Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
|
Upisano: Uto Jul 25, 2006 10:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Daj pogledaj svoju predzadnju poruku. Napisao si da je 631 F-AREY, a ne 630. To si pomiješao. Vidim da je nehotično jer si u zadnjoj poruci sve točno napisao.
Istina je da se na drugoj fotki ne vidi položaj uvodnika zraka, ali ako se ne varam samo je jedan Potez više-manje čitav preživio njemački napad i gotovo cijeli rat proveo u hangaru s originalnim jugoslavenskim oznakama, jer nije bio u letnom stanju. Ako je na fotki uz igračku stradali Potez, a Robijeva fotka navodno predstavlja avion nakon kapitulacije (ako sam dobro shvatio), onda je logično zaključiti da je stradali Potez s prve fotke 631. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Supercuber
 | Član od: 20 Ožu 2006 | Poruke: 259 | |
|
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Jul 25, 2006 11:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma kaj bi se ljutio na kolegu po proizvodnji
Nego, pomozi mi rasvijetliti jednu stvar. Šime Oštrić u svom tekstu "Razarač Potez 63" napominje upravo obratnu situaciju o sudbinama ovih Poteza od one koju sam ja gore zaključio. Možeš li mi reći da li ovdje objavljena fotka Poteza 630, kao i ona sa zemunskog aerodroma gdje su u pozadini Dragon Rapide i neki SIM predstavlja avion prije ili poslije kapitulacije? |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | Član od: 23 Stu 2005 | Poruke: 1886 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Jul 26, 2006 12:02 am Naslov poruke: |
|
|
Preduhitrio si me. Baš sam htio postaviti ovu fotku i pitati koji 63 je onda ovo na kraju...
Btw., meni se čini da bi to moglo biti prije kapitulacije. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Jul 26, 2006 1:00 am Naslov poruke: |
|
|
U LET-u broj 3 u clanku o POtezima 630/631 je Ostricev raniji clanak u Nasim Krilima ocenjen kao delimicno pogresan.
Fotografija gde se vidi Potez a iza njega Dragon Rapid je snimljena po kapitulaciji. Kasnije je avion izvucen na travnati deo aerodroma i postavljen sa leve strane Dragon Rapida a sa Potezove leve strane strane se nalaze dva Caproni 310 i razarac Zmaj R-1. Jedan Potez od ta dva je izrezan jos za vreme rata a drugi je odbacen u stranu i preziveo rat. Po recima Cede Janica iz Muzeja Vazduhoplovstva on se seca da se nekoliko godina posle rata kao decak igrao u kabini jednog od ta dva Poteza. Najverovatnije je Potez izrezan sa Ju-88, Blenhajmom I, Ju-188, Do-17K, Gustavima, najverovatnije i sa jednim Me-323 i jos nekoliko Luftwaffe aviona po naredjenju Viktora Bubnja jer je trebalo raskrstiti sa tim starudijama. Od svega, spaseno je jedino FW-190 i ?????? koji su bili dosta manji po velicini i mogli su se sakriti. Tako je propala ideja i materijal za muzej odmah posle rata. Inace, pred rat je u Novom Sadu bilo aviona za osnivanje muzeja. Tu je bio Bleriot XI, Dewoitine D.1 i D.9, razni Brandenburzi. Ti avioni su spaljeni 1941. godine kada su Madjari usli u Novi Sad. A Potez 29 koji se vidi na fotografiji iza Poteza 631 je u stvari Potez 29 koji je trebao biti prebacen u Narodni muzej u Beogradu, ali nije bilo mesta te je privremeno smesten na aerodromu i tu docekao Nemce koji su ga izrezali. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Jul 26, 2006 1:34 am Naslov poruke: |
|
|
Bravo Chipsy, ovo su odlične informacije koje dopunjuju temu.
Znači, da smo zajedničkim naporima uspješno identificirali sve avione s prve slike u ovoj temi, te definirali sudbine oba Poteza. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Supercuber
 | Član od: 20 Ožu 2006 | Poruke: 259 | |
|
Upisano: Sri Jul 26, 2006 11:06 am Naslov poruke: |
|
|
Ljudi,
Da li vi ikada spavate?
Taman sam mislio da odgovorim, kad , vec sve receno,nemam komentar. _________________ https://aeropoxy.wordpress.com/ |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| warhawk
 | Član od: 24 Tra 2010 | Poruke: 45 | |
|
Upisano: Sri Velj 01, 2012 6:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Jedno pitanje, ja imam ovu sliku tog poteza (to krilo u desnom uglu), i deluje mi jednobojno, koliko vidim, u pitanju je neka svetlo zelena... Da li neko ima jos neku informaciju?
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | Član od: 01 Lis 2009 | Poruke: 784 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Tra 04, 2012 12:21 am Naslov poruke: Navalimo sada na makete Potez 630 |
|
|
Poštovani
Zadivljen sam vašim istraživanjima o fotonasljeđu Zrakoplovstva Kraljevine Jugoslavije, pa tako majušnoga Svetoga Đorđa (?) i najelegantnijega francuskoga dvomotorca Poteza 630. Malo sam zahrđao u poznavanju francuskih zrakoplova premda imam nešto osnovne literature, pa mi oprostite ako sam nešto pogrešno predpostavio. Kraljevina Jugoslavija je imala krinkane zrakoplove na razne načine od izvorno proizvođača u inozemstvu, pa od spomenutih u izvoznim shemama do domaćom pameću osmišljenih shema koje su nama najzanimljivije. Što se na slikama od krinke u stvari vidi po vama, budući da su ti zrakoplovi kupljeni neobojeni?
-Pitam: Koje makete preporučate u raznim mjerilima za "Kraljevski" Potez 630?
Lijep potez, pardon pozdrav, Dragiša. _________________
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | Član od: 23 Stu 2005 | Poruke: 1886 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Tra 05, 2012 1:13 pm Naslov poruke: |
|
|
warhawk Napisao/la: | Jedno pitanje, ja imam ovu sliku tog poteza (to krilo u desnom uglu), i deluje mi jednobojno, koliko vidim, u pitanju je neka svetlo zelena... Da li neko ima jos neku informaciju? |
Fotografija je moguće sačinjena pri jakom odbljesku (ranojutarnjeg) sunca o površinu krila pa su se kontrasti i tamnost boja na istom pritom izgubili i doista ovo na prvi pogled djeluje kao jedna svijetla boja ...
Ipak pouzdano su (ili barem ovaj Potez 631) bili bojeni u trobojnu VV krinku poput one na Do17Ka.
Za točan raspored mrlja pričekajmo bolju(e) fotografiju(e) ... |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|