Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Zond
 | | Član od: 25 Sij 2009 | | Poruke: 429 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Velj 05, 2012 5:16 pm Naslov poruke: The Balkans on Fire: Nightmare in Yugoslavia (Concord Color) |
|
|
Pozdrav.
Ima li netko navedenu knjigu u pdf-u, pretražih Interneta uzduž i poprijeko ali bezuspješno?
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1722 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Uto Velj 07, 2012 10:34 am Naslov poruke: |
|
|
Nemam je skeniranu ali je imam u papiru
JAvi na PM što te zanima iz nje, pa ti poslikam ili napišem. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZIGGY
 | | Član od: 25 Lis 2005 | | Poruke: 378 | | Mjesto: BRCKO DISTRIKT BIH |
|
Upisano: Uto Velj 07, 2012 10:47 am Naslov poruke: |
|
|
A da skeniras pa podijelis sa svima ? _________________ Igor-Brcko-BIH,maketarstvom se bavim od 2006. iako me taj hobi privukao jos prije 15-ak god.Radim makete modernijeg perioda,oklopi,vozila,avijacija,figure,diorame uglavnom 1/35 mjerilo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
|
Upisano: Uto Velj 07, 2012 10:56 am Naslov poruke: |
|
|
| ZIGGY Napisao/la: | A da skeniras pa podijelis sa svima ? |
Pa, s obzirom da je knjiga odavno out of print i nenabavljiva zadnjih 10-tak godina (ja sam do svog primjerka došao takvim ludim kombinacijama preko pola svijeta da ne bi vjerovali), pretpostavljam da nije nemoralno je skenirati.
Međutim, problem je što je to Concordica, a svi znate kako su Concordice lijepljene knjige i ako ih probaš saviti za skeniranje raspast će se (moja je već sad u lošijem stanju jer sam kupio rabljenu).
Ali probat ću poslikat fotićem najzanimljvije dijelove (fotke koje do sad nisu objavljivane na netu), pa ću staviti ovdje. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zond
 | | Član od: 25 Sij 2009 | | Poruke: 429 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Velj 07, 2012 11:41 am Naslov poruke: |
|
|
| Tomo Napisao/la: | | ZIGGY Napisao/la: | A da skeniras pa podijelis sa svima ? |
Pa, s obzirom da je knjiga odavno out of print i nenabavljiva zadnjih 10-tak godina (ja sam do svog primjerka došao takvim ludim kombinacijama preko pola svijeta da ne bi vjerovali), pretpostavljam da nije nemoralno je skenirati.
Međutim, problem je što je to Concordica, a svi znate kako su Concordice lijepljene knjige i ako ih probaš saviti za skeniranje raspast će se (moja je već sad u lošijem stanju jer sam kupio rabljenu).
Ali probat ću poslikat fotićem najzanimljvije dijelove (fotke koje do sad nisu objavljivane na netu), pa ću staviti ovdje. |
Odlična knjiga , šteta što je nenabavljiva ili nabavljiva za cifre od 80+ dolara
Pa u globalu me zanima cijela knjiga  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZIGGY
 | | Član od: 25 Lis 2005 | | Poruke: 378 | | Mjesto: BRCKO DISTRIKT BIH |
|
Upisano: Uto Velj 07, 2012 3:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Iskreno nisam znao ni da postoji ta knjiga dok nisam vidio ovde na forumu. Ajd onda ako moze bar poslikaj ako je vec tesko da se skenira. _________________ Igor-Brcko-BIH,maketarstvom se bavim od 2006. iako me taj hobi privukao jos prije 15-ak god.Radim makete modernijeg perioda,oklopi,vozila,avijacija,figure,diorame uglavnom 1/35 mjerilo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
|
Upisano: Uto Velj 07, 2012 4:40 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo prve runde.
Prije fotki par informacija o knjizi da znate što unutra možete očekivati, a što ne.
Knjiga je tiskana 1993. godine, što znači da se bavi isključivo 1991-1992. Čak bi rekao da se ne bavi ni kompletnom 1992 već samo prvom polovicom, jer iako tekst završava sa padom Bosanske posavine, sve fotografije su iz ranije faze (recimo do jeseni 1992).
Autori knjige su Yves Debay i James Hill i izrazito je pro hrvatski napisana, te je i većina fotografija s hrvatske strane. Knjiga u stvari i nije knjiga već više foto album kako i većina Concord knjiga, a tekst je u tu samo da objasni ukratko o čemu se radi. Tematski se obrađuju tereni na kojima su autori bili, tj. s kojih imaju slike, tako da fotke možemo podijeliti na sljedeće grupe:
Slovenija- slike JNA i Slovenske TO. Većina fotki JNA oklopa iz te knjige je već objavljena, a zanimljive su slike oklopa sa oznakama slovenske TO (iako sam neke od tih slika također već vidio na netu)
Hrvatska – počinje sa par fotki uništenog oklopa prilikom proboja iz vojarne Logorište kod Karlovca (skoro sve već viđeno), zatim područje Novske i Starog Grabovca, zatim slijedi Vukovac, Nuštar, Osijek (manje Vinkovci), pa ide deblokada Dubrovnika 1992 i dosta fotki UNPROFORA.
BIH – počinje s frankopanima u Bugojnu i Livnu 1992, zatim opsada Sarajeva, opet puno fotki UN-ovaca i završava sa Bosanskom posavinom i Bihaćem.
Knjiga je zanimljiva jer se Debay dosta družio sa HOSovcim, PIVom i s Bojnom „Frankopan“ (ja pretpostavljam da se radi o njima jer ih autori u knjizi nazivaju Commando „Obuka“, a to piše na njihovoj znački ), pa daje relativno mnogo fotki frankopana i stranih dobrovoljaca u redovima HV-a, kao i vrlo interesantne informacije u opisima fotki, iako moram priznati da su mi neke od njih vrlo sumnjive, da ne kažem nevjerojatne.
Inače, nešto se pokačio s njima izgleda
[url] http://izadar.hr/?p=9419[/url]
Nema smisla stavljati sve slike iz knjige jer ih je jako puno, mnoge su već viđene, samo što možda ne znate da su iz te knjige, a i mislim da na maketarskom forumu baš svaka slika gdje se neko kočeperi s puškom i nije zanimljiva.
Na naslovnici koju je stavio Zond, su na obje fotke stranci iz PIV-a. Na većoj slici su pripadnici 3. PIV-a u rovu kraj Čepina, a na manjoj su Eduardo Flores Chico (svi znamo ko je on, jel) i bezimeni bivši portugalski rendžer snimljeni par sati prije nego što će taj portugalac izgubiti oko u borbi.
Odlazak Migova iz remontnog zavoda "Zmaj"
Jedna iz serije fotki koja prikazuje frankopane (tj. „Commando Obuka“) kako polaze na „izlet“ iza neprijateljskih linija u Baranji. BTW, može li mi neko identificirati vozilo sa slike?
Dva T-55 HV-a za koje dekale radi Bison u 1/35 i 1/72 pa su maketarski zanimljivi. „Plavi Grom“ iz operacije „Tigar“ 1992 i „ALF“ iz Bosanske posavine 1992
Dvije iz Vukovara
Iako se ne navodi ime, na slici lijevo je Petar Janjić –Tromblon. Tko nije pročitao njegovu knjigu „Žedni krvi – gladni izdaje“ preporučam.
Za ovu sliku autori tvrde da prikazuje 75mm brdski top u Borovo koji je uništio 4 oklopa i koji je na kraju uništen uz pogibiju svih članova posade na slici.
Međutim, ako je to taj top onda bi to bio „Krnjo“ koji , prema „Herojima Vukovar“ nije imao kotače, koji je pogodio nekoliko srpskih oklopa, ali nije uništen u borbi.. Ako ima netko više informacija, bilježim se sa štovanjem.
Autori navode da je ovaj bunker u Vinkovcima (Mala Bosna) napravio engleski dragovoljac Steve. Iako ne navode prezime ja pretpostavljam da se radi o Stevu Gauntu koji danas ima hrvatsko državljanstvo i radio je (ne znam da li još uvijek) kako foto reporter za Glas Slavonije.
Inače svoj ratni dnevnik pod nazivom „War+Pivo“ je objavio kao knjigu...
http://www.amazon.co.uk/War-Beer-Steve-Gaunt/dp/0956483119
Bunker u četvrti Mala Bosna u Vinkovcima kojeg su napravili dva engleska dragovoljca na slici. Autor ih naziva Rod (Rodney Morgan) i Steve (Gaunt).
Ova slika navodno prikazuje frankopane u okolici Bugojna 1992. Autori tvrde na je prvi čovjek na slici strani dobrovoljac iz Francuske.
Želite maketu BVP-80, a skreč vam nejde od ruke? Nema problema. Napravite ga od glinamola
Okolica Sarajeva 1992.
Ova fotka je snimljena u Bosanskoj posavini. Zna netko koji je ovo kamion?
Improvizirano oklopno vozilo ABIH. Iako ne piše gdje je ovo slikano, fotka se nalazi u dijelu koji govori o Bihaćkom džepu, pa pretpostavljam da je tamo negdje.
Nastavak za koji dan. Malo sam u gužvi.
Tomo: poruka promijenjena dana: Uto Velj 07, 2012 6:07 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Uto Velj 07, 2012 5:21 pm Naslov poruke: |
|
|
| Tomo Napisao/la: |
Ova fotka je snimljena u Bosanskoj posavini. Zna netko koji je ovo kamion?
|
Talijanski "Lupetto". _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Velj 07, 2012 5:37 pm Naslov poruke: |
|
|
[quote="Tomo"]
BTW, može li mi neko identificirati vozilo sa slike?
Büssig 0,75 GL
Zna netko koji je ovo kamion?
Robur LO 2002 !!!
Stiglo '91. preko 100 komada, također kao i Büssig 0,75 GL iz njemačkih vojnih viškova, no Robur je porijeklom iz bivše Istočne Njemačke. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| YSub
| | Član od: 09 Lis 2006 | | Poruke: 222 | |
|
Upisano: Uto Velj 07, 2012 7:15 pm Naslov poruke: |
|
|
| definitivno preko 100 komada, jer je samo u "Auto-Dubravu" u jesen 1991. doveženo blizu toliko; njihove je lako prepoznati po četverobojnoj maskirnoj shemi (crna i 3 zelene) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5405 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Velj 07, 2012 7:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Super fotke! Btw i ja tražim tu knjigu neko vrijeme "ko ozebli sunce"..... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
 | | Član od: 04 Lis 2009 | | Poruke: 1353 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Uto Velj 07, 2012 8:38 pm Naslov poruke: |
|
|
odlicne slike
P.S.onaj stranac u biloj maskornoj "unuformi" sa sniperom nije francuz,pise da su ga zvali frenchi (francuzic) ali je iz welsa... _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
 | | Član od: 13 Tra 2007 | | Poruke: 1825 | | Mjesto: Hirvatistan |
|
Upisano: Uto Velj 07, 2012 9:19 pm Naslov poruke: |
|
|
| josipww2 Napisao/la: | odlicne slike
P.S.onaj stranac u biloj maskornoj "unuformi" sa sniperom nije francuz,pise da su ga zvali frenchi (francuzic) ali je iz welsa... |
Što i piše u tekstu ispod slike... _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
3D Glasses for 3D Prints...
Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bumble bee Moderator
 | | Član od: 23 Jul 2006 | | Poruke: 979 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Velj 07, 2012 9:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja sam svoj primjerak kupio u AGM-u u Teslinoj ako se dobro sjecam i to prije puno puno godina... Nisam imao pojma da je ta knjiga tak rijetka Tada sam i kupio drugu knjigu istog autora koja se zove 'War in the Balkans'... Tvrdo je ukoricena, izdavac je Historie & Collections... Ima manje fotki nego Concord (ima dosta istih kao i u Concordu, a neke su drugacije), ali fotke su puno vece i ima vise teksta... Pa mozda da nju potrazis... _________________ Domagoj Kamenjarin
MK Grunf |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
|
Upisano: Uto Velj 07, 2012 10:10 pm Naslov poruke: |
|
|
@JosipeWW2, ovo s francuzom se odnosi na sliku ispod (frankopani u Bugojnu). Slika je iz seta od nekoliko njih i autori tvrde da je čovjek na čelu kolone fancuz, bivši pripadnik Legije stranaca (inače zanimljivo da su englezi i francuzi bili najbrojniji strani dobrovoljci na hrvatskoj strani).
@Bumble bee. Ta knjiga je izašla prije skoro 20 godina. Tijekom druge polovice 90-tih ih je bilo posvuda za kupiti. Sjećam se da sam ih sve listao na Mitjinom štandu na nekom natjecanju u Mariboru, mislim 1996. godine.
Onda je nisam uzeo, poslije su nestale... Ako je istina ovo što kaže Zond, za cijenu...bogati smo!!!
@Tiger, Ysub, jedno glupo pitanje. Ako je nabavljeno preko 100 komada Robur LO 2002 kamiona, gdje su završili? Ja imam na tisuće slika iz DR-a, ne sjećam se da sam ih se nešto nagledao na fotkama. Samo Deutzevi, FAP-ovi, Tamovi...
U biti možda ni ne želim znati što je bilo s njima...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|