Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| bernardin
| | Član od: 01 Kol 2012 | | Poruke: 14 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Velj 16, 2013 3:27 pm Naslov poruke: Premijera dokumentarnog filma 'MASLENICA' na HRT-u |
|
|
Premijera dokumentarnog filma 'MASLENICA' na HRT-u
HTV2 16.02.2013. 20:00
Operacija Maslenica
Siječanjsko primirje 1992., kojim su uglavnom završene velike ratne operacije u Hrvatskoj, nije donijelo olakšanje stanovnicima Dalmacije, koji su uz stalnu nestašicu hrane, struje i vode trpjeli i svakodnevne topničke udare.
Zato su Hrvatska vojska i policija 22. siječnja 1993. počele ograničenu ofenzivnu operaciju kodnog naziva "Gusar". U samo tri dana oslobođena je tzv. ružičasta zona okupiranoga zadarskog zaleđa. Oslobođen je cijeli prostor na potezu Maslenica - Zadar, od Rovanjske, Maslenice, Posedarja, Novigrada, Pridrage, Škabrnje, Islama Latinskog, Kašića pa do Zemunika i tamošnje zrakoplovne luke. Cilj akcije bilo je stvaranje uvjeta za nesmetanu gradnju novoga Masleničkog mosta, čime bi se prekinula dugotrajna prometna izolacija sjevera i juga Hrvatske, koji su dotada bili povezani preko Paškoga mosta i trajektnom linijom Prizna-Žigljen. Ipak, briljantna pobjeda vrlo se lako mogla pretvoriti u strašan poraz. Iako isprva iznenađene, snage pobunjenih Srba uz pomoć dobrovoljaca iz Srbije krenule su u žestoki protunapad. Sljedećih mjesec dana trajale su strahovite borbe, no hrvatski branitelji, posebice iz gardijskih brigada i jedinica Specijalne policije, rijetko su viđenom požrtvovnošću, usprkos znatnim žrtvama, uspjeli odbiti odlučne protuudare neprijatelja i nanijeti mu vrlo velike gubitke. Maslenica je po mnogočemu bila prekretnicom i jednom od najodlučnijih bitaka Domovinskog rata.
U povodu 20. obljetnice ove značajne operacije Hrvatska televizija ove subote prikazuje dokumentarni film "Maslenica".
Film donosi mnoge nepoznate priče hrvatskih branitelja, specijalnih policajaca i gardista 1., 2., 3., 4., 5., 7. i 9. gardijske brigade, ali prvi puta i pripadnika HOS-a te protivničke strane - Vukova s Vučjaka.
Scenarij: Tomislav Šulj
Montaža: Mladen Radaković
Snimatelj: Ivan Kovač
Redatelj: Danko Volarić
Urednik: Vladimir Brnardić |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1717 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Pon Velj 18, 2013 12:07 am Naslov poruke: |
|
|
Pogledao. Meni je dokumentarac super jer preferiram priče "malih ljudi" i direktnih sudionika ispred naknadnih povjesničara i analitičara. Snimki iz tog vremena nema puno, ali većinu prikazanih nisam nikad vidio. Zanimljivo je da su svoje iskaze bili spremni dati i veterani "Vukova s Vučjaka" iako nisu išli previše u detalje bitke za Kašić. Interesano je da se spominje da je 4. gbr koristila i 1 T-72 uz 2 M-84.
Nekome tko nije upoznat s operacijom "Gusar" će možda biti teško pratiti film jer mu ta mjesta o kojima se priča neće puno značiti, ali njima predlažem da prvo pogledaju film "Pobjednici" jer je tamo prikazana bitka s jednog krovnog nivoa, a onda ovaj film.
Tko ga nije pogledao, ovdje mu je prilika.
http://www.youtube.com/watch?v=6dtntcCo_ms |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Špicfajer
| | Član od: 09 Pro 2009 | | Poruke: 326 | | Mjesto: Kastela,Croatia |
|
Upisano: Uto Velj 19, 2013 2:13 am Naslov poruke: |
|
|
| Odličan dokumentarac, ali ima tipični minus kao i slični hr. dokumentarci - nepregledan. Naprosto ne shvaćam da kroz emisiju ne ubace mape uz malo grafike(položaje,napredovanja ili povlačenja - to mogu napravit i osnovci). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Strina
 | | Član od: 10 Pro 2005 | | Poruke: 1090 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Velj 19, 2013 10:50 am Naslov poruke: |
|
|
| Jako dobar dokumentarac i sa zanimanjem sam ga odgledao s obzirom da sam imao 3 godine kad se to sve odvijalo.Volio bih da svaka operacija HV-a ima jedan takav film. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5391 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Velj 19, 2013 12:18 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Odličan dokumentarac, ali ima tipični minus kao i slični hr. dokumentarci - nepregledan. Naprosto ne shvaćam da kroz emisiju ne ubace mape uz malo grafike(položaje,napredovanja ili povlačenja - to mogu napravit i osnovci). |
Potpisujem ovo ,jako mi se svidio dokumentarac ,pogotovo što smo po prvi put čuli i drugu stranu ,iako praktički nismo od njih ništa revolucionarno saznali, ali daje nade za buduće projekte...
Što se tiče grafike to je kod naših dokumentaraca opčenito minus, ja sam se osobno ,pošto sam pogledao dokumentarac s rodbinom, našao u situaciji da sam poslje na karti RH morao ljudima objašnjavati di-ko-koga iako sam baš nedavno čitao o Maslenici nisam za sve stvari bio ziher.... To je još izraženije jel je dosta toponima koje sudionici spominju malo i obično nisu na nekim cestovnim i sl. kartama ni upisani.
Mi na HRTu imamo odjel grafike i znam da dečki znaju posao ,pa im čak i napraviti interaktivnu kartu nebi bio problem ,al eto tu je urednik pa nek on objasni. _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bernardin
|
Upisano: Uto Velj 19, 2013 3:13 pm Naslov poruke: Karte |
|
|
Na žalost karte jesu najveći nedostatak filma i problem je u grafici koja ih nije napravila dovoljno kvalitetno unatoč tome što smo im osigurali čak i specijalke. Jednostavno karte nisu bile dovoljno kvalitetno napravljene da ih pustimo, a nije bilo vremena niti novaca da se naruči izrada drugih karata. Film je ionako već kasnio i fulao obljetnicu jer su u međuvremenu Gotovina i Markač pušteni pa smo čekali da vidimo da li bi i oni htjeli dati izjave. Na žalost Gotovina još nije bio spreman.
No s obzirom na duh koji vlada televizijom i gdje se u posljednje vrijeme vrte samo partizanski filmovi pojavljivanje Maslenice je već čudo samo po sebi. O tome govore i reacije gledatelja koji se ne mogu načuditi da je nešto takvo uopće pušteno s obzirom na tretman proslave VRO Maslenica u središnjem Dnevniku HTV-a kada se proslava 20. obljetnice pojavila tek kao pretposljednja vijest dok je kod drugih TV kuća bila na drugom ili trećem mjestu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Špicfajer
| | Član od: 09 Pro 2009 | | Poruke: 326 | | Mjesto: Kastela,Croatia |
|
Upisano: Uto Velj 19, 2013 5:31 pm Naslov poruke: Re: Karte |
|
|
| bernardin Napisao/la: | Na žalost karte jesu najveći nedostatak filma i problem je u grafici koja ih nije napravila dovoljno kvalitetno unatoč tome što smo im osigurali čak i specijalke. Jednostavno karte nisu bile dovoljno kvalitetno napravljene da ih pustimo, a nije bilo vremena niti novaca da se naruči izrada drugih karata. Film je ionako već kasnio i fulao obljetnicu jer su u međuvremenu Gotovina i Markač pušteni pa smo čekali da vidimo da li bi i oni htjeli dati izjave. Na žalost Gotovina još nije bio spreman.
No s obzirom na duh koji vlada televizijom i gdje se u posljednje vrijeme vrte samo partizanski filmovi pojavljivanje Maslenice je već čudo samo po sebi. O tome govore i reacije gledatelja koji se ne mogu načuditi da je nešto takvo uopće pušteno s obzirom na tretman proslave VRO Maslenica u središnjem Dnevniku HTV-a kada se proslava 20. obljetnice pojavila tek kao pretposljednja vijest dok je kod drugih TV kuća bila na drugom ili trećem mjestu. |
Oće li karte bit bar naknadno stavljene?
A što se tiče partizanskih filmova, 'Sutjeska' je izgleda romantični film s obzirom da je puštena na Valentinovo . |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
|
Upisano: Uto Velj 19, 2013 8:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa "Sutjeska" je romatičan film o dvoje mladih tifusara koji, u vrtlogu rata, propitkuju smisao operacije "Schwartz".
A što se tiče karata bio bih duboko iznenađen da HRT odobri sredstva za izmjene završenog i prikazanog filma.
Zato sam i predložio da bacite pogled na film "Pobjednici". Imate ga na Yubitou tko ga nije gedao. Tema je Zadarsko ratište od 1991-95, dakle puno šira, ali ima animirane karte, pa pomaže shvatiti kontekst događaja.
Nego Bernardin, ako nije tajna, kako ste uspijeli doći do Vukova s Vučjaka i nagovorit ih da se pojave u filmu? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Perando II
 | | Član od: 20 Pro 2006 | | Poruke: 373 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Sri Velj 20, 2013 12:00 am Naslov poruke: Re: Karte |
|
|
| bernardin Napisao/la: | | No s obzirom na duh koji vlada televizijom i gdje se u posljednje vrijeme vrte samo partizanski filmovi pojavljivanje Maslenice je već čudo samo po sebi. |
Fulao si forum. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bernardin
|
Upisano: Sri Velj 20, 2013 12:34 pm Naslov poruke: |
|
|
| Tomo Napisao/la: | | Nego Bernardin, ako nije tajna, kako ste uspijeli doći do Vukova s Vučjaka i nagovorit ih da se pojave u filmu? |
Ovov je njihovo pripopćenje koje su poslali na HTV nakon emititranja filma pa je i tu dio odgovora.
Poštovani,
Obraćam Vam se u ime Udruženja Vukovi sa Vučijaka povodom objavljivanja dokumentarnog filma Maslenica na HRT 2 u subotu 16.02.2013. u izradi kojeg su učestvovali i bivši pripadnici naše jedinice.
Želim da napomenem da smo udruženje koje izbjegava pojavljivanje u medijima.
Razlog za to su novinarski senzacionalizam na štetu činjenica,nekorektnost i cinično ismijavanje "druge strane" što smatram za "bolest" karakteristične za medije sa obe strane (hrvatsku i srpsku).
Ovaj put napravili smo izuzetak zbog čvrstih garancija koje smo dobili od strane autora filma gospode Vladimira Brnardića i Tomislava Šulja, koji su dato nam obećanje i održali.
Za nas je to bila prilika da ispričamo svoj dio priče o bitkama u zadarskom zaleđu i da otklonimo sumnju sa imena naše jedinice u eventualne nečasne radnje na tom području.
Što se samog dokumentarnog filma tiče smatramo da je urađen kvalitetno, korektno prema protivničkoj strani i profesionalno.
Upravo zbog toga komentari, u Republici Srpskoj gdje je film takođe izazvao veliku pažnju, nisu negativni.
Naprotiv, mnogi koji nisu gledali film zanimaju se da li će biti repriziran tako da Vas molim da razmislite i o toj mogućnosti.
Ovom prilikom želim posebno da pohvalim gospodina Brnardića i gospodina Šulja koji su svojim ponašanjem i profesionalizmom pokazali da je čak i ovakva saradnja moguća.
Udruženje Vukovi sa Vučijaka
Kontaktirali smo ih preko njihovog Udruženja za što je zaslužan prvenstveno kolega, scenarist Tomislav Šulj. Isprva su bili nepovjerljivi ali su pristali kada su se uvjerili kako i što pišemo i radimo, Šulj u VP, a ja u TV Kalendaru. Osim toga mnogi su o njima pisali i pričali, a nitko njih nije ništa pitao. Osim toga nikada ih nitko ništa nije pitao niti s jedne televizije pa čak ni njihove RTS. Ipak moram napomenuti da sam prije nego što smo njih uopće kontaktirali prije toga pitali naše branitelje što misle o tome. Oni nisu imali ništa protiv jer iako su bile teške borbe s Vukovima bile su fer pa ih kao ratnike poštuju. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Brommann
 | | Član od: 05 Velj 2006 | | Poruke: 1130 | | Mjesto: Bukovčak Hügel |
|
Upisano: Sri Velj 20, 2013 7:41 pm Naslov poruke: |
|
|
Jako dobro napravljeno u odnosu na stare dokumentarce iz prethodnih godina. Očito polako konce preuzima struka, a ne više politika. Nadamo se da će budući projekti biti sve bolji i kvalitetniji.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bernardin
|
Upisano: Uto Velj 26, 2013 5:00 pm Naslov poruke: Projekcija filma Maslenica u Hrvatskom slovu u četvrtak 28.2 |
|
|
Dvorana Hrvatske kulturne zaklade i Hrvatskoga slova
Hrvatske bratske zajednice 4 (NSK)
tel. 01/ 619 0112, fax: 01/619 0111, e-mail: hkz1@zg.htnet.hr
četvrtak, 28. veljače 2013., 19 sati
Srdačno Vas pozivamo na projekciju dokumentarnog filma
MASLENICA
Dokumentarnog programa Hrvatske televizije
u povodu 20. obljetnice značajne vojne operacije Hrvatske vojske
Projekciji će nazočiti i više nam o filmu reći:
TOMISLAV ŠULJ, scenarist i VLADIMIR BRNARDIĆ, urednik filma.
Budite s nama na ovom iznimno zanimljivom kulturnom događaju!
Iako je film premijerno prikazan na HTV-u zbog velikog odjeka autorski dvojac: Vladimir Brnardić i Tomislav Šulj žele pojasniti okolnosti nastanka filma, zašto smatraju da je film tek djelomično dočarao atmosferu velikog boja iz 1993. godine te koji su njihovi planovi vezani uz projekt eventualnog serijala o Operaciji Maslenica.
Promociji filma prisustvovati će istaknuti pripadnici gardijskih postrojbi, specijalnih postrojbi GSHV i specijalne policije, te ostali sudionici Operacije Maslenica. Poslije prikazivnja filma ostavljamo mogućnost za konstruktivnu kritiku i raspravu o planovima za snimanje uspješnog serijala. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Ožu 05, 2013 1:38 am Naslov poruke: Operacija Maslenica kao dokumentarni film. |
|
|
Poštovani.
Zahvaljujem se na pravovremenoj obavjesti o televizijskom prikazivanju dokumentarca.
Meni je prvih desetak minuta bio nezanimljiv, ali sve ostalo je vrlo zanimljiva priča. Niste vi krivci što nije utrošeno onoliko novca koliko se utroši na BBC za elegantnu proizvodnju "pitkih" i grafički privlačnih "doku-sapunica". To su veliki novci za naše pojmove. Nadam se da prema ugovoru o autorstvu vi mozete nadograditi dokumentarac po volji, pa ako netko moze pomoći u svemu osim kritiziranjem neka se javi!
Kušajte kontaktirati g.Velimira Vukšića koji je za svoje izdavačke potrebe "digitalizirao" zemljovide kakve objavljuje u magazinu "Carski husar".
Meni nije jasno zašto se ne rabe autentične snimke priprema vojne tehnike i ljudstva za tu operaciju u to doba, a sigurno je snimano gotovo svaki dan od strane HRT. Bilo bi zanimljivo vidjeti opremu i vozila, pa i civilne ambulantne automobile, MUP helikoptere, "delance" oklopnjake u tom operativnom području itd. Postoji vojni muzej i sastav oklopnjaka itd.
Očekivao sam da budete obišli sve zanimljive lokacije i sve postojeće bunkere koje spominju sudionici bitaka u ta dva sudbonosna tjedna. Mogli ste prikazati razornu moć pojedinih oruđa na vjezbama, ako ste izbjegavali snimke poginulih na obje suprostavljene strane.
Ne znam da li je stradao tko od UNPROFORaca i pod kojim okolnostima. Nije ni to za podcjeniti. Dosta je poginulo pripadnika Plavih kaciga na Balkanu. Njima je taj dio priče zanimljiv.
Moglo bi se napraviti nastavak ovog dokumentarca uz još više svjedočanstava borbi u operaciji. Osobno poznajem ranjenog Primorca koji je spominjao napade zrakoplova JNA.
P.S. Nadam se da je netko od mojih bliskih zabiljezio dokumentarac za mene, pa ga budem ponovno pogledao.
Lijep pozdrav, Dragiša. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
|
Upisano: Čet Ožu 12, 2015 10:02 pm Naslov poruke: |
|
|
Dižem temu iz ropotarnice forumske arhive, i puf-puf otpuhujem prašinu s nje.
Film će biti prikazan ovu subotu ponovo na HRT3, ali javljam se u biti sa obavjesti da su autori filma Brnardić i Šulj od skupljenog materijala i uz pomoć g. Ante Nazora tj. HMDCDR napisali knjigu. Kako je snimljeno preko 60 sati materijala (trebala su biti dva dokumenarca) u knjizi je uz ono što je prikazano u filmu još više toga čega u filmu nema, kako sa hrvatske, tako i sa srpske strane, a slično kao i film, naglasak je na iskazima svjedoka koja čak nisu ni prevedena na književni, već kajkavci govore kajkavski, a čakavci govore Ae.
Cijena knjige je 120 kn, a ja sam je kupio danas na predstavljanju iste u VŽ po cijeni od 100 kn. Na predstavljanju knjige u VŽ su uz autore gosti bili sudionici akcije iz VŽ (7.gbr i SJP "Rode"), a predpostavljam da će u drugim gradovima biti sudionici iz tih mjesta s obzirom da su u Maslenici učestvovale postrojbe iz svih krajeva RH. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1870 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Pet Ožu 13, 2015 11:27 am Naslov poruke: |
|
|
| Tomo Napisao/la: | Dižem temu iz ropotarnice forumske arhive, i puf-puf otpuhujem prašinu s nje.
Film će biti prikazan ovu subotu ponovo na HRT3, ali javljam se u biti sa obavjesti da su autori filma Brnardić i Šulj od skupljenog materijala i uz pomoć g. Ante Nazora tj. HMDCDR napisali knjigu. Kako je snimljeno preko 60 sati materijala (trebala su biti dva dokumenarca) u knjizi je uz ono što je prikazano u filmu još više toga čega u filmu nema, kako sa hrvatske, tako i sa srpske strane, a slično kao i film, naglasak je na iskazima svjedoka koja čak nisu ni prevedena na književni, već kajkavci govore kajkavski, a čakavci govore Ae.
Cijena knjige je 120 kn, a ja sam je kupio danas na predstavljanju iste u VŽ po cijeni od 100 kn. Na predstavljanju knjige u VŽ su uz autore gosti bili sudionici akcije iz VŽ (7.gbr i SJP "Rode"), a predpostavljam da će u drugim gradovima biti sudionici iz tih mjesta s obzirom da su u Maslenici učestvovale postrojbe iz svih krajeva RH. |
I kakvi su prvi dojmovi o knjizi ....?
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|