Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Pon Tra 02, 2012 8:07 pm Naslov poruke: Jan Ferak i Fuerzas Aereas de la Republica Espanola |
|
|
Na svim popisima asova španjolskog građanskog rata nalazi se i ime češkoskovačkog pilota Jana Feraka. Navodi se njegovih 7 pobjeda. Čovjek je detaljno u dnevniku opisao boravak u Španjolskoj, letenje na čitavom nizu lovačkih zrakoplova, 7 obaranja protivničkih pilota, zapovijedanje eskadrilom Polikarpova, vođenje pilotske škole...Nedavno je grupa čeških istraživača objavila stvarne podatke - čovjek uopće nije letio na lovcima. Dokazano je samo letenje na Potezima 540/542 i još par transportnih zrakoplova...
Ovu malu "Sci-fi" dioramu sam zamislio otprilike kao upomenu na maštu Jana Feraka. Na diorami je on ovaj prednji, zagledan u daljinu ispred sebe. Na Potezu 542 (maketa SMER, uz prepravke sa 540 na 542) je moguće da je letio, 2-3 mjeseca je zaista bio na školovanju u eskadrili u kojoj je letio 542 s oznakom "P" i imenom "Jean Belaidi". Kamion ZIS-5 je stvarno korišten u Španolskoj i zaista je na ovaj način prevozio Polikarpove. Kramp na njemu je Revellov I-16, odrezao sam krila jer su vrlo neuvjerljiva. Cijeli I-16 je od A-modela, dosta grubi short-run. I-15 je od ICM-a, jako lijepa maketica. Sa svim tim tipovima Polikarpova se Ferak sretao na aerodromima ili u zraku, bili su mu pratnja.

Damir: poruka promijenjena dana: Pon Tra 02, 2012 8:19 pm; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Tra 02, 2012 8:09 pm Naslov poruke: |
|
|

Damir: poruka promijenjena dana: Pon Tra 02, 2012 8:13 pm; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| nono_zg
 | | Član od: 27 Pro 2010 | | Poruke: 1489 | |
|
Upisano: Pon Tra 02, 2012 8:09 pm Naslov poruke: |
|
|
| nice |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Tra 02, 2012 8:10 pm Naslov poruke: |
|
|
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Tra 02, 2012 8:11 pm Naslov poruke: |
|
|
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Tra 02, 2012 9:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Bome Damire ,ja mislio da ti slažeš samo avione s češkim oznakama????
Krasno zamišljena dioramica, sviđa mi se priča ,al mi nije jasno kak je frajer mislio da će mu ta priča proći, kaj svi koje je znao u građanskom ratu su izginuli....???? _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
 | | Član od: 04 Kol 2008 | | Poruke: 2300 | | Mjesto: Swansea |
|
Upisano: Pon Tra 02, 2012 9:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Interesantno. _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5800 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario Raguž
 | | Član od: 09 Stu 2005 | | Poruke: 1284 | | Mjesto: Dubrovnik |
|
Upisano: Uto Tra 03, 2012 8:17 am Naslov poruke: |
|
|
Damire, jel' on bio u onoj posadi Poteza koja je nakon obaranja izvršila kolektivno samubojstvo kad je vidjela da prema njima stupaju nepoznati vojnici?
Da bi njihova tragedija bila veća, ti vojnici bili su Republikanci koji su im hitali u pomoć, a ne kako su oni predmnijevali Frankovci! _________________ Svi smo mi Marko Babić |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Uto Tra 03, 2012 8:28 am Naslov poruke: |
|
|
krasna dioramica
jedno tehnicko pitanje- crvenu si farbal preko zelene? _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Tra 03, 2012 8:35 am Naslov poruke: |
|
|
Jako lijepo
Samo šteta što si slikao baš po suncu a ne u sjeni pa se ne vide najbolje detalji. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Tra 03, 2012 8:53 am Naslov poruke: |
|
|
Zanimljiva diorama. Uvijek mi je bila privlačna tematika španjolskog građanskog rata. Možda malo prenatrpano za moj ukus, na ponešto pre-maloj podlozi, ali ide uz zanimljivu priču. Predpostavljam da je sve na bojano rukom, po tvom običaju? Koje si boje koristio za Potez? _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Tra 03, 2012 9:17 am Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: | Bome Damire ,ja mislio da ti slažeš samo avione s češkim oznakama????
Krasno zamišljena dioramica, sviđa mi se priča ,al mi nije jasno kak je frajer mislio da će mu ta priča proći, kaj svi koje je znao u građanskom ratu su izginuli....???? |
Slazem letjelice ceskoslovackih pilota, pa onda ulazi i ovo u pricu. Sitoacija sa pricom je vrlo zanimljiva. Ferak je sredinom 1930-tih necasno otpusten iz ceskoslovackog zrakoplovstva zbog - kradje (ukrao je neke novce kolegama). Uputio se u SAD, ali je na putu, u Parizu, saznao da se traze dragovoljci/placenici za Spanjolsku. Tamo je zaista bio pilot (ali samo Poteza i kasnije transportera), pa se susretao sa ostalim pilotima. Iz prve ruke je slusao o svim detaljima, pa mu je prica bila potpuno uvjerljiva (mjesta, ljudi, dogadjaji...). Slao je izvjestaje za ceskoslovacke novine sa samim sobom u glavnoj ulozi, lazni "dnevnik" vjerojatno da bi sprao ljagu s imena. To mu je i uspjelo, postao je dosta slavan u domovini. To je posebno doslo do izrazaja nakon drugiog svjetskog rata, kad su komunisticke vlasti "borca za lijevu ideju" u Spanjolskoj uzdigle na razinu heroja. Po njegovom "dnevniku" su onda napisane cak 2 romansirane biografije, a onda su cak i spanjolski povjesnicari iz toga svega crpili infromacije... Trenutno se na Wikipediji vodi kao lovac koji je srusio 7 zrakoplova. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Tra 03, 2012 9:22 am Naslov poruke: |
|
|
| Mario Raguž Napisao/la: | Damire, jel' on bio u onoj posadi Poteza koja je nakon obaranja izvršila kolektivno samubojstvo kad je vidjela da prema njima stupaju nepoznati vojnici?
Da bi njihova tragedija bila veća, ti vojnici bili su Republikanci koji su im hitali u pomoć, a ne kako su oni predmnijevali Frankovci! |
Ne, Ferak je upravljao Potezom "D" u poznatom teroristickom napadu na Mallorcu (poginulo je dosta civila). Na povratku ga je srusio talijanski pilot, ziv je pao u zarobljenistvo.
http://surfcity.kund.dalnet.se/italy_vedovi.htm
Medjutim, kasnije je razmijenjen. I nastavio je jos malo letjeti na Vultee V-1, pa je otisao u Rusiju. 1942. je iz Rusije išao nekakvim ratnim brodom u Englesku, a taj brod su Njemci potopili... Tad se nije izvukao. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Tra 03, 2012 9:25 am Naslov poruke: |
|
|
| Slider Napisao/la: | krasna dioramica
jedno tehnicko pitanje- crvenu si farbal preko zelene? |
Negdje da, negdje ne. I ta crvena je nekakva "mutna", sve skupa nekakav prljavo-isprani dojam Spanjolske.. Zajedno sa crvenom zemljom, rijetkim busenima trave, i stabalcem masline - jedna od Ferakovih romasiranih "biografija" se zove "Tamo gdje dozrijevaju masline"... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|