Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| vojo
| Član od: 16 Kol 2006 | Poruke: 1814 | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Pet Ožu 08, 2013 10:53 am Naslov poruke: Malo male artiljerije .... |
|
|
Ajmo, nešto ste se uspavali ....
Maketa: 7.5cm leichtes Infanteriegeschütz 18 Ferelle (IG-1
Proizvođač: ACE, Ukrajina
Mjerilo: 1/72
Maketa br.: 72224
Na prvi pogled:
Kutija uobičajene veličine za ACE-ove makete (nešto manja od ostalih, 22 x 14 cm) sa finim crtežom na sebi na sjajnom kartonu što daje dojam luksuza.
U kutiji su samo dva stabla, jedno (sa topom) veličine pola kutije, a drugo samo sa 4 kotača, tako da sve skupa izgleda sitno (ali je i cijena upola manja od uobičajenih maketa).
Sam top je odliven u svijetlo sivoj plastici, a stablo sa kotačima (jedan par drvenih, jedan gumenih) je u nešto tamnijoj plastici.
Dijelovi su dosta prljavi, sa prilično srhova i, kako se uglavnom radi o sitnim dijelovima, vidljiv je problem sa registrom. Radi se o 'limited run' maketi. Dijelovi nisu numerirani na stablima. Nema nikakvih oznaka.
Uputstva su na listu A4 presavinutom na pola s time da su sama uputstva za slaganje na jednoj strani, ostalo je raspored/numeracija dijelova i shema bojanja.
Slaganje:
Slaganje je uobičajeno, s time da ima puno posla oko čišćenja i ravnanja dijelova. Taj posao je naglašen jer su dijelovi jako sitni i teško ih je pridržavati prstima.
Niti jedan dio nije bazičan (kruti tj. osnovni na koji se slažu manji dijelov) pa se sve slaže dosta 'u zraku' te se lako umjesto paralenih i okomitih ravnina dobiju paralelogrami. Meni su tako dosta krivo ispali sam top na klizačima u odnosu na lafet, što sam primjetio tek kad sam postavljao štitnike ispred topa.
Uglavnom cijelo slaganje bih nazvao problematičnim - što zbog sitnih i nadasve prljavih dijelova, što zbog ne baš pre jasnih uputstava za pojedine dijelove. A što se tiče pasanja pojedinih dijelova - to bih prije nazvao iznimkom nego pravilom.
Uz top se dobivaju i nekakve granate (dio br. 28 ) i valjda čahure (27), ali i neke torbe/kutije (dio br. 19) što valjda predstavlja municione kutije ....?
Bojanje:
U uputstvima sugeriraju tri sheme (žutu, zimsku bijelu i jednu maskirnu), a ja sam odabrao žutu na koju sam zamislio nanijeti (samo po štitniku) ostatke bijele zimske vodene boje.
Oznake:
Uz maketu se ne dobivaju nikakve oznake.
Uputstva:
Uputstva su uobičajeno mala, ali pošto se radi o maloj maketi sa relativno malo dijelova, uputstva su zadovoljavajuća iako mjestimično nejasna. Šteta što na uputstvima nema nikakvog TT ili povijesnih podataka o topu, ima samo nešto osnovno na kutiji. Ocjena: 3.
Kudim:
- prljavi dijelovi sa puno srhova i van registra
- nepotrebno usitnjavanje dijelova na već ionako minijaturnoj maketi
Hvalim:
- odabir teme
- izgled gumenih kotača
Zaključak:
Radi se o uobičajenoj (lošoj) kvaliteti ACE maketa koja ovdje malo manje dolazi do izražaja jer se radi o minijaturnoj maketi. Srećom su kotači (koji se prvi uočavaju) dobri pa sve skupa ne izgleda loše.
Preporuka - kupiti jer mi nije poznato da u sedamdesetdvojci postoji alternativa.
Fotka sa Opel Blitzom radi kojeg sam uopće i kupio ovaj top (prema original fotografiji)
Uploaded with ImageShack.us
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
|
Upisano: Pet Ožu 08, 2013 10:55 am Naslov poruke: |
|
|
Uuups, ja sam htio da ovo ide pod 'Mala vojna vozila, ali sam greškom ubacio u novi topic .... sorry.
Mogu li moderatori to vratiti u 'Mala vojna vozila', molim?
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| su27rules
| Član od: 13 Pro 2006 | Poruke: 5692 | Mjesto: Split |
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| fallschimjager
| Član od: 21 Tra 2008 | Poruke: 258 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Ožu 08, 2013 11:31 am Naslov poruke: |
|
|
Postoji i Pegasusova maketa.
