Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| _Hobby M_
| | Član od: 01 Lip 2011 | | Poruke: 198 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Ožu 11, 2012 7:40 pm Naslov poruke: Koji Bofors? |
|
|
Molim za pomoć. Zanima me koji model 40mm topa Bofors najviše odgovara onome koji je korišten kod nas (u SFRJ i RH), obzirom da su na tržištu Italeri, Bronco i AFV.
Evo njihovih slika:
Italeri
Bronco
AFV
Hvala |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| canadair
| | Član od: 28 Jul 2007 | | Poruke: 356 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Pon Ožu 12, 2012 11:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Ono što sam ja vidio prije 30-ak godina nosilo je tipsku oznaku m1,porijeklo U.S.A.Ti podaci i serijski broj koliko se sijećam bili su u odlijevu šasije.Podatak ti je potpuno pouzdan jer sam to čitao danima iz čiste dosade za vrijeme stražarčenja.Nišanske sprave vrlo sofisticirane i najviše podsječaju na one rešetke za roštilj.
Dakle,američki m1,pa ti sad dalje istražuj koja maketa odgovara.Meni je najsličniji onaj Italeijev |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZIGGY
 | | Član od: 25 Lis 2005 | | Poruke: 378 | | Mjesto: BRCKO DISTRIKT BIH |
|
Upisano: Uto Ožu 13, 2012 9:54 am Naslov poruke: |
|
|
Jedina fotka koju imam pa mozda bude od pomoci za identifikaciju, cini mi se da ova maketa od AFV najvise lici.
 _________________ Igor-Brcko-BIH,maketarstvom se bavim od 2006. iako me taj hobi privukao jos prije 15-ak god.Radim makete modernijeg perioda,oklopi,vozila,avijacija,figure,diorame uglavnom 1/35 mjerilo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| CROtale
 | | Član od: 23 Lip 2006 | | Poruke: 709 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Uto Ožu 13, 2012 2:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Pogledat ću kad dođem kući jel imam još neku fotku, mislim da imam scan fotke iz HV gdje su štitili neki most... _________________ "If everyone is thinking alike, someone isn't thinking."
- General George Patton Jr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| canadair
| | Član od: 28 Jul 2007 | | Poruke: 356 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Uto Ožu 13, 2012 3:31 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ovi od HV-a su moderni topovi a njega zanimaju koliko sam shvatio oni prastari.Od onih maketa koje je naveo čisto sumnjam da se može napraviti ovaj novi bofors |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| _Hobby M_
| | Član od: 01 Lip 2011 | | Poruke: 198 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Ožu 14, 2012 2:57 am Naslov poruke: |
|
|
| Hvala svima na sugestijama. Zanimaju me svi koji su bili kod nas, novi i stari. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| CROtale
 | | Član od: 23 Lip 2006 | | Poruke: 709 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Sri Ožu 14, 2012 9:26 am Naslov poruke: |
|
|
| CROtale Napisao/la: |
Pogledat ću kad dođem kući jel imam još neku fotku, mislim da imam scan fotke iz HV gdje su štitili neki most... |
Nije baš ono što sam mislio http://img212.imageshack.us/img212/1333/200806111930580011af3.jpg
a Paški most je u pitanju. _________________ "If everyone is thinking alike, someone isn't thinking."
- General George Patton Jr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Ožu 14, 2012 8:30 pm Naslov poruke: Potraži podrobnije u Hrvatskom vojniku i Obrambi |
|
|
Poštovani
Vrlo dobro je da sada možemo izabrati jednu od najmanje dvije makete u ozbiljnom mjerilu. Nisam se uživljavao u izvedbe tog topa, a imam negdje fotografiju c/b automatiziranog JNA Boforsa kad mi bude trabalo za izradu makete. To je službena JNA fotoarhivska fotografija, pa je ne "lijepim" ovdje. Držim da je naša živa ronilačka legenda i vrhunski ilustrator vojne tehnike g.Frka služio ŠRO JNA rok baš na takvom oruđu, pa možda ima više informacija nakon 30 godina! (Nadam se da ga nisam naljutio, a spomenutu fotografiju bude od mene artiljerca haubičara dobio).
Slovenska TO je imala opsežan dio posvećen povijesnom razvitku, na neku godišnjicu Slovenske vojske (najvjerojatnije) u "Obrambi", tako da je prikazano puno toga na ručno upravljivim boforsima iz neposredn blizine u boji.
Hvala na prikazanim informacijama o maketama, Dragiša. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1513 | |
|
Upisano: Pon Ožu 19, 2012 4:09 pm Naslov poruke: |
|
|
| Bofors na kojemu sam služio vojni rok 1980/81 u Mostaru (VP 9084/7) pripadao je tipu L70 "Bofi", a to je u osnovi bio klasični Bofors kalibra 40mm sparen sa švedskom tehnologijom laserskog daljinomjera sa računalom. Imao je vlastiti agregat sa hidrauličkim sustavom za pokretanje topa po smjeru i elevaciji, dakle bio je potpuno automatiziran. To je dosta unaprijedilo sustav ciljanja, naime operater "nišandžija" je sjedio u zaštićenoj kabini sa optičkim ciljnikom, a upravljanje topom bilo je putem klasičnog joysticka. Taj smo top dobili neposredno nakon mojeg dolaska u vojsku travnja 1980. a zamijenio je raniji posve manualni model Boforsa. Mislim da taj prethodni model odgovara i Italerijevoj i Broncovoj maketi, razlika je samo u štitu za posadu. Postrojba JRV u kojoj sam bio nije imala Boforse sa štitom, dakle top je odgovarao Italerijevom modelu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|