Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Izrada workable suspenzija za tenkove

Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Mala škola maketarstva
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
veliko_pile

Član od: 26 Svi 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Pon Svi 07, 2012 5:08 pm    Naslov poruke: Izrada workable suspenzija za tenkove Citiraj ovaj komentar

Izrada workable suspenzija

Sto vam je potrebno:

Maketa koja ima predispoziciju za takav zahvat (dakle da nema suspenzije ljevane skupa sa podvozijem)
Full workable gusjenice (metal, plastika svejedno)
Mesing cijev
Styrene
CA ljepilo
Pinvise
Uobicajeni alatni pribor

1. korak

Izmijerit unutarnju sirinu hull-a, te uzeti mesing sipke i odrezat ih na odgovarajucu duljinu. Kv-1 na primjer ima 5 cm unutarnje sirine, znaci da sama cijev mora bit duga oko 5cm , cak i nes kraca. U ovom slucaju sam koristio sipku promjera 2 mm, ali moze se koristit i manja ili veca ovisno o potrebama i dimenzijama same plasticne suspenzije.

2. korak

U debeli styrene izbusiti rupe malo veceg promjera nego cijevi. U onom slucaju 2,2-2,3 mm je idealno. Cijev se moze unutra okretati slobodno, ali nema toliki prostor da se mice previse.
Ja nisam imao deblji styren pri ruci, pa sam zaljepio sa CA ljepilo 3 tanja lista i dobio tako jedan siri.
Odrezati kockice na nacin da rupa bude u sredini a dio koji ce bit zaljepljen na sami tenk bude ravan i fino pobrusen.

3. korak

Izbusit rupe na suspenzijama ili nac nacin kako ugurat unutra cijev. Na KV-1 suspenzije imaju vec prirodnu rupu koju samo treba izbusit do kraja i taman je 2mm, nakon toga suspenzije su spremne za montiranje. Isto tako, moramo nekako ogranicit hod suspenzija prema gore, to sam napravio tako da sam u suspenziji na prikladno mjesto izbusio 0,7mm rupu i ugurao 0,5mm zicu koju sam na kraju zaljepio. Zica mora virit dovoljno van da pruza otpor tako da suspenzije ne dodu do samog amortizera.

4. korak

Slijedece je fiksiranje suspenzija na sam tenk. To napravimo tako da najprije uguramo cijev + suspenziju u samo tijelo tenka , te sa unutarnje strane stavimo prije napravljenu kockicu styrena , uguramo ju u cijev te fiksiramo SAMO styrene za plastiku na nacin da se suspenzija moze slobodno vrtit. Treba pripazit samo da s vanjske strane suspenzija lezi prirodno i da nije ukosena , jer ce to jako urusit finalni izgled i simetriju. Treba pripazit isto da kojim slucajem ne zalijepimo sa CA ljepilom i cijev za styrenom, jer u tom slucaju cijev se nece micat slobodno i izgubit cemo cijeli smisao ovog zahvata.

5. korak

Za sada suspenzije su slobodne , mogu se micat al mogu i ispast van jer nisu nikako pricvrscene , treba nac nacin kako bi mogli to „blokirat“ tako da ostanu untra, da ne ispadnu al da pri tome se mogu slobodno kretat. Ima sigurno boljin nacina, no ja sam se sjetio jednog. Zamotao sam zicu od 0,5mm okolo te iste 2 milimetarske cijevi i stavio ju na kraju cijevi suspenzije iza styrena, tako da radi otpor. Nakon toga treba sve zalit CA ljepilom tako da se ovaj „feder“ uhvati za cijev al ne za styrene ili plastiku okolo, treba pripazit jer i u ovom koraku mozemo zeznut sve.

6. korak

Ponovit sve i na drugoj strani, pripazit da ima dovoljno lufta izmedu cijevi unutra.

FINALNI IZGLED

Eto to bi bilo to, inace nije da pisem bas dobro, pa sigurno ima greskica , al eto nisam pisac nego maketar XD
Nadam se da slike ce pojasnit vise nego tekst.

Posto ce tema bit zakljucana, ako imate kakvih pitanja ili zelite raspravit, ucinite to ovdje:

http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=22219&highlight=

ili na PM.

LP, Sandro

Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Mala škola maketarstva Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma