Otvoreni maketarski forum Forum Indeks


Mjesto za sve maketarske teme i dileme
 
 FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Mala vojna vozila (1/72)
Idi na stranicu 1, 2, 3 ... 73, 74, 75  Naprijed
 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1481
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Sri Velj 01, 2012 11:19 am    Naslov poruke: Mala vojna vozila (1/72) Citiraj ovaj komentar

Kratki prikaz/osvrt slaganja:

Naziv makete 37 mm AA SP gun / ZIS-42
Mjerilo: 1/72
Proizvođač: PST Bjelorusija
Maketa br. 72033
Dužina makete: 86 mm
Broj dijelova: 170
(ovo su sev službeni podaci sa kutije)

Općenito - na prvi pogled

Izgled kutije:


Maketa sa puno dijelova. Neki dijelovi izgledaju pomalo grubo. Stabla su generalno u dvije boje - kamion u tamno zelenoj, top i dijelovi za polugusjeničara - tamno sivi. Jasno je da je zeleni dio (kamion) zajednički za još neke makete, top isto tako, dok je polugusjeničarski dio (isto sivi) dodan naknadno za tu verziju kamiona.
Maketa ima ukupno čak 4 stabla: vozilo, nadgrađe/sanduk, top (kompletan sa lafetom na kotačima) i polugusjeničarski dio. Kako je maketa zajednička s ostalim maketama ZIS-ova, ispada da su kotači i felge za zadnju osovinu višak. Izvrsno! Isto tako u kompletu topa je i lafet topa na kotačima, koji je kompletno višak. 2x izvrsno!
Nadalje:
- ima dosta fleševa, ne jakih ali na puno dijelova.
- gusjenice su plastične (ne 'gumene') u dijelovima, bez detalja. Cijeli 'polugusjeničarski' dio zauzima gotovo cijelo stablo.
- ustvari se dobivaju dvije kompletne makete - polugusjeničar ZIS-42 koji ima dijelove za kamion ZIS-5 (dvoosovinac sa felgama i gumama), te kompletan top 37 mm, sa postoljem na kotačima.
- top 37 mm je vrlo detaljno izrađen, posebno cijev - vrlo je fina i vitka.
- nema ni jedne figure, kao niti staklenih (prozirnih) dijelova

Ja sam odlučio složiti maketu ravno iz kutije bez posebnih detaljiziranja, da objektivno ocijenim kvalitetu makete.

Slaganje (poruka za Hansa: obratiti pažnju na primjedbe u vezi manjkavosti nacrta!):
- Prednja osovina kamiona - dio br. 9 je pre kratka i treba ju zamijeniti sa dužom (za oko 4 mm)
- Polugusjeničarsko podvozje - mali kotači su rađeni od dva dijela (lijevi i desni polu-kotač), jako su sitni, previše, i gotovo je nemoguće manipulirati njima. Nije jasno na koju stranu treba okrenuti kotače br. F29 da bi se u njih zalijepila druga polovica kotača (F30). Veliki kotači (par F22/23 i F21/24) nije jasno na kojoj ih udaljenosti unutar osovine treba zalijepiti - nema nikakve oznake. Na gornjem (povratnom) dijelu gusjenica nije jasno gdje se mora zalijepiti fotač ljenivac (F25/26) - nije uopće jasno niti kako zaljepiti taj gornji dio gusjenica (F19) pošto je asimetričan. U svakom slučaju treba najprije zalijepiti donji dio gusjenica u komadu (F18), pa pojedine članke oko prednjeg ili zadnjeg kotača i onda taj povratni dio (F19). Na nacrtu je nacrtano da se oko svakog kotača (spreda i straga) zalijepi po 9 pojedinačnih članaka gusjenica, ali u kompletu ima ukupno 16 članaka, dakle 2 puta po 8 članaka! Na koncu ispada da je po svakoj gusjenici potrebno 17 članaka, tako da jednoga treba napraviti ručno. Srećom su članci obične ravne pločice (barem na maketi)

Veličina kotačića polugusjeničarskog sklopa:


Gotov polugusjeničarski sklop - bijelo je članak gusjenica koji nedostaje:


- ja sam suviše brzopleto slagao sanduk i nosače ispod njega te sam uzeo krive uzdužne nosače (trebalo je dio br. F11) koji su viši kod polugusjeničara (u odnosu na običan kamion) pa kasnije nisam imao mjesta za smjestiti rezervare (dijelovi br. F16/17). Nešto sam isčarobirao, da bi tek prilikom postavljanja sanduka na šasiju uočio pogrešku i opet sam morao dodavati visine da bude dobro. Dakle, jako obratiti pažnju na dijelove F11 (ti su sivi, a ne zeleni!)
- ako postavljate zatvorene stranice sanduka, preporučujem zalijepiti ih na sanduk PRIJE nego se sanduk zalijepi na šasiju
- nije jasno gdje točno treba postaviti sanduk (položaj naprijed-natrag). Ja sam ga zalijepio točno do kabine, ali sam onda imao problema kod postavljanja zavjesica iza gusjenica (koje bi, prema uputstvima, čak trebalo zalijepiti za sanduk prije ljepljenja sanduka na šasiju), kao i blatobrana ispred gusjenica (za koje nisam siguran niti dali su dobro nacrtani da se lijepe uži dio prema dolje a širi prema gore)
- hvalevrijedno je da se stranice sanduka gdje je smješten top mogu zalijepiti u zatvorenom (marševskom) ili otvorenom (borbenom) položaju. No time se opet naglašava nedostatak figurica uz top jer nema jako smisla napraviti maketu u borbenom položaju bez ikoga u blizini.
- sklop br. 20 (ručice/volani za vrtnju topa oko vertikalne osi) s desne strane lafeta, nije uopće jasno gdje ga treba zalijepiti, na sam lafet ili na pod?
- za top postoji 'hranilica' tj. okvir za granate sa granatama (dio B18), ali ako radite maketu s topom u marševskom položaju jako je nelogično da su granate u okviru!

Bojanje:
- savjet kod bojanja unutrašnjosti kabine - pošto nema stakala, ako pobojate unutrašnjost prije zelene boje makete, morat ćete maskirati rupe od staklenih dijelova - lakše je unutrašnjost pobojati kistom NAKON DOVRŠETKA bojanja cijele makete.
- prema dostupnim crtežima na internetu gusjenice su čelične sa uobičajenim reljefom, a na maketi su članci gusjenica ravni, kao da su od gume (gumeni ulošci). To je mali problem jer osim bojom ja ne znam kako drugačije prikazati te detalje na gusjenicama.

Naljepnice (dekali):
- za ovu maketu je priložen samo jedan komplet brojeva (na vratima kabine i zadnjoj strani sanduka) iako je taj komplet na listiću skupa sa oznakama za neke druge makete, dakle opet višak/rezerva. Noseći film je dosta sjajan ali dovoljno proziran i uz određeni tretman (i naknadno lakiranje) daje zadovoljavajuće rezultate. Možda su te bijele brojke malo pre uočljive pa ih, po mom mišljenju, treba malo zasjeniti.

(nastavak slijedi)

Vojo


vojo: poruka promijenjena dana: Sri Lis 15, 2014 8:27 pm; prepravljeno ukupno 2 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1481
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Pet Velj 03, 2012 10:21 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ZAKLJUČAK

Ukupan dojam:
- maketa mi djeluje dovoljno realistično, detalji djeluju dobro, jedino su gusjenice malo previše 'plošne'. Nema stakala na kabini pa to malo kvari dojam (iako mene lično ne smeta na ako malim maketama). Nema stakala niti za svijetla (glavne farove).

Hvalim:
- izvrstan odabir teme
- kutija izgleda sasvim u redu - kako crtež, tako i poklopac na otvaranje - šteta samo što se ne dobivaju figure uz top (a to nigdje nije napomenuto na kutiji!)
- ima mnogo dijelova koji su površinski sve u svemu jako dobro obrađeni
- plastika je mekana i ugodna za rad (ali nije premekana) te se dijelovi vrlo lako skidaju sa stabla nožićem
- posebno efektno djeluju: pogonska osovina za diferencijal polugusjeničarskog dijela (od tvrde žice), drvena kabina kao i sam drveni sanduk, sve to ispada vrlo realistično
- ostaje brdo rezervnih dijelova (posebno kotača)

Kudim:
- nema ni jedne figurice (posebno uz top)
- polugusjeničarski dio je previše usitnjen i radi toga gubi svrhu (i kvalitetu)
- nedostatak detalja na gusjenicama
- nedostatak staklenih dijelova
- motor/mjenjač (od ispod) kao i ispušni sistem je malo previše bazičan i grub
- neki dijelovi topa previše sitni pa radi toga ispadaju dosta grubo
- manje manjkavosti i nedorečenosti u nacrtu. Mnogi crteži u nacrtu su mogli biti jednostavnije i jasnije nacrtani

Preporuka:
- svakako kupiti
- detaljizirati maketu, posebno detalje topa


(na ovoj slici je prednji kotač u zraku jer je karton ispod makete valoviti, a ne zato što je maketa takva 'u zraku' ....)Vojo Wink


vojo: poruka promijenjena dana: Sri Lis 15, 2014 8:19 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
scarabei

Član od: 08 Pro 2009
Poruke: 464
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Pet Velj 03, 2012 12:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fora izgleda Smile
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
TISO

Član od: 18 Lis 2005
Poruke: 340
Mjesto: Kujnce vojvodina Štajerska
PorukaUpisano: Sub Velj 11, 2012 2:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ljepota. Ova naketa po meni ima samo jednu manu a to su gusjenice ali na ovima mališanima ne vidi se toliko.
Samo jedno pitanje ovaj top na GAZ-AAA ima nekakve kutije pored topa.
http://www.armchairgeneral.com/rkkaww2/galleries/trucks/AA/GAZ_AAA_AA1.jpg

Što se figura tiče - u plastici (tvrdoj) za ovaj top možeš nači figure samo u setu topa od Zvezde (6115 Soviet 37mm anti-aircraft gun 61-K with crew - wargame serija) u kojem su figure dviju nišanđija (odrađeni iz 4 komadiča u sjedečem položaju zajedno sa sjedištem - imaš i prazna sjedišta kao opciju). Inače Zvezdin top jako dobro izgleda (možda i bolje od PST-a u sitnim detjlima) ali se može sastaviti samo u borbenom položaju (postolje topa koje ne utiče ako čete raditi na kamionu ili brodu) i točkovi su malčice premalecki.
_________________
The most important fluids in aviation are coffe and beer.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1481
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Sub Ožu 10, 2012 8:34 am    Naslov poruke: Revell 1/72 ATF Dingo Citiraj ovaj komentar

Naziv makete: ATF Dingo 1 Allschutz-Transportfahrzeug
Mjerilo: 1/72
Proizvođač: Revell
Maketa br. 03142

Općenito - na prvi pogled:

Maketa sa puno dijelova tamno zelene (ne baš zahvalne) boje. Dijelovi izgledaju savršeno izliveno, u najboljem stilu novih Revell maketa. Ima dosta sitnih dijelova, tri vrste oružja za krovno naoružanje, te oznake za jedno od 3 različita vozila (dva KFOR i jedno ISAF). Uputstva na ogromnoj plahti od recikliranog papira (više smeđeg nego bijelog) na čak 12 strana (formata A4).

Kutija nakon kupovine:Slaganje:
- Kako i očekujem od novih Revellovih maketa, slaganje teče gotovo savršeno. Dijelovi pašu jedan na drugoga i toliko su točni da se kvaliteta gotove makete stvarno vidi samo po tome koliko živaca čovjek ima za slaganje.
- Iako se donji postroj na gotovoj maketi praktički ne vidi ipak je cijeli pogon dosta detaljan.
- Kako su prozori relativno mali, nakon početnog bojanja unutrašnjosti sam odustao uvjeren da se neće ništa vidjeti, da bi na koncu ispalo da se volan itekako vidi, a ja ga nisam pobojao!
- Nije bilo nikakvih problema pri slaganju, kao ni nejasnoća u uputstvima.

Bojanje:
- Htio sam najprije napraviti maketu vozila koje koristi KFOR na Kosovu ili Makedoniji (za ta vozila postoje oznake), ali su me zaintrigirale slike tih vozila iz Afganistana u pustinjskoj shemi (boje pjeska), tako da sam pobojao vozilo u tim bojama jersam se zasitio zelene (crno/smeđe) evropske sheme. Pošto u maketi dolaze samo bijele ISAF oznake za zeleno vozilo koje nisu upotrebljive za pustijsku shemu, morao sam iz 'spare boxes' uzeti male križeve, malu njemačku zastavicu, a grb na nosu sam nacrtao. Narančasto platno za brzu identifikaciju je isto od neke Revell makete (Fenneck ili Luchs).

Gotova maketa:

Na slici se gotovo ne vidi da je maskirna shema dvobojna (boja pijeska + svjetlo smeđe mrlje), što je i dobro jer se i na gotovim vozilima razlika u bojama jedva nazire.

Hvalim:
- izvrstan odabir teme
- kutija je u redu kao crtež, ali nema poklopca na otvaranje
- ima mnogo dijelova koji su površinski jako dobro obrađeni
- ostaje nešto rezervnog naoružanje (od 3 verzije montira se jedna pa dvije ostaju). Inače Browning M3 i 'Šarac' su jako dobro izliveni.

Kudim:
- plastika je tamno zelena (ne baš ugodna za rad kao boja) i dosta tvrda i krta, ali u okviru normalnoga
- gume (profil) od kotača su dosta loši - to je definitivno najlošili dio makete!
- 'držači' stakala (iznutra) su dosta grubi pa se vide na gotovoj maketi.
- nema (tamnih) oznaka za neku ISAF jedinicu u pustinjskoj (pješčanoj) shemi, iako se dosta koriste tamo.

Savjet:
- Svakako kupiti!

Usporedba veličine sa popularnim Humerom:


Vojo
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
Poruke: 3807
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Ožu 10, 2012 9:35 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlićni radovi Very Happy
_________________
MK K.I.T.A.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Nick

Član od: 26 Stu 2006
Poruke: 939
Mjesto: VŽ
PorukaUpisano: Sub Ožu 10, 2012 11:05 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Gospon Vojo, ovo je super.
_________________
www.HRCappuccino.org
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
u-boat

Član od: 30 Jul 2010
Poruke: 1248
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Sub Ožu 10, 2012 12:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A gdje su meni oči bile kad se pojavio Zis Shocked
Izgleda fantastično kao i ovaj moderni oklop Very Happy !
_________________
凸(¬‿¬)凸
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Poruke: 2001
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sub Ožu 10, 2012 3:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vojo svaka čast koncizno i jasno, i recenzija i makete

Slažem se i za onu pokudu Revell-u za boju, nije mi jasno njihovo inzistiranje na toj tamnozelenoj na kojoj izgubiš oči, a sada vidim da neke makete (aviona) šibaju u onoj srebrnoj s preljevima..
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Poruke: 4955
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sub Ožu 10, 2012 5:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bravo Vojo,jako dobar uradak kao i ostali mališani!!
_________________
Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Poruke: 2187
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Ned Ožu 11, 2012 11:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bravo vojo, pohvale za izradu i za izbor.

Oče li biti šta modernih ruskih kamoina, Urala, Zilova, Krazova?
_________________
Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1481
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Pon Ožu 12, 2012 10:15 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vrsa Napisao/la:

Oče li biti šta modernih ruskih kamoina, Urala, Zilova, Krazova?


Hvala svima za pohvale - želim samo napomenuti da se ne trudim naročito oko maketa - radim ih više za svoj gušt i, ovisno o tome koliko živaca imam, dovršavam makete dosta brzo .... ali to ne znači da ih ne možete kritizirati ....

Što se tiče ostalih 'Rusa' - evo što sam u zadnjih par godina napravio. Dio toga sam objavio na forumu HR maketari, istina i bog bez slika na forumu (samo linkovi), ali ako ima interesa, mogu to ponoviti ovdje (slike i tekst imam nešto sačuvano):

OmegaK 1:72 Zil-157K
PST 1:72 KV-T
Revell 1:72 T-80
Modelism 1:72 BM-21 Grad (Ural-375-D)
ICM 1:72 BTR-152K
ACE 1:72 BMP-1KŠ
ICM 1:72 ZIL-157 Command Vehicle
ICM 1:72 Ural-43203 Command Vehicle
Dragon 1:35 ZSU-23-4 Shilka
Italeri 1:72 ISU-152
PST 1:72 ZIS-5-BZ

Vojo
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Poruke: 2187
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Sri Ožu 14, 2012 10:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vojo Napisao/la:
vrsa Napisao/la:

Oče li biti šta modernih ruskih kamoina, Urala, Zilova, Krazova?


Hvala svima za pohvale - želim samo napomenuti da se ne trudim naročito oko maketa - radim ih više za svoj gušt i, ovisno o tome koliko živaca imam, dovršavam makete dosta brzo .... ali to ne znači da ih ne možete kritizirati ....

Što se tiče ostalih 'Rusa' - evo što sam u zadnjih par godina napravio. Dio toga sam objavio na forumu HR maketari, istina i bog bez slika na forumu (samo linkovi), ali ako ima interesa, mogu to ponoviti ovdje (slike i tekst imam nešto sačuvano):

OmegaK 1:72 Zil-157K
PST 1:72 KV-T
Revell 1:72 T-80
Modelism 1:72 BM-21 Grad (Ural-375-D)
ICM 1:72 BTR-152K
ACE 1:72 BMP-1KŠ
ICM 1:72 ZIL-157 Command Vehicle
ICM 1:72 Ural-43203 Command Vehicle
Dragon 1:35 ZSU-23-4 Shilka
Italeri 1:72 ISU-152
PST 1:72 ZIS-5-BZ

Vojo


Hm, ja se ne bih bunio ponavljati ovo gradivo.
_________________
Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1481
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Čet Ožu 15, 2012 12:28 pm    Naslov poruke: Uralovi kamioni Citiraj ovaj komentar

Ural-375D BM-21 'Grad'
Proizvođač: Modelism, 1/72
Maketa br.: 72001Na prvi pogled:
- jako mnogo dijelova
- gumeni kotači
- raketni lanser (BM-21) izgleda vrlo dobro napravljen

Slaganje:
- slaganjem počinju prva velika razočaranja
- ljepljenje felgi na osovine (dijelovi br. 38 na 39) je vrlo problematično zbog jako tankih osovina a jakih felgi. Posebno je problem ako se odmah stave gume - spoj se odmah lomi. Treba sve složiti bez guma, a na samom kraju postaviti gume na felge.
- sastavnica je dobro nacrtana, iako je tipa 'sve je prikazano rastavljeno' plus neki dijelovi sastavljeni, malo strelica (gdje što dođe), malo povećanih detalja, puno (kao što će se na koncu ustanoviti) nepoznanica.
- dobar dio dijelova se lijepi 'odokativno' tj. nema ni čepića ni rupica niti nekih oznaka gdje koji dio dolazi. Sve što ostaje je nacrtano na sastavnici ali to u nekim slučajevima nije dovoljno točno.
- crtež za bojanje (maskiranje) na zadnjoj strani sastavnice je gotovo u mjerilu makete (1/72), pa to pomaže pri postavljanju nekih dijelova.
- šasija je izvedena iz 8 dijelova što je problem kod poravnanja - a ne dobije se baš nešto posebno detaljno - logičnije bi bilo da je iz jednog komada. I puno lakše za raditi.
- ima previše djelova koje treba doraditi (odrezati), ali bez mjere.
- ispušni lonac (na naprijed) - nije jasno gdje završava a gdje počinje tj. od kuda izlazi!? Stoji u zraku s oba kraja vidljiva! Na završnom crtežu je prikazan ispred ispušnog lonca i nekakav zaštitni lim kojeg nema u dijelovima
- maketa nema nikakav motor/karter od ispod (između nosača šasije), nikakav izlaz osovine, reduktor, nikakvih osovina (kardana) do diferencijala! Samo su zadnja dva diferencijala spojena međusobno. Katastrofa! Sve to treba 'skrečbildati'.
- postavljanje zadnje dvije platforme (s opremom i s raketama) je misterija - nije jasno niti gdje točno dolaze niti kako naliježu na šasiju.
- na crtežu je pokazan nosač volana kojeg nema u dijelovima.
- stakla za kabinu su dosta mutna, debela i ne pašu dobro
- prednja hauba je malo pre kratka (ili je motor pre dugačak!) - bolje je, prilikom slaganja prednju masku/grilju hladnjaka motora, ostaviti za zadnju, pa ju skratiti i pripasati da paše ispod haube, a ne da viri.
- položaj rezervara na šasiji i nekakve kutije nasuprot rezervara (s druge strane šasije) nije poznat. Ja sam to stavio napamet da bi, na svoj užas, shvatio da kod montaže guma iste ne mogu stati na kotače jer smetaju i rezervar i kutija!
- okvir rezervnog kotača je odlično napravljen, ali montaža samog kotača je nepoznanica - ne može se namjestiti na ništa!
- dana je nekakva maskirna shema (bočna lijeva i od spreda) ali nema nikakve reference na neke boje, ili čija je to uopće shema! Totalni promašaj!

Hvalim:

- zanimljiv odabir teme (iako malo dosadan, sve te Kaćuše i VBR-ovi ....)
- raketni lanser je odlično napravljen

Kudim:
- nema niti jedne figurice
- uputstva debelo nedorečena - mnogi dijelovi se lijepe napamet.
- gumeni kotači (to je po meni jako loše)
- nisam siguran da se kamion na slici (Ural-375) slaže s kamionom kojeg sam dobio u maketi (Ural-4320 ili neka od pod-varijanti). Jel mi to netko podvalio ili ....

Zaključak:
- nakon prve euforije kompletno razočaranje maketom.
- ukupna ocjena makete: 2
- preporuka: ne kupiti, osim ako niste raspoloženi za veoma mnogo rada na njoj, ali samo uz dobre crteže i fotografije. Nakon pojave ICM-ove makete (Ural-43203) preporučam 'križati' šasiju ICM-a i raketni lanser od BM-21 od ove makete. Uštedjet ćete mnogo rada a efekat će biti kud i kamo bolji.------------

Ural-43203 Command Vehicle
Porizvođdač: ICM, 1/72
Maketa br. 72612

Na prvi pogled:
- jako mnogo dijelova
- plastični kotači (što volim više od gumenih)
- maketa vrlo zanimljivog nadgrađa (odličan odabir, po mom guštu)
- kabina u jednom komadu izgleda gotovo savršeno odlivena

Slaganje:
- nakon prosječnih ICM-ovih maketa ZIL-157 i BTR-152 ova maketa je pravo osvježenje! To je jedna sasvim nova generacija kalupa, dijelova, obrade itd. Na dobrom su putu da takvim koracima dostignu Revell! Samo kao ilustracija, za složiti šasiju (sama šasija s kotačima, bez kabine i nadgrađa) treba zalijepiti 55 dijelova!
- za razliku od makete Urala BM-21 od firme 'Modelism' ova maketa ima šasiju u jednom komadu što je sasvim zadovoljavajuće čak i za tako veliki kamion, iako je šasija malo uvijena (oko 1 mm, no nisam ju ravnao već sam gledao složiti osovine i kotače da budu manje-više ravni). Ono slaganje u dijelovima kod BM-21 je bilo bespotrebna komplikacija, a efekat je bio isti. Konačna usporedba šasija maketa oba kamiona je dobro vidljiva na slici.
- kabina je u jednom komadu i pravo je malo remek djelo. Remek dijelo je i unutrašnjost kabine i na koncu čovjek pomisli da je prava šteta što se vrata ne mogu pustiti otvorena da se vide vrlo fini detalji volana, mjenjača, ručica itd.
- ICM se, usprkos novoj tehnologiji izrade kalupa, posvadio s nekim osnovnim geometrijskim oblicima - na maketi NITI JEDAN dio, ali baš NITI JEDAN koji treba ući u neku rupicu, ne ulazi u tu rupicu. Valjda je nekakav Murphy imao prste u tome, ali na koncu to postaje frustrirajuće. Morao sam rupice sâm proširivati svrdlima (i tukao se po glavi što nemam komplet svrdala ono po 0,1 mm svaki - nikad to nisam htio kupiti kao 'ma što će mi'), ali kada sam otkrio da niti jedno staklo u kabini ne paše na otvor za stakla - e onda sam poludio. Jer te otvore, kako je kabina u jednom dijelu, ne možete ničim nježno pobrusiti da biste ih povećali! Jedva s nožićem i dođete do otvora za prozore. Mala noćna mora!
- slaganje dijelova na šasiju je dobrim dijelom označeno (što nekim zarezima na šasiji, što milimetrima na uputstvima) ali nisam sasvim zadovoljan s time. Na pr. rezervar nafte je označen koliko udaljen dolazi od prednjeg ruba, što je u redu, ali ne piše na kojoj visini dolaze nosači razervara. Ja sam te nosače stavio u razini šasije ali kada sam lijepio 'kockicu' vidio sam da je to pre visoko pa sam morao brusiti kockicu!
- amortitirezi (torzioni?) na prednjem mostu (dijelovi br A20 i A21) nisu točno ucrtani gdje dolaze.
- isto je mali problem s ispušnim loncem koji dolazi skupa s cijevima (odlično izvedeno), ja sam to (greškom ali na sreću) ljepio nakon što sam stavio prednju osovinu - problem je što malo smeta prednji diferencijal, pa cijevi idu malo ukoso. Sam lonac nije jasno gdje dođe zalijepljen (ispod ili pored šasije?)
- isto tako srećom sam najprije zaboravio staviti spojnu osovinu (A37) pa sam ju stavio nakon ispušnih cijevi, što je bilo mnogo lakše.
- jedina zamjerka šasiji je da, kada se sve složi, se vidi prazan prostor tj. da nema motora ispod haube, između hladnjaka i kartera motora. Ja sam to pobojao u mat crno, ali da su stavili samo jedan dio kao motor (karter već postoji, dakle gornji dio motora), sve bi bilo savršeno.
- slaganje kockice (nadgrađa) je najveći problem. Nije ona komplicirana, ali onaj tko je crtao uputstva SIGURNO nije prije toga složio maketu. To se jednom Revellu sigurno ne može desiti, jeli tako 'Hans'? Dakle, najprije da kažem da su u uputstvima krivo napisali da se krovni prozori kockice stavljaju nakon što se zalijepi pod. Pošto oni dolaze zalijepljeni iznutra, ako se zalijepi pod, više ih ne možete staviti. Srećom taj donji dio (pod) tako dobro naliježe na ostatak 'kućice' da ga ja nisam niti lijepio!
- tri su velika problema s ljepljenjem kockice - jedan je dio uz reduktor šasije, drugi je antena na kraju kućice i treći su blatobrani. Dakle:
- dio uz reduktor zahtjeva, što bi Englezi rekli 'major surgery' tj. treba uzeti pilu u ruke i uhavtiti se rezanja. U uputstvima je označeno da treba skinuti samo nosač jedne (prednje lijeve) kutije od ispod nadgrađa jer smeta tj. dolazi iznad rezervara, ali istina je da treba napraviti jednu novu rupu gdje će stati nosač reduktora (dio br. A11/A12) - vidi sliku.

- donji nosač antene (B22) je bio potpuna misterija gdje ga staviti. Dio je tako fino i komplicirano oblikovan da nisam mogao vjerovati da je pogrešan, ali uz najbolju maštu nisam ga mogao smjestiti nigdje - sve dok nisam zalijepio kockicu (nadgrađe) na šasiju - e onda je sve postalo jasno! Ali ja sam ga bio već raspilio i prilagodio i zalijepio za kockicu. No dakle, u uputstvima je KRIVO nacrtano da taj dio dolazi zalijepljen za kockicu - on se ustvari lijepi na šasiju. Dakle moj savjet - antenu (barem dijelove B20 i B22) ostaviti za kraj tj. kada nadgrađe zalijepite na šasiju. Onda sve ide lako i bezbolno!
- blatobrani - uh, stara nezgoda, nemam ih kamo staviti (što nije boljka samo ICM-a, ja sam se namučio sa svim 'Džemsovima' koliko god sam ih radio, a bili su od velikih firmi poput Airfixa ili Hasegawe). Opet savjet: pričekajte da zalijepite nadgrađe, da postavite kotače (barem privremeno) i onda lijepite blatobrane (B10). Još jedan savjet - na svim slikama što sam vidio nigdje blatobrani nisu cijeli od lima - otprilike do pola dužine su od lima a donji dio je od gume. Ja sam dakle ispilio te dijelove do pola, a nadolijepio jako tanku i savijenu plastiku da glumi gumu. Uz problem blatobrana ide i problem kutija ispod kockice (B17 i B19 s pripadajućim poklopcima B25), njih obavezno staviti NAKON ljepljena blatobrana. Uz pripasivanje, naravno.


- kotači se slažu iz dva dijela s trećim (srednji dio felge) koji dolazi posebno. Ne treba ni napomenuti da, iako je dan jedan zarez na unutrašnjoj strani kotača da bi se polovice mogle zalijepiti samo u jednom položaju, da to ne paše na drugi dio kotača jer je rupa pre malena. Isto tako poklopac (felga, 'ratkapa') ne naliježe na rupu od kotača (bez pripasivanja). 'Ratkapa' za zadnji (rezervni) kotač je posebna, jako dobro napravljena. Sve u svemu kotači su vrlo uvjerljivi.
- grijač kockice ('Webasno') je odlično napravljen, iako nije jasno gdje dio br. B6 dolazi (treba ga zalijepiti NA dio br. B5)
- ja sam na koncu malo uprskao sa shemom bojanja (htio sam nešto 'irački' a prema fotkama uništene tehnike oni se neka vozila maskirali zelenim mrljama dosta velike površine, prema knjizi 'Wrecks and relicks after the Storm 1991 od Concorde-a), ali nisam zadovoljan kako je ispalo. Trebao sam samo tanke linije, kao na kabini, pa da bude neka ruska shema. No što je tu je.

- oznake su u redu, iako opet univerzalne za sve Ural-e (i teretnjake i cisterne itd.)

Hvalim:
- odličan odabir teme (posebno nadgrađa)
- odlična izrada dijelova, površinski detalji, mali djelovi su nježni i gotovo savršeni
- kabina je savršena baš kao što je izgledalo na pravi pogled
- kotači su odlični
- sklopljena maketa izgleda vrlo uvjerljivo

Kudim:
- niti jedan dio koji ulazi u neku rupicu ili otvor ne može ući u tu rupicu
- stakla malko pre velika za kabinu
- na znam zašto dobar dio dijelova ima malo grublju površinu (namjerno je tako izrađen kalup, kao kad se rade dijelovi koji predstavljaju platno ili lijevane dijelove tenkova u 1/35) - to mi je malo bez veze
- uputstva, iako bitno bolja od prijašnjih ICM maketa koje sam radio, još uvijek su dosta neprecizna. Ponovno naglašavam, onaj tko je crtao uputstva SIGURNO nije složio tu maketu prije toga! Samo za ilustraciju (jer radim paralelno dvije Revellove makete), Revell za slaganje tenkova ima prosječno 8 strana sa oko 20 crteža, a ICM je ovdje dao oko 4 crteža na dvije strane. Čak su i uputstva za kamione firme PST bila bogatija od ovih (a kamioni kudikamo jednostavniji)
- sve u svemu, već dugo na jednoj maketi nisam toliko koristio svrdla i pilu!

Savjet:
- ja sam koristio publikaciju URAL-375/43203 od WWP (Wings and Wheel Publications), odličnu češku knjigu za modelare sa mnogo fotografija, čak i kockice kao iz ove makete, ali ne za komunikaciju (s antenom). U toj publikaciji ima i crteža (ne piše u kom mjerilu ali mi se čini 1:72) po kome je ICM-ova maketa točnija - jedina zamjerka bi bila druga osovina koja je malo previše udaljena (prema naprijed) od zadnje osovine.

Zaključak:
- maketa je odlična usprkos nabrojenim nedostacima. Srećom sve su to nedostaci kod slaganja, a ne u dijelovima tako da je krajnji rezultat više nego zadovoljavajući! Svakako nabaviti maketu (koga zanima) tim više što te kamione koristi i HV (sa drugačijim nadgrađem).

Usporedba šasija obje makete - treba imati na umu da se ne radi o identičnim kamionima (različite varijante Urala), ali ovo samo ilustrira nivo detalja na pojedinoj maketi - gore Modelism, dolje ICM


Obe gotove makete:


Vojo Laughing
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Poruke: 3173
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Čet Ožu 15, 2012 12:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Samo naprijed, pratim i guštam, na načinu pisanja i konstruktivnim komentarima! Samo naprijed! Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3 ... 73, 74, 75  Naprijed
Stranica 1/75

 
Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prerada na hrvatski jezik.
Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron