Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Somi
| | Član od: 18 Lis 2010 | | Poruke: 272 | |
|
Upisano: Pon Ožu 19, 2012 10:02 pm Naslov poruke: AH64D Apache Longbow 1/48 Academy |
|
|
Kupio sam za male pare zapoceti AH64D Apache Longbow 1/48 Acadamy, pa rekoh, da vidim sta je u kutiji...
Moj predhodnik je u trenutku kompletnog odsustva svesti i zdravog razuma, zalepio sve delove kokpita, zajedno sa jednim prozirnim delom, uredno sastavio polovine trupa, a da pritom nije obojio ama bas nista! Nekako sam uspreo da rastavim skoro sve (koristeci i zamrzivac), ali imam problem sa canopy-jem:
Majstoru je kanulo malkice lepka... a posle mu se omaklo da napravi i jedan rez (lenjirom?), sva sreca, sa unutrasnje strane koja je glatka. Mislio sam da u tu rupu kanem malo humbrol clearfix-a, sacekam da se osusi, pa lepo ispoliram. Problem je u tome sto je taj clearfix suvise gust, a koliko ja znam razredjuje se samo nitro razredjivacem, koji bi mozda nagrizao tu prozirnu plastiku. ....sta da radim? kako da popunim tu rupu?
...mislim da je ovo bilo presudno da maketa ide u oglas:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zilkan
 | | Član od: 26 Stu 2007 | | Poruke: 1169 | | Mjesto: oko Bjelovara |
|
Upisano: Pon Ožu 19, 2012 10:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Sretno ti bilo sa maketom. U biti, za male novce si kupio 2 makete. Prvo rastavljas, pa onda sastavljas  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Ožu 19, 2012 10:46 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovo ljepilo ti ne bi trebalo biti problem. Obrusi ljepilo na kokpitu sa vodobrusnim papirom. Kreni sa malo grubljim i završi sa 2000 te isperi kokpit i obriši ga. Zatim ga umoči u Erdal Glanzer ili Pronto za podove (ne onaj za parkete). Ovaj postupak ponavljaj sve dok ti se mrlja ne ukloni.
Ogrebotinu ne mogu skužiti ali ako je plitka možeš probati isti način.
Gore navedeni proizvodi ti mogu također poslužiti kao ljepilo za kokpit ili gloss lak. _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vukic
 | | Član od: 16 Stu 2010 | | Poruke: 1144 | | Mjesto: 385 km predaleko |
|
Upisano: Pon Ožu 19, 2012 10:50 pm Naslov poruke: |
|
|
Da, ogrebotinu sa vodobrusnim rijesi. Ako nije predoboka, nece biti problem. Mozda da na kraju kupis sredstvo za poliranje plastike...
Zamrzivac? Smrznes maketu, pa se lakse odvajaju djelovi, jel? _________________ Grade moj! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Somi
|
Upisano: Uto Ožu 20, 2012 8:23 am Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | U biti, za male novce si kupio 2 makete. Prvo rastavljas, pa onda sastavljas |
Haha. Ta ti je dobra! Nisam se skoro ovako nasmejao.
| Citat: | | Ovo ljepilo ti ne bi trebalo biti problem. |
Problem je u tome sto je to lepak za plastiku, pa je napravio rupu u canopyju koju prvo treba da popunim, pa tek onda da ispoliram.
| Citat: | | Ogrebotinu ne mogu skužiti ali ako je plitka možeš probati isti način. |
to je ta ogrebotina, koja kao da je lenjirom napravljena. ...Ona ne bi trbalo da bude problem.
| Citat: | | Zamrzivac? Smrznes maketu, pa se lakse odvajaju djelovi, jel? |
To sam procitao na nekom forumu i nisam siguran da li radi i u kojoj meri, ali ja sam rastavio maketu... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
|
Upisano: Uto Ožu 20, 2012 9:06 pm Naslov poruke: |
|
|
Probati ću ovo sa Glanzerom na nekom starom kokpitu pa ću staviti slike.
Koliko je duboka ta rupa od ljepila ? _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Somi
|
Upisano: Sri Ožu 21, 2012 7:38 am Naslov poruke: |
|
|
Cini mi se da je duboka oko 0.5mm, ali je dosta 'neravna'. Zato hocu da razredim clearfix, da bi mogao da popuni sve rupice.
Probacu i ja veceras na starom canopyju. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Somi
|
Upisano: Sri Ožu 28, 2012 4:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo jos malo slika 'napretka':
Kokpit je skoro gotov. Ostala su jos samo sedista, pa da ga zatvorim.Kao sto vidite, nisam se bas mnogo potrudio - boje instrumenata su potpuno proizvoljne i sve je bojeno cackalicom, jer nisam imao dovoljno malu cetkicu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
|
Upisano: Sub Ožu 31, 2012 1:41 am Naslov poruke: |
|
|
Evo napokon slike koje sam rekao staviti ali kao što vidiš nisam uspio do kraja ukloniti ogrebotinu tj. nije mi se dalo više brusiti sa 800. Za prvu ruku ćeš trebati još grublji vodobrusni papir.
SLIKA PRIJE OBRADE (vidljiva ogrebotina i fleka od ljepila)
SLIKA POSLIJE OBRADE
Evo ti sada i opis postupka:
1. Brušenje sa najgrubljim vodobrusnim papirom u mom slučaju 800.
Preporučio bi ti grublji. Brusiš dok ne ukloniš ogrebotinu i fleku od
ljepila.
2. Zatim brusiš sa sve finijim vodobrusnim papirima do 2000. U mome
slučaju 1200 pa onda 2000.
3. E ovaj dio sam ti zaboravio napomenuti. Zatim slijedi poliranje sa
zubnom pastom i pamučnom krpom. Ja koristim staru potkošulju.
Poliranje vršiš na cijelom cockpitu sve dok ne ukloniš fleke od
brušenja.
4. Na kraju slijedi umakanje u Emsal Glanzer ili Pronto za podove
(ne za parkete). Ukoliko nešto zezneš sa Emsalom ili Prontom oboje ih
možeš ukloniti sa proizvodom za čišćenje stakla u mome slučaju
koristio sam nekakav Clin. Sloj uklanjaš tako da cockpit preko noći
umočiš u npr. Clin i drugo jutro ga praktički ostružeš noktom ili mekom
četkicom za zube.
LP. _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
|
Upisano: Sub Ožu 31, 2012 1:54 am Naslov poruke: |
|
|
Zaboravio sam ti napisati da ne zaboraviš isprati vodom zubnu pastu i obrisati papirnatom maramicom ili wc papirom cockpit prije umakanja u Glanzer.
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Somi
|
Upisano: Sub Ožu 31, 2012 1:27 pm Naslov poruke: |
|
|
| Hvala ti puno na ovom tutorialu. Ovih dana sam radio na unutrasnjosti kokpita, tako da nisam ni pokusao da sredim taj canopy. Medjutim, pokusavao sam da nadjem neko sredstvo za poliranje plastike, ali jedino sto sam uspeo da nadjem je sredstvo za poliranje plasticnih farova na automobilima i za poliranje ekrana na mobilnim telefonima (i to posebno za obicne i touchscreen ekrane - ne znam u cemu je razlika). ...nego, sad kad sam procitao tvoj post, shvatam da mi to uopste ne treba. Koliko sam shvatio, taj pronto za podove ostavlja tanak sloj (nesto kao lak) na povrsini, tako da mi ne treba nikakvo sredstvo za poliranje. Jesam li u pravu? ...jedino mi nije jasno kakvu ulogu ima zubna pasta? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
|
Upisano: Sub Ožu 31, 2012 2:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Tako je Pronto/Glanzer ti može služiti i kao gloss lak. Ekipa umače canopy u Pronto ili Glanzer da bi dobili bolju providnost canopya.
Pasta za zube ti služi kao polir pasta jer ti nakon završnog brušenja sa 2000 površina ostane matirana i mliječne boje. Evo vidi u ovom linku sam radio probu sa Glanzerom pa ima i malo više slika obrade te možeš vidjeti kako izgleda canopy bez poliranja zubnom pastom.
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=21619&highlight=pronto
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Somi
|
Upisano: Ned Tra 01, 2012 9:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Uradio sam kako si mi rekao i evo rezultata:
prvo, da kazem da sam koristio canopy od messerschmitta bf109 1/72 koji ima 'zadebljanja' po rubovima koja bi trabalo da predstavljaju stubove-nosace stakala, tako da sam smirglajuci sve to skinuo. rupu sam napravio tako sto sam kanuo malo revelovog lepka i, posle nekog vremena, malim srafcigom produbio. posle toga sam popunio rupu humbrol clear fix-om i ostavio par dana da se osusi (nisam morao toliko dugo, ali tako je ispalo).
Evo slike posle grube smirgle (negde oko 500):
Obradljivao sam samo taj zaokruzeni deo.
zatim sam pobrusio sa 1000 i 1500:
zatim 2000 i 2500:
Posle toga sam ispolirao zubnom pastom, obrisao, potopio u pronto za podove, opet obrisao i:
Jako bitna napomena je da kompetno smirglanje, poliranje i umakanje u pronto nije trajalo duze od pola sata. Da sam odvojio jos 2-3 sata na ovo ispalo bi fenomenalno. ...sem ove 'zakrpe' sa clear fixom koju nisam uspeo da ispravim.
Jedno sto me muci je sto ne znam da li mogu da bojim preko tog pronta? ...deluje mi malo masno... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
|
Upisano: Pon Tra 02, 2012 12:00 am Naslov poruke: |
|
|
Dobro si napisao 2-3 sata. Kada sam ja sređivao ovaj canopy od Miguše živce mi je pojela ogrebotina koja je bila iznutra pa nisam mogao brusiti kako treba bez držača a i papir 800 mi je bio prefin pa je to trajalooooo.
Trebaš se opremiti strpljivošću te polako i precizno brusiti da ne zezneš nosače stakala. Ja sam taj problem sa preciznim brušenjem riješio tako što sam komad brusnog papira pritisnuo dnom pincete i pomicao brus papir kada bi se zapunio. Znači ne bi bilo loše iskoristiti nekakav predmet kao uporište za brus papir. Ovo sam koristio na ogrebotini iznutra.
Ovo sa clear fix-om baš i ne razumijem. Ukoliko pogledaš moju prvu fotografiju vidjeti ćeš bijelu mrlju na canopy-u. To ti je mrlja od revell ljepila kojeg sam čak noktom izgrebao dok je ljepilo još bilo svježe. Uklanjanje je bilo pljuga sa mojim postupkom. Veći problem mi je bila ogrebotina zbog nepristupačnosti.
Sve u svemu ovo za probu nije toliko loše ali gledajući zadnju fotografiju još uvijek ti se naziru ogrebotine na canopy-u. Pretpostavljam da si zbog nepreciznog brušenja više brusio nosače stakala nego li mrlju od ljepila. Ukoliko nakon poliranja još uvijek uočavaš ogrebotine ponovi brušenje i poliranje prije Pronta.
E sad još PRONTO. On ti je Katica za sve. Koristi se kao gloss lak (akril). Možeš ga nanijeti prije decala za bolje prijanjanje. Služi za wash u kombinaciji sa pigmentima (ovo još nisam probao). Koristi se za bolju providnost canopy-a i kao ljepilo za canopy (isprobano i lijepi a ne vidi se spoj zbog providnosti Pronta). Sve u svemu za cca 30kn/1L=mrak stvar. Jedino je bitno da ti nakon nanošenja odstoji cca 12h.
Evo ti jedan zanimljiv link gdje se Pronto/Future koristi kao podloga za weathering sa enamelima.
http://s362974870.onlinehome.us/forums/air/index.php?showtopic=171765
Ovu tehniku sada imam plan isprobati jer mi izgleda mrak. Trenutno radim turskog Spitfirea i nadam se da će super izgledati. Ako imaš airbrush možeš tu tehniku isprobati na Apacheu pošto je jednobojan.
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
|
Upisano: Pon Tra 02, 2012 12:20 am Naslov poruke: |
|
|
Čekaj malo tek sad sam uočio da si nakon umakanja u Pronto obrisao canopy. Nemoj brisati Pronto nakon umakanja nego položi canopy na wc papir da ti se ocijedi višak te kada se osuši ponovi umakanje i položi ga na wc papir. Pazi da ti se Pronto ne nakupi u rubovima canopy-a a ako se nakupi jednostavno ga pritisni o wc papir. Ja manipulaciju sa canopy-em pri umakanju vršim sa pincetom.
Ne upita te ja A GDJE SI NAŠAO PRONTO ????? _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|