Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| Bastardo
| Član od: 18 Lis 2005 | Poruke: 1383 | Mjesto: Celje |
|
Upisano: Sri Tra 25, 2012 8:28 am Naslov poruke: |
|
|
Divota!
Zadnje vreme me oklop u 1:72 sve vise i vise privlaci, pa je ova tema poslastica za oci
Samo hrabro dalje! |
|
Natrag na vrh |
|
|
| u-boat
| Član od: 30 Jul 2010 | Poruke: 1261 | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Sri Tra 25, 2012 10:12 am Naslov poruke: |
|
|
Svaka čast kolega _________________ 凸(¬‿¬)凸 |
|
Natrag na vrh |
|
|
| zilkan
| Član od: 26 Stu 2007 | Poruke: 1169 | Mjesto: oko Bjelovara |
|
Upisano: Sri Tra 25, 2012 11:38 am Naslov poruke: |
|
|
Odlicno napisano, dobio sam volju za ovim Morrisom da napravim neku dioramicu |
|
Natrag na vrh |
|
|
| su27rules
| Član od: 13 Pro 2006 | Poruke: 5692 | Mjesto: Split |
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
| Član od: 16 Kol 2006 | Poruke: 1814 | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Pon Jul 23, 2012 4:44 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala svima na pohvalama (nešto se bojite kritizirati ....!) - no, idemo dalje. Ljeto je i toplo je, ali imam maketa za složiti cijelo brdo, a nekako sam uhvatio ritam, posudio kompresor, pa da to iskoristim ....
Dakle:
Maketa: Panzerkampfwagen IV Ausführung H
Mjerilo: 1/72
Proizvođač: Revell
Maketa br. 7027
Na prvi pogled:
- jako puno dijelova blijedo žute plastike, od čega mnogo sitnih i vrlo nježnih dijelova. Iako mi nisu novi (Revell Hornisse/Nashorn) članci gusjenica mi se čine posebno finima.
- sviđa mi se crtež na kutiji - djeluje vrlo uvjerljivo
Slaganje:
- slaganje je uobičajeno, sa klasičnim redoslijedom. Pošto mi je slaganje gusjenica već poznato tu nije bilo iznenađenja. Malo je bilo problema sa pripasivanjem gornjeg dijela tijela tenka na donji, sve je pasalo savršeno osim što je razmak između gornjeg dijela tijela i prednje oklopne ploče bio malo pre veliki (oko 0,5 mm). To sam pokušao rješiti umetanjem trake od plastike, ali i to je bio pre tanko pa je i dalje ostala šupljina koju sam na koncu trebalo pokitati.
- kod ljepljenja dodatnog 'oklopa' oko kupole preporučam ne ljepiti donje dijelove nosača već samo gornje (gdje su čepići koji ulaze u rupice na krovu kupole). Tako je lakše jer donji dijelovi nosača nemaju označeno mjesto gdje ih točno lijepiti, a nakon što se zalijepe ploče na nosače, lako ih je zalijepiti.
- kada sam zalijepio bočne oklopne (bolje reći zaštitne) ploče vidio sam da im je položaj okomit što, barem prema mojim saznanjima i crtežu na kutiji, nije slučaj. Ne znam koliko bi se postiglo brušenjem donjih nosača-odbojnika da se ploče zakose, ali ja sam ostavio kako je.
- jedina zamjerka uputstvima (nacrtu) koji se proteže na čak 12 strana (recikliranog papira) je na sl. br. 26 gdje je nacrtano sa de dvodjelna vrata bočnih otvora (dio br. 73/74) na kupoli lijepe obrnuto (gornja strana je nacrtana dolje) nego što treba!
Bojanje:
- iako sam cijelo vrijeme slaganja čekao da počnem bojati jer me privlačila neka zanimljiva shema s kojom se može lijepo iživljavati na velikim bočnim 'oklopima', kada sam pobojao cijelu maketu u osnovnu tamno žutu boju ponovno sam ostao očaran sa tom nijansom .... i odlučio da će tenk ostati takav, žuti. (A moram priznati da mi airbrush baš i ne dozvoljava jako tanke linije u 1/72, pa je odluka bila lakša!)
Oznake:
- dane su oznake za dvije verzije. Ruku na srce, ne bi Revellu pala kruna s glave da su dali još jedno dvije-tri sheme i dodatne oznake. Ipak je to bio osnovni tenk Wermachta tokom cijelog rata. Na oznakama su se pokazali malko škrtima .... ali možda je to već tjeranje maka na konac.
Hvalim:
- Sve! Posebno dobro mi se čini napravljen dodatni 'oklop' (limovi - Schürtzen) koji je minimalno debel (koliko zahtjeva proizvodnja plastike) ali još uvijek predebel, pa je prema krajevima stanjen da bi se dobilo na vjernosti. Iako mi se najsavršeniji dio makete i dalje čine gusjenice. Šteta što nisu unaprijed napravljene da budu malo 'obješene'.
Kudim:
- najveća zamjerka što su bočni otvori (vrata) na kupoli u jednom komadu i k tome se lijepe na otvor koji je blankiran (tj. nije šupalj) - to je trebalo biti napravljeno kao pravi otvor i vrata u dva komada. Valjda na 90% slika iz rata netko od posade sjedi baš na tim otvorenim vratima!
- oblik kutije (otvara se sa strane)
Zaključak:
- oni kojo govore za ovu maketu da je savršena - govore istinu! Maketa je stvarno savršena. Možda ima par zamjerki ali su toliko zanemarive da ustvari to i nisu zamjerke - čovjek jednostavno mora naći barem neku sitnicu koja ne valja, zar ne?
- pošto je ta maketa vrlo razvikana radi svoje kvalitete, nemam što dodati pročitanim recenzijama.
- nije moje područje interesa pa nisam slagao druge makete ovog tenka (osim one Airfixove pred 30 godina, ali pretpostavljam da se ta ne broji) da bi ih mogao usporediti, ali vjerujem da se može mjeriti sa svakom drugom najboljom maketom.
Preporuka:
Svakako kupiti. Vrijedi svaku lipu.
Vojo
P.S. - nemojte me kritizirati radi dvije stvari - boje uniformi njemačkih tenkista (ona radna - dali je zelena), kao i bijela boja unutrašnjosti tenka. Jeli stvarno bila bijela (na poklopcima otvora? Ajmo Wermacht znalci, naprijed .... |
|
Natrag na vrh |
|
|
| P-51
| Član od: 24 Ožu 2006 | Poruke: 3469 | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Pon Jul 23, 2012 8:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Zelene su posade samohodnih topova, unutrašnjost tenkova je otprilike boja slonovače. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Thundercat
| Član od: 13 Tra 2007 | Poruke: 1814 | Mjesto: Hirvatistan |
|
Upisano: Pon Jul 23, 2012 9:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Nutarnje strane poklopaca (koji su vidljivi izvana kad su otvoreni) su u boji vanjske kamuflaže, a ostatak interijera u Elfenbein. _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
3D Glasses for 3D Prints...
Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Još nekakvi Spitfajeri, Meseri, MiG-29, Matilde i tak... |
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
|
Upisano: Ned Jul 29, 2012 12:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Maketa: Autoblinda AB 41
Proizvođač: Italeri (novi kalup tj. nije ex ESCI)
Maketa br. 7051
Na prvi pogled:
- Cijela maketa je na jednom stablu pješčane boje veličine kutije od Italerija. To je na prvi pogled razočaravajuće (nakon Italerijevog Quada na čak 4 stabla u istoj kutiji!) muđutim radi se o vrlo maloj maketi (dužine svega 7,5 cm) i dijelova ima sasvim dovoljno.
- Finoća dijelova djeluje vrlo obećavajuće, posebno grilje motora, detaljan top (čak i onaj dio koji je u kupoli - idealno za napraviti kupolu sa otvorenim vratima), kao i zakovice na tijelu vozila.
- Gume nemaju na sebi nikakvih šara, što je malo razočaravajuće. Felge su napravljene kao posebni dijelovi od guma i vrlo dobro napravljene. Kotači su napravljeni da se ne mogu vrtiti.
- Dane su shema i oznake za četiri vozila, tri talijanska i jedan njemački
Slaganje:
Slaganje je vrlo jednostavno i uputstva su vrlo jasna. Spajanje tijela tenka od dvije polovice je malko neobično, ali krajnji rezulat je zadovoljavajući. Ostali dijelovi tijela vozila (gornje, prednje i zadnje ploče, poklopci motora itd.) se slažu jedan na drugoga onako, malo 'leteći' bez posebnih zareza i utora pa je sve skupa malo zagonetno, a kako su dijelovi dosta mali teško je sprovesti 'dry-run' (probu na suho) da bi čovjek bio siguran kako što pripasati. Nekako sam se snašao iako priznajem da mi je ostalo mjestimično malo šupljina .... Uputstva su vrlo detaljna (na 8 strana) i odlično su urađena. Jedini dio za kojeg nisam siguran kako je trebao doći zalijepljen je nišan topa u kupoli (br. 30A). Ima jako puno sitnih dijelova, ali su izvanredno napravljeni i spojeni na stablo sa vrlo nježnom vezom pa ih je lako skinuti i izbrusiti. Posebno bih istaknuo kuke za vuču vozila spreda i sptraga, prekrasne su. Inače je maketa sva mala, pa su i detalji mali, ali, ponavljam, vrlo vrlo fino napravljeni. Možda me malo smeta što su okovi (šarke) vrata i poklopaca motora malo pre masivni, iako su izliveni na pločana (nisu posebni komadi). Za bočna vrata je to šteta, jer bi se dalo lijepo urediti unutrašnjost. Gume ipak imaju uzdužne šare-linije, jedva vidljive, ali taman u mjerilu. Vrlo efektno.
Bojanje:
Ja sam vozilo pobojao u talijansku pustinjsku shemu (koristio sam boju Humbrol Sand br. 63 MATT) od Talijanske Afričke Policije, isto ono koje je na naslovnici kutije. Sviđala mi se ta shema radi velikih talijanskih zastava.
Oznake:
Dobivaju se oznake za 4 varijante, jenda pustinjska iz Libije 1942. godine, pustinjska policijska iz Tunisa 1943. (sa zastavama), jedna talijanksa 'kontinentalna' iz 1943. te njemačka, isto kontinentalno maskirna iz 1944. Dok sam postavljao talijanske zastave po pobojanom vozilu malo sam strahovao radi nalijeganja, ali Italeri je napravio IZVRSNE oznake! Iako nisam niti lakirao vozilo (prije oznaka), ma mat boju naliježu fenomenalno - koristio sam tekućine za pripomoć (Microsol i Microset), naravno, ali sam bez obzira ostao ugodno iznenađen kvalitetom. Fantastično.
Jedina zamjerke oznakama bi mogla biti malo pre kričave zelena i crvena boja na zastavama, koje su sigurno odmah izblijedile na pustinjskom sucnu, tako da je to trebalo jako 'weatheringizirati' - druga zamjerka su fontovi brojeva na tablicama koji su neki moderni (Arial ili sl.) a jako sam siguran da takvih nije bilo pred 60 godina, i konačno, oznake za tablicu na zdanjem dijelu vozila su pre velike pa ne stanu na tablicu.
Maketa nakon postavljanja oznaka, a prije bojanja detalja i weatheringa:
Gotova maketa:
Hvalim:
- Površinsku kvalitetu makete, posebno jedva vidljive zakovice.
- Detalji i mali dijelovi makete. Kao najljepši detalj mi se čine felge kotača koje su stvarno jako jako efektne.
- Prekrasno je da se konačno netko sjetio napraviti par detalja u kupoli koja onda naprosto pita da se poklopci i otvori ostave otvorenima.
- Crtež na kutiji (dovoljno uvjerljiv)
Kudim:
- nema niti jedne figurice (a otvorena kupola pita barem jednog člana posade kako sjedi na njoj).
- trebali su dati i detalj otvorene antene (zvijezde), iako nije problem to napraviti od skreča.
- oblik kutije (koja se otvara sa strane)
Zaključak:
Svakako kupiti, čak i ako niste ljubitelj talijanskih vozila. Maketa je prelijepa i treba je složiti onako, iz gušta.
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Kekso
| Član od: 18 Lip 2011 | Poruke: 957 | Mjesto: Bjelovar |
|
Upisano: Ned Jul 29, 2012 2:14 pm Naslov poruke: |
|
|
Baš je lijepo prašan |
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
|
Upisano: Čet Ruj 20, 2012 5:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Dakle, da nastavim u istom stilu tj. razdoblju ....
Maketa: Camionetta AS 42 Sahariana
Proizvođač: Italeri (novi kalup tj. nije ex ESCI)
Maketa br. 7044
Na prvi pogled:
- Svi dijelovi su na jednom stablu pješčane boje veličine kutije od Italerija. To je na prvi pogled razočaravajuće (nakon Italerijevog Quada sa čak 4 stabla u kutiji iste veličine!) muđutim radi se o vrlo maloj maketi (dužine svega 7,6 cm)
- Finoća dijelova, posebno površina (grilje motora, rupičasti limovi za savladavanje pjeska) djeluju vrlo obećavajuće.
- Gume su dane zasebno od felgi (osim rezervne gume) i imaju vrlo nježne šare po sebi. Felge izgledaju posebno dobro napravljene. Kotači su napravljeni da se nikako ne mogu vrtiti.
- Naoružanje (top i mitraljez) izgledaju vrlo lijepo napravljeni.
Napomena:
Meni je inače ta maketa bila vrlo zanimljiva jer mi je do sada bila gotovo nepoznata. Zato sam malo poguglao i našao da ih je proizvedeno čak 195 komada i da su vrlo uspješno korišteni uglavnom u pustinji za komandoske akcije poput savezničkih 'Desert Rats-a' odnosno LRDG. Nekako me podsjeća na njemački Schwimmwagen, valjda radi okruglog 'nosa' ....
U uputstvima (makete) piše da je radi jednostavnosti i lakšeg vozila skinuta mogućnost upravljanja spreda i straga kao i okretanja prednjih i stražnjih kotača (koje su imale autoblinde AB 41 i AB 43) dok neki izvori na netu govore da je zadržano upravljanje na sva 4 kotača.
Ostalo mi je nejasno je li 'Sahariana' bila oklopljena (što bi se moglo zaključiti po ne baš maloj težini - 4,5 tona).
Nadalje, nije mi jasno što predstavlja oznaka 'AS' - je li to od 'Autoblinda Sahariana', od proizvođača 'Ansaldo Spa' ili od "Raggruppamento Sahariano AS" (to je ta grupa komandosa analogna 'Desert Ratsima') gdje taj AS stoji za Africa Settentrionale (sjeverna Afrika). Model 42 predstavlja godinu, naravno. Talijanska Wikipedija kaže da AS znači Autocarro Sahariano.
Naoružanje na maketi predstavlja top 20 mm ATR Solothurn S18/1000 švicarskog porijekla, te mitraljez Breda cal. 8 mm Mod. 37. U bočnim kanisterima (ukupno 24 kom) nošeno je dodatnih 400 litara goriva i 100 litara vode, a posadu je sačinjavalo do 6 vojnika. Svi izvori spominju vrlo napredna i moderna rješenja na tim vozilima (naslijeđena od Autoblinde AB 41) ali i vrlo zahtjevno održavanje.
Osim u Africi korišteni su u Rusiji i Francuskoj, kao i u Italiji - od odbijanja savezničkog iskrcavanja na Siciliju do jedinica u RSI. Sedam vozila je dočekalo kraj rata, ali očito niti jedno nije sačuvano nakon 1954. kada su povučeni iz službe.
Slaganje:
Slaganje je, zahvaljujući vrlo jasnim uputstvima na 8 strana, lako i jednostavno. Tijelo vozila se slaže nešto poput makete Autoblinde (od istog proizvođača) i malo je škakljivo jer ne postoji neka čvrsta točka (dio) oko koje sve slagati, pa se lako izgube i paralele i okomitosti. Zato treba tijelo slagati vrlo pažljivo i dio po dio, pa pustiti da se osuši i tek onda nastaviti dalje kad se sve svede na pravi kut.
Kad sam postavljao glavni top vidio sam da mitraljez 8 mm kakav je dan u maketi malo previše strši. Zato sam ga spustio na najniži mogući položaj i malo zakrenuo.
Detalj izrade kotača:
Bojanje:
- U uputstvima je navedeno da je vozilo pobojano u 'talijansku pješčano žutu' (Italian Sand) ali moram priznati da ne znam koja je to nijansa pa sam bojao sa Humbrol Enamel br. 63 Matt. Inače, obje sheme predložene u maketi su pustinjske, i pomalo je šteta de ne postoje podaci i sheme za neko korištenje na kontinentu ....
Oznake:
- Dobivaju se oznake za 2 varijante, obje naravno pustinjske iz rata za Tunis rane 1943. godine. Jedna ima veliku talijansku zastavu preko motora, a za obje su od ostalih oznaka dane samo registarske tablice. Oznake su, kao i obično kad je u pitanju proizvođač Cartograph, vrlo tanke, matirane i uz korištenje dodatnih tekućina praktički nevidljive.
Hvalim:
- Vrlo originalni odabir teme (i dobrodošao odmak od već dosadnih Tigrova, Šermana i ostalih zvijeri)
- Površinsku izradu makete kao i vrlo fine detalje. Izvrsno napravljeni kotači (posebno felge)
- Posebno detaljno i dobro napravljen top od 20 mm što jako veseli jer je to glavni i najvidljiviji detalj cijele makete
- Odlična uputstva kao i kvalitetne oznake
- Crtež na kutiji
- Cijenu (oko 10 eura u trgovini Hrvatskoj) odnosno izvrstan odnos cijene i kvalitete
Kudim:
- Nema niti jedne figurice, a vozilo ja sasvim otvoreno što naprosto pita malo vojnika po sebi.
- Sjedalice sa strane vozila su dane samo kao zatvorene, a bilo bi lijepo da su dane i otvorene.
- Oblik kutije (otvara se sa strane)
Zaključak:
- Ako je vaše polje interesa svakako kupiti. Izvrsna maketa!
Gotova maketa:
Usporedba sa Autoblindom AB-41
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
|
Upisano: Čet Ruj 20, 2012 5:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Maketa: WW II Ground vehicle set - 3
German Fuel truck & Schwimmwagen
Proizvođač: Academy, Koreja, 2005.
Broj makete: 13401
OPEL BLITZ:
Na prvi pogled:
Pošto sam 'friški' od slaganja Opel Blitza od Italerija (ex ESCI) mogu vrlo lako uspoređivati obje makete. Ovako - Academy je definitivno (na prvi pogled) bolja maketa - ima nježnije i finije dijelove, ima više dijelova, kabina i njuška se slažu od 4 dijela plus hladnjak što će, vjerujem onemogućiti ono malo 'plivanja' sa letećim djelovima njuške na Italerijevoj maketi.
Na prvi pogled kotači izgledaju isto tako bolji i detaljniji, ali onda uočavam dvije bazične greške - otvori za olakšanje felgi (one rupe) na prednjim kotačima ih ima 8, na stražnjim 6! Vanjski stražnji kotači izvana imaju plijepo oblikovanje glavčine, ali NEMAJU tih rupa za olakšanje. To je naprosto nemoguće jer SVI kotači na kamionima su bili identični (radi lakše izmjene tj. nošenja rezevnog kotača!). Na netu nisam pronašao niti jedne slike (originalnog kamiona) da ima felgu zadnjih kotača punu (bez rupa), a na slikama ovih cisterna kotači imaju redovno 8 rupa. Veliki propust proizvođača makete!
Uputstva (za obje makete) su u knjižici na čak 12 strana, a oznake za tri vozila (cisterne) njemačke Luftwaffe plus jedne za plivajuću bubu.
Dobivaju se stakla za kabinu.
Slaganje:
Pošto je maketa napravljena od tamnožute plastike koja je vrlo mekana i nekako 'podatna', slaganje je vrlo ugodno - posebno skidanje sa stabala - plastika nema tendenciju pucanja i to ulijeva sigrnost kod skidanja malih dijelova.
Pošto su uputstva detaljna i jasna, slaganje je jednostavno i bez problema. Dijelovi pašu jako dobro jedni na durge i točni su.
Kod slaganja samog spremnika (cisterne) postoji mogućnost ostavljanja otvrenih bočnih i zadnjih vrata. Ja sam imao namjeru ostaviti zadnja vrata otvorena da se vidi pumpa (koja se dobiva) unutar tog pumpnog prostora, ali sam na svoje zaprepaštenje otkrio da nema zadnje strane tog pumpnog prostora tako da se, kad se vrata ostave otvorena vidi kroz cijelu cisternu! Nisam mogao vjerovati kakav su propust učinili. To im je druga (relativno) velika greška.
Motorski prostor je vrlo detaljno izrađen sa kompletnim motorom, hladnjakom, usisnim filterom te ventilatorom. To se nažalost ništa ne vidi kod gotove makete, ali naprosto pita jednu 'situaciju' sa otvorenom haubom motora i mehaničarima koji se u čudu češkaju po glavi gledajući u motor ....
Kako sam već napomenuo uputstva su vrlo jasna i dobro nacrtana. Malih nedorečenosti ima samo kod prikazivanja boja (za vrijeme slaganja), jer na pr. nisu dana uputstva kako bojati kabinu kamiona ili pumpni prostor cisterne iznutra.
U početku sam mislio da je u uputstvima prikazano da su posivljeni dijelovi oni koji se ne koriste (a niti jedan nije posivljen!) a tek kasnije sam ispod tog posivljenog dijela (i prijevoda na korejski) vidio spisak dijelova koji se ne koriste. Ipak 'jack' br. G5 na nekim slikama originalnih kamiona (ali ne i cisterni) dođe montiran na nogostupu za ulaz u kabinu, koji puta s lijeve a koji puta s desne strane.
Jedina očita greška je kod ljepljenja trokuta na kabini za koji mnogi očito ne znaju čemu služi - to je bio pokazivač da kamion vuče prikolicu (ja se toga sjećam još kad sam bio klinac) - ako vuče prikolicu trokut svijetli i podignut je, a ako ne vuče, onda se ne koristi i polegnut je na naprijed.
Bojanje:
Problem maskiranja stakala kabine, posebno onog stražnjeg, minijaturnog, sam izbjegao na način da sam složio kabinu bez stakala, pobojao (prešpricao) cijelu kabinu, zalijepio stakla (dakle, nakon bojanja), komandnu ploču i volan i onda sve skupa zalijepio na šasiju.
Cijelu sam maketu sam, inače, pobojao tamno žutom bojom kako piše u uputstvima. Nisam baš siguran u ispravnost toga (za Luftwaffe?), ali nisam puno razmišljao (ni istraživao) o tome.
Oznake:
Dane su oznake za Luftwaffe vozila (i kamion i Schwimmwagen) - samo registarske tablice i jedan natpis na Schwimwagenu. Da malo razbijem monotoniju Schwimmwagena sam ukrasio i crvenom zvijezdom tako da prikažem vozilo zarobljeno od Rusa, kako sam našao na http://www.o5m6.de/schwimmwagen.html.
Kudim:
- katastrofalnu grešku sa stražnjim kotačima - najgore od svega što se greška ne može izspraviti, potrebno je nabaviti druge kotače! I, što je najgore, greška je jako vidljiva, dobro, onaj tko zna gledati - ali je rijetkost na vojnim kamionima vidjeti različite felge ako su kotači istih dimenzija.
- grešku kod spremnika goriva (cisterne) gdje se vidi kroz cijelu cisternu ako se ostavljaju zadnja vrata otvorena - dobro, to je više maketarski propust.
- ne dobiva se niti jedna figurica, čak ni vozač.
Hvalim:
- vrlo fino i nježno izrađene dijelove, odličnu plastiku.
- jako dobro napravljenu šasiju, kabinu, te posebno detaljan motorni prostor koji naprosto pita otvorenu haubu i već prije spomenutog mehaničara ....
- dobivaju se stakla koja su malo debela (koliko to dozvoljava proizvodnja plastike) ali ravna tj. bez izobličenja i vrlo prozirna.
- iako sam kupio maketu bez kutije znam da Academy daje normalne kutije (sa poklopcem) i to je za svaku pohvalu (jer se mogu koristiti i za druge namjene)
Preporuka:
- Svakako nabaviti, posebno za Luftwaffe fanove.
Gotova maketa Opela
Usporedba sa Italeri/ESCI maketom:
SCHWIMMWAGEN:
Tu maketu sam 'morao' složiti iako nije bilo planirano, ali me zaintrigiralo da vidim kako ispada, ovako mala. Cijela maketa je na jednom stablu, skupa sa kolicima za bombe (jer je cijeli set kao nekakav 'aerodromski').
Dok sam ju slagao ostao sam ugodno iznenađen finim detaljima i nježnim dijelovima. Uopće nije da su pokušali raditi masivnije dijelove radi toga što je maketa mala. Posebno su mi se sviđali kotači, kao i mogućnost biranja dali će se vjetrobransko staklo napraviti od jednog komada prozirne plastike ili od običnog plastičnog okvira u koji se ubacuje 'staklo' od prozirne plastike. Dobije se čak i motor (osnovne konture) koji se, naravno, niti ne vidi na koncu, ali i opet omogućava izradu makete sa otvorenom haubom motora. Isto kao i kod Opela, nije naznačeno kojom bojom bojati unutrašnjost vozila (pretpostavljam istom bojom kao i vanjštinu).
Slaganje ide bez problema i sve je jasno od prve, zahvaljujući i jasnim uputstvima.
Na gotovoj maketi malo nezgrapno dijeluje platneni krov (dobiva se samo sklopljeni) koji je puno preveliki i pokriva skoro cijela stražnja sjedala pa sam ga izostavio. U konzultaciji sa 'gugl majkom' se vidi da je složeno platno na maketi oko tri puta veće nego kod pravog vozila. Isto tako je oznaka na lijevom boku, kod vozača s vanjske strane (ona tablica sa težinama vozila itd.) malko pre masno odštampana pa djeluje jako crno.
Sve u svemu vrlo simpatična i realistična maketica. Šteta samo što nema vozača.
Uploaded with ImageShack.us
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Thundercat
| Član od: 13 Tra 2007 | Poruke: 1814 | Mjesto: Hirvatistan |
|
Upisano: Čet Ruj 20, 2012 8:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Za Saharianu mogu preporučiti Wee Friends white metal set figura:
U kompletu dolaze glave za njemce i talijane. _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
3D Glasses for 3D Prints...
Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Još nekakvi Spitfajeri, Meseri, MiG-29, Matilde i tak... |
|
Natrag na vrh |
|
|
| su27rules
| Član od: 13 Pro 2006 | Poruke: 5692 | Mjesto: Split |
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| Danny
| Član od: 19 Pro 2008 | Poruke: 931 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Ruj 20, 2012 10:52 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovo su krasni radovi! _________________ Overhead the albatross hangs motionless upon the air,and deep beneath the rolling waves in labyrinths of coral caves
The echo of a distant time comes willowing across the sand,and everything is green and submarine |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Sir Oliver
| Član od: 20 Lis 2006 | Poruke: 33 | Mjesto: Slav.Brod |
|
Upisano: Čet Ruj 20, 2012 11:09 pm Naslov poruke: |
|
|
svaka čast!! |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|