Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Maketarski radni sto
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
pru959

Član od: 20 Kol 2012
Mjesto: Pančevo
PorukaUpisano: Pet Velj 15, 2013 6:54 pm    Naslov poruke: Maketarski radni sto Citiraj ovaj komentar

Krenuo sam u projekat izrade galeona " Sveti Jovan Krstitelj " po uputstvima i od materijala koji obezbeđuje DeAgostini i nekako spontano, a zbog kojekakvih problema tipa : gde ovo da stegnem , kako ovo da spojim,na čemu ovo da isečem, gde da prefarbam, gde mi je pinceta, i još puno toga, rodila se ideja da napravim jedan radni sto, koji bi imao zadatak da , ako ne sve , ono bar najveći broj tih pitanja i problema reši. Dakle ,želim da napravim jedan praktičan , funkcionalan , povrh svega koristan komad " nameštaja" koji će mi poslužiti da mogu na njemu sve da odradim, da mi je sve pri ruci, da mogu materijal da odložim, alat da spakujem . E, da bi to uspelo potrebna mi je pomoć pravih iskusnih maketara, koji bi pomogli svojim idejama , predlozima , rešenjima, "cakama".
Zato pozivam sve , koji su raspoloženi da učestvuju u ovom projektu, da pomognu da zajednički dođemo do najboljeg rešenja, a ja ću sve pokušati da ujedinim u jedan proizvod , koji ću i da na kraju realizujem i rezultat svega ču prezentovati ovde na forumu sa detaljnim nacrtima, materijalom potrebnim za izradu, kao i načinom kako se sve pretvara u celinu, pa ako neko bude zainteresovan i poželi da i sam napravi imaće sve na raspolaganju.
Svi su dobrodošli sa idejama i svima unapred hvala na saradnji.
Veliki pozdrav! Jovan.
miro23

Član od: 18 Svi 2012
PorukaUpisano: Pet Velj 15, 2013 7:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

evo nekih ideja

Uploaded with ImageShack.us

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
barba

Član od: 05 Svi 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Velj 15, 2013 11:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Onaj prvi mi je simpatičan, nešto sam gledao na netu i jedan maketar je prikazivao svoj stol i rekao da je staklo vrlo dobro podnožje za rad, što god radio na njemu, poslije samo sastružeš i ideš dalje, kako bi bilo napraviti na radnom dijelu ležište sa staklo?? Ipak mislim da bi stol morao imati dvije radne plohe, jedna na kojem je maketa i druga na kojoj se nešto radi ili priprema za postaviti na maketu. Znači neki L sistem.

Sorry, nema slika! Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
hemza

Član od: 06 Ožu 2008
PorukaUpisano: Sub Velj 16, 2013 12:14 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovaj prvi mi se jako sviđa i definitivno ću si takav napraviti jer me živcira prašina na stolu koja mi se stalno prenosi na rad. U taj stol ću ukomponirati kompresor (koji se neće vidjeti)
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
pru959

PorukaUpisano: Sub Velj 16, 2013 9:47 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Raduje me što se uključujete u temu i nadam se da će uskoro uz malo truda i strpljenja sazreti neka dobra , prihvatljiva ideja. U ovom momentu je najbitnije sagledati koje sve zahteve ovakav radni sto treba da ispuni , na primer što je rekao Barba, radna površina ttreba da je izdržljiva i laka za održavanje. Bitno je da imamo i dosta fijokica za skaldištenje materijala, a da one opet ne smetaju i tako dalje....dakle, u ovom momentu je najpotrebnije nabrojati sve probleme i zahteve na koje smo naišli u toku dosadašnjeg rada na maketi i zbog kojih smo morali na ovaj ili onaj način da se snalazimo, na kolenu ili preko kolena . Dakako svako ko ima neku sliku , nacrt ili fotografiju biće od velike koristi. Graffa je u postu koji je pustio u temi " na kioscima " dao jedan link koji će isto jako dobro poslužiti.
I još jednom, što više zahteva budemo postavili pred ovim projektom , biće bolji rezultat na kraju.
Pozdrav!
graffa

Član od: 07 Stu 2011
Mjesto: velika gorica
PorukaUpisano: Sub Velj 16, 2013 10:38 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

profi
http://www.mediafire.com/download.php?pryquxwh30a0bg7
damacn

Član od: 10 Tra 2012
PorukaUpisano: Sub Velj 16, 2013 2:21 pm    Naslov poruke: damir Citiraj ovaj komentar

Pru evo me pratim sve, mene to jako zanima, bio sam skoro kupio jedan radni stol, (banak), odustao jer nisam bio siguran hoce mi biti dobar, ovo je pravo mjesto za odluciti sta napraviti, ja takodjer razmisljam sebi nesto napraviti, pozz svima
Natrag na vrh
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Sub Velj 16, 2013 4:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlična ideja za temu Jovane! Ja isto prebacujem svoj jadni stol od televizora.... kud nepraktično kud nema prostora! Smile
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
barba

PorukaUpisano: Sub Velj 16, 2013 6:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Reci mi Pru, ti si stolar koliko sam shvatio. Radiš sa punim drvom ili sa iveralom?
Natrag na vrh
Taurus

Član od: 15 Stu 2009
Mjesto: Kutina
PorukaUpisano: Sub Velj 16, 2013 6:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja koliko vidim da je elektrotehničar Razz .
pru959

PorukaUpisano: Sub Velj 16, 2013 6:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Elektrotehničar po struci ( završio sam srednju elektrotehničku školu). Stolarijom se aktivno bavim ( radim i zaradjujem ) od 1985 god . Radim masiv i pločaste materijale. Ranije sam imao svoju registrovanu radionicu gde sam radio sve, sada masiv radim kod jednog privatnika ( pošto sam svoje zatvorio) , a pločaste materijale radim i kod kuće u svojoj radionici.
Pozdrav!
barba

PorukaUpisano: Sub Velj 16, 2013 8:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Znači kolege i po struci i po hobiju. To je dobro. Palo mi napamet (a malo i boli Idea ), nedavno sam tu kod nas dao da mi režu komade iverala na mjeru, jeli je moguće dodjerati nacrt do te mjere da se ode i narući piljenje.

Daleko smo od toga, ali to bi onda bilo stvarno kvalitetno rješenje, što misliš o tome??

barba
Natrag na vrh
pru959

PorukaUpisano: Sub Velj 16, 2013 9:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Barba kolega, ja sam upravo i zamislio da kada budemo došli do krajnje ideje, to pretočim u konkretnu i preciznu kalkulaciju , kako bi svako mogao , ako ima gde, da naruči i sastavi svoj sto Smile
barba

PorukaUpisano: Sub Velj 16, 2013 9:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ajde super. Pa pošto sam sada u informatičkim vodama, uvijek počinjem sa pitanjem " A što bi vi htjeli raditi?", možda bi i tu trebalo definirati što radimo. Mislim na razne vidove ovog hobija, ja sam u drvenom brodomaketarstvu i mislim da bi trebalo definirati do koje veličine makete bi taj stol trebao biti dobar. Za primjer ako radim maketu od 1,2 metra, teško da mi je jedan stol dovoljan. Mislim da treba naći neku sredinu i odrediti neke gabarite. Tako bi mogli odrediti i neke dimenzije stola!!!!

Znači, stavimo brod pa oko njega stol Very Happy .
Natrag na vrh
pru959

PorukaUpisano: Sub Velj 16, 2013 9:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hmmm bio bi to jako veliki sto . Pitanje koliko nas bi imalo prostor za takav komad, ali....ja mislim da , a to ću kasnije i izneti , mislim da bi sto trebao da ima osnovnu funkciju pripreme i izrade delova ,sečenje, leplenje , farbanje, imaće i nadogradnju , naravno po potrebi, to jest proširenje, na koje bi stajala maketa , kada je u fazi da joj je mera već takva da ne može da stane na osnovnu radnu površinu... ajde da razmišljamo , idemo dalje....
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naprijed
Stranica 1/7

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma