Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Velj 21, 2007 9:12 pm Naslov poruke: |
|
|
| konačno da se nešto i doma napravi...već je bilo i vrijeme |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| torax
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 2398 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Sri Velj 21, 2007 9:41 pm Naslov poruke: |
|
|
cek, kaj nije taj zajednicki posao sa francuzima trebao bit nama od koristi?mislim da sam nedavno citao clanak o tome u nacionalu il tak negdje...uglavnom, u nekim pouzdanim novinama  _________________ "Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Velj 22, 2007 12:09 am Naslov poruke: |
|
|
Povela se bila i ovdje rasprava o tim spomenutim francuskim korvetama. Ozbiljno spominjanje tih brodova u naoružanju HRM bile su i ostale najobičnije - gluposti...
Da, brodovi bi se tribali radit u dva domaća škvera - jedan je Kraljevica, dok drugi još nije poznat. Brodovi će dobit elektroniku i naoružanje zapadnog podrijetla |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Čet Velj 22, 2007 2:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Gradnja bi trajala godinu i pol a nigdje ne piše kada počinja gradnja prvog broda? _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
Upisano: Čet Velj 22, 2007 5:49 pm Naslov poruke: |
|
|
| Karaya Napisao/la: | | Gradnja bi trajala godinu i pol a nigdje ne piše kada počinja gradnja prvog broda? |
nigdje ne piše točan datum ali spominju da bi se prvi započeo ove godine |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| CROtale
 | | Član od: 23 Lip 2006 | | Poruke: 709 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Čet Velj 22, 2007 6:52 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ako se bude gradio kao i minolovac onda cemo se nacekati... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pp5d6
| | Član od: 28 Svi 2006 | | Poruke: 122 | | Mjesto: Grad na sredini hrvatske obale |
|
Upisano: Čet Velj 22, 2007 9:37 pm Naslov poruke: |
|
|
samo se zna da se jos nista ne zna. Sve je vrlo konfuzno predstavljeno. Kardum je prije 2 godine rekao kako treba 2006 a najkasnije 2007 poceti graditi male ophodne brodove do 100tona (tridesetak metara) koji kao nisu tehnoloski zahtijevni. Nista jos niti od toga. Drugo zbunjujuće je da je tehnička dokumentacija zavrsena ,ali da nema idejnog projekta (tako tiskovine prenose).Sad tko je tu lud ja bas ne znam. Jedino je dobro da cemo vlastitim snagama i znanjem napraviti novu klasu brodova, sto je vrlo bitno za ukupne reference zemlje. Naravno da bih ja volio kad bi taj nas projekt prosao nekakav tip recenzije zemalja s kojima je potpisan ugovor o vojnoj suradnji (Njemacka, Francuska, Svedska itd) bar za neka rješenja.
nasi bi novi brodovi kao trebali biti jeftiniji za 30-ak % od francuskih. Sto znaci da su puno skuplji ako ce biti 70-ak i više metara i oko 800 tona, jer su francuski preko 100 metara i 1500 tona.
Jedan brod od 800 tona bez borbenih sustava nebi trebao biti preko 45-50 mln eura _________________ Hrvatske podmornice nebi imale prave ciljeve. Da,da |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Ožu 06, 2007 7:52 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | edan brod od 800 tona bez borbenih sustava nebi trebao biti preko 45-50 mln eura |
Nemoj me drzati za rijec, ali irski OPV, od 1450 tona(Le Roisin) je kostao oko 25-30 miljuna eura, sa svime(to je doduse samo jedan top, bez ikakvih kompliciranih borbenih sistema). Tako da ti teorem ne vrijedi.
100 milijuna eura je taman za brod od oko 1000 tona. Uzmi u obzir da ce se morati kupiti komplenta oprema i naoruzanje za sva cetiri, iako ce 2 biti u sastavu obalne straze najvjerojatnije(Tako da bi ukupno 100 mil eura po brodu ok cijena). Naoruzanje i sustavi se obicno i kupuju prije pocetka gradnje(mozda u nas ipak ne, nazalost). Tako svedji imaju opremu za 6 kompletnih Visbya, iako ce se graditi samo 5, jer je jedan otpao u rezanju troskova(originalno cini mi se trebalo je biti 8, pa su skresali na 6, pa konacno na 5) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pp5d6
| | Član od: 28 Svi 2006 | | Poruke: 122 | | Mjesto: Grad na sredini hrvatske obale |
|
Upisano: Sri Ožu 07, 2007 10:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma dobro ti zboris oko irskih cijema i svedske opreme.Ja ti govorim o "domacoj jeftinoci". Tako nasa topovnjača Dmitar Zvonimir kosta 33 mln $ u prvim javljanjima sa porinuca. par sati kasnije cijena je u novinarskim izvjescima brzo korigirana na 70 mln $ a jos topa krmenog nema. Finska Hamina kosta 19 mln $
Nas mali minolovac razvijen domacom pameti ,domacom organizacijom "ugovaranja" i izgradnje umjesto 4,5 mln $ na kraju kostao svega 10 milijuna eura.
Svedani mogu imati 5 izgradjenih brodova i u pricuvi 50 komleta opreme jer sve sami proizvode; od topova, raketa, torpeda,komunikacijskih sustava, sustava upravljanja vatrom itd. Ali mi nismo niti Svedska, niti Irska a niti Finska.
Makar mi prica ne drzala vodu.
Pitam ja direktora za jedan slozeni borbeni sustav ; "Koliki su vam troskovi izgradnje". Odgovori covjek ; "pa cujte za takvo sto troskovi su kolko oces". _________________ Hrvatske podmornice nebi imale prave ciljeve. Da,da |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Ožu 07, 2007 11:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Uzevsi u obzir da se ostvare planovi... ponavljam, ako se ostvare...
Onda bi ovo mogao biti dobar deal za mornaricu...da su pametni, trazili bi i vise od 4, jer... ionako ce im u buducnosti trebati vise brodova, a ovako bi dobili brodove jeftinije po komadu, vjerovatno. Ako zagusti ili se ukaze prilike, uvijek mogu prodat kojeg iz aktivnog sastava.
Zato bi ja na njihovu mjestu trazio 6 komada, 3+3, pa kud puklo da puklo... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pp5d6
|
Upisano: Sri Ožu 07, 2007 11:26 pm Naslov poruke: |
|
|
Dok Vlada ne donese odluku o nabavci/izgradnji nema nista od ove price.Novaca u vojnom proracunu za ove brodove jednostavno nema. Uspjet ce jedino ako bude drzavni projekt.
znacajniji novac u strukturi vojnog proracuna biti ce tek nesto oko 2009. Bilo bi dobro da sam projekt bude blizu maximuma mogucnosti u strucnom smislu, pa da se izgrade na ho-ruk. Bio bi to velik dobitak za zemlju a napose za razvoj HRM-a.S ovim brodovima bi HRM postao ozbiljno drustvo ,uvažavano i od drugih. _________________ Hrvatske podmornice nebi imale prave ciljeve. Da,da |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|