Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Mala vojna vozila (1/72)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 102, 103, 104, 105, 106  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Pet Ruj 20, 2024 8:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: Italian Autocanone 3Ro with 90/53 90mm Anti Air Gun
Proizvođač: IBG, Poljska
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 72096

Na prvi pogled:
Kutija uobičajene veličine za IBG (nešto veća od onih 'standardnih' tipa Revell/Trumpeter/Dragon itd.) s time da je napunjena 'do vrha'. U kutiji su tri stabla veličine pola kutije, jedno stablo veličine četvrtine kutije i 9 malih stabala sa manjim i posebnim dijelovima od kojih su 3 + 2 stabla ista (gume, kotači itd.). Uz to su uputstva na 8 listova (16 strana) te listić oznaka kao i mali listić metalnih dijelova.
Svi dijelovi izgledaju dosta sitno i vrlo detaljno. Obećavajuće ....

Slaganje:
Šasija (sa motorm) se sastoji od preko 90 dijelova, od čega na motor otpada dvadesetak dijelova, a mjenjač je napravljen od čak 6 dijelova! Sve to izgleda pomalo strašno i - ja to uvijek napominjem - možda i nepotrebno. Ali to nije ovdje slučaj. Ako se želi napraviti reprodukcija kao ova (u tom mjerilu) nisam našao niti jedan dio da je napravljen samo s namjerom da se usitni maketa tj. poveća broj dijelova. Mnogi manji dijelovi su napravljeni od metala (bez mogućnosti biranja 'oćeš-nećeš' plastika-metal) jednostavno zato što ih je od plastike nemoguće napraviti (a da sliče na nešto). Nisam ljubitelj metala, ali na ovoj maketi nisam našao niti jedan dio (od metala) da bi bio viška ili nepotreban.

Neki dijelovi imaju vrlo malo nježnih srhova. Isto tako ima malo lošeg preklapanja kalupa (ono se kad lijevi i desni kalup ne poklope savršeno pa su dijelovi malo 'ekscentrični') - to im je pobjeglo kod diferencijala i pogonske osovine - ali dâ se popraviti bezbolno. Govoreći općenito nalijeganje dijelova je odlično, svaki dio ima svoj predviđeni utor ili rupicu ili čepić, čak i za metalne dijelove, tako da slaganje nije nikakav problem - osim što su dijelovi sitni i nježni i treba imati jako puno strpljenja sa njima.

Stakla su napravljena izvrsno - od plastike (jupiiii - nema ljepljenja cianofixom) i lijepe se izvana tako da se može maketa čitava pobojati i prelakirati i tek na koncu zalijepiti stakla - dakle nema nikakvog maskiranja i sličnih vratolomija ....

Bojanje:
Priznajem da sam kod bojanja bio malo na čudu. Svi spominju tu famoznu talijansku 'saharian khaki' ali čak i sa FS brojem nisam pronašao nijansku za koju bi rekli da je točno ta .... naravno, u okviru mojih boja na raspolaganju - a to su Humbrol i Revell enameli.
Negdje sam čak pročitao da je najsličnija boja njemačka Dunkelgelb pa sam maketu (naivno) pobojao najprije sa tom bojom (Revell br. 16) ali mi nije djelovalo uvjerljivo. Onda sam preko toga išao sa pješčano žutom (Revell br. 89) pa je ispalo da je Dunkelgelb nijansa bila nešto kao 'pre-shading'.

Oznake:
Oznake su vrlo skromne (registarske tablice, oznake strijelca na vratima te sitnije servisne oznake po kamionu i topu) ali za tri različita vozila (nažalost sa istom shemom). Oznake su Tehnomodove (što bi po meni trebalo značiti nekakvu kvalitetu) no nisu se baš pokazale na kvrgavoj površini (nekakva okrugla tablica na topu) - nikako da nalegnu na površinu bez obzira na obilato namakanje tekućinom.
Kad su se osušile oznake su bile u redu.

Uputstva:
Uputstva su ona 'novog' tipa - sa linijskim crtežima (i dalje crtani kompjuterski - na modelima) ali vrlo jasna, bez sjenčanja (koje je često više škodilo nego koristilo).

Ipak, pošto maketa vrvi sitnim dijelovima i crteži vrve sitnim dijelovima što ima za poslijedicu da nije baš uvijek jasno gdje i kako zalijepiti pojedine dijelove - na pr. u koraku 5 spojni nosači A28 i A29, ili u koraku 11 dio br. B40, ili u koraku 12 dio br. B28, a posebno glavčine kotača/kućišta kočnica (dijelovi B3/B4 odnosno B6/B7 u koraku 28 ) koje su prikazane sa strane gdje nema detalja, a razlikuju se lijeve od desnih, pa nije jasno gdje koja glavčina dolazi!
Bilo bi lijepo da su te dijelove prikazali još iz nekog drugog kuta.

Osim toga ima dijelova (kao na pr. B41 u koraku 2 ili B17 u koraku 13) koji se lijepe pod nekim kutom/nagibom, a nije jasno kojim jer tek u nekom slijedećem koraku se taj dio naslanja na neki drugi.

Ipak, imama par očitih grešaka/nejasnoća na koje treba pripaziti:
- u koraku 10 prednji most nije B39 već A39 - ali to je jasno samo po sebi
- u koraku 25/26 kućišta farova su zamijenjena - lijevi je E17 a desni E-18
- u koraku 32 krivo je nacrtano da se dio PE-4 (foto-jetkani) lijepi NA dio D16 - treba ga zalijepiti OKO dijela D16, od ispod, kao na slici

- u koraku 41 su brojevi za rebra E22 i E23 zamijenjeni - E23 je onaj sa rupicom za lopatu
- napomena prije koraka 43 je napisana jedan korak pre rano - treba stajati iza koraka 43 jer se korak 43 (izrada nogu) odnosi za obje verzije isto.
- za razliku od koraka 47 (borbena verzija) u koraku 52 (transportna verzija) foto-jetkani blatobrani su prikazani krivim brojevima (PE-15 umjesto PE-13 i PE-14)

Nadalje:
- za dio E15 (stepenica) kod verzije u transportnom položaju topa nije nacrtano gdje ju zalijepiti (samo je nacrtano da je 'ima')
- za razliku od borbene verzije, za transportnu verziju nigdje se ne spominje dali i gdje zalijepiti osigurače (dio H4) sklopivih nogu, iako se na crtežu u koraku 52 vidi da su i oni na svom/istom mjestu

I konačno korak 42 (ljepljenje nekakvih boca sa pripadnim nosačima) - preporučam da to izvedete čim kasnije jer ako se to napravi u ovom koraku riskirate (kao ja) da vam se to polomi uslijed manipulacije. Najbolje to posložiti u koraku 52 kada se lijepe i blatobrani zadnjih kotača - jer sve je to i dalje vrlo fino i nježno ....

Sve u svemu uputstva lijepo, uredno i jasno napravljena iako možda sa malo previše grešaka (što je neuobičajeno za IBG!).

Dodaci/izmjene:
Da dodam malo autentičnosti nisam sve granate (H5 u koraku 40) zalijepio već sam neke izostavio i umjesto njih napravio rupe - kao da su potrošene. Ipak, ostalo mi je nejasno jesu li to samo kutije za granate (što bi mi bilo logično) ili sâme granate (što mi je nevjerojatno) - tu dvoumicu sam imao i kod bojanja ....
Isto tako sam izostavio bočne štitnike motora - da se bolje hladi u pustinji i - da se bolje vidi detaljni motor.

Kudim:
- ništa osim (pre)više grešaka u uputsvima

Hvalim:
- odabir teme
- izvanredan lom dijelova
- vrlo detaljni dijelovi
- odlično pasanje dijelova
- prihvatljivu cijenu

Usporedba sa istim/sličnim maketama:
Ovu maketu bih mogao usporediti samo sa identičnom maketom od Italerija - no ona je tipa 'snap-fit' (po domaću: klik-klak) tako da je to za malu dijecu (ili modelare početnike) pa ju (srećom) nisam radio.
A ovu maketu ne mogu usporediti sa ničim.

Ipak, evo barem vizualne usporedbe sa njemačkom verzijom protuavionskog topa sličnog kalibra (8,8 cm):

Zaključak:
Ne znam kad je maketa izdana (2022. ili 2023.?) ali, da se mene pita, ja bih ju proglasio maketom godine. I to zbog: odabira teme, loma i pasanja dijelova i (normalne) cijene.

Preporuka:
Svakako kupiti!

Korisni linkovi:
https://tanks-encyclopedia.com/lancia-3ro/

Posebna hvala kolegi Pierre-u koji mi je poklonio ovu maketu.

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Pet Ruj 20, 2024 9:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Savršena, izgleda ko da je 1/35. Ja san ju skoro naručil ali bolje da nisan jer bi se svraba navukal, još sam mladi maketar !!!
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sub Ruj 21, 2024 10:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bravo!! Cool Cool Cool Cool
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Ruj 22, 2024 8:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool Cool Cool Cool Cool
Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Uto Lis 01, 2024 11:02 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: Renault R40
Proizvođač: First to Fight, Poljska
Broj makete: PL-1939-111

Kratki osvrt:
Neću na dugo i na široko jer je maketa vrlo slična Renaultu R35 (vidi stranu 84 ove dretve) - tijela su praktički identična a različiti je samo hodni dio. E, pa baš radi toga što se radi o drugačijim kotačićima i gusjenicama ovu maketu je moguće napraviti i bez da se čekaju dodatne detaljne gusjenice (kao kod R35). Još k tome je sa bočnim štitnicima (a le Matilda) sakriven najveći dio tog hodnog dijela - tako da se praktički osim samih gusjenica niš ne vidi.

Maketa je vrlo mala ali sa mnogo dijelova, lijepo oblikovanih i sa dobrim detaljima. Pasanje dijelova je savršeno tako da nema problema priliko slaganja. U kutiji je i mali listić metala sa lancima koji dođu montirani na kraj tenka, ali kako su ti lanci u dvije dimenzije ja sam ih ipak zamjenio sa pravim, trodimenzionalnim.
Listić oznaka uključuje tri francuska vozila i dva tipa njemačkih križeva. S obzirom da je takvih vozila proizvedeno vrlo malo do početka sukoba (oko 50-tak komada) fotografije su iznimno rijetke. Ja sam se odlučio za njemačko vozilo najviše radi nedostatka fotografija francuskih vozila.

Po meni su trebali uključiti jednu figuricu u uobičajenoj pozi sjedenja na stražnjem dijelu kupole.

U odnosu na R35 ovaj R40 je isto odličan - dijelomično zato što ima i identičnih stabla (kupola). Evo ih u vitrini:

Zaključak:
FtF i dalje nastavlja sa krasnom serijom manje poznatih francuskih tenkića koja je, po meni, vrlo dobro osvježenje u odnosu na poplavu već dosadnih Pantera i Tigera.

Preporuka:
Svakako kupiti. Maketica je bonbončić!

Zahvaljujem kolegi Pierre-u na pomoći pri nabavci ove maketice.

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Lis 01, 2024 12:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bravo! Svi tvoji subjekti su dobrodošao odmak od istih 5-6 tenkova koje izbacuju defolt svi proizdođaći.
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Uto Lis 01, 2024 5:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool Cool Cool Cool
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Groff

PorukaUpisano: Uto Lis 01, 2024 9:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sve je lipo ali ne vidim lance…… Very Happy
vojo

PorukaUpisano: Sri Lis 02, 2024 11:17 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Groff Napisao/la:
Sve je lipo ali ne vidim lance…… Very Happy

Evo, specijalno za Groffa ....

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
PorukaUpisano: Sri Lis 02, 2024 1:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prekrasan mališan
Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Sri Lis 02, 2024 6:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Iwtcha Napisao/la:
Prekrasan mališan

A još kad nabavim jednog 'turistu' da se vozi na poklopcu kupole ....

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Ned Lis 06, 2024 2:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: T-55A/AM
Proizvođač: Revell, Njemačka
Broj makete: 03304

Napomena:
Neću posebno prikazivati maketu jer sam to već učinio na str. 60 ove dretve.

Namjera mi je prikazati pokušaj da se (ponovno) isprave gusjenice na maketi tj. da se maketa spari sa tipom gusjenica koje su bile najčešće u JNA a samim time i u HV (barem u početnom periodu).
To su gusjenice tipa OMŠ (dok se u maketi dobivaju one tipa RMŠ). OMŠ su one 'zatvorenog' tipa tj. sa zatvorenim utorima na krajevima gusjenice (tamo gdje 'upada' pogonski zupčanik) - za razliku od RMŠ koje su 'otvorenog' tipa tj. ti utori gdje upada zupčanik su otvorenog tipa.

Na prvoj maketi od Revella koju sam radio koristio sam metalne (foto-jetkane) gusjenice s kojima nisam bio zadovoljan jer su bile pre tanke, teško su se savijale (da bi se dobila debljina i da bi detalji bili vidljivi s obje strane) i unutarnji zupci su bili previše nježni pa su se lako lomili.

Italerijeva maketa je imala točan tip gusjenica ali su te gusjenice dosta grube, debele i ti 'otvori' za nasjedanje pogonskog zupčanika su dosta mutni, zapunjeni plastikom i treba ih čistiti, svakog posebno (sa dvojbenim rezultatom).

Trumpeterova maketa T-55 (sve varijante) ima isto dobar tip gusjenica ali su od mekane gume - te još nisam koristio pa ne mogu komentirati.

Imajući sve to u vidu, kada se bila pojavila Revellova maketa, nagovorio sam kolegu lea_zd da nacrta ispravne gusjenice te da to odštampamo u 3D-u. To je bilo još u ona (davna) vremena kada nismo (skoro svi) imali doma 3D printere već smo crteže slali u 'Shapeways' ili slične firme koje su vršile usluge (skupog) printanja.
Tako da sam imao te gusjenice i maketu spremnu sve od 2016. i evo, konačno, rezultata.

Slaganje:
Slaganje tenka je već opisano.
Kako su gusjenice rađene namjenski za ovu (Revellovu) maketu nije bilo nikakvog problema kod pripasivanja istih. Skužio sam da je najlakše zalijepiti pogonski zupčanik na gusjenice i onda sve to skupa zalijepiti na glavne kotače a na koncu zalijepiti (sa pripasivanjem) prednji kotač - ljenivac.
Gusjenice su izvrsno odštampane a sve je to, naravno, najveća zasluga kolege Lea koji ih je fenomenalno nacrtao/izmodelirao. Toplo preporučam (iako mislim da je nacrt/model već prodao ....)

Bojanje:
Od početaka sam namjeravao napraviti ovu maketu kao jednog od 'blizanaca' s Turnja - CROATIA-u ili MARINA-u R-24, pošto za oba imam oznake (od švedskog STAR Decalsa). Odlučio sam se najprije za CROATIA-u, jednostavno zato što mi se maskirna shema činila lakšom. Ipak se problem odmah javio kod biranja kričavo zelene boje - problem u smislu da na različitim fotografijama se nijansa te boje dosta razlikuje pa je teško odlučiti koja je prava.
Meni se čini da je najispravnija nijansa Humbrol br. 120 - nije pretjerano kričava a ima jedan blagi 'okus' plave - što mi izgleda da je i u stvarnosti (prema slikama) bilo tako.
Smeđu sam koristio Humbrolovu br. 186; najprije mi se činilo da je Humbrolova 26 ispravna nijansa, ali kad sam otvorio boju na svoj užas sam vidio da je gusta/neupotrebljiva. Kupio sam novu ali je nijansa te nove (isto Humbrol 26) sasvim dugačija. Tako da sam morao tražiti alternativu koju sam našao u Humbrolovoj 186 iako bi i Humbrol 62 prošla. Crna je uobičajena antracit Revell br. 9, a mrljice nekakve sivo-zeleno/plave sam interpretirao kao Humbrol br. 76.

Oznake:
Oznake su od švedskog STAR Decalsa proizvedene u Kini. Već sam radio sa takvim oznakama i znam da sam bio ugodno iznenađen kvalitetom, ali ovaj puta sam razočaran. Noseći film je dosta debeo i matiran. Znam, i jedno i drugo se 'otkloni' sa dovoljno slojeva završnog laka, ali ipak.
No još me više smeta loša stampa, posebno plavog natpisa CROATIA te crvenog broja 21 na prednjoj ploči. Valjda radi uštede su nijanse tih boja štampane ne sa potrebnom nijansom već sa nanašanjem najprije bijele boje (što je u redu) ali je onda postizavanje potrebne nijanse napravljeno štampanjem točkica jedne plave odnosno crvene nijanse - ono, što su točkice veće to je nijansa tamnija. Ne ulazim u tehnologiju štampe jer mi je nepoznata, ali rezultat je vrlo diskutabilan jer se vide te točkice a boje su nanešene i preko donjeg bijelog polja pa ispada da natpis/broj ima nekakav tamniji rub.
Sve u svemu - dosta traljavo .... Sad Evil or Very Mad

Još napomena o samom sadržaju oznaka - dva su problema: grb na stražnjoj strani kupole - dali je postojao ili ne (nema fotografija a po analogiji tenka blizanca mogao bi postojati taj grb otraga - maketa Mini Arta u 1/35 ga daje).
Drugi problem je crveni broj na prednjoj ploči - kako je na svim slikama taj broj djelomično pokriven ceradom vidljiv je samo broj 2 a drugi broj je pretpostavljen. Dilemu mi je djelomično riješio kolega boris_zg koji mi je poslao sliku djelomično otkivenog tog drugog broja - no vidi se samo ravna gornja crta - po čemu se može zaključiti da je broj bio ili 5 ili 7. Da podsjetim - MARINA ima broj 24 ....

(ovo je već viđena slika koja se vrti po internetu)

Dodaci/izmjene:
Samo sam radio one najočitije izmjene koje su vidljive sa slika - dodao 'leđni' držač na kupoli i zamjenio čeličnu užad za vuču sa bakrenim od 0,6 mm (Eureka, Poljska).

Zaključak:
Gusjenicama sam izuzetno zadovoljan, a oznakama - tako-tako.

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Uto Lis 08, 2024 7:50 pm    Naslov poruke: Malo aktualnosti .... Citiraj ovaj komentar

Maketa: M142 HIMARS
Proizvođač: Dragon, Kina
Broj makete: 7707

Na prvi pogled:
U kutiji sa (konačno) lijepim crtežom i malo većih dimenzija od uobičajene Dragonove standardne veličine, nalazimo 5 stabala sive plastike veličine (sveukupno) valjda pola kutije, ali kako su pakirani u najlonima i dio zamotan u spužvice, sve skupa uredno popunjava kutiju. Uz plastiku dobivamo i šest gumenih guma crne boje, minijaturni listić oznaka te uputstva u dvije boje (crna i plava).

Sve skupa djeluje uobičajeno za Dragon te očekujem maketu relativno visoke kvalitete.

Slaganje:
Slaganje je dosta jednostavno jer dijelova i nema tako mnogo - najviše za neke 'završne' detalje (zrcala, držači, antene). Ali onda ....

Najprije me razočarala šasija - dana je u jednom komadu (izrađena kliznim kalupima, naravno) skupa sa lisnatim oprugama, amortizerima i svim ostalim osim diferencijala i pogonskih osovina. Tako izrađena šasija je u redu s vanjske strane, ali s unutarnje nema nikakvih detalja!

Slična situacija se ponavlja sa kabinom - isto izrađena kliznim kalupima i to samo od dva dijela (gorni/prednji i donji/stražnji dio .... ali - NEMA PROZORA! Umjesto prozora, umjesto rupa za prozore - plastika! WTF?
Znam da su imali tj. imaju oklopna stakla, ali baš ovako, bez ičega .... može se, naravno, rezati tj. bušiti rupe za prozore pa to nekako zapuniti (kao kod Plastic Soldier-ovih maketa), ali da ću to doživjeti od Dragona .... možda su htjeli uštedjeti na detaljima kabine (volan, stolice - nema ničeha).

