Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| nik
| Član od: 22 Lip 2017 | Poruke: 120 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Lis 08, 2024 11:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Otprilike takve gume postoje na ovom vozilu. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| su27rules
| Član od: 13 Pro 2006 | Poruke: 5692 | Mjesto: Split |
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| mi17
| Član od: 18 Lis 2005 | Poruke: 271 | |
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
| Član od: 16 Kol 2006 | Poruke: 1814 | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Čet Lis 10, 2024 11:38 am Naslov poruke: |
|
|
Eto, na tog sam zaboravio .... i tog bi trebalo napraviti, a prema slikama djeluje bolji od Dragona (ima stakla, ima normalne/gumene kotače ali sa realnim profilima a i šasija mi se čini bolja):
Hvala Mi-17 ....
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| mi17
| Član od: 18 Lis 2005 | Poruke: 271 | |
|
Upisano: Čet Lis 10, 2024 11:48 am Naslov poruke: |
|
|
vojo Napisao/la: |
Eto, na tog sam zaboravio .... i tog bi trebalo napraviti, a prema slikama djeluje bolji od Dragona (ima stakla, ima normalne/gumene kotače ali sa realnim profilima a i šasija mi se čini bolja):
Hvala Mi-17 ....
Vojo |
Bolji je da, a i cijela je OK (možda i preniska ) |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Leo - zd
| Član od: 16 Pro 2008 | Poruke: 2494 | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Čet Lis 10, 2024 11:56 am Naslov poruke: |
|
|
Na Vojin rad neću ni trošiti riječi nemam više superlativa u rezervi, mogu samo reći da uživo njegove makete izgledaju još puuuuno bolje
(eto jednog važnog razloga za ići na maketarska takmičenja, za vidjeti takve dragulje uživo, priceless) |
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
|
Upisano: Sri Lis 23, 2024 5:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Maketa: German KARL-Gerät 040/041 on Railway Transport Carrier
Proizvođač: Hobby Boss
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 82961
Slaganje:
Najprije razočaranje što je plastika jako tvrda. Za ilustraciju - za dovršiti maketu potrošio sam dva nova nožića (OLFA kvalitete!). Ako imate tupi nož jednostavno ne možete čistiti srhove i ostatke plastike.
Ostalo je slagnje manje više uobičajeno i ni po čemu posebno. Imam par napomena kod slaganja:
korak 3: dijelovi D11 i D10 su zamijenjeni
korak 4: dio označen sa G2 nije G2 već C2; dijelovi C4 i C5 su zamjenjeni
korak 7: toplo preporučam da ljepljenje gornjeg i donjeg dijela samog vozila/lafeta izvršite prije ljepljenja sitnih detalja (u koracima 4, 5 i 6) jer je maketa dosta velika/dugačka, silom prilika je barem malo iskrivljena i za ljepljenje ta dva dijela vam treba puno sile i podosta štipaljki - ako imate detalje već polijepljene onda ....
korak 8: na stranu (meni se čini) besmislenost da se ugrađuju opruge da bi se čitav top za zatvaračem mogao povlačiti unazad, kao prilikom opaljenja (još jedna fora za dječicu da se igraju sa maketom), ali uputa da ploču F29 zalijepite na tijelo merzera a da pri tom štiftovi F3 sa oprugama 'stoje i čekaju' da ih u idućem koraku zalijepite na zatvarač - jednostavno ne drži vodu. Štiforvi zajedno sa oprugama (barem dva) upadnu u tijelo i ne možete ih izvući. Toplo preporučam (ako već inzistirate na oprugama) da ploču sa štiftovima i oprugama najprije zalijepite na zatvarač a onda sve skupa na tijelo merzera.
korak 16: dijelovi C23 i C1 su zamijenjeni
korak 17: držite se uputstva ako zalijepite kotače. Ja ih volim ostaviti da se vrte - samo iz razloga da ih kasnije mogu lakše obojati - posebno srebrnu/metalnu boju gdje kotači nasjedaju na tračnice - tako da sam ja sklop koji drži kotače najprije zalijepio (jednu stranu) na platformu B1, posložio kotače i onda zalijepio drugi sklop - naravno da nakon toga više trenutno nije bilo bogova na nebu, ali to je drugi par rukava .... ovdje maketarimo, ne?
Malo je bez veze napravljeno to što je maketa ponuđena u transportnom položaju (sa vagonima na pruzi) a sam merzer/top je u borbenom položaju - tu prvenstveno mislim da platforme oko topa koje se (pretpostavljam, a zato su napravljene i šarke) sklapaju da bi cijelo oruđe bilo uže i da može zadovoljiti željezničke gabarite. Nažalost svi ti sklopivi dijelovi platformi nisu dani kao zasebni dijelovi (dijelovi G2, D2 i D28 a pretpostavljam i dobar dio ograda) tako da bi ih trebalo rezati ali se onda gube detalji (šarke i sl.) pa vjerujem da sve ispada dosta grubo. Jasno mi je da je to rađeno zato što su oba dijela makete (i oruđe i transportni vagoni) najprije nuđeni kao zasebne makete, ali ipak ....
Kad već tjeram mak na konac - šteta što su i koljena torzionih osovina (od kotača) već 'salivena' sa trupom vozila jer, kad se oruđe prenosi željeznicom i dignuto je u zrak, gotovo svi kotači (zajedno sa gusjenicama) se objese i spuste od vlastite težine. To je, na ovaj način, jako tešto simulirati.
Općenito govoreći pasanje dijelova ne da nije neka sreća nego je blago rečeno - katastrofa. Uobičajeni je slijed slaganja: - skidanje dijela sa stabla; - čišćenje ostatka gdje se dio držao za stablo; - eventualno čišćenje/uklanjanje srhova; - probni 'suhi' spoj ('dry run') na mjestu gdje ga treba zalijepiti i - konačno ljepljenje ....
Eeeee, na ovoj maketi, nakon probnog 'suhog' spajanja slijedi dugotrajan i mukotrpan posao pripasivanja dijela i svekolikog čišćenja - što od (spoja) kalupa (srhovi), što od viška plastike itd. Na tome se gubi užasno puno vremena i najčešće na koncu - niste zadovoljni!
Tipičan primjer toga je u koraku 22 - izradi ruku nosača oruđa - bočne strane (B5, B11) nikako ne pašu na donju stranu (B6), kao što ne pašu ni srednja ojačanja C14 i D2/D6). Niti jedan štiftić ne paše u svoju rupicu, a kad ih imate desetak (kao kad se stavlja gornji dio nosača B12) onda je to noćna mora. Na prvom nosaču sam se izj*bao k'o majmun da to sliči na nešto, ali sam na drugom išao 'svojim' putem (ah, što znači biti iskusan maketar) pa sam najrpije pripasao bočne strane (B5/B11), tek onda srednja ojačanja i na koncu gornji dio. I dalje je bilo problema ali ih je bilo lakše riješiti ....
Druga priča su 'pin marks' - oni okrugli otisci od izbacivanja makete iz kalupa. Jasno mi je da tehnologija zahtjeva određeni (za nas maketare uvijek - preveliki) broj tih kružića, ali na ovoj maketi su totalno promašeni kao položaj (jer se ti kružići uvijek vide samo s jedne strane kalupa/stabla). Ovdje kao da su se trudili da ti kružići budu baš sa onim najvidljivijim dijelovima makete ....
Na stranu kitanje okruglih otisaka (pin marks) ali i kod spajanja ostalih dijelova kit je bio (previše) potreban.
Gusjenice su gumenog tipa i ne posebno detaljne. Članci djeluju ogromno (valjda tako i treba) ali je dobra stvar što se daju zalijepiti cianofixom.
Još par riječi o tračnicama/dijelu pruge koji se dobiva uz maketu. Inače to bude dosta ofrlje napravljeno, ili samo tračnice sa pragovima, ili sa nekakvom podlogom ali dosta neuvjerljivo. Jeste da se to na gotovim maketama uglavnom slabije vidi, ali ipak ....
No ovdje se Hobby Boss jako iskazao - s jedne strane je nasip sa pragovima, a s druge su zasebno šine (sa ispravnim profilom) koje se navlače na zakovice već napravljene na pragovima i spajaju sa pravim spojnicama. Jako jako lijepo napravljeno! Malo uvjerljivost kvari preveliko kamenja na nasipu, no to je ipak manja zamjerka.
Ja sam raspilio bočne strane nasipa (jer mi ne stane u vitrinu, a i dijeluje mi pre uredno za ratne uvjete).
Naravno, ne trebam ni spominjati silno utrošeno vrijeme samo da se pobojaju pragovi (koje ne možete špricati prskalicom), ali mislim da vrijedi truda.
Bojanje:
I to je bila priča za sebe.
Pošto sam već napravio Gerät 040 (od Hasegawe) u žuto/zelenoj shemi, htio sam da ovaj bude tamno sivi (standardna Wermachtova shema na početku rata).
No, kako sam (sada) radio Gerät 041, takvih oruđa (sa takvim topom) je bilo samo tri tj. tri vozila je osposobljeno da se originalna cijev zamijeni sa ovom kalibra 540 mm odnosno 54 cm. A ta tri merzera su bili br. I (imenom Adam, kasnije preimenovan u Baldur), br. III (Odin) i br. V (Loki). E sad, kako su prva tri napravljena vozila imala prvu verziju hodnog dijela (sa gumenim kotačima) ispalo je da merzer kalibra 54 cm sa kasnijim hodnim dijelom može biti samo 'Loki'. A isporuka tih varijanti (sa tim topom) je započela tek lipnja 1944. I sad, kako da ja sve to uklopim u tamno sivu shemu (koja se prestala koristiti 1943.)?
Ništa, pravio sam se lud i pretpostavio da (kao i mnoga druga vozila tokom rata) vozilo nisu prebojali i da je još 1944. bilo obojano tamno sivo .... pa sad, suci neka kažu posljednju riječ kad se maketa pojavi na nekoj izložbi/takmičenju.
Netko će mi možda zamjeriti da sam vozilo napravio previše čisto a gusjenice jako ruzinave - treba imati na umu da je vozilo bilo vrlo slabo pokretno (zato je i korišten željeznički prijevoz) te je tokom korištenja napravilo ukupno možda par kilometara, tako da je sigurno bilo jako 'maženo i paženo' od posade (19 ljudi plus 'doturivači' municije). To mi je bila misao vodilja kod 'vederinga' makete.
Oznake:
Dobivaju se oznake za svih šest oruđa (plus za vagone, naravno), sa nekim imenima (ne sa svima!), ali srećom se dobiva natpis 'Loki' i to i crni i bijeli - pravilo je bilo da su natpisi i oznake na oruđu crni iako ima slika i sa bijelim natpisima imena. Ja sam odabrao bijele natpise čistog iz razloga da se bolje uočavaju na maketi.
Oznake su dobre kvalitete, dobro reagiraju na tekućine, jedino kad se osuše ostaju poprilično sjajne tako da je lakiranje obavezno. Ali zato je film nakon sušenja vrlo tanak. Čak dobro prijanjaju i na mat površine - greškom sam neke dijelove zaboravio prelakirati prije oznaka ali - nije bilo problema.
Oznake za vagone (prvi i zadnji 'vagončić' od 'Schnabel' kompozicije) mi se čine malko predimenzionirane ....
kad se složi maketa je ogromna i vrlo nezgodna za slikanje (za nas amatere, naravno):
Uputstva:
Uputstva su ustvari knjižica formata A4 na 20 strana. Linijski crteži su vrlo jasni i razumljivi. Jako dobro!
Uz to se dobiva i jedan list (A4) u boji kao sa shemom bojanja i položajem oznaka. To je dobro zamišljeno ali kako je maketa ogromna, crtež je sitan pa se oznake (na vagonima) ni ne vide - treba se uglavnom ravnati po brojevima dekala. To su malo zeznuli .... ništa strašno.
Kudim:
- prljave dijelove
- loše pasanje dijelova
- loše riješena maketa u transportnoj konfiguraciji (tj. uopće nije rješeno već su maketi iz borbenog stanja jednostavno dodane ruke i vagoni za transport)
- tvrdu plastiku
Hvalim:
- odabir teme i mogućnost odabira dvije varijante topa/merzera: Gerät 040 (60 cm) ili Gerät 041 (54 cm)
- izvanrednu prugu/tračnice
- uvjerljivost gotove makete
Usporedba sa istim/sličnim maketama:
Ovu maketu mogu usporediti samo sa istom maketom od Hasegawe (prvu varijantu merzera sa gumenim kotačima i kalibra 600 mm) koju sam radio jako davno (pred više od 15 godina) tako da se ne sjećam detalja oko samog slaganja. Ostalo mi je samo u sjećanju da je maketa bila laka za složiti - dakle nije bilo nekih (većih) problema.
No uspoređujući fotografije gotovih maketa i uputstava za slaganje mogu zaključiti slijedeće:
- obje firme (i Hasegawa i Hobby Boss) imaju sve varijante merzera (i po hodnom dijelu i po kalibru)
- obje firme imaju i 'transportnu' kombinaciju
- Hasegawa ima bolje dorađeno oruđe u transportnoj konfiguraciji (sa mogućnošću pozicioniranja/sklapanja dijelova u transportu)
- Hobby Boss ima detaljnije razrađen hodni dio vagona
- Hobby Boss ima mnogo bolje napravljen pružni odsjek (tračnice)
- obe firme imaju gumene gusjenice za merzera
- obje makete imaju napravljene (prave) opruge da se top može pomicati unatrag prilikom opaljenja .... ono, da se djeca mogu igrati na ta ta!
Zaključak:
Iako sam se nadao nešto boljem sklapanju i pasanju dijelova, opet me Hobby Boss razočarao. Sreća da sam ustrajao na slaganju u jednom dahu jer da sam prekinuo slaganje (radi tih problema) ne znam dali i kada bih nastavio ....
Preporuka:
Kupiti.
Korisni linkovi:
https://tanks-encyclopedia.com/ww2/germany/karl-gerat-040-60-cm/
Vojo
vojo: poruka promijenjena dana: Sri Lis 23, 2024 6:07 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
|
Upisano: Sri Lis 23, 2024 5:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Zaboravio sam napisati da je kutija od makete jako velika i čvrsta (od valovitog kartona), pa ako nekome treba (na pr za pakiranje maketa - visina je 7,5 cm!) neka mi se javi da mu nekako dostavim ....
Evo radi usporedbe (sa ostalim tipičnim kutijama) kolika je kutija:
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Groff
| Član od: 12 Lis 2010 | Poruke: 512 | Mjesto: Bakarac |
|
Upisano: Sri Lis 23, 2024 9:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Vou, ovo spada va mega projekte……..krasno ! _________________ Ploviti je potrebno, živjeti nije ! |
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
|
Upisano: Sri Stu 06, 2024 2:14 pm Naslov poruke: |
|
|
Jedno pitanje za poznavaoce moderne ruske tehnike:
Radim jednog BMP-3 u trobojnoj shemi za koju ne znam kako se zove (službeni naziv sheme?) ali je osnovna boja neka oker/žuta (kopija njemačke 'Dunkelgelb' iz II SR?).
Dali netko ima/zna točne ili približne nijanse (po FS-u) ili po nekim 'normalnim' bojama (Humbrol/Revell)? Nemojte mi molim vas sugerirati Hatake, AMO-MiGove i slične jer sam ja stara škola - držim se provjerenih enamelki i miješanja doma (na crno ) ....
Evo o kojim se shemama radi: (najproblematičnija mi je žuta - crno i zelenu ću pogodit nekako):
Hvala unaprijed na pomoći.
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
|
Upisano: Čet Stu 14, 2024 1:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Molim kolegu 'nik'-a da mi se javi na PM (ako ide) ili porukom na mobitel (091-5113273) jer mu ne uspjevam poslati PM - javlja nekakvu grešku cijelo vrijeme.
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
|
Upisano: Sub Stu 16, 2024 7:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Imam jednu molbu, a da ne otvaram novi topik ....
Napravio sam maketu Leopolda (K5) od Hasegawe u 1/72 ali su oznake neupotrebljive od starosti.
Pokušao sam kontaktirati Hasegawu (unaprijed sam znao da je beskorisno) ali i Hobby Boss (koji radi istu maketu) radi oznaka, ali bez uspjeha (za sada).
Tražim nekoga ako ima višak tih oznaka (malo vjerojatno) ili ako ima maketu od Hobby Bossa koja u sebi ima oznake (barem ime) za dva topa (Leopold i Robert) da mi ustupi/proda barem ime topa jer je ovako maketa bez oznaka malo bezveze ....
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| nik
| Član od: 22 Lip 2017 | Poruke: 120 | Mjesto: Zagreb |
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
|
Upisano: Ned Stu 17, 2024 1:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Nik, super, hvala ....
Naručeno - dakle - riješeno. Odlično!
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
| vojo
|
Upisano: Sri Stu 20, 2024 7:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Maketa: Russian BM-21 Grad Multiple Rocket Launcher
Proizvođač:
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 82931
Na prvi pogled:
U kutiji uobičajene veličine za takve makete dobiva se relativno mali broj dijelova podijeljen na dva stabla pješčano žute boje plus polustablo sa šasijom i par dijela karoserije te zasebno kabina (u jednom komadu) i lanser raketa.
Uz to je i jedno malo stablo sa staklenim dijelovima, sedam 'gumenih' guma te minijaturni listić oznaka.
Sve skupa izgleda dosta detaljno (usprkos malog broja dijelova).
Slaganje:
Šasija je sva u jednom komadu na koju se slažu opruge, pogonske osovine (u jednom koamdu) i diferencijali (tri diferencijala u dva komada) - dakle dosta pojednostavljeno. Motor je dosta bazičan iz dva komada (plus filter), ali je zato kabina, iako iz 7 komada, dosta lijepo napravljena, posebno vozačev sic (vrlo detaljan - to još nikad nisam vidio!) i volan. Šteta što se od svega toga na koncu ništa ne vidi - tim više što vrata nisu dana kao zasebna a praktički ih je nemoguće otvoriti.
Pasanje dijelova je tako-tako - i dalje su posvađani sa rupicama i štiftovima, a posebno je loše izvedeno postavljanje kabine na prednji dio šasije PREKO motora (ili onoga što predstavlja motor) - toliko loše da sam morao rezati motor (sužavati ga) da bi kabina legla.
Ipak, ovo je novija maketa (od prošle godine) i plastika je daleko mekanija od prethodne (Karl Gerät) tako da je ugodno raditi sa njom.
Napomena: Ova maketa predstavlja stariju varijantu kamiona Ural-4320 sa malim filterom, starim zrcalima .... Drugu maketu BM-21 (br. 82932) Hobby Boss prodaje kao 'late version' ali, koliko sam skužio po slikama, to se odnosi samo na lanser raketa - kamion je isti. Tih starijih varijanti BM-21 na (starijim) Uralovim kamionima nisam vidio u ratu (pardon - SVO) u Ukrajini.
Bojanje:
Kao i kod ostalog modernog ruskog naoružanja ukrajinski sukob nudi bezbroj mogućnosti shema bojanja. Kako nisam imao volje (kao ni kod dosadašnjih maketa iz tog sukoba) dorađivati maketu sa protiv-dronskim mrežama nije mi preostalo drugo nego birati nešto iz početka sukoba kada dronovi još nisu bili toliko bitni na bojištu.
Odabrao sam shemu iz samog početka potpune invazije, dakle zimi 2022., kad su još mnoga vozila imala i kakve-takve zimske sheme. Vozilo je pripadalo 4-toj tenkovskoj diviziji a uništeno je kod mjetsa Turhne u oblasti Ohtyrka. Prilažem sliku originala da mi se ne biste smijali kako sam nanosio bijelu boju ....
Oznake:
Oznake su, kao i kod većine Hobby Bossovih i Trumpeterovih maketa ruskih i sovjetskih vozila ustvari - beskorisne. Uvijek davaju nekakve generičke brojeve koji nemaju baš puno veze sa stvarnošću (možda sa paradama?), svi uvijek davaju gardijske grbove kao da su gotovo sva vozila u gardijskim divizijama, a o nekakvim konkretnim divizijskim ili brigadnim oznakama, da ne pričam o registracijama - ni traga ni glasa ....
Uputstva:
Uputstva su u obliku knjižice, formata otprilikr A5 (kineski) na 8 strana sa linijskim crtežima ali veoma jasna i nisu štedili u prikazivanju detalja, tako da sam vrlo ugodno iznenađen. Shema bojanja je crno bijela ali i sa Humbrol nijansama (jupi!) no nigdje ni traga nekakvim osnovnim povijesnim ili TT karakteristikama.
Dodaci/izmjene:
Jedino sam, pored sheme bojanja, mijenjao uvijek istu šipku koja povezuje prednje kotače da se paralelno vrte lijevo-desno.
Kudim:
- mali broj dijelova (nepotrebno pojednostavljivanje, posebno podvozja)
- ne baš idealno pasanje dijelova
- loš izbor oznaka
Hvalim:
- dobri površinski detalji
- dobre gume/kotači (iako treba vidjeti koliko su gume kao takve trajne!)
- prihvatljiva cijena
- uvjerljiva gotova maketa
Usporedba sa istim/sličnim maketama:
Namjerno ću takvu usporedbu izostaviti pa napraviti jednu 'mega-usporedbu' četiri Urala kada budem dovršio Zvezdinu maketu. Ipak, evo slike ove makete uz ICM-ovog ATZ-a:
Zaključak:
Iako nisam ljubitelj Hobby Boss maketa ova me nije razočarala. Usprkos malom broju dijelova, uobičajene nedostaci hobbybossovih maketa nisu tako izraženi.
Preporuka:
Kupiti.
Korisni linkovi:
https://ukr.warspotting.net/search/?belligerent=2&weapon=8&model_str=BM-21
Vojo |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|