Otvoreni maketarski forum Forum Indeks


Mjesto za sve maketarske teme i dileme
 
 FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Jugoslovenska tenkovska brigada 1973 u Egiptu-Yom Kippur war

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1945. do 1991.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
dekybomber

Član od: 11 Jul 2006
Poruke: 1021
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Čet Svi 12, 2011 12:11 pm    Naslov poruke: Jugoslovenska tenkovska brigada 1973 u Egiptu-Yom Kippur war Citiraj ovaj komentar

Ovo sam našao na netu-"Tijekom arapsko-izraelskog rata 1973, po Titovoj naredbi aktivna tenkovska brigada je razdužena i avionima prebačena u Kairo, te se ravno s aerodroma odvezla na bojište, čime je Kairo spašen od izraelske invazije"
i to je to što se podataka tiče nemogu ništa više naći,zanimljiva tema iz maketarskog gledanja čisto me zanima o kojim tenkovima je riječ predpostavljam T 55 i sheme farbanja kao i oznake,jel netko zna više o tome,neke slike možda i jel brigada borbeno djelovala?
_________________
http://i208.photobucket.com/albums/bb46/dekybomber/l.png
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
tiger
Gost
PorukaUpisano: Čet Svi 12, 2011 12:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Radilo se o tenkovima T-54. Mislim da je tekst malo iskrivljen.
Uglavnom Tito se složio sa zahtjevom da tenkove 6. oklopne brigade opremi municijom i gorivom te takve preko Šibenske luke brodovima isporuči egipatskoj vojsci koju su izraelci u kontraofanzivi razvaljivali. No u tu isporuku nisu uključivane posade. Kao zamjenu tadašnji SSSR je JNA zauzvrat godinu dana kasnije isporučio istu količinu tenkova T-55, jer je JNA za cilj i imala standardniztirati oklopne jedinice tenkovima T-55.
Što se tiće također teksta, Izrael nije imao namjeru doći do Kaira, u kontraofanzivi su kod Gorkih jezera prešli na afričku stranu, ali se mirovnim ugovorom povukli natrag na Sinaj, a kasnije i sa Sinaja (mislim da su zadnje postrojbe napustile 1979.g.). Tada Kairo ne bi spasilo ni deset puta više Tiletovih tenkova, jer Egipat nije imao dovoljno obučenih posada.
Natrag na vrh
dekybomber

Član od: 11 Jul 2006
Poruke: 1021
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Čet Svi 12, 2011 12:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Aha znači tenkovi su otišli bez posada možda nekoliko "savjetnika" iz JNA?
to me u biti najviše zanimalo,e sad dali su prefarbavani i skidani brojevi JNA ili su samo nabrzinu poslani i dali su isti borbeno djelovali?
_________________
http://i208.photobucket.com/albums/bb46/dekybomber/l.png
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
canadair

Član od: 28 Jul 2007
Poruke: 356
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Čet Svi 12, 2011 3:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sve kako je Tiger rekao .

Pošto sam svjedok događaja jer sam sa 13 godina sa svoga balkona gledao dvodnevni ukrcaj oko 100 kom tenkova t-54 u šibenskoj luci mogu po sječanju reći :

Tenkovi su dovoženi na kompozicijama vlakova a prekrcaj na mislim dva trgovaćka broda obavljen je dizalicom "Veli Jože",jedan po jedan tenk.Svi tenkovi su bili u maslinasto zelenoj boji.Kupole su bile okrenute prema naprijed kod ukrcaja i smještaja u brod što me je tada čudilo što ne okrenu kupole i topove prema natrag.

Na kupolana nisam uočio pa-strojnice a na zadnjem dijelu kupola su bile uredno privezane cerade sivkaste boje.Ne sječam se da li su bili registracijski brojevi na kupolama ali sam siguran da nije bilo tragova premazivanja bojom.Svi tenkovi su bili uredno oprani i neki su se gotovo sjajili.Trgovački brodovi su bili jugoslavenski a imena sam zaboravio.

Pričalo se da su otplovili prema Aleksandriiji.

Inaće ,nisu oni spasili Kairo -to su mitovi bivše vojske.Njima su hitno nadoknađivani izuzetno veliki gubici egipatske vojske vremenski negdje nakon bitke kod Kineske farme.

Izrelski plan i nije bio napredovanje prema Kairu nego prema jugu u cilju opkoljavanja 3.egipatske armije što im je na kraju i uspjelo.Pritisak prema uspostavljenoj egipatskoj obrambenoj crti uzduž ceste Ismailia-Kairo bio je u cilju vezanja snaga egipatske 2.armije i očuvanja mostobrana na zapadnoj strani kanala.Također su izraelske snage poduzimale djelovanja i prema snagama 1.egipatske armije koja je bila u strateškoj rezervi u zoni Kaira ali radi osiguranja desnog boka napredovanja prema jugu.

Oko sto komada tenkova t-54/55 ispručio je tada i Alžir,sa istim ciljem a sve je lijepo opisano u memoarima tadašnjeg egip predsjednika Sadata i memoarima generala Šazlija.

Nikakve posade i nikavi savjetnici u svezi cijelog tog rata-sve su to mitovi a i pitanje je tko bi koga tu trebao savjetovati .Nije bilo ni ruskih savetnika tada jer su dobili pedalu a kamoli jugo savjetnika.Politički cilj rata je bio uz američku pomoć sklapanje sporazuma sa Izraelom i povrat Sinaja uz prelazak Egipta u američko društvo što je Sadat i istrgovao.

Preduvjet toga je dakle bila samostalna egipatska operacija sa minimom upliva nearapskih strana i potpuno i bezuvjetno poštivanje međunarodnog ratnog prava
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dragisa1956

Član od: 01 Lis 2009
Poruke: 784
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Lip 02, 2011 1:23 pm    Naslov poruke: Oklopne i mehanizirane jedinice u 4.arapsko- izraelskom ratu Citiraj ovaj komentar

Poštovani
Drago mi je da se potkrijepilo izjavom očevica ono što sam djelomično i ja znao o žurnom odlasku JNA oklopnjaka u Egipat. Odlično ispričana priča o samom ratovanju je u knjizi u naslovu. Možda je malo drukčiji jezik JNA izdavaštva, ali se može isti naslov pronaći u boljim knjižnicama.
Obje strane u Hladnom ratu su dale sve od sebe da se nametnu, tako da su i SAD obilato pomagale u zrakoplovima Izraelu. Nema tu nikakve patetike kada traju operacije na koje se pripremalo godinama. Desetljećima se zatim proljeva puno tinte o tome što se događalo ili trebalo dogoditi.
Veliki još uvijek zezaju male, a u 3. milenijumu otvorenije nego ikada.

Mene zanima kontingent JNA u UN misiji, pa očekujem da se pojave slike.

Lijep pozdrav, Dragiša.
_________________
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Poruke: 2101
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Čet Lip 02, 2011 2:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mislim da Izraelcima nikad nije bio cilj osvojiti Kairo niti su to bili u stanju. Puno su problema imali ćim su ušli u Port Said i pri ulasku u zeleni pojas oko kanala. Ulične borbe jednostavno nisu za velike manevre, a šta bi tek bilo kod Kaira. Linije opskrbe rastegnute do kraja, a jedna egip. armija im ostala u zaleđu, prelazak preko kanala. To stvarno dugoročno nije bilo ostvarivo.
_________________
Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1945. do 1991. Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

 
Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prerada na hrvatski jezik.
Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron