Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Perando II
 | | Član od: 20 Pro 2006 | | Poruke: 373 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Pet Lis 26, 2012 2:12 pm Naslov poruke: Hasegawa Yukikaze 1:350 |
|
|
Kolege maketari...
Četiri godine nisam bio završio niti jednu maketu, bilo je nekoliko pokušaja međutim niti jednom nisam uspio dovesti maketu do kraja. Teško mi je reći što je tome bio razlog, jesu li to bili privatni razlozi nevezani za hobi ili neka težnja ka perfekcionizmu zbog koje ničime što sam napravio nisam bio zadovoljan teško mi je reći.
Znam da me svaki put kada bih pogledao makete ili neki alat vezan za hobi obuzeo osjećaj tuge što više ništa nisam u stanju složiti.
Jednom prilikom frustriran time što ništa nisam uspio napraviti odlučio sam prodati sve vezano za maketarstvo što sam imao, od maketa i alata pa do airbrusha i kompresora.
Prodao sam oko 1/3 onoga što sam imao.
Prije neke dvije godine na CK sam kupio Tamiyin P-47D Razorback, maketu koju sam želio duže vrijeme. Neću nikada zaboraviti kako sam očajan bio u trenucima kada je sve što sam radio išlo naopako, kao da imam dvije lijeve ruke. Uglavnom upropastio sam maketu, zeznuo sam spoj trupa i krila. "Izvadio" sam motor i kokpit iz makete, ostalo bacio u smeće. Trebala je proći još jedna godina da naručim ponovo istu maketu i završim započeto. Opet isto... Ne ide pa ne ide!
Pred početak ljeta preselio sam se u novi stan, kako smo imali sobu viška pola je cura uzela kao skladište a drugu polovicu sam ja uzeo za maketarski kutak, sve sam fenomenalno uredio, stvorio si idealne uvjete za rad (iako sam i prije imao sasvim solidan prostor, tako da to zasigurno nije razlog ne-maketarenja). Uglavnom, stavim kutiju sa Thunderboltom na stol i pripremim se za rad čvrsto odlučan da sastavim maketu iako duboko u sebi nisam vjerovao da sam je sposoban dovršiti. Kako sam stari kompjutor poklonio, a novi nisam nabavio jednom prilikom sam rekao curi: Vjeruješ li mi kad ti kažem da bih rađe dovršio ovu maketu nego da mi netko da 10.000kn za novi kompjutor?
Poslije sam ponovo razmišljao o tome što sam joj rekao, bi li stvrno rađe dovršio taj komad plastike ili dobio kompkutor od 10.000kn. I stvarno, nakon dužeg promišljanja zaključio sam mi je maketa važnija.
Više bih volio dovršiti Thunderbolta nego da mi novi komp padne s neba.
Ništa, krenem ja radit ponovo maketu i zahebem na mjestu gdje i prvi puta! Opet spoj trupa i krila... jednostavno sam prešmirglao neke detalje koje nisam bio vičan rivetirati na način da budu istovjetni originalu. Sada mi je već to sve skupa bilo smješno i prepričao sam bliskim ljudima cijelu priču tražeći savjet.
Odgovor je bio identičan kod svih. Trebaš "pregristi gofno" i dovršiti maketu bez obzira što si nešto zeznuo i što maketa neće u konačnici ispasti kao si zamišljao.
Te riječi su mi bile melem na ranu, oslobodio sam se tog imperativa savršenstva (koji naravno nisam nikada dosego) i jednostavno završio maketu. Uopće mi u tom trenutku nije bilo bitno kako će ispasti, želio sam je dovršiti makar je obojao kistom.
Bio je to petak, ne znam koji datum, znam samo da sam pogledao na sat i da je bilo 23.55. Valjda se sudbina poigrala samnom. Drugo jutro sam krenuo u Zagreb na CK!
KAKVA SREĆA!
Ne mogu vam opisati koliko sam sretan bio! Nakon četiri godine dovršio sam maketu koja je bez obzira ne greške bila po mom sudu najbolja maketa koju sam ikada napravio! Koliko god to luđači zvučalo ja sam nekoliko dana ljudima samo o tome pričao, kako sam završio maketu.
Želio sam se uvjeriti da to nije bilo slučajno i nabrzaka sam odlučio složiti "još nešto". Uzeo sam Hasegawinog Hurricanea, Eduardovog I-16 i Accurate Miniaturesovog Jak-1b. Gledao sam "što je najjednostavnije" Odlučio sam se za ovog poslijednjeg.
Tu sam se sav spetljao jer sam ga želio dovršiti za 10 dana koliko je bilo do natjecanja u Celju. Danas 7 dana sam promjenio smjenu na poslu (naštimao si trosatni radni dan) kako bih ga stigao dovršiti do subote. Kako sam trčao preko ceste na posao jer sam kasnio nagazim nogom u šaht i uganem nogu!
Tako sam je pošteno uganuo da sam sada na bolovanju a i idući tjedan sigurno neću raditi... Celje naravno nisam vidio.
Glupan, šta reći. Još mi je kolega govorio ne žuri, ali ne ja sam morao žuriti. Rekao sam kako mi je za prošlu maketu trebalo četiri godine a kako ću ovu dovršiti za 10 dana. Idiot. (7 dana mi je rekord, ali tada sam bio nezaposlen)
Uglavnom, jučer sam dovršio Jaka.
Kada budem bio od volje poslikati ću makete i staviti ih u galeriju.
-------------------------------------------------------------------------------------
Sada da se vratim na temu
Od uvijek volim japanske brodove, je li to zbog njihove beskrajne ljepote ili je razlog karmičke prirode ili pak nešto treće ne bih znao.
Ova maketa mi je u srijedu došla od kolege sa foruma zajedno sa setovima. Iako imam ICM-ovog Koniga i Hasegawinu Mikasu odlučio sam se za razarač. Samo jednom prilikom sam napravio maketu broda tj. podmornice u 1:144 ali to je bilo daleko manje zahtijevno od ove makete.
Brodove u 1:350 smatram vrhuncem plastičnog maketarstva i iskreno nisam ih se nikada usudio raditi jer mi izgledaju prekomplicirano. Iskreno jučer sam cijeli dan na kauču buljio sa nevjericom u kutiju i setove.
Imam dosta pitanja i dosta toga mi nije jasno zato sam i odlučio ovu maketu napraviti (OK, probati napraviti) uz pomoć ljudi koji znaju više od mene.
Ova verzija (45') nije bila moj prvi izbor, želio sam verziju sa početka rata, iz dana kada je Carstvo bilo na vrhuncu moći i kada su saveznički brodovi strepili pred moćnom Carskom mornaricom.
Osim toga brod mi je puno ljepši bez načičkanog protuavionskog naoružanja, pogotovo jednocijevnih PZ topova uz bok.
------------------------------------------------------------------------
Tu dolazi moje prvo pitanje, želio bih napraviti verziju broda dok još nisu bili postavljeni bočni PZ topovi sa čeličnim štitovima.
Ako je vjerovati sastavnici brodu je Decembra 43 u Kureu skinuta nadvišena krmena topovska kula i zamjenjena sa 2 trostruka PZ topa 25mm. Ranije su na Truku 2 dvocijevna 25mm topa na platformi uz stražnji dimljak zamjenjeni trocijevnim topovima a jedan dvocijevni prebačen na pramčanu platformu ispred mosta. (kolega Essex) Tada je brod navodno dobio i oba radara.
Sastavnica dalje navodi kako su u Augustu 44' u Kureu stavljeni na brod bočni PZ topovi, tada su pretpostavljam na brod zavarene i čelične zaštite za posade tih istih topova.
Verziju prije Decembra 43' ne mogu raditi jer za početak nemam topovsku kulu koja je uklonjena, međutim želio bih napraviti verziju prije postavljanja tih nesretnih bočnih PZ topova.
Tu dolazim do još pitanja, vidim da je brod dobio jedan motorni čamac za sašavanje umjesto starog na vesla, zanima me kada je dobio taj novi čamac, i ono još bitnije, kada je brodu pojačano protupodmorničko naoružanje.
Kako imam Hasegawina oba seta (early i late) i Eduardov 40' set vjerujem da bih mogao nešto iskombinirati.
Od dodatnih setova za maketu nabavio bih samo rezinske trocijevne PZ topove ( http://www.am-works.com/store/nw35036-wwii-type96-25mm-triple-mount-6triple-mounts-p-148.html ).
Metalne cijevi topova ne bih kupovao zato jer mi to djeluje presitno i planiram ih zamjeniti iglama. (OK, ne mogu dobiti konturnu točnost ali mislim da to neće doći toliko do izražaja)
Eto, to je to, pomoć je i više nego dobrodošla.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Pet Lis 26, 2012 2:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Svaka cast na temi, rijetko kad stanem i procitam cijeli tekst tako duge poruke, al eto sad jesam...cijela je prica inspirirajuca, zao mi je sto ti se sve to desilo.
Ali eto, naucio si da ponekad treba jednostavno ic dalje, kad nesto neide probat ispravit, a ako bas te nece, zavrsit maketu....jer samo tako ces naucit i bit bolji..
Ja ti nebi iskreno znao za Yukikazea, odi na Modelwarship forum i nadi pod "calling all ship fans" taj razarac i citaj cijelu temu, sigurno ces nac puno informacija. _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
 | | Član od: 04 Lis 2009 | | Poruke: 1353 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Pet Lis 26, 2012 5:16 pm Naslov poruke: |
|
|
bas mi je drago da ste uspili dovrsit razorbacka,i mene muci isti proble i nikako ga rjesit,imam puno zapocetih maketa ali nikako da dovrsim neku,ili mi nestane inspiracija i zelja ili nesto zeznem.
nadam se da cete i brod zavrsit sa sta manje nerviranja  _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Jazz
 | | Član od: 06 Svi 2012 | | Poruke: 175 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Pet Lis 26, 2012 7:29 pm Naslov poruke: |
|
|
Stari;
Osjecaj poznat... to mi se desilo par puta u proteklih nekoliko mjeseci od kada sam se po drugi put (ovaj puta nadam se ozbiljnije) počeo baviti maketarstvom....par puta sam se zapitao da li je to zaista sve vrijedno....tražiš ovo pa tražiš ono...pa boja...pa igla za AB pa jos ovo pa jos ono ..a jos kada zeznes nesto ( to mi se desilo za PZ IV) onda drama....a sdruge strane pak nema bolje osječaja kada složiš neki detalj i onda ga gledas satima pa ti bude zao nesto napraviti da ne pokvaris
Sto se tiče brodova tu sam ti los...nazalost ti ne mogu puno pomoc ..krenuo sam prije nekog vremena raditi Heavy Cruser Pola 1/350 HB, samo radi imena, poklon od frenda ..dosao do pola i eno ga stoji i ceka ... onda sam ti prije nekog vremena nabavio MOGAMI 1/350 od Tamiye na nekom ludom snjizenju u Grazu pa sm rekao da u ga pocet kada budem isao na godisnji ...ali mislim da ce pricekati da malo dobijem sigurniju ruku
Pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1513 | |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Lis 29, 2012 10:43 am Naslov poruke: |
|
|
Eh, da...Svi mi katkad imamo "maketarsku krizu". Činjenica je da nema savršene makete. Iskoristi to što imaš sreću sa prostorom za maketarenje-što bih ja dao da imam bar 2 sa 2m sobicu za rad! Evo link za korisnu knjigu o Jukikaze-u:
http://depositfiles.com/files/9dfchqqs6
Svakako nabavi WEM boje za IJN-Kure grey i crvenu zaštitnu za podvodni dio, kao i boju linoleuma. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Perando II
|
Upisano: Pon Lis 29, 2012 8:17 pm Naslov poruke: |
|
|
Dečki hvala na linkovima, nešto sam pogledao, knjigu od Grunfa sam skinuo ali nisam čitao, našao sam knjigu na poljskom o Yukikazeu ali osim nacrta ne mogu ništa da povežem, ova na engleskom će biti korisnija u svakom slučaju!
Boje ne namjeravam koristiti od WEM-a zato jer ih za početak nemam, a ovako i onako kada napravim weathering ton boje će se izmjeniti, zato smatram da nemam smisla praviše cjepidlačiti sa specifičnim tonom, znam da siva ide "Sasebo siva", Grunf, ti spominješ "Kure sivu", vjerovatno smatraš kako je brod prefarban tokom dokovanja u Kureu.
Boju kopera i linoleum smeđu sam naručio.
-----------------------------------------------------------------------
Ovo danas su bile muke Isusove, da sam znao šta me čeka nikada se ne bih upustio u to.
Prvo sam jučer sa topovskih kula i torpednih aparata posmirglao sve detalje zato jer sam nadobudno planirao sve ožićiti sa setovima od Eduarda. Da stvar bude gora uklonio sam i sve detalje oba dimljaka. Kakva katastrofa, izgubio sam više živaca sa jednom topovskom kulum nego sa 5 aviona u 48-ici, a na kraju nisam baš zadovoljan rezultatom zator jer rukohvati na na kuli nisu precizni kakvi bi trebali biti.
Volio bi da mi netko obajasni kako je to najlakše montirati, ja sam na set čačkalicom nanosio Super attack gel i montirao ga na plastiku, nevejrovarno, ljepi se svugdje samo ne tamo gdje treba!
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Pon Lis 29, 2012 8:43 pm Naslov poruke: |
|
|
ee krenuo si sa onim sto je najzete
Stavljanje ovih "foot raillsa" na dimnjacima i ovo oko turete je stvarno gubljenje zivaca...ja sam cak i odustao od toga u mojim projektima.
Razlog je taj sto jednostavno je premala povrsina ljepljenja i nemos to namjestit kak spada. Ti si jos napravio dobar posao. Neko to radi tako da izbusi 0,2 rupe, stavi unutra neku tanku zicu, sve to pusti nek se osusi, odreze sve zice na istu duzinu i onda jednu dugu okolo ljepi po tome. To je samo jedna od mogucnost (prilicno neuredna i "out of scale").
PE je jos najbolje stavljat, samo moras uvatit tehniku. Pogledaj malo radove na modelwashipu pa ces mozda dobit po koju ideju. _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Lis 30, 2012 9:44 am Naslov poruke: |
|
|
Obzirom da si spominjao neke kasnije faze i preuređenja Jukikazea, spomenuo sam Kure grey. Trebaš točno odrediti željenu fazu, pa prema tome i boju, a one se dosta razlikuju. Taj je brod preživio cijeli rat i još je bio u službi poslje rata. Na tvom mjestu ne bi pretjerivao sa weatheringom jer je taj brod bio uvijek odlično održavan. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| anki
| | Član od: 08 Ožu 2009 | | Poruke: 169 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Uto Lis 30, 2012 10:48 am Naslov poruke: |
|
|
| Iako radim avione evo malog saveta za rad sa super lepkom. Ja volim tecni jer brze hvata i nema problema sa pomeranjem i drzanjem delova dok se lepak ne osusi. Takodje mi je laksi za nanosenje uz pomoc specijalne alatke. Samo dodirnem kod mesta spoja i on kapilarno sklizne i hvata odmah, a ne razliva se po okolini. Ta alatka je igla koju spicem zabodem u staru drzalju cetkice a usicu presecem tako da ti ostane mala rakljica. Ta rakljica ustvari zahvati lepak i lepak iz nje sklizne kad dodirnes mesto lepljenja. Velicina izabrane usice igle odredjuje i kolicinu lepka - manja igla manje lepka i obrnuto. Ovo jako dobro funkcionise sa rezinom i mnogo bolje kontrolise prenos i doziranje lepka od cackalice. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Uto Lis 30, 2012 1:46 pm Naslov poruke: |
|
|
| anki Napisao/la: | | Iako radim avione evo malog saveta za rad sa super lepkom. Ja volim tecni jer brze hvata i nema problema sa pomeranjem i drzanjem delova dok se lepak ne osusi. Takodje mi je laksi za nanosenje uz pomoc specijalne alatke. Samo dodirnem kod mesta spoja i on kapilarno sklizne i hvata odmah, a ne razliva se po okolini. Ta alatka je igla koju spicem zabodem u staru drzalju cetkice a usicu presecem tako da ti ostane mala rakljica. Ta rakljica ustvari zahvati lepak i lepak iz nje sklizne kad dodirnes mesto lepljenja. Velicina izabrane usice igle odredjuje i kolicinu lepka - manja igla manje lepka i obrnuto. Ovo jako dobro funkcionise sa rezinom i mnogo bolje kontrolise prenos i doziranje lepka od cackalice. |
E svaka čast, prijatelju, ovaj savjet zlata vrijedi!  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5777 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Uto Lis 30, 2012 2:48 pm Naslov poruke: |
|
|
| anki Napisao/la: | | Iako radim avione evo malog saveta za rad sa super lepkom. Ja volim tecni jer brze hvata i nema problema sa pomeranjem i drzanjem delova dok se lepak ne osusi. Takodje mi je laksi za nanosenje uz pomoc specijalne alatke. Samo dodirnem kod mesta spoja i on kapilarno sklizne i hvata odmah, a ne razliva se po okolini. Ta alatka je igla koju spicem zabodem u staru drzalju cetkice a usicu presecem tako da ti ostane mala rakljica. Ta rakljica ustvari zahvati lepak i lepak iz nje sklizne kad dodirnes mesto lepljenja. Velicina izabrane usice igle odredjuje i kolicinu lepka - manja igla manje lepka i obrnuto. Ovo jako dobro funkcionise sa rezinom i mnogo bolje kontrolise prenos i doziranje lepka od cackalice. |
Koja odlicna ideja!!  _________________ Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0
https://www.facebook.com/groups/397878543718795/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Minolovac 161
 | | Član od: 16 Stu 2009 | | Poruke: 1144 | | Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/ |
|
Upisano: Uto Lis 30, 2012 5:25 pm Naslov poruke: |
|
|
I ovaj stari magarac je naučio nešto novo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| anki
| | Član od: 08 Ožu 2009 | | Poruke: 169 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Uto Lis 30, 2012 8:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Mala dopuna za rad sa tom rakljicom od igle.
Neka uvek bude pri ruci upaljena sveca, malo vode i ubrus. Naime na rakljici se brzo stvara nanos osusenog lepka. Da bi bila opet cista samo je prinesete plamenu, lepak izgori, umocite je u vodu da se trenutno ohladi, brisnete ubrusom i opet moze da se radi sa lepkom. Sto je rad precizniji a igla manja ovo ce te cesce morati da radite. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Perando II
|
Upisano: Uto Lis 30, 2012 9:39 pm Naslov poruke: |
|
|
@Grunf
Nažalost brod će izgleda biti napravljen u svojoj konačnoj varijanti (bar u IJN), razlog je taj što ne mogu naći podatak kada je brodu nadograđen komandni most (dio prema jarbolu i kada su dodane čelične ploče za zaštitu posade mosta) Moguće je da je to nadograđeno prilikom zadnjeg dokovanja u Kureu kada su na brod postavljeni jednocijevni PZ topovi koje sam tako želio izbjeći na maketi.
@Veliko pile
Počeo sam od najtežeg zato jer ako savladam najteže onda sve ostalo ide lakše Šalim se, nisam uopće vodio računa o tome da je to najteži dio.
@anki
Da, pretpostavljao sam da je rukovanje lakše tekućim nego gel ljepilom. Trik sa iglom je vjerovatno odličan i sjetiti ću ga se isprobati kad tad, međutim kod ovih ogradica je slučaj takav da nekoliko točaka treba namočit ljepilom prije nego se nanese na maketu...
Jutro je bilo pametnije od večeri kako to obično i biva. Našao sam način kako jednostavnije, preciznie i sigurnije ljepiti te nesretne rukohvate.
Mjesto ljepljenja "ogradio" sam Tamiya trakom tako da u "rupu" stane samo predviđeni komad, traka služi prvo zato da ljepilom ne upackam okolne detalje a i daje mi točnu liniju gdje treba stati detalj koji ljepim. Puno je jednostavnije precizno pozicionirati traku nego PE set debljine pola milimetra sa ljepilom na sebi. Tamiya traku sam nauljio uljem koje koristim za podmazivanje airbrusha. (Precizno kistom tako da ne umastim plastiku)
Ulje mi služi zato da se ljepilo ne uhvati za traku, niti prilikom ljepljenja niti kod skidanja trake.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|