Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| potez XXV
 | | Član od: 03 Svi 2006 | | Poruke: 855 | |
|
Upisano: Čet Svi 03, 2012 7:28 pm Naslov poruke: 119 mig-21bis |
|
|
Nesto cime se ja bavim zadnjih dana. Trebalo je biti gotovo 2.05. ali eto kao sto vidite nista od toga.
Par fotki u radu:
Moj pe setic koji sam sklepao u par dana u corelu i jedno popodne izjetkao.
Malo kokpita:
Ispuh:
Ostali detaljcici:
Globalno:
Pozdrav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
 | | Član od: 04 Kol 2008 | | Poruke: 2300 | | Mjesto: Swansea |
|
Upisano: Čet Svi 03, 2012 7:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Jako dobro!!! Super!!! _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1725 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Čet Svi 03, 2012 8:10 pm Naslov poruke: |
|
|
| Jako dobro. Perišinov posljednji let pretpostavljam? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Svi 03, 2012 8:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Supoer izgleda (BTW: koja maketa, koje mjerilo?). Ocito je da metale mozes napraviti savsreno, vidi se po ovim supertankim spojkama dijelova.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zond
 | | Član od: 25 Sij 2009 | | Poruke: 429 | | Mjesto: Zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5420 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Svi 03, 2012 10:20 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Super izgleda (BTW: koja maketa, koje mjerilo?) |
Isto i od mene  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pet Svi 04, 2012 11:13 am Naslov poruke: |
|
|
| Zond Napisao/la: | Odlično zgleda, rekao bih da je Academy 1/48 u igri?
|
A ja bih uspoređijući veličinu krila i žileta, makete i Humbrolove bočice i na kraju krajeva detaljiranosti sjedala ipak rekao da je 72-ojka.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Pet Svi 04, 2012 12:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Ipak academy 48.
Sjedalo je resin, mislim blackbox kopirano. Ovako sa nekih 20cm gledano prostim okom i ne izgleda tako loše.Ipak macro opcija je nemilosrdna, otkriva sve. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Pet Svi 04, 2012 7:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Je, shema je sa tog crteza, jer prema fotkama vidim da se dosta dobro poklapa.
Boje su vec veci problem. Gledao sam od onog sto trenutno imam na raspolaganju najblize:
Dosao do ove dvije kombinacije:
-dark tan/dark green
-earth red/dark green
Inace na fotkama 119 u hangaru i zraku ova smeda je intenzivnija i vise me vuce na earth red, dok je na ostacima ta ista boja sasvim druge nijanse (tada vise odgovara rjeđa dark tan, vidi sliku), i zelena je tu dosta zgasita i vuce na euro dark green.
Ima netko neku preporuku boje koja bi bila blizu ovoj smedoj? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zond
 | | Član od: 25 Sij 2009 | | Poruke: 429 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Svi 06, 2012 10:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Koliko varijacija u boji na samo 3 fotografije
No nekako sam najbliži kombinaciji:
Dark Tan - FS 30219
Field Green - FS 34079
Čak je ta kombinacija navedena i na ovoj šemi sa dvosjeda (163)
Koju ćeš boju koristiti za donji dio aviona?
Možda će ti u odabiru pomoći ovaj članak, (među ostalim) raspravlja se i o ove dvije boje (30219+34079)
http://ratomodeling.com/articles/AVG_cammo/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Svi 07, 2012 11:19 am Naslov poruke: |
|
|
Super ti je jetkovina ispala.
Da li možeš malo opisati način izrade jetkovine. Zanima me na koji si način izjetkao ove udubine unutar dijelova i zašto su žute ? _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Pon Svi 07, 2012 10:20 pm Naslov poruke: |
|
|
| mpuky1 Napisao/la: | Super ti je jetkovina ispala.
Da li možeš malo opisati način izrade jetkovine. Zanima me na koji si način izjetkao ove udubine unutar dijelova i zašto su žute ? |
Postupak:
1. U Corelu ili nekom drugom vektorskom programu nacrtam ono što trebam jetkat. Ja crtam maske u negativu (crno gdje ostaje metal, bijelo/prozirno gdje treba napraviti rupu, nagristi metal), za svaku plocicu dvije maske (gornju i donju).
Elementi na crtezu (crni) se crtaju malo veci nego sto bi trebali biti zbog pojave undercut-a (podjetkavanja) i ogiba prilikom osvjetljavanja - po mom skromnom iskustvu izrazeno kod jetkanja debelih plocica i jako tankih linija na tankim plocicama. Kod plocica debljine 0.1mm gotovo zanemariva pojava. Crtaju se maske za dvije strane. Ako nesto treba izjetkati do pola plocice (ne u potpunosti ukloniti metal) na jednoj maski se crta na drugoj ne (skica 1 i 2, sa jednog foruma skinute, mislim "shipmodels").
Preporuceno je da se jedna od maski (gornja ili donja) zrcali (u corelu ima naredba za zrcaljenje). Tako se plocicu moze staviti u sendvic od maski s otiscima (boja na foliji/filmu) direktno naslonjenim na plocicu. Ovo se radi da se svjetlosti prilikom ekspozicije ne propusti kroz zazor nastao zbog debljine folije/filma. Prema mom iskustvu zanemarivo zbog jako tanke folije/filma. To je to sto se tice rada u corelu na crtanju.
Skica 1 (skinuto sa Shipmodels foruma, autora nazalost nisam zapamtio)
Skica 2 (skinuto sa Shipmodels foruma, autora nazalost nisam zapamtio)
2. Rad isprintam na prozirnu foliju odnosno film (najbolje je to napraviti u tiskari). Ako se printa kucnim printerima na prozirne folije/filmove namjenjene za print (kostaju 10-tak kuna ovisno je li za ink jet ili laser) treba u postavkama namjestiti sto je moguce bolje zacrnjenje. Ovdje ink jet printeri obavljaju bolji posao, laseri imaju slabu rezoluciju (bar kod mene).
3. Mesing plocicu 0.1mm dobro ocistim celicnom spuzvicom i abrazivnim sredstvom (arf za kupaonice ili nesto slicno), isperem u deterdzentu i dobro osusim. Nanesem Positiv 20 lak (100kn 200ml sprej, Chipoteka, Kronos - uglavnom trgovine elektroničkom opremom). Ovdje treba malo prakse za ujednaceno nanosenje laka na povrsinu plocice. Ja radim u zamracenom prostoru jer se radi o fotosenzitivnom laku.
4. Nakon sto se lak osusi plocicu stavljam u sendvic izmedu maski i osvjetljavam. Svjetlo mora emitirati UV (oko 350nm valne duljine, ako se ne varam). Ja koristim onaj mali solarij za lice (Philips) (ima cetiri neonke t5 "grlo", 15W). Osvjetljavam 5 min. svaku stranu plocice.
5. Razvijam plocicu u razvijacu. 30 sek. u otopini NaOH (7g na 1l vode). Sada se vide obrisi crteza na plocici. Ispirem plocicu u vodi.
6. Vrsim nagrizanje plocice u natrijevu persulfatu (po meni najbolje rijesenje). Koristi se jos HCl + H2O2 (nusprodukt klor jako smrdi i opasno), i ferilklorid (na sto padne to se vise lako ne cisti).
Crtanje maski u Corelu oduzme najvise vremena, ovaj ostali posao je u jedno popodne gotov.
Zasto su udubine zute?
Zute su zato sto je tu metal (mesing) nagrizla kiselina i dovela ga do pola originalne debljine, a ostali dijelovi su zelenkasti jer je na njima ostao foto lak kojeg nisam uklonio.
Par slika moje opreme koju sam sastavio za jetkanje. Inace ovu kadicu sa grijacem rijetko koristim, samo kada jetkam nesto vise plocica, a da to mora biti brzo gotovo.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Pon Svi 07, 2012 10:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Mali napredak:
-Gsh/Gš-23 ("vodilice" za izbacivanje cahura od PE-a sam malo predimenzionirao pa sam stavio plastiku)
Top, s-24 i apu68 uzeo od eduarda. Inace stavljam 2xs-24 (ima netko komentar na ovo?). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Svi 07, 2012 11:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Zahvaljujem se na opisu stvarno je ODLIČAN.
Možda sam malo dosadan ali imam još par pitanja.
1. Gdje nabavljaš lim i da li se može uzeti u manjim količinama ?
2. Kako namjestiš folije prije osvjetljavanja pločice da bude idealno
osvjetljeno bez grešaka u pozicijama jetkanja ?
3. Kada radiš sa Positiv lakom u kojem dijelu postupka prostorija mora
biti zamračena i da li je potrebno nakon sprejanja odraditi pločicu u
pečnici ?
4. Vidim da si izradio kadicu od plexiglassa ali nije mi jasan ovaj grijač.
Ja sam mislio da treba ugraditi onu pumpicu za zrak iz akvarija da se
pospješi jetkanje. Da li je dovoljan samo taj grijač i na koji si ga način
učvrstio na kadicu ?
5. Kada završiš sa jetkanjem kako ukloniš pozitiv lak i da li ga uopće
uklanjaš? _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Uto Svi 08, 2012 12:17 am Naslov poruke: |
|
|
1. Ja sam nabavio na ebay-u plocice 0.1mm, na moju veliku zalost prodavac je ukino racun na ebay-u, tako kad potrosim zalihu....
2.Imam dvije staklene plocice, na jednu zaljepim jednu masku zatim preko nje drugu (slika). Na kraju stavim plocicu metalnu (spremnu za osvjetljavanje) izmedu u sendvic i poklopim drugim staklom.
maske imaju na sebi krizice za pozicioniranje.
3.Taj lak nije bas toliko ekstra osjetljiv, ali ja eto radim u mraku (crveno svjetlo) dok nanosim lak, dok se lak susi, tj. sve dok plocica ne ode na osvjetljavanje.
Ja ne radim u pecnici nego fenom za kosu, uglavnom temperature koje dosegne plocica su kao da je u pecnici.A mozes i ako ti se ne zuri ostaviti plocicu u tami 24 sata pa nema termicke obrade:D.
Imas sve u upustvima koja dodu s bocicom laka.
4. Za optimalno djelovanje kiseline moras imati zadovoljavajucu temperaturu (radna temp. kiseline) natrijev persulfat 45 stupnjeva C i dovoljno kisika u otopini za kemijske reakcije u cije formule sad ne bi ulazio. Moja kadica ima i pumpicu za zrak (vidi se na gornjoj fotki), a grijac je reguliran termostatom koji drzi temp otopine na 45.
Uglavnom ako mislis raditi 1 plocicu svako tri mjeseca (ko i ja) tada ti kadica ne treba. Dovoljna ti je jedna mala posudica jer kiselina radi i na nizoj temperaturim samo bitno sporije.
Ako hoces odrzat temperaturu izmedu 30 i 40 C samo tu posudu stavi u jednu vecu u kojoj je voda na vecoj temp (voda iz bojlera 70-tak C) a zakoni terme ce odradit svoje (a ti dobivas na vremenu). Naravno prah za kiselinu rastvoris u dest. vodi temp 45C.
5. Lak se uklanja acetonom, uklonim ga radi boje koja poslije dolazi na dijelove na maketi. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|