto: kod Rudi-a i Bobi-a
PorukaUpisano: Čet Ožu 14, 2013 12:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

evo jos jedna slikica

jel netko zna nesto o ovoj grdosiji ?

http://www.youtube.com/watch?v=qGyPuey-1Jw
Natrag na vrh
Mario Raguž

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Čet Ožu 14, 2013 1:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Darko, odlično ti je ispao. Mislim da u svakoj knjizi mora biti ovakvih profila. Ovo jedino i nedostaje u dinkovoj knjizi. Svaka čast!
dog

Član od: 17 Stu 2006
Mjesto: rijeka
PorukaUpisano: Čet Ožu 14, 2013 2:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

odlična rekonstrukcija,čestitke

i ja sam se malo zabavljao sa tim samovozom pa sam čak napravio nacrt.

ima jedna puno važnija fotka iz dinkove knjige , a to je ona fotka samovoza
slikana sa lijeve strane skoro pod 90 stupnjeva ( trenutno je nemogu nać )

kako se iz te fotke ne može prepoznati o kojem se kamionu radi ,može se dosta dobro odrediti osovinska udaljenost...po mojim "računima " ta udaljenost bi bila između 4m i 4,20m... kamion od 3t ili 3,5t...i to francuske proizvodnje npr. renault ,berliet ,willeme ili tako nešto...ndh je imale neke renaultove kamione koji su nosili reflektore u zrakoplovstvu ako se ne varam...

evo i fotke...ovo na slici je renault adr

Uploaded with ImageShack.us

uspredio sam farove i tip gume i felge ( dvije rupe )

Uploaded with ImageShack.us
Natrag na vrh
DarkoB

PorukaUpisano: Čet Ožu 14, 2013 10:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala vam svima na čestitkama.
Uživam crtajući, pogotovo ovakve "egzotične" stvari i usput potičem malo rasprave na forumu. Što ima ljepšeg Razz

Dog, priznajem da je Renault jako sličan i to mi nije dalo mira i proveo sam popodne sa knjigom i povećalom.
Ispravi me ako griješim, no čini mi se da je na prethodnoj slici u knjizi malo bolja fotografija kotača i čini mi se da je bilo više otvora na felgi.

U međuvremenu sam dovršio i drugi profil:
Oklopni samovoz u naoružanju NOVJ, Kupres, 28.12.1942.

Natrag na vrh
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Pet Ožu 15, 2013 1:43 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U jednoj knjizi (sad moram iskopat kojoj) se pod slikom zarobljenog oklopnog kamiona iz rudnika Ljublje pisalo da se radi o kamionu tipa Magirus tj. KHD Magirus.

Ne znam odakle ta informacija, ali po felgama ćeš teško identificirati koji je kamion.

Pronađi koju fotku kamiona iz Ljublje ako ti nije problem, To je onaj bez blatobrana. Meni je ta felga izgledala kao ona od Merca L 3000 S. NDH je dobila dosta tih kamiona, a i po veličini su tu negdje.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
mpuky1

PorukaUpisano: Pet Ožu 15, 2013 3:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Magirusi sa 8 rupa na felgi

http://www.kfzderwehrmacht.de/Hauptseite_deutsch/Kraftfahrzeuge/Deutschland/Magirus__KHD_/Magirus_M_37_40_45_50/magirus_m_37_40_45_50.html

http://www.kfzderwehrmacht.de/Hauptseite_deutsch/Kraftfahrzeuge/Deutschland/Magirus__KHD_/Klockner-Deutz_S_3000/klockner-deutz_s_3000.html

http://www.kfzderwehrmacht.de/Hauptseite_deutsch/Kraftfahrzeuge/Deutschland/Magirus__KHD_/Klockner-Deutz_A_3000/klockner-deutz_a_3000.html
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Pet Ožu 15, 2013 11:14 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dakle Magirus A 3000 nije sigurno jer je to Allrad, a ovaj na "Oklopni samovoz" ima pogon straga. Model 3000 se pojavio kasno tj. tijekom 1940, tako da čisto sumnjam da je taj model uopće. Ovaj drugi je prevelik, a i baš na stranici imaš model i sa 8 i bez rupa na felgi, tako da po tome će se teško odrediti, pogotvo šta nema čiste slike felge.

Što se tiće tipa kamiona mislim da je to s obzirom gdje su Oklopnjaci izrađeni vjerovatno neki predradni komercijalni tip kamiona s kojega je skinuto skoro sve i nabačen oklop.

Napomena je da modelarima to i nije bitno. Bitnije je odrediti dimenzije i oblik samog oklopa. Za podvozje odgovara bilo koje podvozje kamiončića s pogonom straga jer se ionako ništa ne vidi.

Dimenzija od 8 metara mi se ćini prevelika s obzirom koliki su ljudi pored njega. Izgledniji mi izgleda raspon osovina od 4-4,5 m, a onda dužina nije 8 metara. dakle mislim da cilajmo na kamion ne veči od 3 tone nosivosti. Možda i manji.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Pet Ožu 15, 2013 11:52 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ak netko bude imao truda i volje pa napravio neku skicu, ili nacrt, rado bih se biljezio s stovanjem za isti Cool
ZacP

Član od: 30 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Ožu 15, 2013 12:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jeste uzeli u razmatranje IMAD/Pragu RN?
link1
link2
Poz,
F. William Engdahl "Stoljeće rata" - pročitati
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Naprijed
Stranica 1/5

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma