Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Vought F4-U 5N Corsair, Minicraft 1/48
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
husky011

Član od: 28 Ruj 2010
PorukaUpisano: Čet Lip 21, 2012 10:37 am    Naslov poruke: Vought F4-U 5N Corsair, Minicraft 1/48 Citiraj ovaj komentar

Sredinom 1940 godine, radjen po specifikacijama US Navy, poleteo je prvi prototip F4-U Korsera.
Mnogo novina je uneto u ovaj projekat, kao sto su galebova krila, hladnjaci u napadnoj ivici krila, nov motor P&W R-2800 Double wasp i jos mnogo toga.
Avion je bio cudnog izgleda sa velikom trokrakom elisom, dugim i vitkim nogama stajnog trapa i slabe preglednosti na napred zbog dugog kapotaza motora zbog cega je mornarica predlozila da ga prvo koriste americki marinci na kopnenim aerodromima zbog daljih testova sletanja i poletanja na nosac aviona.

Nakon prelezanih decijih bolesti Korser je postao jedan od najomiljenijih aviona na pacifiku, cak su do kraja rata preko 3000 komada predati australijskom i britanskom vazduhoplovstvu.

Nakon rata je koriscen u mnogim vazduhoplovstvima, cak je do pocetka sezdesetih godina proslog veka leteo kao jurisnik francuskog vazduhoplovstva u Indokini i operaciji protiv Egipta tokom krize oko Sueckog kanala.
Posleratne varijante su imale jace motore, vise podvesnih tacaka i u glavnom cetvorokraku elisu.

Primerak koji ja radim je F4-U 5N, nocni lovac koriscen u Korejskom ratu, vodjenom od 1950 god. do 1953 god.
Tada je Korser vec odavno bio zastareo za koriscenje u ulozi lovca ali se pokazao kao odlican nocni lovac i tesko natovareni lovac bombarder za blisku podrsku pesadiji.

Sama maketa je uradjena u svetlo sivoj plastici sa nesto plicim panelima, sto ce mi smetati tokom rada posto mu fiting i nije neki koliko sam probao da ga sklopim "na suvo".
Dosta detalja je vrlo grubo uradjeno, a istrument tabla i bocne konzole su bez ikakvog reljefa i predvidjeno je da se koriste nalepnice koje imitiraju instrumente.
Na mnogo mesta postoje sink markovi i pinovi od livenja, na sta treba obratiti paznju.
Fit krila sa trupom je jako los i treba obratiti paznju na stepenik koji ce se tu neminovno javiti i na prednjem i na zadnjem delu krila.
Vetrobran i poklopac kabine su predebeli ali su vrlo prozirni.
Od naoruzanja su date nevodjene rakete i bombe, plus dva tanka za gorivo kao opcija.
Dat je i poseban ram na kom je radar koji ide na desno krilo.
Oznake su date za jedan primerak nocnog lovca, pristojnog su kvaliteta s obzirom da je ovo poprilicno stara maketa.

Kasnije je Academy otkupio kalup ove makete i od njega napravio svoju varijantu F4-U4B, jurisnika, takodje koriscenog u Koreji, s tim da u toj kutiji nema radara, i malo je izmenjen trup, ali je slicnost u rasklopu i ostalom vise nego ocita.

Prvi radovi su bili na kokpitu, instrument tabla je dobila ecovane istrumente, a bocne konzole reljef sa raznoraznim prekidacima i instrumentima.
Boja unutrasnjosti je Interior US green, instrument tabla crna, a instrumenti su naglaseni tehnikom dry brusha srebrnom bojom.
Sediste je potpuno pogresno pa sam napravio od lima novo, koje je karakteristicno po bocnim drzacima za ruke.
Pojasevi su uradjeni od lepljive trake sa kopcama od zice.
Nosac pojaseva je nesto deblja zica oblikovana prema slikama originalnog kokpita.

Trup i krila su uz malo muke uklopljeni i polako je na red doslo gitovanje spojeva.

U toku popodneva prvi put sam maketu tanko preprskao sa razredjenom MM Dark see blue da vidim gde su greske u gitovanju i smirglanju.

Na redu je motor i stajni trap...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Thundercat

Član od: 13 Tra 2007
Mjesto: Hirvatistan
PorukaUpisano: Čet Lip 21, 2012 10:48 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako radiš noćnog, onda ti je kokpit kompletno crn (osim jastuka na sjedalu).

Šahtovi stajnog trapa su u vanjskoj boji zrakoplova.

Plastiku akbar!

3D Glasses for 3D Prints...

Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
husky011

PorukaUpisano: Čet Lip 21, 2012 10:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E te informacije su mi i trebale!
A znas li mozda koja je boja nogu stajnog trapa i poklopaca iznutra?
Natrag na vrh
Thundercat

PorukaUpisano: Čet Lip 21, 2012 11:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sve plavo (vanjska boja).

E, da.

Ne znam da li se u Academyu dobiju prekidači za naoružanje koji su postavljeni na konzolu ispod vjetrobrana (lijevo i desno od nišana). To nije neki problem skrečati, a daje i na točnosti i na dojmu.

Plastiku akbar!

Natrag na vrh
husky011

PorukaUpisano: Čet Lip 21, 2012 11:49 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo zicim motor i upravo cu odraditi te prekidace naoruzanja, dati su ali cu probati malo da ih doradim.
Elem izgleda da su samo bocne konzole i istrument tabla bili crni, a da je ostalo ipak bilo u boji US interior green.
Prekopah po internetu i svuda se slazu da su sahtovi, poklopci i stani trap Dark see blue ali da je kokpit bio standarne boje.
Natrag na vrh
Thundercat

PorukaUpisano: Čet Lip 21, 2012 11:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Noćni (5N) su sve vidljive površine kokpita imali prebojane u crno.

Plastiku akbar!

Natrag na vrh
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Čet Lip 21, 2012 1:09 pm    Naslov poruke: Re: Vought F4-U 5N Corsair, Minicraft 1/48 Citiraj ovaj komentar

husky011 Napisao/la:
Mnogo novina je uneto u ovaj projekat, kao sto su galebova krila, .

samo da pojasnim ako autor dopusta - '' galebova krila '' nisu bila novina u nekom tehnoloskom smislu, zbog aerodinamike ili nekih slicnih fora
Naime, galebova krila bila su posljedica jakog motora i velike elise - pa su krila prelomljena da se skrati visina stajnog trapa
Iako, i ovako skracene noge stajnog trapa bile su ranjive, ali ne toliko koliko bi bile da je krilo ravno
mislim da ovo nije OT, ali ako treba, slobodno obrisite Cool
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Lip 21, 2012 1:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hebate Husky ti sam zapoćinješ nove avione ,ajd koji stavi u gotove radove... Wink
husky011

PorukaUpisano: Čet Lip 21, 2012 5:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poky Napisao/la:
Hebate Husky ti sam zapoćinješ nove avione ,ajd koji stavi u gotove radove... Wink

Evo radim na tome! Very Happy

Motor skoro gotov, jos po koja zicica i to je to.
Dodati su nosaci ventila, induktor paljenja, cep za ulje (ili za sta vec) i razvodnik za svecicie.

Natrag na vrh
Slider

PorukaUpisano: Čet Lip 21, 2012 5:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

kaj su to nosaci ventila?
husky011

PorukaUpisano: Čet Lip 21, 2012 6:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mozda je pogresan termin, mislim na ona dva stapa koji od kartera idu do vrha cilindara i smetricni su.
Kablovi idu na sredinu cilindara i na vrh, koliko je meni poznato.
Ako sam negde pogresio-ispravite me! Smile

Ovde je termin za to "stublina"...

husky011: poruka promijenjena dana: Uto Lip 26, 2012 9:33 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Slider

PorukaUpisano: Čet Lip 21, 2012 8:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

husky011 Napisao/la:
Mozda je pogresan termin, mislim na ona dva stapa koji od kartera idu do vrha cilindara i ismetricni su.
Kablovi idu na sredinu cilindara i na vrh, koliko je meni poznato.
Ako sam negde pogresio-ispravite me! Smile

aaaa,ok Cool
to su poluge za otvaranje/zatvaranje ventila, ne nosaci
ventili su na glavama cilidra, a te poluge se zovu poluge klackalica ventila- jer ventile zatvaraju te klackalice >(i otvaraju)
s donje strane je ekscentar koji pokrece radilica tako da pravovremeno upravlja ventilima
sve pet, cekamo nove slike

Slider: poruka promijenjena dana: Čet Lip 21, 2012 8:46 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
anki

Član od: 08 Ožu 2009
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Čet Lip 21, 2012 8:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa skoro da si u pravu. To su podizaci ventila a ne nosaci. Oni potiskuju ventil da se otvori u potrebnom trwenutku. Onaj prsten od bakarne zice ti nije trebao jer podizaci idu od kucista ka samom ventilu na vrhu cilindra. U kucistu zvezdastih motora je element poput bregaste na rednim ali drugacije izgleda koji odredjuje mehanickim putem (bregovi na nejmu pa sve rotira i prolazi ispod korena sipke i gura je) kada se ventil otvara (svaki po na osob) a te sipke pomeraju sam ventil i otvaraju ga. Ovo je skroz laicki ali mislim da je dovoljno za ovu priliku.
Natrag na vrh
Slider

PorukaUpisano: Čet Lip 21, 2012 8:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

anki Napisao/la:
. Onaj prsten od bakarne zice ti nije trebao jer podizaci idu od kucista ka samom ventilu na vrhu cilindra. .

to je tocno, ali na americkim motorima taj prsten je cijev u obliku nepotpunog prstena kroz koju idu kablovi svijecica, i nalazi se ispred poluga klackalica
iz njega zrakasto idu kablovi do svakog cilindra
tak da je taj prsten ok, jedino bih ja jos od njega izvukao tanke zicice- kablove svijecica
husky011

PorukaUpisano: Čet Lip 21, 2012 9:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da, uradicu mu i kablove za svecice kad sam vec poceo da se zezam sa ovim motorom.

Za sad je samo obojen kako bi trebalo da izgleda i idem da radim dalje:

Hvala na ispravci oko termina, sad bar znam sta je sta na zvezdastom motoru! Smile
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma