Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| vox
| Član od: 03 Ožu 2010 | Poruke: 118 | Mjesto: mostar |
|
Upisano: Sri Stu 28, 2012 7:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Oduševljen sam ! Neću nabrajati čime, kolege su već rekli. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Dida
| Član od: 05 Velj 2007 | Poruke: 1054 | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Uto Pro 04, 2012 12:55 am Naslov poruke: |
|
|
Nonić, ovo si jako lijepo napravio. Uredno i puno prekrasnih detalja. Vidim da si uložio puno truda u svaku sitnicu.
Motaš li kolutove užadi na palubi suprotno kretanju kazaljci na satu? Mislim da je jedan kolega jednom spomenio da se mota u smjeru kretanja kazaljki na satu. Nisam pomorac, pa nikad nisam bio u prilici vidjeti kolut u naravi. Ovo nije prigovor, maketa i dalje ostaje A+++.
Šporet mi je super. Što ima u loncima? _________________ Pozdrav,
Dida |
|
Natrag na vrh |
|
|
| willer
| Član od: 03 Tra 2012 | Poruke: 206 | Mjesto: Omis/Zadar |
|
Upisano: Uto Pro 04, 2012 10:01 am Naslov poruke: |
|
|
Ako smo dešnjaci mislim da motamo u smjeru kazaljke na satu. Barem ja tako motam na batelini ili pasari. _________________ www.stari-omis.com |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Tomislav Viljetić
| Član od: 01 Ruj 2007 | Poruke: 190 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Pro 04, 2012 1:30 pm Naslov poruke: |
|
|
willer Napisao/la: | Ako smo dešnjaci mislim da motamo u smjeru kazaljke na satu. Barem ja tako motam na batelini ili pasari. |
O, moj Wileru. Kad bi ja u četiri bota ujuto, pri veloj tramontani, po mokroj kuverti mislio kako je netko mislio složiti 200 metara arganela sa svake bande, koji u istom trenutku trebaju pasati kroz šest pašteka a da ne zagrizu, istovremeno navezat kavomišta i butat kavicele, sve bi pošlo prod propelu.
Zbog toga na brodu postoje regule koje treba poštivat, pa tako i o motanju konopa, da znaš u mrklom mraku, da su svi konopi smotani UDESNO.
A sada, ukratko, kako ja običavam reći Didi, - za one koji prošli puta nisu bili u školi, ili su bili, ali nisu slušali : - konop uvijek treba tako slagati da se što bolje čuva, da ne smeta i da uvijek bude spreman za upotrebu. Svaki krug složenog konopa zovemo voj, prikupljanje vojeve u vijence ili okrugle ploče zovemo motanje, a prikupljanje vojeva u osmice - jedan preko drugog ili isprd drugog, zovemo slaganje.
Konop se mota uvijek UDESNO, u smjeru kretanja kazaljke na satu. Prema načinu motanja odnosno slaganja razlikujemo : motanje u vijenac, motanje u ploče, slaganje u zmiju, slaganje u vojeve, itd.
Pozdrav, Nostromo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Nonić
| Član od: 05 Kol 2012 | Poruke: 34 | Mjesto: Rc |
|
Upisano: Uto Pro 04, 2012 8:19 pm Naslov poruke: |
|
|
Kad sam aktivno navigal i bordižal uvijek sam slagao u smjeru kazaljke na satu.Zašto,ne znam.Nikad nisam na to mislio,valjda sam tako bio "programiran".Teže mi ga je sada složiti na maketi nego u naravi.Vjerovatno postoji neka tehnologija postavljanja konopa,htio sam to pitanje postaviti meštrima na forumu.Ako je netko"doktorirao"na tome,savjet će dobro doći.Konop me više puta ne sluša pa nekad pomaže kap ljepila da ga vjetar ne odnese.
Lijep pozdrav svima-Nonić |
|
Natrag na vrh |
|
|
| willer
| Član od: 03 Tra 2012 | Poruke: 206 | Mjesto: Omis/Zadar |
|
Upisano: Uto Pro 04, 2012 10:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Nostromo, šta je uzrok motanju konopa u desno neznam ali znam da na brodu reda i dosljednosti mora bit. Inaće ide sve pod propelu ili baren u p. m
Ja sam na braceri smota konope oko nekog uskog bićerina (ja mislim da je za držat čačkalice). Kako sam slagao tako sam pomalo učvršćivao po kojom kapi brzog ljepila. Poslje sam malo prstima zbio konop da ne izgleda napuhano, nego više kao mokri konop. _________________ www.stari-omis.com |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Bukh
| Član od: 22 Svi 2010 | Poruke: 29 | |
|
Upisano: Čet Pro 06, 2012 1:38 am Naslov poruke: |
|
|
prekrasno! |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Nonić
| Član od: 05 Kol 2012 | Poruke: 34 | Mjesto: Rc |
|
Upisano: Čet Pro 06, 2012 10:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Bukh Napisao/la: | prekrasno! |
BRAGOC.Čeka ukrcaj mreža i bokobrana ali ne znam kakve i gdje nabaviti. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| barba
| Član od: 05 Svi 2009 | Poruke: 283 | Mjesto: Zagreb |
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| Reef
| Član od: 01 Lis 2009 | Poruke: 32 | |
|
Upisano: Pon Pro 10, 2012 10:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Imam ja negdje skinuto kako se plete bokobran pa ako netko treba, pošaljem mu. |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|