Inaće super ste napravili top, dosta je zeznuto za radit tako sitnu i ne baš kvalitetnu maketu.
http://www.plasticsoldierreview.com/Review.aspx?id=1305 _________________
CK 2018. NOVI PROSTOR - Žarka Dolinara 9
Betmen, Supermen, Nepismen |
|
Natrag na vrh |
|
|
| messerschmitt
| Član od: 31 Jul 2010 | Poruke: 71 | Mjesto: Ruma, Srbija |
|
Upisano: Pet Ožu 08, 2013 2:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Jaoj ACE
Radio sam njihov Flak 38, Isti slučaj kao kod tebe, loša numeracija, loše izliveni delovi - neke sam jedva prepoznao
Najbolje od svega je što se ipak dobije lepa maketa.
Odlično si uradio ovog mališu, sviđa mi se kako na kraju izgleda. Nego daj još fotografija gotovog modela iz drugih uglova.
Bilo bi lepo da napraviš neku podlogu za Opel i ovaj top.
Nedavno je i Zvezda izbacila model ovog topa u 1/72. _________________
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
|
Upisano: Pet Ožu 08, 2013 5:26 pm Naslov poruke: |
|
|
Messer i Fallschirm, sad ste me bacili u bed - vidim da sam se uhvatio najgore makete od tri mogućih, ma gdje me nađe ....
Ali neću više radit, dosta mi je malih topova, umorio sam se s ovim jednim ...
Da, bilo bi lijepo jednu podlogu za Opela i topić, bit će jednog dana, kad odem u penziju .... (ako ju dočekam).
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| zilkan
| Član od: 26 Stu 2007 | Poruke: 1169 | Mjesto: oko Bjelovara |
|
Upisano: Ned Ožu 10, 2013 12:37 am Naslov poruke: |
|
|
Lijepo je topce, ACE je za izbjegavanje, barem ono sto sam vidio do sada. Ako zelis bas neko topnistvo da je odradjeno uber u 1:72, preporucujem revellov flak i howitzere koje su izbacili, milina koja detaljnost i jako lijepo odliveno
LP
Ilija |
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
|
Upisano: Uto Velj 03, 2015 7:49 pm Naslov poruke: Da malo osvježimo 'cjevare' .... |
|
|
Maketa: 76-mm antitank gun ZIS-3
Proizvođač: UM, Ukrajina
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 208
Na prvi pogled:
Kutija standardnih UM-ovim maketa, onih običnih, malih, dimenzija 21 x 12,5 cm koja se otvara sa strane.
Unutra se dobivaju dva minjaturna stabla koja ne zauzimaju niti 5% kutije. Plastika je tamno zelene boje i dijelovi su numerirani na stablu. Sveukupno ima 30-tak dijelova, što i nije malo za ovako malu maketu. Kotači su gumeni tj. od mekane crne plastike (ajoj!) i nema nikakvih oznaka.
Radi se ustvari o ex SKIF maketi za koju kažu da je najbolja reprodukcija tog divizijskog topa. Ja nisam dosad uradio niti jednu SKIF-ovu maketu.
Slaganje:
Slaganje je lako. Plastika je mekana i lako se obrađuje. Dijelovi su dosta točni i nekako 'oštri' pa imaju pomalo fleša i oštre rubove koje treba malo 'smekšati'. Iako na gotovo svakom dijelu ima malo fleša, dijelovi ne djeluju neuredno, dapače, jako su uredni i lako se očiste. Treba samo dosta strpljenja jer je sve dosta sitno.
Usta cijevi (plinsku kočnicu) treba malo doraditi (probušiti kako rupu od cijevi, tako i same otvore kočnice) što je dosta pipavo, ali jako doprinosi konačnom izgledu makete. Iapk, treba voditi računa da ako se top radi u marševskom (transportnom) položaju da su redono usta cijevi (dakle plinska kočnica) uvijek pokriveni navlakom i ne vide se.
Nišansku spravu (dio br. 4A) preporučam lijepiti nakon štita (dio br. 5B) jer smetaju jedan drugome. Isto tako malu ručicu (dio br. 21A) treba lijepiti nakon postavljanja topa na lafet, jer ako je lafet u marševskom/transportnom položaju ručicu je gotovo nemoguće zalijepiti na svoje mjesto.
Imam zamjerku da ako se top radi u borbenom položaju, sa raširenim krakovima lafeta, onda ručke na kraju lafeta, blizu oka koje se zakači na kuku kamiona, te ručke trebaju biti 'izvučene' tj. za 90 ili 180 stupnjeva okrenute prema nazad u odnosu na položaj na maketi (koji je marševski).
Na nekim debljim dijelovima ima utonuća, ali sam pokušao kitati utonuća samo na zaštitnoj ploči jer se tamo jedino i vide, no nisam uspio jer je sloj kita bio tako tanak da se nije uspjevao 'zalijepiti' za plastiku i stalno mi se skidao. Inače sam još imao malo kitanja na nekim spojevima, ali ništa značajno.
Bojanje:
Pošto sam odlučio napraviti top koji je korišten u šibenskoj 113 brigadi (jer imam finu fotografiju) konačno sam došao u priliku da iskoristim najsličniju nijansu SMB boje koju su savjetovali strčnjaci na ovom forumu, a to je Revell enamel br. SM 362. Preko nje sam nanosio tmane mrlje antracit crne boje (Revell enmel br. 8 ).
Uputstva:
Uputstva su sva na jednom listu A4, s time da su s jedne strane TT karakteristike topa, popis boja za korištenje (Humbrol nijanse) i skica dijelova, a s druge su uputstva podjeljena u 4 koraka plus jedna shema bojanja (trobojna maskirna) ali ne piše niti za koju jedinicu niti na kom mjestu niti u koje vrijeme. Uputstva su jako jasna i točna. Ocjena 5.
Kudim:
- 'gumene' kotače
Hvalim:
- odabir teme
- dovoljno dobar nivo detalja
- dodan sanduk sa četiri granate
- vrlo uvjerljiva gotova maketa, bez obzira na 'gumene' kotače
Zaključak:
Preporuka - svakako kupiti. Maketu posebno preporučujem ljubiteljima maketa iz Domovinskog rata - na netu ima bezbroj maskirnih shema i kako maketa nije skupa, može ih se napraviti cijeli divizijun ....
Sad samo treba pričekati kolegu 'Mi-17' da napravi u rezinu 110-tku i 150-ticu, pa da napravimo jednu malu vinjeticu iz Dalmacije - ajme veselja.
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| RonBurgundy
| Član od: 15 Sij 2015 | Poruke: 117 | Mjesto: Krapina/Zagreb |
|
Upisano: Uto Velj 03, 2015 9:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Odlični radovi i meni osobno primamljiva i odlična tema, nema puno artiljerije na forumu, pogotovo u 72ojci.
Keep up the good work
LP,
Ron |
|
Natrag na vrh |
|
|
| vrsa
| Član od: 21 Lis 2005 | Poruke: 2226 | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Uto Velj 03, 2015 10:27 pm Naslov poruke: |
|
|
Vojo, dobar uradak, ali mi opet ovi kotači nemaju veze s onim sa slike a to sa slike mi se ćini točno. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
|
Upisano: Sri Velj 04, 2015 8:05 am Naslov poruke: |
|
|
vrsa Napisao/la: | Vojo, dobar uradak, ali mi opet ovi kotači nemaju veze s onim sa slike a to sa slike mi se ćini točno. |
U kom smislu 'nemaju veze'?
Ja sam se jedino dvoumio u vezi okretanja kotača (vanjska - unutarnja strana) i nisam mogao po našim fotkama vidjeti dali ovo što daju u sastavnici je u redu ili ne. Na slici (na kutiji) mi se činilo da je ovo što je nacrtano ustvari unutarnja strana kotača, ali nisam siguran ....
Ili si mislio na nešto drugo?
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| su27rules
|
Upisano: Sri Velj 04, 2015 9:49 am Naslov poruke: |
|
|
vojo Napisao/la: | U kom smislu 'nemaju veze'?
Ja sam se jedino dvoumio u vezi okretanja kotača (vanjska - unutarnja strana) i nisam mogao po našim fotkama vidjeti dali ovo što daju u sastavnici je u redu ili ne. Na slici (na kutiji) mi se činilo da je ovo što je nacrtano ustvari unutarnja strana kotača, ali nisam siguran ....
Ili si mislio na nešto drugo?
Vojo |
Mislim da je htio reci da bi felge tribale biti ove ili ovakve:
Gledajuću sastavnicu - http://www.super-hobby.co.uk/zdjecia/4/7/0/1338_2_um208_3.jpg
ja bih to riješio tako da na ovu stranu felge - dio 11A koju sastavnica pokazuje kao unutrašnju stranu zalipim dio 12A i to postavim kao vanjsku stranu felge....... možda bi izgledalo bolje, skoro točnije nego ovako kako tvoje fotke pokazuju...ali kako nemam maketu u rukama možda na osnovu fotki i griješim....... _________________ Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0
https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
su27rules: poruka promijenjena dana: Sri Velj 04, 2015 3:22 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Boris G.
| Član od: 03 Ruj 2007 | Poruke: 3973 | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Sri Velj 04, 2015 11:02 am Naslov poruke: |
|
|
vojo Napisao/la: |
Ja sam se jedino dvoumio u vezi okretanja kotača (vanjska - unutarnja strana) |
To je to, okrenuo si ga naopako.
Ali nije to toliko tvoja greška, pratio si sastavnicu koja je jako loša. Da sam ga ja sastavljao vjerojatno bih i ja napravio isto, jer bih gledao sastavnicu a ne crtež na kutiji. _________________ MAK "Reoplan" |
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
|
Upisano: Sri Velj 04, 2015 12:23 pm Naslov poruke: |
|
|
A ništa, kad je većina ZA, idemo ih odlijepiti i okrenuti 'naopako', valjda će bit bolje ....
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| su27rules
|
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|