Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Reggiane Re-2001 FalcoII, Sword, 1/72
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Ruj 07, 2011 12:07 am    Naslov poruke: Reggiane Re-2001 FalcoII, Sword, 1/72 Citiraj ovaj komentar

Evo i mene nakon ljetne pauze sa jednom zlosretnom maketom Sad .Dakle jako dobra Swordova maketa Re-2001 ,ako ne i najbolja u ovom mjerilu trenutačno. Rađena je OOTB jedino je cockpit malo detaljiran, slaže se prilično jednostavno i bez puno kitanja.
A sad dolazi onaj gori dio.... Moja šlampavost Mad ! Kako je sa slaganjem prošlo sve u redu, negdje sam morao kiksati ,a to su ovaj puta dekali...
Radio sam avion Cap. Salvatorea Teja zapovjednika 152sq. asa sa 6 pobjeda podrijetlom iz Zadra. Pošto nema nigdje dekala za njegov avion grb Zadra na nosu sam morao izraditi sam ,ali se u procesu smanjivanja i printanja "izgubila" žuta boja odnosno najvažniji djelovi grba, tri leopardovske/lavovske glave, obrub i natpis ispod tako da sam to morao opet proći sa tankom kistom,al još nekak za to, najgora stvar su kao što primjećujete rondele s gornje strane krila Evil or Very Mad pošto su mi se one iz kita raspale nepažnjom ,morao sam koristiti one iz Sky Decalsovog seta,koji eto nisu baš najbolje sjele....... Evil or Very Mad A što je najgore wetheringi chiping su mi ispali baš po mom ukusu, ovo me sad bode u oći do bola Sad Sad Sad

I za kraj fotka starog SuperModel-ovog i Swordovog Re-2001

dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Sri Ruj 07, 2011 7:02 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni se cini dobar, samo da pitam - jel ovo silvering ispod oznaka na krilima odozgor ili to tako treba?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sri Ruj 07, 2011 7:40 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na stranu problem rondela ostalo više nego dobro, grb je toliko isčušan da je vjerovatno pixel printera prevelik..
Kretensko pitanje:
unutar rondela ne bi pomoglo taknuti bojom krila ? Embarassed
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Ruj 07, 2011 8:51 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

šteta silveringa, inaće izgleda više nego dobro

Kod izrade dekala netreba štediti s DPI, što veći to je detaljniji ispis.

Pretpostavka je da si skinuo sličan grb (glave) s neta, to onda preradio i smanjio. Problem je što sve slike na netu imaju cca 70 DPI što se pri smanjivanju dodatno unakazi i onda kad se provuće kroz printer dobiješ s*anje.

min 300 DPI
slider
Gost
PorukaUpisano: Sri Ruj 07, 2011 9:28 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

glupi savjet koji nisi trazio -

ako mozes makni te dve rondele ( ne znam jel se moze bez vecih problema), isprintaj na samoljepivu tapetu, izrezi skalpelom i pospricaj...
fakticki su to tri crte i krug..
Natrag na vrh
josipww2

Član od: 04 Lis 2009
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sri Ruj 07, 2011 9:48 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

meni se sviđa,ako ikako mozete popravite te decale,mozda sa jos malo micro sola??

P.S.ovjek volim vidit vase makete,sviđa mi se vas odabir jer uvjek imaju zanimljivu povjesnu pozadinu i jako mi se sviđa to sta cesto radite avione od pilota hrvatskih korijena,eto,nisam znao za ovoga,ali sada vidim da postoje decali za njegov avion 1/48 i sigurno cu ga kad tad napravit Very Happy
Poky

PorukaUpisano: Sri Ruj 07, 2011 10:25 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fala dečki, pogotovo za savjete glede dekala.
Citat:
Meni se cini dobar, samo da pitam - jel ovo silvering ispod oznaka na krilima odozgor ili to tako treba?

Doktore sve piše iznad slika, nažalost nebi trebalo tako biti Sad

Citat:
P.S.ovjek volim vidit vase makete,sviđa mi se vas odabir jer uvjek imaju zanimljivu povjesnu pozadinu i jako mi se sviđa to sta cesto radite avione od pilota hrvatskih korijena,eto,nisam znao za ovoga,ali sada vidim da postoje decali za njegov avion 1/48 i sigurno cu ga kad tad napravit Very Happy

Ma nije Teja hrvatskih korijena ,jednostavno talijan rođen u Zadru Wink ,al eto i to je neka poveznica s našim prostorima pa mi je bio zanimljiviji od ostalih uniformiranih zelenih Re-2001.
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Sri Ruj 07, 2011 11:04 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poky Napisao/la:
Citat:
... i jako mi se sviđa to sta cesto radite avione od pilota hrvatskih korijena,eto,nisam znao za ovoga,ali sada vidim da postoje decali za njegov avion 1/48 i sigurno cu ga kad tad napravit Very Happy

Ma nije Teja hrvatskih korijena ,jednostavno talijan rođen u Zadru Wink ,al eto i to je neka poveznica s našim prostorima pa mi je bio zanimljiviji od ostalih uniformiranih zelenih Re-2001.

Znači Zadranin, bez puno kompliciranja. Nećemo sada biti "Blood Cells Counteri" ... Uostalom, tko zna ko mu je bio ćaća, to samo majka znade ... Twisted Evil
E sad što je tada ili u neko vrijeme Zadar bio pod tuđom zastavom ... nije jedini naš grad u takvim povijesnim okolnostima ... Meni osobno je to bliskija poveznica s povijesti zrakoplovstva u Hrvatskoj ili na njenom prostoru nego recimo Stanley Lustic, koji je bez obzira na podrijetlo i prezime, letio tamo negdje ... i s vrlo upitnim zavičajnim osjećajem na koji mi pretendiramo kada ga spominjemo u kontekstu neke poveznice s Hrvatskom.

Tako da mi je drago što si nas upoznao sa zavičajnom odrednicom ovog Talijana.
Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Ruj 07, 2011 1:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

još mala crtica, ispravak netočnog navoda, grb s tri glave leoparda/lava nije grb Zadra već Dalmacije a sastavni je dio i današnjeg grba RH
Poky

PorukaUpisano: Sri Ruj 07, 2011 5:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
Znači Zadranin, bez puno kompliciranja. Nećemo sada biti "Blood Cells Counteri" ... Uostalom, tko zna ko mu je bio ćaća, to samo majka znade ... Twisted Evil
E sad što je tada ili u neko vrijeme Zadar bio pod tuđom zastavom ... nije jedini naš grad u takvim povijesnim okolnostima ... Meni osobno je to bliskija poveznica s povijesti zrakoplovstva u Hrvatskoj ili na njenom prostoru nego recimo Stanley Lustic, koji je bez obzira na podrijetlo i prezime, letio tamo negdje ... i s vrlo upitnim zavičajnim osjećajem na koji mi pretendiramo kada ga spominjemo u kontekstu neke poveznice s Hrvatskom.

Ne znam po ćemu si zakljućio da se bavim "Blood Cells Countering-om" samo sam ispravio navod kolege ,jel dotićni gospodin nije bio hrvatskog podrijetla već talijan rođen u Zadru koji također nije tada bio dio Hrvatske/Jugoslavije pa samim time najvjerovatnije nije ni imao Hrvatsko/Jugoslovensko državljanstvo.
A to dal je Talijan il Hrvat meni je manje važno u datom kontekstu ,ja se bavim maketarstvom i njegov mi je avion bio zanimljiviji jel je imao grb Zadra /Dalmacije na sebi, zato molim te bez provokacija.

Citat:
još mala crtica, ispravak netočnog navoda, grb s tri glave leoparda/lava nije grb Zadra već Dalmacije a sastavni je dio i današnjeg grba RH

Točno ,no međutim jedno su ga vrijeme talijani koristili kao grb Zadra il svojih posjeda na našoj strani jadrana ,razlika je bila u tome što su glave leoparda/lavova/risova... bile neokrunjene. Ali uostalom ti si iz tog kraja pa sigurno znaš detaljnije o tome.
Danny

Član od: 19 Pro 2008
PorukaUpisano: Sri Ruj 07, 2011 9:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Krasan je,steta silveringa,a grb je cist ok,
bar ovo na slikama.
chipping je super!
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Sri Ruj 07, 2011 9:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poky Napisao/la:

Točno ,no međutim jedno su ga vrijeme talijani koristili kao grb Zadra il svojih posjeda na našoj strani jadrana ,razlika je bila u tome što su glave leoparda/lavova/risova... bile neokrunjene. Ali uostalom ti si iz tog kraja pa sigurno znaš detaljnije o tome.

Nisu ga jedno vrijeme talijani koristili nego je taj grb oduvijek bio grb Dalmacije, ali Talijanske (Venecijanske) Dalmacije a ne Hrvatske Dalmacije. Sjeti se scene (koja je snimana prema povijesnim činjenicama) iz epizode Velog Mista pod kojom je zastavom igrao talijanaški klub Calcio protiv Hajduka.

BTW, maketa je jako dobra, i kao što kaže Prelude, nije bitno jel pilot bio naš talijan ili talijanski talijan, on je pilot iz Zadra, prema tome - naš je!
Wink

Boris G.: poruka promijenjena dana: Čet Ruj 08, 2011 6:12 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Poky

PorukaUpisano: Sri Ruj 07, 2011 10:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne znam šta ste se svi uhvatili grba i njegovog točnog podrijetla, to što sam napisao "grb Zadra" je kopirano iz talijanske literature ,a o podrijetlu grba evo jedan citat:
"Na grbu hrvatsko-ugarskog kralja Matije Korvina (1458.-1490.) Hrvatsku predstavlja grb s tri zlatne okrunjene lavlje glave (heraldički su to leopardove glave) na plavom polju (azure), koji će se kasnije odnositi isključivo na Dalmaciju. Grb se nalazi u vanjskom krugu Korvinova grba, među grbovima zemalja povezanih s ugarskom krunom. Grb Dalmacije s tri zlatne okrunjene leopardove glave koristi se barem od 14. stoljeća, a potvrdio ga je kralj Žigmund Luksemburški (vladao od 1387. do 1437.). U početku su to bile tri okrunjene lavlje glave okrenute lijevo na crvenom štitu, što podsjeća na grb Luksemburgovaca, pa je moguće da je grb ove dinastije i u korijenu dalmatinskoga grba. Kao što se vidi već na grbu Matije Korvina, ubrzo su lavlje glave pretvorene u glave heraldičkih leoparda (okrenuti en face), a štit je postao plav. Do 1525. često je njime predstavljana cijela Hrvatska.
Takav grb Dalmacije ući će i u kasnije grbove hrvatsko-ugarskih vladara, kao i vladara Habsburške Monarhije, te se nalazi na brojnim prikazima habsburških vladara već od početka 16. stoljeća, kao i u Fojničkom grbovniku. Usto, nalazi se i na brojnim pročeljima zgrada i freskama unutrašnjosti palača i crkava širom nekadašnje Habsburške Monarhije. Uz njega bit će i grbovi Hrvatske i Slavonije. Od 16. st. započinje i jasnije razlikovanje uporabe ova tri grba za točno određene tri zemlje: Hrvatsku, Slavoniju i Dalmaciju. Istovrsni grb rabit će i drugi vladari koji će polagati neko pravo na Dalmaciju, a osobito će se nalaziti u prikazima mletačkih posjeda, no u toj inačici glave leoparda neće biti okrunjene a štit će biti vraćen izvornoj crvenoj boji."
Ako koga zanima šta predstavljaju ta tri lava ili zašto su lavovi, a zašto leopardi il risovi ,il ko zna kakvu anegdotu o njemu nek otvori novi topic.
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Sri Ruj 07, 2011 10:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poky Napisao/la:
Ne znam šta ste se svi uhvatili grba i njegovog točnog podrijetla, to što sam napisao "grb Zadra" je kopirano iz talijanske literature .

Ma nismo se uhvatili u nekoj lošoj namjeri, samo pričamo... taj grb je i danas predmet povijesnih rasprava. S maketarskog stanovišta, nije bitna njegova povijesna pozadina. Ako se nalazio na pravom zrakoplovu onda treba bit i na maketi a sad ulazit u neke povijesne rasprave nema smisla, niti je ovo mjesto a ni vrijeme da se o tome raspravlja. Bitno je da je maketa uspjela i to je sve što nam treba bit cilj. Wink
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Sri Ruj 07, 2011 11:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poky Napisao/la:
Citat:

Ne znam po ćemu si zakljućio da se bavim "Blood Cells Countering-om" samo sam ispravio navod kolege ,jel dotićni gospodin nije bio hrvatskog podrijetla već talijan rođen u Zadru koji također nije tada bio dio Hrvatske/Jugoslavije pa samim time najvjerovatnije nije ni imao Hrvatsko/Jugoslovensko državljanstvo.
A to dal je Talijan il Hrvat meni je manje važno u datom kontekstu ,ja se bavim maketarstvom i njegov mi je avion bio zanimljiviji jel je imao grb Zadra /Dalmacije na sebi, zato molim te bez provokacija.

Vidim po Borisovom komentaru da su i drugi posve ispravno protumačili smisao mog posta, jedino si ti to shvatio kao provokaciju ... Ovo s BCC uopće nije bilo upućeno tebi, ali ako ne razlikuješ množinu (koja se uostalom odnosi i na mene sâmog) i jedninu (tj. bez ikakva razloga to konvertiraš u nešto osobno), a napose razliku između konstatacije i provokacije, ja tu doista ne mogu pomoći ...
A još te (i bez ikakve skrivene fige) i pohvalim na kraju za informaciju koju nisam znao ...

Druga je stvar što očito skačeš na svaki moj quote, bez da si ga dobro pročitao i nastojao razumijeti, a stoga što sam te nekad znao verbalno "uštipnuti" zbog ... (znaš već zašto). A od čega sam, budi rečeno odustao, jer od toga ionako nema vajde, a vidim ni napretka. Zato spusti malo loptu na zemlju i udahni prije nego ovako napaljeno repliciraš, jer za to doista nije bilo nikakve potrebe, niti nekakve provokacije koju si samo ti vidio.

Btw, da ne bude skroz OT, sviđa mi se kako si napravio maketu ...
A malo uzgredne rasprave o heraldici neće nikome škoditi, dapače zanimljivo mi je pročitati različite argumente.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma