Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Albatros D.III (Öffag) ponovo leti!
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Uto Tra 17, 2012 1:13 pm    Naslov poruke: Albatros D.III (Öffag) ponovo leti! Citiraj ovaj komentar

Jedna interesantna i lijepa vijest za sve ljubitelje K.u.K. zrakoplovstva Very Happy :
"THE ALBATROS FIGHTER FLIGHTS AGAIN!

Schleißheim (DE) 11th April 2012, Koloman Mayrhofer and Eberhard Fritsch announced that yesterday in the late morning, after a 94-years-long break, a WWI designed Albatross fighter has flown again.
On the Schleißheim aerodrome (Munchen, DE) the OEFFAG Albatross D.III s/n 253.24 replica produced by the two friends, started the test flight operations.
“We’re very happy we reached our goal of making the plane flying” says Koloman Mayrhofer “especially because the replica is historically accurate and it’s fitted with and original six in line cylinders Austro Daimler engine, produced in 1917!”

Osobno sam imao priliku prije dvije godine vidjeti probu motora, a sad se iskreno nadam da cu ga sto prije vidjeti i kako leti Mir

Zivi i zdravi bili!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
markojeras

Član od: 08 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Tra 17, 2012 2:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Puni komentar prva dva leta:

THE ALBATROSS FIGHTER FLIGHTS AGAIN!

Schleißheim (DE) 11th April 2012, Koloman Mayrhofer and Eberhard Fritsch announced that yesterday in the late morning, after a 94-years-long break, a WWI designed Albatross fighter has flown again.
On the Schleißheim aerodrome (Munchen, DE) the OEFFAG Albatross D.III s/n 253.24 replica produced by the two friends, started the test flight operations.
“We’re very happy we reached our goal of making the plane flying” says Koloman Mayrhofer “especially because the replica is historically accurate and it’s fitted with and original six in line cylinders Austro Daimler engine, produced in 1917!”
“We would like to thank all the people involved in the project” continued Mayrhofer “without their passion and devotion, this 20-years-long journey wouldn´t have reached its natural end”.
The text pilot Roger Louis “Tex” Texier, after all the pre-flight inspection controls were done by his C.S. Francis DePenne, performed two flights over the day and afterward declared: “together with Mayrhofer we scheduled to use the first flights just to gain confidence with the aircraft characteristics, but” continued the well experienced test pilot “already on the second flight I felt so connected to the aircraft that I couldn’t help by doing some acrobatics manoeuvres”. These manoeuvres included a series of touch-and-go, a stall, some close turnings and a Immelmann, that aroused the enthusiasm of the crowd on the ground.
The pilot also gave his first impressions: “the Albatross it’s really different from all the other WWI aircrafts I was able to flight: the tail surfaces are extremely sensible unlike the ailerons; the powerful engine grant good acceleration and climbing characteristics…. A real race horse!”.
As the flight program developed, despite bad weather conditions, it was possible to achieve a total of nearly 3 hours of flight by the end of the week.
The flight test activities of the aircraft are carried under the experimental certification of the LBA (German NAA) supervision, and are scheduled to last until 22nd of July.
Damir
Gost
PorukaUpisano: Uto Tra 17, 2012 5:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Izvrsna vijest, jedva cekam da ga vidim! Posebno mi je drago da su se Njemci odlucili za naseg Oeffaga Very Happy
Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Uto Tra 17, 2012 7:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Damir Napisao/la:
Izvrsna vijest, jedva cekam da ga vidim! Posebno mi je drago da su se Njemci odlucili za naseg Oeffaga Very Happy

Koloman i Eberhard su obojica Austrijanci (u KuK kontekstu i oni su "naši" ... Very Happy ), i veseli me što obojicu poznajem s druženja KuK entuzijasta koje prakticiram(o) već nekoliko godina ... Kod Kolomana sam bio i u radionici, i moram priznati da sam ostao fasciniran, što je i bjelodano s ove fotke ... Smile

prelude: poruka promijenjena dana: Sri Tra 18, 2012 3:45 am; prepravljeno ukupno 2 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Damir
Gost
PorukaUpisano: Uto Tra 17, 2012 7:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ides!!!! Sto je ovo, serijska proizvodnja Oeffaga...? Very Happy

I, da, naravno.. Pod "nasi" sam i podrazumijevao KuK.
Natrag na vrh
pozarart

Član od: 06 Lip 2008
Mjesto: Opatija
PorukaUpisano: Uto Tra 17, 2012 8:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Baš sam sretan, moj omiljeni avionček, nego koliko se albatrosa na kraju radi u toj radioni? Već sam prije vidio fotki iz radionice i u svakom slučaju izgleda da se radi bar 4 komada albatrosa i možda još poneki model.

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Tra 17, 2012 10:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

http://www.youtube.com/watch?v=frvYnELUh44

http://www.youtube.com/watch?v=r9PwNxpq87M

a biti će valjda i koji video samog leta
prelude

PorukaUpisano: Sri Tra 18, 2012 4:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Damir Napisao/la:
Ides!!!! Sto je ovo, serijska proizvodnja Oeffaga...?

Zapravo i ne/ne ... Tj. ovisi o tome što se podrazumijeva pod serijskom proizvodnjom. Ovo drugo "ne" vezano je pak za "Oeffag", a s obzirom će ova tri trupa koja vidite postati replike originalnih njemačkih Albatrosa - Koloman ih naime, izrađuje za njemačke naručitelje ... Nisam siguran da li i koji od tih treba poletjeti (mada su oni zapravo izrađeni s tom predispozicijom), ali neovisno o tome, fascinantno je kako čovjek pazi na svaku zakovicu razlike pri izradi replika tih dvaju izvornih proizvođača. Iznenadili biste se koliko tu ima i koje su sve razlike kod same tehnike izgradnje, + onoga na što obično mi maketari pazimo i obraćamo pozornost (motor, naoružanje i neke druge sitnice) ...

Evo još par fotki:

Kak vam se dopadaju ove Spandau strojnice? Wink Bez brige, zbog zakonske su regulative ipak samo od plastike odn. gume ...

Ali zato je ovaj uzorak lozenga platna pravi - pravcati ...

Sve u svemu, teško je opisati, čak i uz pomoć fotki, koliko se ovo čovjeka dojmi kada sve to vidi i osjeti uživo ...
Natrag na vrh
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Tra 18, 2012 7:49 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Wow, fantastično! Stvarno ovo nisam mislio da ćemo doživjeti, jedino možda u najluđim snovima... Jedva čekam fotke gotovog Albatrosa u letu!
Natrag na vrh
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Sri Tra 18, 2012 8:43 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prelude, pitaj ga jel treba nekog da mu mete pod, ide po gablec, seta pesa i to..... Cool
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Tra 18, 2012 10:22 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

frka Napisao/la:
Wow, fantastično! Stvarno ovo nisam mislio da ćemo doživjeti, jedino možda u najluđim snovima... Jedva čekam fotke gotovog Albatrosa u letu!

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150713009183096.405431.261307093095&type=3
Mephis

Član od: 26 Sij 2009
PorukaUpisano: Sri Tra 18, 2012 12:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E, da je pokojni Aranza tu da ovo vidi....
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Tra 18, 2012 12:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fantastično-i još original lozenge u rukama!

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Sri Tra 18, 2012 1:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slider Napisao/la:
Prelude, pitaj ga jel treba nekog da mu mete pod, ide po gablec, seta pesa i to..... Cool

Vjeruj mi, upravo sam to pomislil kada sam bil ondje ... Okačiti i ostaviti diplomu na zidu i napraviti entuzijastički "salto mortale" ili zaokret u životu.
No, treba reći da je Koloman zapravo naslijedio stolarske gene i radionicu od oca, a ovaj od djeda. I naravno proširio taj mali obrt, odn. preselio obrt iz jednog malog mjesta u Beč, a zapravo spojio "ugodno s korisnim" ... Naime, svoju je ljubav prema KuK avijaciji Koloman u mladosti ispoljavao i na način da je skupljao Alb. Oeffagove instrumente ("vurice"). I kad ih je skupio sve s instro-panela, promišljao je što bi s njima i tako se zapravo rodila ideja da ih ugradi u 1:1 avion. Sve ostalo je povijest ... odn. to je na kraju rezultiralo i poprilično unosnim biznisom, premda bih ja rekao da je ovdje mukotrpno i zasluženo zarađen svaki eurocent ...
Inače, nema ih puno zaposlenih - uz njega još jedan mladi inženjer (Paolo Miana, tkđ. KuK entuzijast iz našeg kružoka) te čini mi se dvojica šljakera. I naravno susjeda - teta koja povremeno skuha kavu i gablece ...

Naravno, na radnom (inžinjerskom) stolu ne nedostaje ni maketarske literature ... Jedino što nacrte ne umanjuje/uvećava na sitno kao mi, nego ih mora uvećati na 1:1 Wink

Natrag na vrh
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Sri Tra 18, 2012 1:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hbga, i ja imam stolarske gene u familiji, al nikak napravit pravi avion..... Cool Confused
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma