Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

JŽ 362/HŽ 1061 by thomcro
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Ostalo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
thomcro

Član od: 07 Pro 2007
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Pon Lip 22, 2009 8:21 am    Naslov poruke: JŽ 362/HŽ 1061 by thomcro Citiraj ovaj komentar

Kako se već dugo brusim da ću si napravit dva modela lokomotive serije 1061 (žuto-zelenu i sivo-plavu) napokon su se i poklopile zvijezde za to.

Sve je spremno za početak!

Krenuo sam od izrade postolja jer smatram da je to osnova na kojoj će sve počivati. S obzirom da ja već imam jedan model ali koji i nije baš pogođen koristio sam se starim postoljem za predložak (dimenzije dosta odgovaraju) i ja lijepo sve iscrtao po kartonu, izrezao za 2 postolja ... a ono ... greška!!! Krivo sam mjerio i umjesto vanjskih postolja prisiljen sam krenuti od srednjeg. Desilo se to samo što nisam više od ... auuuu, 10 godina! ... ništa radio. No, ipak sam ja to relativno dobro i izrezao.

Djelomično poljepio ...

... i dobio ovo.

Još sad da i pojasnim ovo: ovo je baza na koju ću izvana lijepiti i sve one lisnate opruge, pjeskare ... cijevi i cjevčice. Znači ovo kako sad izgleda, to nije definitivno!

Nastavak uskoro!

http://zeljeznice.forumhr.com

thomcro: poruka promijenjena dana: Sri Lip 24, 2009 12:35 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Lip 22, 2009 10:00 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zanimljiv projekt, pratim za zanimanjem Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Bastardo

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Celje
PorukaUpisano: Pon Lip 22, 2009 11:08 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lijepo je vidjeti jos nesto drugo, osim perja, konzervi i krom felgi Wink Pratim 200% Wink
Natrag na vrh
thomcro

PorukaUpisano: Sri Lip 24, 2009 8:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nažalost (ne ne ne ... nisam odustao Mr. Green !), kako me ponijela euforija oko opetovanog rada na nekom modelu tako sam i napravio i greške pri izrezivanju. Kako je ovo dosta debel papir koji zahtjeva i precizniji rez tako sam prilikom rezanja malo i krivudao (ipak je vrijeme ostavilo svoj danak!). To je zahtjevalo kretanje otpočetka! Dakle, ovo što je na daščici to je to. Precizno, pažljivo, strpljivo ... iscrtano i djelomično zarezano. Ovo će biti postolja za obje lokomotive. Kasnije u toku dana ću to izrezati i poljepiti (ako budem stigao).

Gore desno (na daščici, iznad olovke!) se vidi jedno staro postolje po kojem uzimam mjere. Da, još samo jedna stvar, vrlo važna: s obzirom da doslovno sve detalje treba ručno raditi ovo nije model/i koji će biti gotov/i za mjesec dana! Ovo može potrajat i nekoliko mjeseci! Shodno tome nemojte očekivati svako malo kakav izvještaj mada ću nastojat prikazat svaku pojedinost.

Mala nadopuna: za neupućene o čemu se radi ... radi se o lokomotivi koja je u mojem avataru!

Natrag na vrh
thomcro

PorukaUpisano: Sri Lip 24, 2009 2:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo i nastavak!

Izrezao sam postolja jedne lokomotive! Od ta tri postolja samo jedno je malo "šepalo" ali uz malu korekciju sad je sve OK! Sva tri stoje ravno na kotačima bez "šepanja". Evo i fotografijá.

Slijedeća faza je popunjavanje, učvršćivanje i ljepljenje. Potom sve treba premazati drvofixom da dobijem još na čvrstoći i potom bojanje. Drvofix će također spriječiti da papir nabubri od boje!

Ali sve u svoje vrijeme! Sve će biti foto-dokumentirano!

Nastavak slijedi!

Natrag na vrh
thomcro

PorukaUpisano: Čet Lip 25, 2009 12:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Normalno, nisam mogao izdržat a da ne vidim kako će izgledat bokovi postolja! No, najprije da Vam pokažem originale. Nastojat ću se što više ovome približit mada ne očekujte čuda.

A ovo su moji uratci. Kako je trend da se stavi nešto da bi se dobila predodžba o veličini tako sam i ja stavio kovanicu od 2 kune i grickalicu.

Nastavak uskoro!

Natrag na vrh
Panzer Papa

Član od: 10 Tra 2009
PorukaUpisano: Čet Lip 25, 2009 1:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A zasto izradujes dijelove konstrukcije od kartona a ne od plastike? Vjerojatno bi stiren ploce raznih debljina bolje posluzile od kartona.
Natrag na vrh
Igor_A.

Član od: 03 Tra 2008
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Lip 25, 2009 1:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

thomcro Napisao/la:
Potom sve treba premazati drvofixom da dobijem još na čvrstoći i potom bojanje. Drvofix će također spriječiti da papir nabubri od boje!

Ali sve u svoje vrijeme! Sve će biti foto-dokumentirano!

Nastavak slijedi!

Mislim da griješiš, moja iskustva sa Drvofixom i papirom/kartonom su da ne idu skupa! Točnije papir/karton upije vlagu od Drfofixsa i izvitoperi se, a što se boje tiče, ja koristim Revellove uljane boje, razrijeđene sa nitro razrjeđivačem i malo deblji (130gr) papir sasvim dobro podnosi te boje, dapače suh je za desetak minuta i uglavnom nema nikakvih deformacija.
Wink
Natrag na vrh
Night Hawk

Član od: 03 Svi 2007
PorukaUpisano: Čet Lip 25, 2009 1:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slažem se sa Igorom. Radio sam sa kartonom skoro 2mm debljine i sa malim količinama drvofixom i opet se izvitoperio.
Natrag na vrh
thomcro

PorukaUpisano: Čet Lip 25, 2009 3:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam sve modele ljepio sa drvofixom i nešto se je frkalo a nešto nije. Imam jednu plastičnu bočicu kojom mogu fino dozirat količinu ljepila a i same površine su toliko male da jednostavno nema mogućnosti za frkanjem. Znam da je bolja solucija cijanoakrilno ljepilo ali k'o bi nadavo para za to.

Što se tiče izbora materijala, papir ili plastika, od '85-te radim sa raznim vrstma papira/kartona i to je jednostavno tako ostalo. Nebih se sad mogao prešaltati na drugi materijal. Ipak ja imam 50 i kusur godinica i svaka promjena je sad teška Mr. Green .

Natrag na vrh
thomcro

PorukaUpisano: Pet Lip 26, 2009 10:36 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo je "alat" koji uglavnom koristim. Uglavnom za sva izrezivanja koristim nož sa drvenom drškom kojem s vremena na vrijeme promjenim oštricu. Oštrice su vrlo tanke i zato su iznimno oštre. Mogu u jednom potezu prerezati karton debljine i do 3 mm! Naravno, što je karton deblji to se oštrice prije tupe i onda je potrebno češće brušenje. Kako su nožići od starih pila za metal dosta su skloni pucanju vrhova i zato imam nekoliko nožića da ih mogu češće mijenjati. Također koristim i medicinski skalpel sa fiksnom oštricom za povremena izrezivanja dok onaj sa promjenjivim nožićima koristim isključivo za rezanje po tankom kartonu. Za izrezivanje u malom prostoru koristim nožić sa zakrivljenim vrhom i uskog profila. Za fino namještanje koristim malu mekanu pincetu jer netreba koristiti veliku silu pritiska dok veliku pincetu vrlo malo koristim upravo zato što treba dosta jak pritisak i onda zna šaka s vremenom boljeti. Brusilice, ili narodski rečeno turpije, su uski komadi drva na koji je naljepljen šmirgl papir različite granulacije. Ostalo je usefull alat. Kovanica od dvije kune je tu samo za usporedbu veličine.

Natrag na vrh
thomcro

PorukaUpisano: Pet Lip 26, 2009 1:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Htio bi Vam skrenut pažnju da ja već imam jednu lokomotivu serije 1061 ali nije baš pogođena. Može se vidjet ovdje. Ove što ih sad radim će biti ipak malo drugačije (po izgledu ne po materijalu).[/url]

Natrag na vrh
dr.zeko

Član od: 23 Sij 2008
Mjesto: novi sad
PorukaUpisano: Pet Lip 26, 2009 1:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lijepo i zanimljivo Smile
thomcro

PorukaUpisano: Pet Lip 26, 2009 5:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo i bočica sa ljepilom o kojoj sam pisao u postu prije.

Bočica ima čep na zavrtanje tako da se može fino dozirati količina ljepila.

Natrag na vrh
thomcro

PorukaUpisano: Pet Jul 03, 2009 1:57 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

S obzirom da je računalo bilo na servisu, a kako sam u jednom trenutku zapao u krizu sa izradom postolja odlazak na kolodvor me nanovo potaknuo na aktivnost.

Postolja su na kotačima, nisu gotova ali mogu vozit.

Krenuo sam sa izradom frema.

Ali prije toga treba zalijepiti nosač na postolju koji će sve to i nositi.

A to onda ovako izgleda.

Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Ostalo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed
Stranica 1/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma