Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| prelude
 | Član od: 23 Stu 2005 | Poruke: 1886 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Jul 23, 2006 10:47 pm Naslov poruke: kraljevska igračka i još ponešto... |
|
|
Kad bih vam dao da pogađate što je ovo, sumnjam da bi baš bili uspješni, osim onih koji su naravno na jednom forumu već pročitali što je to.
Sve u svemu i ukratko, radi se o igračci - "ruleru" kojeg su mehaničari tadašnjeg 6. (kraljevskog) lovačkog puka izradili specijalno za Nj. malo vel. Petra II., valjda da mu ne bude dosadno kad bude u protokolarnoj posjeti Zemunskom uzletištu.
Motor je "fake"., odn. bio je ugrađen elektromotor koji se startao nožnim pokretanjem pedala...
No, ono što je meni zaokupilo pažnju, odn. zašto sam fotku stavio pod ovu rubriku, a ne pod "što je ovo..." ili "vicevi"..., jesu letjelice u pozadini. Naime, ovo je snimljeno u travnju 1941., odn. nakon okupacije Zemunskog aerodroma od strane Nijemaca i čine mi se zanimljivi ovi avioni u pozadini, odn. pozivam vas da ih pokušamo odgonetnuti, premda je zbog lošije rezolucije (E-bay) pitanje koliko ćemo moći biti uspješni. Dakle,
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Jul 23, 2006 11:34 pm Naslov poruke: |
|
|
Avion bez krila u pozadini je Potez 29.
Desno od njega leži Potez 63 (presitno je da bih ti mogao reći da li je 630 ili 631), ali po logici stvari, veće su šanse da je 631.
Za krila s lijeve strane ne mogu reći kojem tipu pripadaju. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Pon Jul 24, 2006 1:34 am Naslov poruke: |
|
|
Hobby M Napisao/la: | Avion bez krila u pozadini je Potez 29.
Desno od njega leži Potez 63 (presitno je da bih ti mogao reći da li je 630 ili 631), ali po logici stvari, veće su šanse da je 631.
Za krila s lijeve strane ne mogu reći kojem tipu pripadaju. |
Da i meni se učinilo da je ovo u sredini Potez 63, samo sam tražio (tvoju) potvrdu. Interesantno je da na kormilu smjera istog nema (ili se ne vidi dovoljno dobro) bilo kakva insignacija (tipična trobojka koja je uobičajena na svim VVKJ vertikalcima). Doduše, nema je ni na onim fotografijama Poteza 63 koje imam u svojoj arhivi... Čudno. Govori li to o (ne)operativnosti istog ili je to samo iznimka koja na ništa ne upućuje? |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Jul 24, 2006 1:52 am Naslov poruke: |
|
|
Ne, to nema nikakve veze, nego više govori o nedostatku bilo kakve unifikacije označavanja u VVKJ-u.
Pogledaj samo Messerschmitte - od velike zastave preko cijelog kormila do kompletnog odsustva zastave kao na Potezima. Ista stvar je s količinom i položajem rondela.
Pored svih poznatih varijacija, najviše me iznenadila fotka Blenheima s E-baya kod kojeg uska zastava ne završava na izlaznom rubu vertikalca, nego prije. Takvo što nigdje drugdje u VVKJ nisam vidio. Dakle, bilo je svega. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Jul 24, 2006 11:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Treci avion od kojeg se samo vidi krilo (sa leve strane) jeste Spartan Cruiser "Ljubljana". U istom redu nalazi se (na ovoj fotografiji se to naravno ne vidi) Spartan Cruiser "Susak".
Avion bez zastave na vertikalcu jeste Potez 631 dok se Potez 630 nalazi u redu odmah posle reda u kojem je Poteza 631. U tom redu se nalaze jos zarobljeni i Dragon Rapide, Caproni 310 (dva komada) kao i Zmaj R-1.
Postoji serija fotografije iz koje potice i ova sa Ebay-a na kojoj se pored aviona koje sam vec spomenuo nalaze i jos dva komada IK-3, jedan Caproni 311, jedan Caproni 310bis, tri komada Hurricane I, razni primerci Potez 25, Fiziri, Brege 19, itd. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Jul 24, 2006 11:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Mala ispravka: Spartan Cruiser kojeg si spomenuo je nosio naziv Sušak, a ne Susak. Vjerujem da to znaš, samo nisi koristio naša slova, no bitno je napomenuti razliku budući da je Susak otok u južnom Kvarneru. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Supercuber
 | Član od: 20 Ožu 2006 | Poruke: 259 | |
|
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Jul 25, 2006 1:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Nenad, s koje je slike uvećan ovaj detalj?
Meni zadnja znamenka djeluje više kao 1 nego kao 2. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Uto Jul 25, 2006 1:29 pm Naslov poruke: |
|
|
Hobby M Napisao/la: | Nenad, s koje je slike uvećan ovaj detalj?
Meni zadnja znamenka djeluje više kao 1 nego kao 2. |
Slažem se s Markom...
Btw., moglo bi biti s ove fotke:
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Jul 25, 2006 2:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Na fotki koju je Robi upravo postavio je nesumnjivo Potez 630, što se vidi po hladnjacima na vrhu prstenova motora, karakterističnim za Hispano Suiza motore koji su bili na ovoj verziji. Na Potezu 631 s Gnome-Rhone motorima su hladnjaci s doljnje strane, kao na Bre.693, Hs 129 ili Me 323 koji su koristili iste motore. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Uto Jul 25, 2006 3:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Lijepa raščlamba...
Čekamo Nenada... |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Supercuber
|
Upisano: Uto Jul 25, 2006 3:17 pm Naslov poruke: |
|
|
Pozdrav,
Slika je bas ta, Potez na Zemunskom aerodromu.
Izvor Jan VD Heuvel.
Stvar ostrine oka je da se procita sta pise na repu.
Moze biti 2071 ili 2072.
Po uvodniku vazduha za Hispano motor -karburator(gore) trebalo bi da je to Potez 631C3 No1 ex F-AREY-VVKJ vebr2071 ali meni zadnja cifra ne lici na jedinicu, sto je opet stvar ostrine oka i procene. Dopustam da je jedinica. _________________ https://aeropoxy.wordpress.com/ |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Jul 25, 2006 5:45 pm Naslov poruke: |
|
|
Da, ne koristim nasa slova. Komplikovano mi je zbog tastature. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Jul 25, 2006 8:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Supercuber Napisao/la: | Pozdrav,
Izvor Jan VD Heuvel.
Moze biti 2071 ili 2072.
Po uvodniku vazduha za Hispano motor -karburator(gore) trebalo bi da je to Potez 631C3 No1 ex F-AREY-VVKJ vebr2071 ali meni zadnja cifra ne lici na jedinicu, sto je opet stvar ostrine oka i procene. Dopustam da je jedinica. |
Mislim da ti se nehotično potkrala pogreška i da si zamijenio dva aviona.
Ex F-AREY je Potez 630 (No.1) (ponekad i označavan samo kao Potez 63) s Hispano-Suiza HS 14AB 02/03 motorima i uvodnicima na vrhu, koji je u VVKJ dobio evidencijski broj 2071, što potvrđuju tvoja i Robijeva fotka.
Isti takvi motori s vrlo sličnim oplatama i uvodnikom gore su korišteni na razaraču Zmaj R-1.
Potez 631C3 (No.2Y) s motorima Gnome Rhone GR14 M3/M4 i uvodnicima ispod je u VVKJ nosio evidencijski broj 2072 i po logici ovdje objavljenih fotki možemo zaključiti da se upravo on nalazi na prvoj fotki uz kraljevsku igračku, kako sam prvobitno pretpostavio. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Supercuber
|
Upisano: Uto Jul 25, 2006 9:17 pm Naslov poruke: |
|
|
Hobby M Napisao/la: | Supercuber Napisao/la: | Pozdrav,
Izvor Jan VD Heuvel.
Moze biti 2071 ili 2072.
Po uvodniku vazduha za Hispano motor -karburator(gore) trebalo bi da je to Potez 631C3 No1 ex F-AREY-VVKJ vebr2071 ali meni zadnja cifra ne lici na jedinicu, sto je opet stvar ostrine oka i procene. Dopustam da je jedinica. |
Mislim da ti se nehotično potkrala pogreška i da si zamijenio dva aviona.
Ex F-AREY je Potez 630 (No.1) (ponekad i označavan samo kao Potez 63) s Hispano-Suiza HS 14AB 02/03 motorima i uvodnicima na vrhu, koji je u VVKJ dobio evidencijski broj 2071, što potvrđuju tvoja i Robijeva fotka.
Isti takvi motori s vrlo sličnim oplatama i uvodnikom gore su korišteni na razaraču Zmaj R-1.
Potez 631C3 (No.2Y) s motorima Gnome Rhone GR14 M3/M4 i uvodnicima ispod je u VVKJ nosio evidencijski broj 2072 i po logici ovdje objavljenih fotki možemo zaključiti da se upravo on nalazi na prvoj fotki uz kraljevsku igračku, kako sam prvobitno pretpostavio. |
Nehoticno ili hotimicno, ja sam samo preneo sta pise O.Petrovic u knjizi LET No3:
Potez 63C-3 (Potez 630C3) 2x HS 14AB,ex F-AREY(avion sa duplim komandama)P 630C3 No1Y
Potez 63C-3 (Potez 631C3) 2x GR 14M ,P.631 C3 No2Y
Ovaj na slici ima uvodnike gore a ne dole, znaci ima motore HS 14 AB, znaci da je ex F-AREY, znaci da je No1Y, znaci opet da je 2071.
Ja zaista ne vidim na fotki sa Rulerom i P63 u pozadini polozaj uvodnika vazduha
Ispravi me ako gresim _________________ https://aeropoxy.wordpress.com/ |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|