Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

TRABAKULIĆ
Idi na stranicu Natrag  1, 2

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
vox

Član od: 03 Ožu 2010
Mjesto: mostar
PorukaUpisano: Sri Stu 28, 2012 7:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Oduševljen sam ! Neću nabrajati čime, kolege su već rekli.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Dida

Član od: 05 Velj 2007
Mjesto: Sisak
PorukaUpisano: Uto Pro 04, 2012 12:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nonić, ovo si jako lijepo napravio. Uredno i puno prekrasnih detalja. Vidim da si uložio puno truda u svaku sitnicu.
Motaš li kolutove užadi na palubi suprotno kretanju kazaljci na satu? Mislim da je jedan kolega jednom spomenio da se mota u smjeru kretanja kazaljki na satu. Nisam pomorac, pa nikad nisam bio u prilici vidjeti kolut u naravi. Ovo nije prigovor, maketa i dalje ostaje A+++.
Šporet mi je super. Što ima u loncima? Very Happy
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
willer

Član od: 03 Tra 2012
Mjesto: Omis/Zadar
PorukaUpisano: Uto Pro 04, 2012 10:01 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako smo dešnjaci mislim da motamo u smjeru kazaljke na satu. Barem ja tako motam na batelini ili pasari.
Tomislav Viljetić

Član od: 01 Ruj 2007
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Pro 04, 2012 1:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

willer Napisao/la:
Ako smo dešnjaci mislim da motamo u smjeru kazaljke na satu. Barem ja tako motam na batelini ili pasari.

O, moj Wileru. Kad bi ja u četiri bota ujuto, pri veloj tramontani, po mokroj kuverti mislio kako je netko mislio složiti 200 metara arganela sa svake bande, koji u istom trenutku trebaju pasati kroz šest pašteka a da ne zagrizu, istovremeno navezat kavomišta i butat kavicele, sve bi pošlo prod propelu.
Zbog toga na brodu postoje regule koje treba poštivat, pa tako i o motanju konopa, da znaš u mrklom mraku, da su svi konopi smotani UDESNO.
A sada, ukratko, kako ja običavam reći Didi, - za one koji prošli puta nisu bili u školi, ili su bili, ali nisu slušali : - konop uvijek treba tako slagati da se što bolje čuva, da ne smeta i da uvijek bude spreman za upotrebu. Svaki krug složenog konopa zovemo voj, prikupljanje vojeve u vijence ili okrugle ploče zovemo motanje, a prikupljanje vojeva u osmice - jedan preko drugog ili isprd drugog, zovemo slaganje.
Konop se mota uvijek UDESNO, u smjeru kretanja kazaljke na satu. Prema načinu motanja odnosno slaganja razlikujemo : motanje u vijenac, motanje u ploče, slaganje u zmiju, slaganje u vojeve, itd.

Pozdrav, Nostromo
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Nonić

Član od: 05 Kol 2012
Mjesto: Rc
PorukaUpisano: Uto Pro 04, 2012 8:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kad sam aktivno navigal i bordižal uvijek sam slagao u smjeru kazaljke na satu.Zašto,ne znam.Nikad nisam na to mislio,valjda sam tako bio "programiran".Teže mi ga je sada složiti na maketi nego u naravi.Vjerovatno postoji neka tehnologija postavljanja konopa,htio sam to pitanje postaviti meštrima na forumu.Ako je netko"doktorirao"na tome,savjet će dobro doći.Konop me više puta ne sluša pa nekad pomaže kap ljepila da ga vjetar ne odnese.
Lijep pozdrav svima-Nonić
Natrag na vrh
willer

Član od: 03 Tra 2012
Mjesto: Omis/Zadar
PorukaUpisano: Uto Pro 04, 2012 10:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nostromo, šta je uzrok motanju konopa u desno neznam ali znam da na brodu reda i dosljednosti mora bit. Inaće ide sve pod propelu ili baren u p. m Smile

Ja sam na braceri smota konope oko nekog uskog bićerina (ja mislim da je za držat čačkalice). Kako sam slagao tako sam pomalo učvršćivao po kojom kapi brzog ljepila. Poslje sam malo prstima zbio konop da ne izgleda napuhano, nego više kao mokri konop.
Bukh

Član od: 22 Svi 2010
PorukaUpisano: Čet Pro 06, 2012 1:38 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prekrasno!
Natrag na vrh
Nonić

Član od: 05 Kol 2012
Mjesto: Rc
PorukaUpisano: Čet Pro 06, 2012 10:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bukh Napisao/la:
prekrasno!

BRAGOC.Čeka ukrcaj mreža i bokobrana ali ne znam kakve i gdje nabaviti.
Natrag na vrh
barba

Član od: 05 Svi 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Pro 07, 2012 4:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nonić, Lale je prije nekog vremena postavio ovu uputu za izradu mreža

http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=15072

možda pomogne.

A netko je postavio i za bokobrane ali se ne sjećam gdje.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Reef

Član od: 01 Lis 2009
PorukaUpisano: Pon Pro 10, 2012 10:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Imam ja negdje skinuto kako se plete bokobran pa ako netko treba, pošaljem mu.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2
Stranica 2/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma