Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Doodeck
| | Član od: 05 Pro 2009 | | Poruke: 711 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Tra 16, 2012 12:29 am Naslov poruke: Tamiya Sd.Kfz.9 Famo w/ Sd.Ah. 116 Trailer + Eduard 1/35 |
|
|
S ovim se hrvam već neko vrijeme.
Riječ je o poznatoj Tamiyinoj maketi iz 2000. godine koja je odmah pobrala hvalospjeve. Ne bez razloga. Fantastično odlivena, ooogromna (čak 5 cm duža od njihovog Dragon Wagona), na prvi pogled komplicirana za slaganje, ali ide bez problema (za sad) . Uputstva su razumljiva i pregledna, na preko 30 strana i čak daju ilustracije kako se na prikolicu učvršćuju oklopnjaci koje se prevozi.
Maketu obogaćujem Eduardovim plehom (Aber je navodno bolji, ali eto, došlo u komadu).
Neću puno laprdat, ne ide mi to, blagodati gugla svakom mogu dati informacije o ovoj maketi koje su napisali veliki stričeki.
Dakle, stavljam slike do kud sam za sad došao.
Radim na podvozju. Ofarbano je, palo je par slojeva filtera (plavog i smeđeg). Wash je rađen uljima. Krenuo sam nabacivati pigmente i tu imam mali problem: radim sa nekim pigmentima (ne znam više koja su firma, kupljeni su prije par godina u sad nepostojećem dućanu na Zagrebačkoj cesti, kao za željezničke modelare) i malo mi ne ispadaju boje kak izgledaju kad su suhi. Ova, po meni prežuta, u svojoj ambalaži je u stvari smeđa, čak bih rekao i sa malo zelenkastim tonom, a kad ju nanesem i navlažim white spiritom, nakon sušenja dobije ovaj ton. Ne kužim. Kao što se vidi, posao još nije gotov (pigmentirana je samo jedna strana i nije još završena i upicanjena do kraja). Uže za vuču je pofarbano u steel i moram ga još drybrushat Tamiyinim gun metalom iz njihovog weathering seta (makar izgleda ko da je nepofarbano). Nepofarbana je i kuka na kraju sajle, to bu farbano ručno.
Fotkao sam u ovoj fazi jer sam eksperimentirao sa fleš rasvjetom i jer mi trebaju vaši komentari na dosadašnji rad - ne želim ovo zasrat.
Da skratim laprdanje, evo fotaka pa vi raspalite po kritikama:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mskukan
 | | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 1680 | |
|
Upisano: Pon Tra 16, 2012 8:20 am Naslov poruke: |
|
|
Odlicno! Za sada napreduje bez greske. _________________ Skuki
Teška vremena prijatelju moj, đavo ih odnio |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Tra 16, 2012 11:00 am Naslov poruke: |
|
|
Vrlo obećavajuće , dapače !  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Doodeck
|
Upisano: Uto Svi 01, 2012 6:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Pozdrav.
Evo malo napretka. Podvozje 91,83% gotovo. Još malo igranja s pigmentima, malo hrđe i ogrebotina te 1 žlica vegete.
Dosadašnji progres sa plastikom i plehovima:
Izrezana plastika rešetki ispred hladnjaka i stavljen Eduardov pleh (sa stražnje strane je i plehnati hladnjak. Nisam zadovoljan kak sam izrezao (vidi sive tragove kita), bojim se da će mi to zadat probleme. Bit će šmirglanja nakon primera...
Prostor u kojem se vozi neprijateljska živa sila. Plehovina papučice, kraj njih plehnata škatulja za nešto, plehnate glave lopata i kopče. Još ima dosta posla ovdje. Treba stavit plehnate nosače šup...pardon, pušaka, a dvoumim se da li da stavljam plehnate male ručke ili da ostavim ove odlivene. Toliko su sitne da me strah da će vrlo brzo nestat.
Jedan dryfit (hrvatski: suhopas)
Prikoljic. Hvata me poprilična paranoja zbog farbanja ovoga. Trebalo bi to zgledat ko poprilično pohabane daske (vidi uživo prikolice za prijevoz bagera pa bu ti jasno). Kak to napravit, nemam blage veze.
Prednje osovine prikolice. Eduard daje pleh za ovaj dio kojim se kači za FAMO-a, ali ga nisam stavljao jer je i Tamiyin plastični original jako dobar. Plehnati sam napravio, ali mi se poprečne šipke svijaju i nisam zadovoljan kak su ispale. Treba još stavit lopate gore. Ići će s plehnatim glavama i kopčama.
Eto. Toliko za sada. Komentari i kritike dobrodošli kao i uvijek. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mskukan
|
Upisano: Uto Svi 01, 2012 7:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Jako fino i pedantno.
Nego, gusjenice ostaju u toj boji ili ces jos doradjivati? mislim da bi trebao malo ubiti ovu crvenu. _________________ Skuki
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Doodeck
|
Upisano: Uto Svi 01, 2012 7:32 pm Naslov poruke: |
|
|
| Gusjenice su prefarbane MM Rust enamelom, pa akrilni mat lak, pa muljanje Migovim Track brown i European dust pigmentom. Uzivo mi djeluju tamnije nego na fotkama. Na fotkama se i ostala prasina cini svjetlijom nego kaj je. Ne znam. Probat cu jos zaprasit European dustom. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mskukan
|
Upisano: Uto Svi 01, 2012 8:27 pm Naslov poruke: |
|
|
| Doodeck Napisao/la: | | Gusjenice su prefarbane MM Rust enamelom, pa akrilni mat lak, pa muljanje Migovim Track brown i European dust pigmentom. |
al nista "metalno" . Nekakao da izgledaju kao metal, ovako su mi, barem na fotkama, malo plasticne. Jako mi se svidja sve, pa bi bilo mozda steta da jos malo to ne sredis. No zadrzavam mogucnost da drobim bezveze  _________________ Skuki
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Uto Svi 01, 2012 8:45 pm Naslov poruke: |
|
|
opa...dobro radis!
To sto skuki govori za guske stoji, mozda probat dat vise tonalitea tom crvenom bojom, da bude manje ovako jednolicna... _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bumble bee Moderator
 | | Član od: 23 Jul 2006 | | Poruke: 979 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Svi 01, 2012 8:48 pm Naslov poruke: |
|
|
Ufff... Stvarno prekrasno izgleda... Jel ce ici sto na trailer? _________________ Domagoj Kamenjarin
MK Grunf |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Doodeck
|
Upisano: Uto Svi 01, 2012 9:55 pm Naslov poruke: |
|
|
@ skuki i veliko pile:
namjeravam drybrushat nečim tipa gun metal rubove i ispupčenja gusjenica, pa i još malo naglasit nečim tipa steel bojom. Kaj se varijacija zmazanoće tiče, ima ih, padale su različite kombinacije tog european dusta i track browna, ali kak sam novi u radu s pigmentima, bila me frka da ne pretjeram. Sugestije i upute su i više nego dobrodošli. Radio sam po sistemu navlaži white spiritom, natunkaj pigmentima, pa kad se posuši lagano očetkaj višak.
@ bumble bee:
naravno, na prikolicu bi trebao ići Dragonov Panzer III, kao znak poštovanja prema tebi koji si bio vlasnik ovoga i navedenog Panzera. Jedino me kod tog Panzera ždere kaj bih ga htio napravit žutog da malo ubije sivilo. Sastavnica mi kaže da je taj koji me rajca iz 1942. u Rusiji i bio Dunkelgelb, a svi znamo, jelte, da je žutara bila u upotrebi tek od čerestreće. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bumble bee Moderator
 | | Član od: 23 Jul 2006 | | Poruke: 979 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Svi 01, 2012 11:19 pm Naslov poruke: |
|
|
| Doodeck Napisao/la: |
@ bumble bee:
naravno, na prikolicu bi trebao ići Dragonov Panzer III, kao znak poštovanja prema tebi koji si bio vlasnik ovoga i navedenog Panzera. Jedino me kod tog Panzera ždere kaj bih ga htio napravit žutog da malo ubije sivilo. Sastavnica mi kaže da je taj koji me rajca iz 1942. u Rusiji i bio Dunkelgelb, a svi znamo, jelte, da je žutara bila u upotrebi tek od čerestreće. |
A ja si jos mislim jesi ti taj Drago mi je da je otisao u prave ruke... heh mene je mucio isti problem sa bojanjem ak probas iskopati nekog zutog super... _________________ Domagoj Kamenjarin
MK Grunf |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Doodeck
|
Upisano: Sri Svi 02, 2012 12:23 am Naslov poruke: |
|
|
Taj sam
Još kad bih ovo uspio složit da bude 1/8 tvog Dragon Wagona... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Doodeck
|
Upisano: Sri Svi 02, 2012 12:28 am Naslov poruke: |
|
|
Mala proba gusjenica. Nisam baš zadovoljan. Upomoć!!!
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zilkan
 | | Član od: 26 Stu 2007 | | Poruke: 1169 | | Mjesto: oko Bjelovara |
|
Upisano: Sri Svi 02, 2012 12:58 am Naslov poruke: |
|
|
Pigmenti ponekad imaju manji problem; kad ih fiksiras lakom ili migovim pigment fixerom, kao da nestanu. No ovo nadesno mi se cini da je oke sto se tice tonaliteta, dosta je ubijena crvena boja, a opet kao da lagano ispod postoji
Jesi probao sa obicnom grafitnom olovkom po gusjenicama? Malo je naribas na sto finiji smirgl i kistom drybrushas. Ako pretjeras, dosta lagano se skine vodom  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Doodeck
|
Upisano: Pet Svi 06, 2016 1:28 am Naslov poruke: |
|
|
Đizs... prošlo već 4 godine...
Dižem ovo iz mrtvih. Čekam novi Famo, stari je, jel, mrtav. Možda jednom osvane ko neki projekt olupine...
Enivej, evo jedne brzinske, snimljene mobitelom, saga continues...
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|