Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| olimpijanac
 | | Član od: 24 Pro 2009 | | Poruke: 44 | | Mjesto: Čakovec |
|
Upisano: Ned Sij 22, 2012 2:36 pm Naslov poruke: rlm 76 |
|
|
Molim znalce na forumu za pomoć.
zanima me, pošto su mi doma trenutno dostupne skoro samo
revell boje, da li je dobar omjer revell 49 90 % + revell 05 10% da se dobije rlm 76 za maketu u 1/32?
našao sam na forumu navedeni omjer ali me zanima da li je točnost dobivene boje zadovoljavajuća. Znam da neki drugi proizvođači imaju točne rlm boje ali trentno mi je revell pri ruci pa ako ne moram naručivati izvana, iskoristio bi to što imam. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Velj 08, 2012 7:24 pm Naslov poruke: RLM 76 na Luftwaffe zrakoplovima |
|
|
Poštovani
Propisana boja RLM 76 za zrakoplove Luftwaffe može se pronaći na internetu i pogledati uzorke boja koje su varirale od doba 1935. kad je ta boja bila projektirana i sadržavala puno plavoga pigmenta do početkom rata 1939, pa do uzoraka gdje se taj plavi pigment gotovo ne primjećuje pa boja djeluje poput nekakve blijedosive. Ne znam na pamet poveznice s prikazima boja RLM, ali ako malo "počeprkate" po maketarskoj školici ovoga foruma sigurno će te tražene informacije pronaći. Osobno vjerujem u sondirane prikaze konkretnih pojedinačnih preživjelih ostataka zrakoplova, pa se uzimajući u obzir prošlo vrijeme može odrediti o kojoj inačici boje se uopće radilo. Svi poznatiji proizvođaći maketarskih boja imaju tzv. autentične skupine proizvoda pod izvornim nazivom boja. Tako možete odrediti što vam treba u promatranom slučaju. također vam mogu poslužiti i njihovi prikazi deklarirane boje, pa uz kritički osvrt nekog iskusnijeg maketara budete brzo došli do točne informacije. Znači trebate neki internetski katalog s prikazom boja ili sitotiskane norme boja u mjerilu M 1:1 kataloga: RAL ili FS595b.
U mjerilu M 1:32 potrebno 5% posvijetliti bijelom tvornički novu R
LM 76 boju, u M 1:48 potrebno posvjetljenje je 14%, a u M 1:72 potrebno posvjetljenje je 20%. Ako je boja na zrakoplovu starija, tj zrakoplov je duže bio izložen insolaciji i vremenskim neprilikama, potrebno je da boja bude posvjetljena još više.
ukratko to je teoretski opis. Možete nam sae pridružiti na tečajima male škole maketarstva koju po potrebi vodim, pa sve zajedno ponovimo i iskušamo.
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=20485
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=16799&highlight=
Lijep pozdrav, Dragiša. _________________

dragisa1956: poruka promijenjena dana: Sri Velj 08, 2012 8:07 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Scalpel
 | | Član od: 10 Pro 2009 | | Poruke: 320 | |
|
Upisano: Sri Velj 08, 2012 8:02 pm Naslov poruke: |
|
|
| Svaka čast Dragiša ja sam već htio napisati: "probaj pa usporedi" :lol: |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| olimpijanac
 | | Član od: 24 Pro 2009 | | Poruke: 44 | | Mjesto: Čakovec |
|
Upisano: Sri Velj 08, 2012 8:42 pm Naslov poruke: |
|
|
hvala za info  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Velj 09, 2012 9:56 am Naslov poruke: |
|
|
| Ja sam svojedobno isprobavao te Revellove mikseve sa sastavnica. RLM76 je, takav kakav predlazu, vrlo vjeran (neke druge kombinacije im bas i nisu vjerne). Slobodno tako zamjesaj, mozes jedino staviti mrvicu bijele, ovako kako Dragisa predlaze (zbog efekta mjerila). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|