Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Santa Maria

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
zvjezdan

Član od: 07 Velj 2010
Mjesto: Vitez BiH
PorukaUpisano: Pet Velj 15, 2013 2:31 am    Naslov poruke: Santa Maria Citiraj ovaj komentar

Moja prva maketa koju sam izradio po nacrtu Tehnodidakte . Godine 1995. Tada nisam mnogo toga znao o maketarstvu ,a nisam imao od koga ni naučiti. Osim nešto malo slika po novinama i časopisima.

Par godina sam pokušavao nešto napraviti sam, dok nisam upoznao nekoliko prijatelja starijih brodomaketara.

Odlučio sam samo raditi makete jedrenjaka .

Samo nabavim nacrt ,a sve ostalo,od letvica ,okova ,platna , konopa i svih drugih materijala za izradu , nabavljam sam.

Napravio sam sebi cirkular i počeo rezati letvice. Prve šupjače i žabice sam naručio iz Pule od Tehnodidakte.

zvjezdan: poruka promijenjena dana: Uto Ožu 05, 2013 8:55 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
Bastardo

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Celje
PorukaUpisano: Pet Velj 15, 2013 10:03 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma odlicna Very Happy Na jadrima se vidi da su farbana markerom, ali nema veze - brod je predivan Wink Detalji su super, a daske na palubi daju utisak, da se radi o 1:1 brodu. Bravo!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Pet Velj 15, 2013 10:54 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

uuuuu, sjecanja......krasna je
moja je napravljena osamdesetih, a potopio ju je ogromni bratov papagaj koji ju je bijeno devastirao u nekoliko zracnih napada kad je brat skinuo zvono.....
krasna je, ali stavi ju obavezno pod staklo/plexi
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
zvjezdan

PorukaUpisano: Pet Velj 15, 2013 11:20 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bastardo Napisao/la:
Ma odlicna Very Happy Na jadrima se vidi da su farbana markerom, ali nema veze - brod je predivan Wink Detalji su super, a daske na palubi daju utisak, da se radi o 1:1 brodu. Bravo!

Je markerom jedra i lak za nokte zastavicei križevi crvena boja
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pet Velj 15, 2013 12:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

uz minimalno "kozmetike" i dansa je to odlična maketa, svak čast
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
zvjezdan

PorukaUpisano: Sub Velj 16, 2013 1:07 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Leo - zd Napisao/la:
uz minimalno "kozmetike" i dansa je to odlična maketa, svak čast

Dragi prijatelju da sam tada imao , samo koga pitati za savjet ,mnogo bi bilo bolje,i lakše. Tek nakon par godina sam stupio u kontakt sa pokojnim Sašenkom Franić iz Splita , samo telefonom smo se ćuli , ali mi je taj divni čovjek objasnio mnoge stvari. Dalje sam tražio brodomaketare iz moje okoline , te sam našao krasnih ljudi, danas dobrih prijatelja iz Sarajeva . I onda je bilo sve lakše i bolje kada sa nekim možeš razmjeniti mišljenje , dobiti savjet ,pa i kritiku primiti.
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sub Velj 16, 2013 11:03 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

pa upravo to..
Ono što je danas na jedan "klik" nekad je bilo nezamislivo.
Malo OT ali gledam danas moju prvu drvenu maketu, nacrte radio sam, mjerilo da stane na A4, crtao polovicu pa kopirao na paus, okrenuo , prislonio i ponovno iskopirao da dobijem cijeli trup..
Palubu sam radio tako da sam koristio tamne letvice a sljubnice su rađene sa svjetlim letvicama na nož ( Shocked ) i tako dalje.
Zato kažem da je ovo tvoje uz minimum kozmetike dobar rad i danas..
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
zvjezdan

PorukaUpisano: Sub Velj 16, 2013 6:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Leo - zd Napisao/la:
pa upravo to..
Ono što je danas na jedan "klik" nekad je bilo nezamislivo.
Malo OT ali gledam danas moju prvu drvenu maketu, nacrte radio sam, mjerilo da stane na A4, crtao polovicu pa kopirao na paus, okrenuo , prislonio i ponovno iskopirao da dobijem cijeli trup..
Palubu sam radio tako da sam koristio tamne letvice a sljubnice su rađene sa svjetlim letvicama na nož ( Shocked ) i tako dalje.
Zato kažem da je ovo tvoje uz minimum kozmetike dobar rad i danas..

Hvala prijatelju. Nekad je i paus papir bio od pomoći ,sječa li se još netko indiga ???
Natrag na vrh
Dida

Član od: 05 Velj 2007
Mjesto: Sisak
PorukaUpisano: Uto Velj 19, 2013 6:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma, super ti je! Jesi ju dugo radio?
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
zvjezdan

PorukaUpisano: Sri Velj 20, 2013 11:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dida Napisao/la:
Ma, super ti je! Jesi ju dugo radio?

Pozdrav Dida, ne sjećam se koliko sam sati utrošio rada, ali sam se napatio savijajući letvice -trenice 4x7mm , tako su po nacrtu. Posebice sam teško ispilao gornje djelove trenica (ogradu) 2,5x40x600 mm. sve iz jednog djela. Sve od jelovine koju sam tada imao.Tako je nacrt pokazivao.Savijao sam mukotrpno kuhajući letvice . Danas bi sve drukčije uradio. Interesantno da sam započeo seriju 4 istovjetna broda i sve sam završio otprilike za godinu dana. Naravno sve Santa Marie , od kojih sam 3 uspio prodati. Još jedna mi je u vlasništvu. Od tog novca sam počeo kupovati alat . Tek povezivanjem sa maketarima iz Splita pokojnim Franićem, Maretićem i I. Žajom , naučio sam mnoge stvari, Zahvalan sam im na svakom savjetu. Nastaviti ću prikazati i ostale rane radove.

Pozdrav i svako dobro.

zvjezdan: poruka promijenjena dana: Uto Ožu 05, 2013 8:56 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Čet Velj 21, 2013 10:46 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

gledam sad i nekako mi nisu sjela ova postolja za topove na ogradi...
to je neka improvizacija ili?
naime, ti topovi malog kalibra bili su postavljeni na zeljezne ''vilice'' pa je cijev bila pokretna u svim smjerovima...
ne sjecam se da su na tehnodidaktinim nacrtima bili takvi stalci
ili grijesim?
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
zvjezdan

PorukaUpisano: Pet Velj 22, 2013 12:11 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slider Napisao/la:
gledam sad i nekako mi nisu sjela ova postolja za topove na ogradi...
to je neka improvizacija ili?
naime, ti topovi malog kalibra bili su postavljeni na zeljezne ''vilice'' pa je cijev bila pokretna u svim smjerovima...
ne sjecam se da su na tehnodidaktinim nacrtima bili takvi stalci
ili grijesim?

U pravu si prijatelju topovi na ogradi "Falkoneti" trebali bi izgledati kao što kažeš na vilici , pokretni 360 stupnjeva horizontalno i po visini podosta stupnjeva. Tako je i na nacrtu,ali ja tada nisam znao izraditi takva postolja pa sam improvizirao. Napominjem ovo je moj prvi ozbiljniji rad.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma