Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Gak
 | | Član od: 30 Svi 2011 | | Poruke: 574 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Čet Lip 02, 2011 12:01 am Naslov poruke: 1/72 Revell He-177 |
|
|
Još jednom pozdrav svima! Nedavno sam se predstavio na forumu, pa sada da pretstavim i svoj trenutni projekt. Ovu maketu imam već nekoliko godina, a krenuo sam ju radit jer mislim da bih ju konačno mogao kvalitetno napravit. Do sada su mi termini kao wash, weathering i sl. bili samo teoretski, no sada ih želim primjenit na maketu. Dakle, svi savijeti, kritike i smijernice su više nego dobrodošli!!
Vidio sam gotovu maketu, tako da nisam previše detaljno radio unutrašnjost, jer se jednostavno ne vidi
Dodao sam vodove na stražnju stranu instrument ploče i zadovoljan sam kako su ispali nakon farbanja
Trap sam pošpricao u mat crnu i drybrush tehnikom (korišteno po prvi put) nanio osnovnu boju i sa svijetlijom nijansom istaknuo izdignute površine. Nisam bio baš zadovoljan...
Dodao sam vod za kočiono ulje
I opet istom tehnikom obojao trap. Dosad nisam imao sreće s pokušajima washa (ili se ne bi razlijevao, ili bi razrjeđivač nagrizao lak/boju ili se ne bi višak dao uklonit...) tako da sam sjenčanje odradio tušem i rapidografom, a onda sve pošpricao jako razrijeđenom osnovnom bojom, da malo uklopim. Zadovoljan sam kako je ispalo.
Kotači nisu baš vjerno napravljeni
Stoga sam izbušio sredinu i dodao vod koji se vidi na originalnim slikama
Početno kitanje i brušenje. Brušenje izbjegavam, ako mogu. Radije koristim 90% alkohol, pa malo pobrusim samo na kraju, da ne oštećujem plastiku previše. Dosta sam se namučio da pobrusim unutar ovih udubljenja, a onda sam na slikama vidio da ta udubljenja su ustvari nepostojeća na pravom avionu, nego su prije izbočena...
Malo sreće. Ispalo je da promjer bušilice za papir točno odgovora da pokrije udubljenja i malo izboči površinu
Navigacijska svjetla sam isjekao, pa ću pokušat napravit vjernija pomoću prozirne plastike i Kristal Kleara
Prozirne dijelove sam prvo umočio u pronto za podove (svidio mi se nastali efekt), a onda zaštitio. Dok sam radio zaštitu dosta sam ih provlačio kroz prste, tako da se na nekim dijelovima pronto isprao. Da pokušam naknadno nanijet pronto kistom kad farbanje bude gotovo? Zalijepit ću sve Kristal Klearom, pa ći farbat s ostatkom makete
Prozori baš ne sjedaju najbolje. Navodno i to liječi Kristal Klear. Nisam nikad radio s njim, ali što sam pročitao, nema šta ne može
Eto to sam više manje napravio do sad.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5402 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Lip 02, 2011 12:42 am Naslov poruke: |
|
|
Vidi se da si si dao truda i dosta studiozno radiš, kokpit i stajni trap su ispali jako dobro.
Ali ako se ne varam po slikama koristiš dosta grubi šmirglpapir il šta već koristiš, probaj nabaviti šmirlpapir što sitnije gradacije (odnosno sa što većim brojem) il po lokalnim drogerijama pokupuj one rašpice za nokte koje imaju više raznih gradacija po sebi.
Što se washa tiće ako farbaš sa uljanim bojama najbolje da ti je wash na akrilnoj bazi ,a najbolje i najeftinije ti je da kupiš obićnu smeđu temperu i crni rotringov tuš pa ih razrijedu u vodi i sa time washaj. _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| profa
 | | Član od: 01 Lip 2007 | | Poruke: 77 | | Mjesto: Pančevo |
|
Upisano: Čet Lip 02, 2011 1:13 am Naslov poruke: |
|
|
Što se tiče gitovanja prozora, probaj lepak za drvo koji je proziran kad se osuši. Čudo je, a višak se skida stapićem za uši pokvašenim vodom
Za sada dobar napredak, pratim i kopiram kad se ja nameračim na istu maketu... _________________ u radu: davno sam zaboravio broj i redosled... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vukic
 | | Član od: 16 Stu 2010 | | Poruke: 1144 | | Mjesto: 385 km predaleko |
|
Upisano: Čet Lip 02, 2011 8:51 am Naslov poruke: |
|
|
Ja sam tocno u istoj fazi kao i ti, samo sto sam j svoga ostavio u kutiji sqd vec na duze vrijeme. Cekam napredak:) _________________ Grade moj! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| rugby
 | | Član od: 16 Pro 2010 | | Poruke: 112 | | Mjesto: Vodice |
|
Upisano: Čet Lip 02, 2011 9:11 am Naslov poruke: |
|
|
jako lijepo , pratim sa zanimanjem. _________________ bitno je jedno, a to su dvije stvari, red, rad i disciplina |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
 | | Član od: 04 Kol 2008 | | Poruke: 2300 | | Mjesto: Swansea |
|
Upisano: Čet Lip 02, 2011 10:06 am Naslov poruke: |
|
|
| profa Napisao/la: | Što se tiče gitovanja prozora, probaj lepak za drvo koji je proziran kad se osuši. Čudo je, a višak se skida stapićem za uši pokvašenim vodom
Za sada dobar napredak, pratim i kopiram kad se ja nameračim na istu maketu... |
Možeš li nama neukima reći kako se zove to ljepilo?
Ja sam probao sa tekućom gumom i sličnim maskirnim stvarima kao npr. Mascol i dr. ali nisam zadovoljan..... _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
 | | Član od: 13 Tra 2007 | | Poruke: 1825 | | Mjesto: Hirvatistan |
|
Upisano: Čet Lip 02, 2011 10:45 am Naslov poruke: |
|
|
| Antun Janković Napisao/la: | | profa Napisao/la: | Što se tiče gitovanja prozora, probaj lepak za drvo koji je proziran kad se osuši. Čudo je, a višak se skida stapićem za uši pokvašenim vodom
Za sada dobar napredak, pratim i kopiram kad se ja nameračim na istu maketu... |
Možeš li nama neukima reći kako se zove to ljepilo?
Ja sam probao sa tekućom gumom i sličnim maskirnim stvarima kao npr. Mascol i dr. ali nisam zadovoljan..... |
Drvofix ili bilo koje drugo bijelo ljepilo za drvo. _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
3D Glasses for 3D Prints...
Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
|
Upisano: Čet Lip 02, 2011 10:48 am Naslov poruke: |
|
|
Znači Drvofix tako funkcionira? Ne zalijepi se i e stvrdne se trajno? _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vukic
 | | Član od: 16 Stu 2010 | | Poruke: 1144 | | Mjesto: 385 km predaleko |
|
Upisano: Čet Lip 02, 2011 11:25 am Naslov poruke: |
|
|
Cekaj, jel se prica o kitanju ili maskiranju??? _________________ Grade moj! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
|
Upisano: Čet Lip 02, 2011 12:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Vukić, pričamo o kitanju prozirnih djelova.
Antune, kada se stvrdne, može ga se ponovno otopiti namakanjem u vodi, ali za to treba neko vrijeme (recimo 10-ak minuta, ovisno o tome koji je, tj. kojeg proizvođača drvofix u pitanju).
Ono što je super je da se može nanositi u više slojeva, samo treba pričekati da se sloj ispod dobro osuši. Ako je kvalitetan drvofix, može se čak i "napeti" preko rupe koju se želi zapuniti (kao Clear Fix, samo nije skroz proziran). _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
|
Upisano: Čet Lip 02, 2011 12:37 pm Naslov poruke: |
|
|
| Thundercat Napisao/la: | Vukić, pričamo o kitanju prozirnih djelova.
Antune, kada se stvrdne, može ga se ponovno otopiti namakanjem u vodi, ali za to treba neko vrijeme (recimo 10-ak minuta, ovisno o tome koji je, tj. kojeg proizvođača drvofix u pitanju).
Ono što je super je da se može nanositi u više slojeva, samo treba pričekati da se sloj ispod dobro osuši. Ako je kvalitetan drvofix, može se čak i "napeti" preko rupe koju se želi zapuniti (kao Clear Fix, samo nije skroz proziran). |
Ahaaaaa. A ja mislio da pričamo o maskiranju. Ovo znam, ali ipak hvala.... _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
|
Upisano: Čet Lip 02, 2011 12:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa, da.
Gitovanje = kitanje _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gak
|
Upisano: Čet Lip 02, 2011 4:34 pm Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: | Ali ako se ne varam po slikama koristiš dosta grubi šmirglpapir il šta već koristiš, probaj nabaviti šmirlpapir što sitnije gradacije (odnosno sa što većim brojem) il po lokalnim drogerijama pokupuj one rašpice za nokte koje imaju više raznih gradacija po sebi.
Što se washa tiće ako farbaš sa uljanim bojama najbolje da ti je wash na akrilnoj bazi ,a najbolje i najeftinije ti je da kupiš obićnu smeđu temperu i crni rotringov tuš pa ih razrijedu u vodi i sa time washaj. |
Tu na slikama sam tek počeo brusit. Najčešće počnem s gradacijom 400, pa onda izgladim sa 800 ili 1000 i polir pastom na kraju.
Ovaj Kristal Klear mi je prva liga! Na prvi pogled izgleda mi identično kao drvofix, ali kad se osuši skroz je proziran. Na maketi prozirne površine imaju dosta lufta, tako da odlićno poslužit!
Ma pokušavo sam razne kombinacije, nikako na zelenu granu s tim washovima, nekako na kraju mi uvijek preprljavo ispadne. Ovo s rapidografom radi odlićno, mislim da ću se zasad držat toga. Bojim se da se rapidograf ne začepi zbog tempere?? Nisu baš jeftini. Možda bolje pomiješat obični smeđi tuš i tuš za rapidografe i razrijedit destiliranom vodom? Pretpostavljam da nema za kupit smeđi tuš za rapidografe... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5402 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Lip 02, 2011 10:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Pobogu ne stavljati mješavinu tuša, tempere i vode za wash u rapidograf!!!!!
To zamutiš u neku posudicu (ja koristim limenku od one male svjećice/lučice) i nanosiš sa kistom po panelima i pregibima ,pričekaš par minuta i višak obrišeš vatenim štapićem il nekom krpicom/wc papirom lagano navlaženim. wash će ostati u utoru ,a ono okolo ćeš prebrisati. Normalno stvar bolje funkcionira ako washas što glađu površinu odnosno gloss polakiranu površinu.
A rapidograf brzo rastavi i ostavi da se namaće u toploj vodi.
PS Ima za kupiti tuševi za rapidograf u boji ,a dal ima baš smeđi pitaj u nekoj bolje opremljenoj papirnici koja prodaje rotringove stvari. _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gak
|
Upisano: Čet Lip 02, 2011 10:45 pm Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: | | Pobogu ne stavljati mješavinu tuša, tempere i vode za wash u rapidograf!!!!! |
I ja mislim  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|