Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

„OK-BAK – Matejuška-Prag“ ,Saro Cloud, 1/72
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Sri Svi 09, 2012 10:30 am    Naslov poruke: „OK-BAK – Matejuška-Prag“ ,Saro Cloud, 1/72 Citiraj ovaj komentar

Pozdrav, ekipa!
Splićani, pogotovu stariji, sigurno su čuli ovu uzrečicu iz naslova… Odakle potiče možete pročitati ovdje: http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=1300&highlight=saro+cloud
Kad sam se već bio spremio raditi ovu maketu u samogradnji, naletio sam na novo izdanje firme Valom:

Na prvi pogled, izvrsna maketa, lijepo izgravirana, sa resinskim i jetkovanim dijelovima… Onda sam primjetio da su dvije polovice trupa također resinske, što se kasnije pokazalo kao jako otežavajuće kod upasivanja i sklapanja! Još kad se tomu doda da su gornji dijelovi trupa plastični, isto kao i pod i pregrade kabine… Rolling Eyes
Uređenje unutrašnjosti je išlo bez problema:

Jetkana kontrolna ploča sa instrumentima na filmu:

Sve sklopljeno i montirano u jednu polovicu trupa:

E, a onda su počeli problemi… trup sam jedva uspio sastaviti, čak sam morao vaditi pa skraćivati i sužavati kontrolnu ploču, te u repu ubacivati dodatne stirenske pregrade da bih nekako sklopio i upasovao polovice trupa i gornje dijelove. Puunoo brušenja i kitovanja… Mad

Trup jos nije kompletan, trenutno se “hladi”, a dotle malo radim na motorima...

…nakon dodavanja šipki ventila i bojenja, s tim se još moram malo zabaviti…

Pošto paralelno radim na još nekim projektima, to je sve za sad, javiću se čim bude više. Savjeti, prijedlozi, dobronamjerne kritike se primaju … Wink
Živi i zdravi bili!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Svi 09, 2012 11:08 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nemam savjeta i dobronamjernih kritika ,al mi se jako sviđa!
Damir
Gost
PorukaUpisano: Sri Svi 09, 2012 12:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super. I ja se namjeravam upustiti u istu maketu, pa su mi ova iskustva izuzetno dragocjena. Very Happy
Natrag na vrh
Poky

PorukaUpisano: Sri Svi 09, 2012 1:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
I ja se namjeravam upustiti u istu maketu, pa su mi ova iskustva izuzetno dragocjena. Very Happy

Uopće nisam ni sumljao da je ovo u tvojoj interesnoj skupini i da ćeš se javiti među prvima Very Happy Very Happy Very Happy
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Sri Svi 09, 2012 1:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mi tebi davat savjete? Shocked
ti to nas malo... Bananabang ..jel?
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
PorukaUpisano: Sri Svi 09, 2012 2:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlićno prijatelju Very Happy
Natrag na vrh
anki

Član od: 08 Ožu 2009
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Sri Svi 09, 2012 4:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Imam ja - nije primedba ali je da se proveri. Naime vidi tu konfiguraciju sipki podizaca ventila. One su obicno iste duzine i ulaze u blok jedna pored druge a ne jedna iza druge. Ja nisam proveravao koji je ovo motor i kako je stvarno na njemu ali kad vec radis ovako lepo i detaljno napravi i taj napor da proveris treba li produziti ove krace sipke.

Inace veoma hrabar i redak projekat. Od mene cista desetka za sada.
Natrag na vrh
Slider

PorukaUpisano: Sri Svi 09, 2012 4:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

anki Napisao/la:
Imam ja - nije primedba ali je da se proveri. Naime vidi tu konfiguraciju sipki podizaca ventila. One su obicno iste duzine i ulaze u blok jedna pored druge a ne jedna iza druge. Ja nisam proveravao koji je ovo motor i kako je stvarno na njemu ali kad vec radis ovako lepo i detaljno napravi i taj napor da proveris treba li produziti ove krace sipke.

.

to su Armstrong Siddeley Serval V od 340 KS, 2x5 cilindara, i oni su imali dva podizacka ekscentra - jedan za ispusne, drugi za usisne ventile
tak da je ovo skroz ok

jedino kaj je krivo po meni je da motor na maketi ima devet umjesto deset cilindara u dva polu reda, al to je do proizvodjaca
naime, Serval V je poduplana verzija pet cilindricnog AS Mungoosea, 155 KS, koji je bil na Hawker Tomtitu i Parnall Peto-u

Slider: poruka promijenjena dana: Sri Svi 09, 2012 5:29 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Slider

PorukaUpisano: Sri Svi 09, 2012 5:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

bajdvej, kompa , nasel sam u ladici pilota, dva ''mehanicara'' , ''skretnicara s lizalicom'', tipa sa sesirom i dva komada u suknjama ( jedna se penje u avion) i sesiricima od Preisera...tridesete godine...pa ak ces slagat dioramu.......jorvelkom
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Sri Svi 09, 2012 6:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ok, momci, da ne dužim – ovaj Cloud je nakon što je bio kupljen dobio čehoslovačke motore Walter Pollux IIR, jedan je izložen pored trupa u muzeju u Pragu, evo fotka pa vidite… Wink

Živi i zdravi bili!
Natrag na vrh
u-boat

Član od: 30 Jul 2010
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Sri Svi 09, 2012 7:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super izgleda Very Happy

凸(¬‿¬)凸
Natrag na vrh
nono_zg

Član od: 27 Pro 2010
PorukaUpisano: Sri Svi 09, 2012 7:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

odlično za sada, i još naučio nešto da je bila ta zračna veza Wink
Natrag na vrh
anki

Član od: 08 Ožu 2009
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Sri Svi 09, 2012 10:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E to se zove priprema za posao. Svaka cast! Zao mi sto sam uopste posumjao. Samo napred pratim sa zanimanjem.
Natrag na vrh
Poky

PorukaUpisano: Sri Svi 09, 2012 11:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
to su Armstrong Siddeley Serval V od 340 KS, 2x5 cilindara, i oni su imali dva podizacka ekscentra - jedan za ispusne, drugi za usisne ventile
tak da je ovo skroz ok

jedino kaj je krivo po meni je da motor na maketi ima devet umjesto deset cilindara u dva polu reda, al to je do proizvodjaca
naime, Serval V je poduplana verzija pet cilindricnog AS Mungoosea, 155 KS, koji je bil na Hawker Tomtitu i Parnall Peto-u

...Serval...Tomtit...Parnall Peto...Siddeley...
Ma odakle čupaš ove riječi ,kladim se da si to sve izmislio..
Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Slider

PorukaUpisano: Čet Svi 10, 2012 8:43 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poky Napisao/la:
Citat:
tak da je ovo skroz ok

...Serval...Tomtit...Parnall Peto...Siddeley...
Ma odakle čupaš ove riječi ,kladim se da si to sve izmislio..
Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

onda pricekaj dok napraivm Parnall Peto-a sa Moongoose motorom na M2 podmornici Smile)))))))))
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Naprijed
Stranica 1/4

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma