Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Zrakoplovni muzej, Istanbul
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Klubovi, natjecanja, najave, izložbe
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Timmy
Administrator
Član od: 16 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Ruj 08, 2012 1:30 pm    Naslov poruke: Zrakoplovni muzej, Istanbul Citiraj ovaj komentar

U ovogodišnje ljetovanje sam ukomponirao malo i svoj hobi pa sam posjetio zrakoplovni muzej u Istanbulu koji se sastoji od vanjskog dijela, unutrašnjeg s bistama, maketama, fotografijama iz povijesti turskog zrakoplovstva, naoružanjima itd. i hangara s još ponešto aviona, avionskih motora, simulatora...

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Mario Raguž

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Sub Ruj 08, 2012 1:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlicno Roko!
Jesi malo detaljnije poslikavao onog Rapida i PZL-a?
Kakav je bio ulaz, tj, jesi se morao najaviti i kako je za doci tamo?
Timmy
Administrator
PorukaUpisano: Sub Ruj 08, 2012 5:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo je sve što imam još od traženih aviona:

Doći do muzeja je jednostavno: s vlakom se dođe do stanice Yeşilköy i samo prijeđes cestu. Mogućnost fotografiranja u muzeju se dodatno naplaćuje ali ulaznica s time sveukupno košta oko 35kn. Jedino je malo čudno bilo to što je cijelo vrijeme dok sam razgledavao otvoreni dio, vojnik hodao uz mene kao sjena. Čudan im je taj princip ali ok, barem ga se dobro da iskoristiti da te poslika uz koji avion. Nije potrebna nikakva najava već samo pogledaj radna vremena.

http://www.hho.edu.tr/muze/muze.htm
Natrag na vrh
Mario Raguž

PorukaUpisano: Sub Ruj 08, 2012 5:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Roko, hvala ti na fotografijama i odgovorima. Imaju li kakav ducan? Pretpostavljam da se nisi sjetio pitati ih za ona nasa dva Blenhaima koja su tijekom WW II preletjela do njih?
veteran

Član od: 29 Ruj 2010
PorukaUpisano: Sub Ruj 08, 2012 5:57 pm    Naslov poruke: Zrakoplovni muzej Istanbul Citiraj ovaj komentar

Prekrasna kolekcija. Svi mogu, samo mi ne....
Natrag na vrh
Timmy
Administrator
PorukaUpisano: Sub Ruj 08, 2012 6:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Za Blenheime nisam pitao, a ni prodavač ulaznica, ni vojnik koji me pratio, ni prodavač u dućanu nisu uopće pričali ni riječ engleskog.

Imaju unutar muzeja dućan s hrpom Revell maketa, prišivaka, znački, šilterica, majica...sad mi je žao što ga nisam slikao.
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sub Ruj 08, 2012 8:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super fotke ,pretpostavljam da nemaju sačuvanog FW-190 i Spita iz ww2? Very Happy
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Sub Ruj 08, 2012 10:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nisam nikada vidio ovako dobro očuvane primjerke i ovako uredan muzej! Bravo Turci! Timmy hvala na slikama!!!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
STX
Gost
PorukaUpisano: Sub Ruj 08, 2012 10:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fotke su odlične...! Very Happy Laughing
Natrag na vrh
Mario Raguž

PorukaUpisano: Ned Ruj 09, 2012 8:40 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mariok Napisao/la:
Nisam nikada vidio ovako dobro očuvane primjerke i ovako uredan muzej! Bravo Turci! Timmy hvala na slikama!!!

A onda ocito nisi bio u puno zrakopovnih muzeja. Ovo je solidno uredjen muzej, ali ne mozes usporediti s pariskim, londonskimili beogradskim muzejem zrakopolovstva.
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Ned Ruj 09, 2012 9:40 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mario Raguž Napisao/la:
mariok Napisao/la:

A onda ocito nisi bio u puno zrakopovnih muzeja. Ovo je solidno uredjen muzej, ali ne mozes usporediti s pariskim, londonskimili beogradskim muzejem zrakopolovstva.

I nisam iskreno, ovo mi se učinilo jako fino i uredno... s obzirom da su godinama dobivali viškove aviona od drugih zemalja muzej im je jako lijep.
Natrag na vrh
anki

Član od: 08 Ožu 2009
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Ned Ruj 09, 2012 4:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja bih ipak apostrofirao urednost. Redovan sam u Beogradu a bio sam i u Parizu, Londonu, Briselu, Holandskom, Sofiji, Budimpesti i na Malti. Ovde je ko u apoteci. Mora da vojska odrzava u sklopu redovnih aktivnosti. Sve okreceno, uredno pokosena trava , bez prasine, a na eksponatima boja u punom sjaju i pored nemilosrdnog sunca. Prosto izgleda ko da niko ni ne ide u muzej i kao da je juce otvoren (a znam da postoji decenijama).

Ovaj kod nas u Beogradu nije tako izgledao ni kad je bio nov zato sto prakticno nikad nije dovrsen vec je stalno u nekoj fazi nekog sredjivanja zbog hronicnog nedostatka novca. Zbirka odlicna, zgrada arhitektonsko cudo ali sve ide jednu ocenu nize zbog tog utiska zapustenosti. Nije mi jasno sto nisu dovodili regrute koji su civilno sluzili vojsku (dok je to postojalo) da ga bar jednom godisnje lepo ociste i operu.

Turci cista 10 za odrzavanje i cistocu.
Natrag na vrh
Timmy
Administrator
PorukaUpisano: Ned Ruj 09, 2012 4:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

I mene je fascinirala urednost i očuvanost aviona koji stoje na otvorenom ali cijeli muzej je stvarno milina i vidi se da se tu vodi reda. Prostorije u unutrašnjosti muzeja su posložene da se ide po redu iz jedne u drugu tj. ne trebate se brinuti da ćete što propustiti pri razgledavanju i zgodan im je princip s rasvjetom: sve prostorije su u mraku dok nikog nema i kako zakoračite u koju prostoriju, svijetla se pale na senzor pri ulasku zajedno i s vitrinama, osvjetljenjem nad slikama itd. Ma svaka im čast.
Natrag na vrh
SZVO

Član od: 07 Pro 2005
Mjesto: Slavonski Brod/Zagreb
PorukaUpisano: Ned Ruj 09, 2012 5:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

anki Napisao/la:

Ovaj kod nas u Beogradu nije tako izgledao ni kad je bio nov zato sto prakticno nikad nije dovrsen vec je stalno u nekoj fazi nekog sredjivanja zbog hronicnog nedostatka novca. Zbirka odlicna, zgrada arhitektonsko cudo ali sve ide jednu ocenu nize zbog tog utiska zapustenosti. Nije mi jasno sto nisu dovodili regrute koji su civilno sluzili vojsku (dok je to postojalo) da ga bar jednom godisnje lepo ociste i operu.

Turci cista 10 za odrzavanje i cistocu.

Bravo Anki,

to sam i ja htio napisati. Bio sam prosle godine u muzeju na Surčinu i bio sam šokiran u kakvom je stanju. Na onim razvaljenim stepenicama se covjek moze polomiti i kada je suho vrijeme a da ne pricam kada padne kisa ili snijeg. Prasine u muzeju ima kao da nista nije cisceno od kada je izgrađen (hvala bogu na eksponatima nije bilo previse prasine) Izlozeni modeli/makete su u raspadu, pa cak i dvije nove makete (cini mi se da su bili Il-18D i An-12 u mjerilu 1/72 kojima su otpali propeleri). Cuo sam i sokantnu vijest kako su sajlama na koje su objesili avione i helikoptere istekao rok valjanosti jos sredinom devedesetih i da nece biti cudo ako koji od njih "odleti". U toaletu muzeja ima vode do koljena i to u vrijeme kada nije bilo kise/snijega vec jedno duze vrijeme. Kao sto si i sam napisao, zgrada je arhitektonsko cudo i ako se ne ucini nesto u vezi odrzavanja bit ce uruseno cudo Sad A kod ovih Turaka sve kao po spagi. Izlozeni avioni i helikopteri koji se nalaze na otvorenom izgledaju kao da su jucer tamo stigli. Svaka im cast za odrzavanje i cistocu muzeja.
Administrator
PorukaUpisano: Ned Ruj 09, 2012 7:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nastavak:

Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Klubovi, natjecanja, najave, izložbe Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma