Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

3D printer
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Marin123

Član od: 05 Sij 2012
PorukaUpisano: Pon Velj 25, 2013 6:53 pm    Naslov poruke: 3D printer Citiraj ovaj komentar

Mislim da bi ova tema tu spadala.
Kako je krenula prva masovna prodaja kućnih 3d printera, mislim da bi dobro bilo otvoriti temu i o njihovoj primjeni u maketarstvu.
Vidim da rade s različitim vrstama plastike, PLA i ABS.
Dali bi od toga bilo koristi za izradu nekih dodatnih djelova, ili možda djelova istovjetnih orginalu.
Po specifikacijama su dosta precizni, dali je moguće ih koristiti za PE djelove...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Panzerfaust

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Reich Istra
PorukaUpisano: Pon Velj 25, 2013 9:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

može se da koristit u maketarstvu itekako. tip je na jednom forumu izradjivao V2 u 1/32 komplet preko 3d-a
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
darko

Član od: 10 Ruj 2006
Mjesto: Daruvar
PorukaUpisano: Pon Velj 25, 2013 10:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Teško do nikako sa kućnim printerima. Pogledaj te rezolucije, jako su loše.

Ja sam slao na printanje figuru u 1/24 u Shapeways , i to na printer koji ima puno bolju rezoluciju - ispala čista katastrofa - dakle govorim iz iskustva.
Možda za dijelove koji su veliki i koji se mogu šmirglanjem dotjerati, ali za stvarno sitne i komplicirane dijelove neupotrebljivo čak i na puno boljim printerima.

A i taj tip što je radio V2 nije vjerovatno radio sa kućnim 3d printerom Wink
Natrag na vrh
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Pon Velj 25, 2013 10:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vidio svakakve odljevke tih printera, i svima je zajednicko - grubost, nemogucnist stvarno finih detalja,layeri, i potreba za prvo premazivanjem cianoakrilatima da bi opce to brasno bilo na kupu, a onda kitanje i brusenje.....eventualno moze ( u sadanjem stupnu razvoja) koristit kao izrada krupnih dijelova ( npr trup broda), ali sve ostale detalje sam moral radit sam.....
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Marin123

Član od: 05 Sij 2012
PorukaUpisano: Uto Velj 26, 2013 10:47 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa vidim da je rezolucija 100 mikrona na fine printanju, to mi se čini prilično detaljno, koliko gledam video uradke po netu ima zanimljivih stvari.
Ima par filmića s rastezljivim narukvicama u komadu, znači da se to isto može primjeniti i kod gusjenica.
Printa funkcionalan lanac bez potreba spajanja pojedinačnih karika.
Čini mi se relativno OK
O Wargamingu i figurama, toga ima more.
Mene zanimaju karakteristike te plastike ABS i PLA nisam kemičar i baš se ne razumijem u ta svojstva.
Natrag na vrh
nono_zg

Član od: 27 Pro 2010
PorukaUpisano: Uto Velj 26, 2013 11:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

sa jedne stranice :

"Covek je istampao Mausa i to ga je kostalo preko 200e a samo stampanje je trajalo oko 30 sati.

http://www.youtube.com/watch?v=CuR1OglgV4E"

Mislim da se za te novce more kupiti maketa
Natrag na vrh
Slider

PorukaUpisano: Uto Velj 26, 2013 11:42 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nono_zg Napisao/la:
sa jedne stranice :

"Covek je istampao Mausa i to ga je kostalo preko 200e a samo stampanje je trajalo oko 30 sati.

tocno to...
dok ta tehnologija ne ode jos jako naprijed, nista za sada....
znam tipove koji rade tim printerom makete brodova, ali jos uvijek mora maketar rucno radit sve sitne detalje- ni ograde ne moze isprintat u mjerilu
tak da u principu imas prednost kaj su ti gabariti trupa savrseno tocni, ali opet moras cijeli trup smirglat i kitat da bude gladak....
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Uto Velj 26, 2013 12:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mislim da će za to kao i za ostale tehnološke igračke trebati malo vremena da kvaliteta poraste i to rapidno a da se cijena spusti na nekakvu razumnu/prihvatljivu

(opss nisam vidio da je darko već prije odgovorio Embarassed )

Leo - zd: poruka promijenjena dana: Uto Velj 26, 2013 2:30 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
darko

PorukaUpisano: Uto Velj 26, 2013 2:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nono_zg Napisao/la:
sa jedne stranice :

320 cm kubićnih materijala - ne dajte se zavarat to nije 1/35 model jer je iznutra šupalj - doduše ne mogu ocijeniti debljinu stjenke, ali stvarno iskrenio sumnajm da je to 1/35.
Dakle nije ćudo što je koštao.
I ovo nije kućni printer nego profesionalni printer za 35000 dolara.
I pored toga svega ako malo bolje pogledate detalji su vrlo jadni, ovo je bočna stranica modela iz tog videa:

Ne to nije zimerit, nema ga na originalnom 3D modelu Laughing Laughing Laughing

Martin, inaće rezolucija od 100 mikrona ti znaći da printer može "fulat" po 100 mikrona u jednu i drugu stranu a to ti je dubina prosjećnog panela na 1/72 maketi Laughing Laughing Laughing
Znaći uzmeš maketu 1/72, nasumice je izrežeš uzduž i popreko (vrlo gusto) sa scriberom - to ti je otprilike rezulatat printanja sa kučnim printerom.

Ali samo ti daj, iznenadi nas, što mi znamo

Laughing Laughing Laughing
Natrag na vrh
darko

PorukaUpisano: Uto Velj 26, 2013 2:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mali ispravak, moguće je da je ovo 1/35, nisam znao dimenzije Mausa,
otprilike 30x10x10 cm - s tim da je onda stavio nepotrebno vrlo debelu stjenku...ali to samo pokazuje kako objekt tim ogromnih dimenzija za maketarstvo grubo izgleda...i to na profesionalnom printeru.

Na printeru slične rezolucije je printano i ovo (1/24):

Ovo je 3D model kojeg sam sam radio:

Printanje sa poštarinom je bilo 300 kuna. Da se razumijemo, ja nemam ništa protiv 3D printanja, dapaće sam sam izradio nekoliko interesantnih modela koje bi rado isprintao (Blender i Sculptris),mislim da sam bio prvi koji je tu na forumu pokušao, ali nešto se bojim da će još vode proteći ispod Savskog mosta prije nego to bude moguće uz zadovoljavajuću kvalitetu i cijenu.

darko: poruka promijenjena dana: Uto Velj 26, 2013 3:18 pm; prepravljeno ukupno 2 puta
Natrag na vrh
Slider

PorukaUpisano: Uto Velj 26, 2013 2:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

pa to i pricam cijelo vrijeme..profi printer...
a dobijes brdo malih palacinki cije rubove treba brusit i kitat.....
drzal sam u rukama te odljeve i znam o cemu prica Darko...
za bilo sto finije- neprikladno..za deset godina tko zna, al trenutno...nula bodova
darko

PorukaUpisano: Uto Velj 26, 2013 3:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja bi rekao: za deset godina - sigurno (s obzirom na brzinu razvoja), ali do onda ko živ ko mrtav Crying or Very sad
Samo bi htio dodat, ovaj moj isprintak prekriven je vrlo tankim slojem primera. Naime kad je print došao, onako iz kutije, činio mi se OK (razlog tome je ta mala transparentnost plastike - kao i na gornjem modelu tenka). No kada gore staviš primer, i transparentnost nestane, onda "isplivaju" ove brazde, pa skužiš da palca uopće nema itd...
Naravno to što nema palca uopće nema nije problem printanja nego čišćenja isprintka, dakle palac su mi otkinuli kad su ga čistili...
Natrag na vrh
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Uto Velj 26, 2013 8:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo nije baš 3D printer, ali je 3D print penkala/olovka :

http://www.kickstarter.com/projects/1351910088/3doodler-the-worlds-first-3d-printing-pen
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
vukii

Član od: 30 Pro 2006
PorukaUpisano: Sri Velj 27, 2013 3:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

interesantna stvarčica
Natrag na vrh
darko

PorukaUpisano: Pet Ožu 08, 2013 12:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo, na PlanetFigure se vodi slična rasprava, pa pročitajte mišljenja ljudi (od kojih su neki profesionalci), posebno obratite pažnju na zadnji Merryweather-ov post:

http://www.planetfigure.com/threads/3d-printing-is-that-the-end-for-sculpting.55173/page-2
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Naprijed
Stranica 1/4

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma