Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| pru959
 | | Član od: 20 Kol 2012 | | Poruke: 225 | | Mjesto: Pančevo |
|
Upisano: Pet Velj 15, 2013 6:54 pm Naslov poruke: Maketarski radni sto |
|
|
Krenuo sam u projekat izrade galeona " Sveti Jovan Krstitelj " po uputstvima i od materijala koji obezbeđuje DeAgostini i nekako spontano, a zbog kojekakvih problema tipa : gde ovo da stegnem , kako ovo da spojim,na čemu ovo da isečem, gde da prefarbam, gde mi je pinceta, i još puno toga, rodila se ideja da napravim jedan radni sto, koji bi imao zadatak da , ako ne sve , ono bar najveći broj tih pitanja i problema reši. Dakle ,želim da napravim jedan praktičan , funkcionalan , povrh svega koristan komad " nameštaja" koji će mi poslužiti da mogu na njemu sve da odradim, da mi je sve pri ruci, da mogu materijal da odložim, alat da spakujem . E, da bi to uspelo potrebna mi je pomoć pravih iskusnih maketara, koji bi pomogli svojim idejama , predlozima , rešenjima, "cakama".
Zato pozivam sve , koji su raspoloženi da učestvuju u ovom projektu, da pomognu da zajednički dođemo do najboljeg rešenja, a ja ću sve pokušati da ujedinim u jedan proizvod , koji ću i da na kraju realizujem i rezultat svega ču prezentovati ovde na forumu sa detaljnim nacrtima, materijalom potrebnim za izradu, kao i načinom kako se sve pretvara u celinu, pa ako neko bude zainteresovan i poželi da i sam napravi imaće sve na raspolaganju.
Svi su dobrodošli sa idejama i svima unapred hvala na saradnji.
Veliki pozdrav! Jovan. _________________ ZIRA |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| miro23
| | Član od: 18 Svi 2012 | | Poruke: 78 | |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barba
| | Član od: 05 Svi 2009 | | Poruke: 283 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Velj 15, 2013 11:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Onaj prvi mi je simpatičan, nešto sam gledao na netu i jedan maketar je prikazivao svoj stol i rekao da je staklo vrlo dobro podnožje za rad, što god radio na njemu, poslije samo sastružeš i ideš dalje, kako bi bilo napraviti na radnom dijelu ležište sa staklo?? Ipak mislim da bi stol morao imati dvije radne plohe, jedna na kojem je maketa i druga na kojoj se nešto radi ili priprema za postaviti na maketu. Znači neki L sistem.
Sorry, nema slika!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hemza
 | | Član od: 06 Ožu 2008 | | Poruke: 208 | |
|
Upisano: Sub Velj 16, 2013 12:14 am Naslov poruke: |
|
|
| Ovaj prvi mi se jako sviđa i definitivno ću si takav napraviti jer me živcira prašina na stolu koja mi se stalno prenosi na rad. U taj stol ću ukomponirati kompresor (koji se neće vidjeti) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pru959
|
Upisano: Sub Velj 16, 2013 9:47 am Naslov poruke: |
|
|
Raduje me što se uključujete u temu i nadam se da će uskoro uz malo truda i strpljenja sazreti neka dobra , prihvatljiva ideja. U ovom momentu je najbitnije sagledati koje sve zahteve ovakav radni sto treba da ispuni , na primer što je rekao Barba, radna površina ttreba da je izdržljiva i laka za održavanje. Bitno je da imamo i dosta fijokica za skaldištenje materijala, a da one opet ne smetaju i tako dalje....dakle, u ovom momentu je najpotrebnije nabrojati sve probleme i zahteve na koje smo naišli u toku dosadašnjeg rada na maketi i zbog kojih smo morali na ovaj ili onaj način da se snalazimo, na kolenu ili preko kolena . Dakako svako ko ima neku sliku , nacrt ili fotografiju biće od velike koristi. Graffa je u postu koji je pustio u temi " na kioscima " dao jedan link koji će isto jako dobro poslužiti.
I još jednom, što više zahteva budemo postavili pred ovim projektom , biće bolji rezultat na kraju.
Pozdrav! _________________ ZIRA |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| graffa
 | | Član od: 07 Stu 2011 | | Poruke: 241 | | Mjesto: velika gorica |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
| | Član od: 10 Tra 2012 | | Poruke: 529 | |
|
Upisano: Sub Velj 16, 2013 2:21 pm Naslov poruke: damir |
|
|
| Pru evo me pratim sve, mene to jako zanima, bio sam skoro kupio jedan radni stol, (banak), odustao jer nisam bio siguran hoce mi biti dobar, ovo je pravo mjesto za odluciti sta napraviti, ja takodjer razmisljam sebi nesto napraviti, pozz svima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mariok
 | | Član od: 17 Lis 2007 | | Poruke: 3259 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Sub Velj 16, 2013 4:41 pm Naslov poruke: |
|
|
Odlična ideja za temu Jovane! Ja isto prebacujem svoj jadni stol od televizora.... kud nepraktično kud nema prostora!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barba
|
Upisano: Sub Velj 16, 2013 6:05 pm Naslov poruke: |
|
|
| Reci mi Pru, ti si stolar koliko sam shvatio. Radiš sa punim drvom ili sa iveralom? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Taurus
 | | Član od: 15 Stu 2009 | | Poruke: 583 | | Mjesto: Kutina |
|
Upisano: Sub Velj 16, 2013 6:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja koliko vidim da je elektrotehničar . _________________ SAMO SU MRTVI VIDJELI KRAJ RATA! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pru959
|
Upisano: Sub Velj 16, 2013 6:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Elektrotehničar po struci ( završio sam srednju elektrotehničku školu). Stolarijom se aktivno bavim ( radim i zaradjujem ) od 1985 god . Radim masiv i pločaste materijale. Ranije sam imao svoju registrovanu radionicu gde sam radio sve, sada masiv radim kod jednog privatnika ( pošto sam svoje zatvorio) , a pločaste materijale radim i kod kuće u svojoj radionici.
Pozdrav! _________________ ZIRA |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barba
|
Upisano: Sub Velj 16, 2013 8:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Znači kolege i po struci i po hobiju. To je dobro. Palo mi napamet (a malo i boli ), nedavno sam tu kod nas dao da mi režu komade iverala na mjeru, jeli je moguće dodjerati nacrt do te mjere da se ode i narući piljenje.
Daleko smo od toga, ali to bi onda bilo stvarno kvalitetno rješenje, što misliš o tome??
barba |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pru959
|
Upisano: Sub Velj 16, 2013 9:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Barba kolega, ja sam upravo i zamislio da kada budemo došli do krajnje ideje, to pretočim u konkretnu i preciznu kalkulaciju , kako bi svako mogao , ako ima gde, da naruči i sastavi svoj sto  _________________ ZIRA |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barba
|
Upisano: Sub Velj 16, 2013 9:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Ajde super. Pa pošto sam sada u informatičkim vodama, uvijek počinjem sa pitanjem " A što bi vi htjeli raditi?", možda bi i tu trebalo definirati što radimo. Mislim na razne vidove ovog hobija, ja sam u drvenom brodomaketarstvu i mislim da bi trebalo definirati do koje veličine makete bi taj stol trebao biti dobar. Za primjer ako radim maketu od 1,2 metra, teško da mi je jedan stol dovoljan. Mislim da treba naći neku sredinu i odrediti neke gabarite. Tako bi mogli odrediti i neke dimenzije stola!!!!
Znači, stavimo brod pa oko njega stol . |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pru959
|
Upisano: Sub Velj 16, 2013 9:58 pm Naslov poruke: |
|
|
Hmmm bio bi to jako veliki sto . Pitanje koliko nas bi imalo prostor za takav komad, ali....ja mislim da , a to ću kasnije i izneti , mislim da bi sto trebao da ima osnovnu funkciju pripreme i izrade delova ,sečenje, leplenje , farbanje, imaće i nadogradnju , naravno po potrebi, to jest proširenje, na koje bi stajala maketa , kada je u fazi da joj je mera već takva da ne može da stane na osnovnu radnu površinu... ajde da razmišljamo , idemo dalje.... _________________ ZIRA |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|