Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| husky011
 | | Član od: 28 Ruj 2010 | | Poruke: 307 | |
|
Upisano: Sub Pro 17, 2011 12:38 pm Naslov poruke: Messerscmitt Bf 109 G6, Fujimi 1/48 |
|
|
Elem...
Ova Fujimijeva maketa je poznata svim starijim maketarima.
Konturno je relativno losa, sa nekim cudnim ispupcenjima na krilima i jos po nekim nedostatkom (kokpit, tockovi i prostor za smestaj tockova, predebeli i uprosceni detalji kao sto su noge stajnog trapa, antene, tropski filter...).
Iako na kutiji pise Bf 109 G-K, ako se uzme samo ono sto je unutra, moze da se radi samo G2 do G6, a i to sa rezervom...
Ja sam se odlucio da bez mnogo prepravki uradim Bf 109 G6 iz 7. Jg 27.
To bi trebao da bude ovaj primerak pilota Ernsta Dullberga :
Nakon sklapanja trupa gde se uopste nisam gnjavio oko kabine jer ce biti zatvorena, malo sam doradio prostor stajnog trapa, a koristicu umesto originalnih delova ostatke od Academijevog Bf 109 G14.
Maketa je sklopljena, bilo je dosta problema oko upasivanja kabine, poklopac je bio preuzak i prekratak, ali sam to nekako resio.
Kombinacija boja su uljane RLM 74/75/76 pa to posle farbanja izgleda ovako.
Svetlija siva mi je ispala nekako presvetla ali cu to probati da sredim sa nekim filterom u laku.
Jedino sto mi se ne dopada su ostri prelazi kamuflaze na gornjem delu trupa i to cu sad popravljati pre lakiranja. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vukic
 | | Član od: 16 Stu 2010 | | Poruke: 1144 | | Mjesto: 385 km predaleko |
|
Upisano: Sub Pro 17, 2011 1:17 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa sta nebi trebali biti upravo ostri? _________________ Grade moj! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gak
 | | Član od: 30 Svi 2011 | | Poruke: 574 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Sub Pro 17, 2011 1:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Odlično izgleda! Da definitivno tonalitet između RLM 74 i 75 treba biti blaži. Probaj to dobit i bit će predobar!
A što se tiče prijelaza i ja isto pokušavam ih napravit mekše jer ljepše izgleda, ali istini za volju, ako uzmeš u obzir kako taj prijelaz izgleda na pravom avionu, pa smanjis avion 72, 48 ili 32 puta, svi bi oni trebali biti oštri na maketi... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| husky011
|
Upisano: Sub Pro 17, 2011 1:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Da, prelazi moraju da budu ostri, ali mi je prevelika razlika izmedju mekih bocnih prelaza rlm 76 i 74 i ovih gornjih ostrih RLM 74 i 75.
Tonalitet cu mu ubiti malo nekom svetlijom bojom u laku, kad ga obuhvatno preprskam. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1725 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Sub Pro 17, 2011 3:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Čuj, imaš ti fotku tog aviona? Jer ova spliter kamuflaža s gornje strane mi izgleda vrlo neobično. Od rasporeda boja, do tih ravnih čvrstih prelaza.
To definitivno nije standardni raspored polja na G-6 messerima.
Nadalje, ova RLM 74 mi je malo čudna. To bi trebala biti zelena boja koja vuče na sivu, a tebi izgleda low-vis sivo. Možda je do blica kod slikanja, ali koju boju si koristio za RLM 74? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| husky011
|
Upisano: Sub Pro 17, 2011 4:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Koristio sam malo posvetljenu MM autentic RLM 74, mozda je u bocici bila pogresna boja...
Nemam pojma. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gak
 | | Član od: 30 Svi 2011 | | Poruke: 574 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Sub Pro 17, 2011 4:44 pm Naslov poruke: |
|
|
| husky011 Napisao/la: | Koristio sam malo posvetljenu MM autentic RLM 74, mozda je u bocici bila pogresna boja...
Nemam pojma. |
Možda je u tome problem. Bilo je već riječi o tome na forumu. MM RLM boje su već posvijetljene i to za 1/72, tako da ih ne treba posvjetljivat, a čak su i presvijetle za veća mjerila. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| husky011
|
Upisano: Sub Pro 17, 2011 5:27 pm Naslov poruke: |
|
|
Trup je dobio beli prsten, i rep je takodje ofarban u belu boju.
Sto se tice oblika i pozicije boja koristio sam Verlindenov user guide za Bf 109 G prema kom sam boje i nanosio na maketu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1725 | | Mjesto: Varaždin |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| husky011
|
Upisano: Sub Pro 17, 2011 7:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Tomo na temu sema za G varijantu vredi diskutovati.
Mislim da je sema koju sam ja naneo najranija sema kamufliranja usvojena na G varijanti, kasnije je dosla ta druga, kao na kutiji gde su rubovi mnogo blazi i na kraju treca koju si i ti prikazao na postu.
S obzirom da je G varijanta uveden negde sredinom 1942 godine, a podvarijanta G6 tek pocetkom 1943, i moje oznake su iz tog perioda, mozda i nisam omasio tip sare.
Evo jos jedan model koji je radio nemacki maketar, iz iste je jedinice i koji je slicno farban, time sam se, sem Verlindenom, i vodio:
To je izgleda upravo taj sa tvoje slike, bela devetka...
Sta je istina, ko ce ga znati... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| husky011
|
Upisano: Pon Pro 19, 2011 11:47 am Naslov poruke: |
|
|
Meser je dobio i propeler, tockove i svetla na krajevima oba krila.
Racunam da danas dolaze zavrsni radovi.
Boju na njemu necu menjati ali cu ubiti filterima ovu svetlosivu da malo poboljsam opsti izgled makete.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lisec
 | | Član od: 30 Lis 2008 | | Poruke: 1199 | | Mjesto: Zaprešić |
|
Upisano: Pon Pro 19, 2011 12:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Ouch...ovi tragovi baruta su malo too much ne? mali savjet, ako ti je problem kontrolirati koliko želiš crnila, zamiješaj mix prozirnog laka i malo crne pa postepeno dodaješ i neće biti kao dimnjak  _________________ Matija
http://mkgrunf.com/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vukic
 | | Član od: 16 Stu 2010 | | Poruke: 1144 | | Mjesto: 385 km predaleko |
|
Upisano: Pon Pro 19, 2011 1:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Uh, da.. Malo previsE crnila. Bojanje jako uredno i lijepo. _________________ Grade moj! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| husky011
|
Upisano: Pon Pro 19, 2011 2:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala na savetima, to cu svakako probati.
Dugo nista nisam radio, vec sam pozaboravljao mnogo toga, sa ovom maketom se vracam polako u svet maketarstva! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| husky011
|
Upisano: Čet Pro 22, 2011 12:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Gustav sa mediterana je dobio i oznake i sad idu zavrsni radovi...
Malo problema je bilo sa Mr Mark softerom za dekale, ali jos jedan sloj sjajnog laka je resio i to.
Inace, Mr Mark je izuzetno jaka tekucina, kolege pazite kad ga nanosite, jede i dekale i akrilni lak.
Dakle, slike napretka:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|