Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Koji Bofors?

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
_Hobby M_

Član od: 01 Lip 2011
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Ožu 11, 2012 7:40 pm    Naslov poruke: Koji Bofors? Citiraj ovaj komentar

Molim za pomoć. Zanima me koji model 40mm topa Bofors najviše odgovara onome koji je korišten kod nas (u SFRJ i RH), obzirom da su na tržištu Italeri, Bronco i AFV.
Evo njihovih slika:

Italeri

Bronco

AFV

Hvala
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
canadair

Član od: 28 Jul 2007
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Pon Ožu 12, 2012 11:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ono što sam ja vidio prije 30-ak godina nosilo je tipsku oznaku m1,porijeklo U.S.A.Ti podaci i serijski broj koliko se sijećam bili su u odlijevu šasije.Podatak ti je potpuno pouzdan jer sam to čitao danima iz čiste dosade za vrijeme stražarčenja.Nišanske sprave vrlo sofisticirane i najviše podsječaju na one rešetke za roštilj.

Dakle,američki m1,pa ti sad dalje istražuj koja maketa odgovara.Meni je najsličniji onaj Italeijev
Natrag na vrh
ZIGGY

Član od: 25 Lis 2005
Mjesto: BRCKO DISTRIKT BIH
PorukaUpisano: Uto Ožu 13, 2012 9:54 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jedina fotka koju imam pa mozda bude od pomoci za identifikaciju, cini mi se da ova maketa od AFV najvise lici.

CROtale

Član od: 23 Lip 2006
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Uto Ožu 13, 2012 2:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pogledat ću kad dođem kući jel imam još neku fotku, mislim da imam scan fotke iz HV gdje su štitili neki most...
canadair

Član od: 28 Jul 2007
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Uto Ožu 13, 2012 3:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovi od HV-a su moderni topovi a njega zanimaju koliko sam shvatio oni prastari.Od onih maketa koje je naveo čisto sumnjam da se može napraviti ovaj novi bofors
Natrag na vrh
_Hobby M_

Član od: 01 Lip 2011
PorukaUpisano: Sri Ožu 14, 2012 2:57 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala svima na sugestijama. Zanimaju me svi koji su bili kod nas, novi i stari.
Natrag na vrh
CROtale

Član od: 23 Lip 2006
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Sri Ožu 14, 2012 9:26 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

CROtale Napisao/la:

Pogledat ću kad dođem kući jel imam još neku fotku, mislim da imam scan fotke iz HV gdje su štitili neki most...

Nije baš ono što sam mislio http://img212.imageshack.us/img212/1333/200806111930580011af3.jpg
a Paški most je u pitanju.
dragisa1956

Član od: 01 Lis 2009
PorukaUpisano: Sri Ožu 14, 2012 8:30 pm    Naslov poruke: Potraži podrobnije u Hrvatskom vojniku i Obrambi Citiraj ovaj komentar

Poštovani
Vrlo dobro je da sada možemo izabrati jednu od najmanje dvije makete u ozbiljnom mjerilu. Nisam se uživljavao u izvedbe tog topa, a imam negdje fotografiju c/b automatiziranog JNA Boforsa kad mi bude trabalo za izradu makete. To je službena JNA fotoarhivska fotografija, pa je ne "lijepim" ovdje. Držim da je naša živa ronilačka legenda i vrhunski ilustrator vojne tehnike g.Frka služio ŠRO JNA rok baš na takvom oruđu, pa možda ima više informacija nakon 30 godina! (Nadam se da ga nisam naljutio, a spomenutu fotografiju bude od mene artiljerca haubičara dobio).
Slovenska TO je imala opsežan dio posvećen povijesnom razvitku, na neku godišnjicu Slovenske vojske (najvjerojatnije) u "Obrambi", tako da je prikazano puno toga na ručno upravljivim boforsima iz neposredn blizine u boji.
Hvala na prikazanim informacijama o maketama, Dragiša.

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Ožu 19, 2012 4:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bofors na kojemu sam služio vojni rok 1980/81 u Mostaru (VP 9084/7) pripadao je tipu L70 "Bofi", a to je u osnovi bio klasični Bofors kalibra 40mm sparen sa švedskom tehnologijom laserskog daljinomjera sa računalom. Imao je vlastiti agregat sa hidrauličkim sustavom za pokretanje topa po smjeru i elevaciji, dakle bio je potpuno automatiziran. To je dosta unaprijedilo sustav ciljanja, naime operater "nišandžija" je sjedio u zaštićenoj kabini sa optičkim ciljnikom, a upravljanje topom bilo je putem klasičnog joysticka. Taj smo top dobili neposredno nakon mojeg dolaska u vojsku travnja 1980. a zamijenio je raniji posve manualni model Boforsa. Mislim da taj prethodni model odgovara i Italerijevoj i Broncovoj maketi, razlika je samo u štitu za posadu. Postrojba JRV u kojoj sam bio nije imala Boforse sa štitom, dakle top je odgovarao Italerijevom modelu.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma