Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| antolic
 | | Član od: 21 Ožu 2012 | | Poruke: 99 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Velj 13, 2013 1:50 pm Naslov poruke: Cirkular i list pile? |
|
|
Pozdrav,
bilo je dosta rasprava i tema na ovo pitanje, ali nisam našao konkretno na svoje.
Da li je moguće sa kružnim listom pile od 120mm do 200mm, ovisno o cirkularu, sitnih zubi, mislim da je 80x, precizno rezati tanke letvice. Govorimo o letvicama 5mm širine.
Što mi je bitno, da ti listovi ne trgaju drvo i da rade jako fini rez. Radio bih letvice za oplatu broda i još neke sitnice.
Hvala |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
 | | Član od: 05 Velj 2007 | | Poruke: 1054 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Pon Velj 18, 2013 9:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Moguće je, ali ćeš, po svoj prilici, morati još malo pobrusiti površinu letvica. Dobro je da širina reza bude što manja, radi iskoristivosti drveta, da ne napraviš piljevinu od pola raspoloživog drveta.
Jako pazi na prste, imaš ih samo pet na svakoj ruci i neka tako i ostane . Napravi si drvene "gurače" i "pridrživače" radnog komada kojima ćeš drvo gurati na pilu. _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hemza
 | | Član od: 06 Ožu 2008 | | Poruke: 208 | |
|
Upisano: Uto Velj 19, 2013 8:41 pm Naslov poruke: |
|
|
| Kao što Dida kaže, moguće je. Što je manji cirkular to bolje. Rezna ploča nek bude što tanja a vidija zubi nabrušeni za rezanje aluminija(brušenje povjeri onima što se bave oštrenjem takvih alata). Oblik zuba bi trebao biti: prvi ravan drugi špicast treći ravan četvrti špicast itd. Ovakvi zubi režu po malo i ne trgaju materijal odnosno drvo(nije potrebno brusiti letvice) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
 | | Član od: 05 Velj 2007 | | Poruke: 1054 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Uto Velj 19, 2013 8:47 pm Naslov poruke: |
|
|
| hemza Napisao/la: | | Kao što Dida kaže, moguće je. Što je manji cirkular to bolje. Rezna ploča nek bude što tanja a vidija zubi nabrušeni za rezanje aluminija(brušenje povjeri onima što se bave oštrenjem takvih alata). Oblik zuba bi trebao biti: prvi ravan drugi špicast treći ravan četvrti špicast itd. Ovakvi zubi režu po malo i ne trgaju materijal odnosno drvo(nije potrebno brusiti letvice) | Hemza, sada si me sjetio toga brušenja: mi smo u Željezari imali tako brušene pile za rezanje pločevine. Bilo je to prije više od 25 godina. Sada se pitam je li šiljasti zub bio malo "stariji" od ravnog? _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hemza
|
Upisano: Uto Velj 19, 2013 8:51 pm Naslov poruke: |
|
|
| Dida, zubi su u istoj ravnini. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| antolic
|
Upisano: Uto Velj 19, 2013 9:46 pm Naslov poruke: |
|
|
Da se nadovežem na temu. Uzeo sam, točnije otac je uzeo pa se i ja koristim usput, Bosch-ov kružni list - 180 mm (prihvat 20mm, sa prstenom smanjen na potrebnih 16mm). Zubi su vidija, sad se točno ne sjećam, a nisam kod kuće da pogledam, mislim da ih je 58x, top precision. Cirkular je stolni, sa podesivom visinom i isprobao sam jučer kako reže. Moram priznat da je rez savršen. Ne trga drvo ni u jednom dijelu, vrti se na 4800 O/min. Isprobano sa više različitih vrsta drveta. Isprobano, čak i rezanje na 2mm letvice i reže uredno, ali ima jedan problem. Rez pojede više drveta nego što je letvica. Mislim ako se ne varam da je širina ploče 2,6mm ali opet nisam siguran. Uglavnom koliko sam vidio jučer pola pola, jedna letvica i jedna piljevina . |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| antolic
|
Upisano: Uto Velj 19, 2013 9:55 pm Naslov poruke: |
|
|
| Da zaboravio sam reći, osobno koristim ovaj list samo za izrezati potrebne letvice, jer mi je greda 60x70x1500 mm pa moj cirkular (mini sa proxxon-ovim listom od 58mm) nebi to nikad raspilao. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hemza
|
Upisano: Uto Velj 19, 2013 11:07 pm Naslov poruke: |
|
|
| antolic Napisao/la: | Da se nadovežem na temu. Uzeo sam, točnije otac je uzeo pa se i ja koristim usput, Bosch-ov kružni list - 180 mm (prihvat 20mm, sa prstenom smanjen na potrebnih 16mm). Zubi su vidija, sad se točno ne sjećam, a nisam kod kuće da pogledam, mislim da ih je 58x, top precision. Cirkular je stolni, sa podesivom visinom i isprobao sam jučer kako reže. Moram priznat da je rez savršen. Ne trga drvo ni u jednom dijelu, vrti se na 4800 O/min. Isprobano sa više različitih vrsta drveta. Isprobano, čak i rezanje na 2mm letvice i reže uredno, ali ima jedan problem. Rez pojede više drveta nego što je letvica. Mislim ako se ne varam da je širina ploče 2,6mm ali opet nisam siguran. Uglavnom koliko sam vidio jučer pola pola, jedna letvica i jedna piljevina . |
Eto, cirkular imaš, reži letvice a za otpad se ne sekiraj. Uvijek će se isplatiti sam rezati letvice koliko su one u biti skupe a drugo režeš letvice na dimenzije koje trebaš. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|