No katastrofa se nastavlja sa kotačima - najprije razočaranje u gumama: rađene su od crne gumene/mekane plastike, što je u redu (ako se želi postići pravi profil ripni od guma) no ovdje umjesto ripni imamo samo neke crtice .... i te 'gume' se onda nataknu na felge koje samo izvana imaju nekakav izgled, a iznutra nema ništa! Kao kod njihovih maketa LRDG kamiončića .... WTF? Koji im je da rade takve kotače?
Da sve to us*ru do kraja, kotači su povezani sa željeznim šipkicama/osovinama da se mogu i vrtiti .... valjda je krajnja namjera te makete da se djeca s njom igraju .... br br .... brm .... užas. Ipak nisam očekivao od tako ozbiljne firme da se toliko sroza!

Tih par detalja mi je ogadilo cijelu maketu.

Bojanje:
Radio sam vozilo u tamno zelenoj shemi za koju sam koristio Revellovu 'Bronze Green' br. 65 sa malo dodane zeleno-sive Humbrol 31.

Oznake:
Dane su oznake za dva vozila (tamno zeleno i nekakve pješčane boje). Iako je listić minijaturan oznaka ima podosta.
Kvaliteta oznaka je odlična (talijanski Cartograf), dobro prijanjaju (uz korištenje tekućina) i film je vrlo tanak.

Uputstva:
Valjda radi štednje su uputstva (samo) dvobojna što mene u principu ne smeta - više me smeta razbacivanje sa uputstvima u boji kada to uopće nije potrebno.
Uputstva su na 3 lista na presavinutom formatu nekakovog izduženog B4 formata.
Crteži su linijski i u principu vrlo lijepo nacrtani ali su sami crteži vrlo mali iako na papiru ima dovoljno prostora pa ne shvaćam zašto. Kako je maketa (dijelovi) dosta jednostavna i uputstva su jednostavna i jasna. Jedina mala zamjerka je kod postavljanja cilindra za dizanje samog lansera raketa (dio BCool - mislim da bi on trebao biti postavljen sa (nekakvom) cijevi uz njega tako da ta cijev gleda prema sredini nosača jer, ako se montira kako je nacrtano, onda se lanser ne može spustiti do dna, do nultog položaja. Ja sam već bio tako zalijepio pa nisam mogao više ispravljati ....
I nije jasan dio B4 - dali se uopće negdje postavlja - jer nije precrtano da se ne koristi (kao za neke druge dijelove).
Malo su zbrkane upute za postavljanje oznaka (u plavoj boji) a i korištene boje (Mr. Color i Model Master Color) su malo zbrkane - na pr. nije napisana osnovna boja za nijansu tamno zelene sheme!

Kudim:
- očajne gume (profil)
- još očajniji kotači
- nepotrebno pojednostavljeni neki detalji (posebno šasija iznutra)
- nema stakla na prozorima
- problematično pasanje velikih dijelova
- neuvjerljivost makete - najviše radi kotača i stakala

Hvalim:
- odabir teme (vrlo aktualan)

To mi je prvi HIMARS kojeg radim a, koliko mi je poznato, za sada u 1/72 od plastike njega radi još samo Foreart (bivši Fore Hobby). Pretpostavljam da je ta maketa (od Forearta) mnogo bolja jer ima puno više detaljnijih dijelova (posebno podvozja), ima stakla i ima 3D printane kotače - dakle neusporedivo s ovom maketom. Barem u teoriji ....

Zaključak:
Dali radi žurbe (jer su ta vozila sad aktuelna sa ukrajinskim sukobom) ili nečeg drugog, ali maketa im baš i nije nešto. Previše je igračkasta što se posebno vidi od ispod. Šteta.

Preporuka:
Kupiti ako baš morate (tj. ako nemate novaca za Foreartovu).

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Groff

PorukaUpisano: Uto Lis 08, 2024 9:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni ne zgleda loše, malo blata na gume i skrije se puno toga, pod kamion se neće niki zavlačit Wink , ne budi vavik perfekcionista Very Happy .
Thundercat

Član od: 13 Tra 2007
Mjesto: Hirvatistan
PorukaUpisano: Uto Lis 08, 2024 10:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da, ForeArt je neusporedivo bolji.

Plastiku akbar!

3D Glasses for 3D Prints...

Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Još nekakvi Spitfajeri, Meseri, MiG-29, Matilde i tak...
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 102, 103, 104, 105, 106  Naprijed
Stranica 103/106

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma